Theo Para: ‘Verkiezingen Suriname gecorrumpeerd’

70

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 26 mei – Essayist Theo Para noemt de verkiezingen in Suriname ‘gecorrumpeerd’. Para is auteur van het boek ‘De schreeuw van Bastion Veere. Om de gerechigheid in Suriname‘. Volgens hem ‘zijn verkiezingen waarbij op deze mega-schaal staatsmedia, domeingronden en overheidsbaantjes partijpolitiek zijn misbruikt, onbetrouwbaar en niet valide’. ‘Wat je meet is niet de volkswil, maar in belangrijke mate het effect van de omkoping van stemmen’. De publicist zegt ‘dat binnen zo een corrupte context campagneblunders van de president, die onder bonafide omstandigheden desastreus zouden uitpakken, zeer beperkt effect hebben omdat teveel kiezers zijn gecompromitteerd door de macht’.

Volgens Para is ‘om vele minder ernstige vormen van stemmen kopen, het land Sint Maarten onder curatele gezet door de koninkrijksregering, juist omdat het effect van stemmen kopen zo desastreus is voor de poilitieke vrijheid en kwaliteit van de democratie.’ De essayist noemt de amnestiewet van 2012 ‘de grootste aanslag op het eerlijkheids- en vrijheidsgehalte van de verkiezingen’. ‘Met de zelfamnestiewet is het 8 december strafproces gesaboteerd zodat de kiezers niet mochten weten of presidentskandidaat schuldig is aan massamoord’. Volges Para is met de zelfamnestiewet aangetoond dat Suriname geen rechtsstaat meer is. ‘Suriname is – met massieve steun van dictatoriaal China – de weg van Venezuela opgeslagen, verkiezingen zonder democratische rechtsstaat, Suriname is een democratuur’.

Volgens de publicist ‘is de Trias Politica een zachte dood gestorven.’ ‘Suriname functioneert nu tegen letter en geest van haar grondwet. Artikel 92 verbiedt dat iemand die tegen de grondwet heeft gehandeld president kan worden. De zelfamnestiewet druist in tegen de grondwet. De mensenrechtenschendingen druisen in tegen de grondwet. Drugsveroordelingen druisen in tegen de grondwet. En wat voor persoon wordt president in Suriname?’. Theo Para zegt te vertrouwen in de vrijheidszin van de Surinamers. ‘Geduld is een belangrijke kracht in de strijd tegen een nationaal leven in de leugen. Want Francis Bacon zei het zo treffend: waarheid is de vrucht van de tijd, niet van de autoriteit. ‘

70 REACTIES

 1. nu is bouterse weer gewonnen heeft denk ik hoe gaat hij de staatkas weer vullen gaat hij de maatregel nemen wat er echt moet gebeuren in het land en komt er een 100 dagen plan hoe moet het verder met de oude partijen in sur en gaat de ndp weer samen met abop en was de verkiesing echt eerlijk want er was toch iets mis op het hooft stem buro er werdt een paar uur geen informatie verstrekt dan denk je maar waarom is er iets mis of wat maar ja daar komen we nooit achter wordt adin echt de vp van surinaame en lukt het bouterse om uit de problemen te komen en zal hij deze keer ook weer de 5 jaar vol maken gado bless surinaame


  Maak melding

 2. Je theo we weten het al, niets nieuws, je hebt nog weer 5 jaar te gaan om je trauma te verwerken. Boeh boeh boeh. He v7 aanhangers springen jullie lekker op dit artikel, jullie hebben weer zuurstof.


  Maak melding

 3. Beste Theo Para, je bent en blijft een zielige man die zijn ogen blijft sluiten voor de keiharde realiteit.

  Suriname is gewoon klaar met de koloniaal geconditioneerde housenegros.

  Mijn advies is:

  Ga naar de bouwmarkt in Amsterdam en koop een houten kist. Loop vervolgens naar de Dam en ga op je kistje staan om je waarheid vervolgens over het publiek heen te brullen. Als je geluk hebt stopt er iemand om naar al die achterhaalde bullshit te luisteren. Veel succes.


  Maak melding

 4. Para – loopt nu samen met – noide , eigenlijk altijd geweest .
  Para , heb je geen ander predikaat hiervoor ???
  Para is ziende blind , horend doof .en kan niet meer ratio denken .
  Jammer he ???


  Maak melding

 5. Er is een gezegde: yatha radja, tatha pradja. Zo koning, zo volk. Het volk is geschapen naar het evenbeeld van de heerser. Dit is precies wat de NDP de afgelopen 5 jaar heeft gedaan met het volk en dat proef ik terug in de scherpe analyse van Theo Para.

  Wat de NDP niet moet vergeten is dat wanneer mensen het beter krijgen, ze bijzonder lastig gaan doen als ze wat moeten inleveren. Het is dus aan de NDP om ervoor te zorgen dat iedereen tenminste behoudt wat hij nu heeft zonder dat de staat enorme tekorten krijgt. Moeilijk genoeg, lijkt mij. Alleen met goed en corruptieloos beleid is dat te volbrengen. Maar wanneer er zoveel ambtenaren zijn aangenomen zonder dat ze over de vereiste competenties beschikken en die er zijn gekomen vanwege een steekpenningen- en vriendjespolitiek, dan vertrouwen zij op hun vriendjes en op de steekpenningen en niet op hun kennis en kunde. Dus het eigen beleid zal straks de grootste belemmering kunnen zijn om corruptieloos, efficient en effectief te werken en te worden. De bal gaat evenhard terugkaatsen als het was geworpen.


  Maak melding

 6. -Theo Para is geen zielige man, maar vertelt wel de waarheid en hoe het eigenlijk in elkaar zit.
  Ik luister en lees liever wat Para te zeggen heeft dan Bouterse en Brunswijk die het volk misleiden.

  Bouterse heeft gedaan wat zijn vriend Chavez hem vertelt heeft:::Geef wat ze willen en doe wat wat ze willen dan blijven ze voor jou stemmen.
  -AKB verhogen
  -Percelen verdelen
  -AOV verhogen
  -Schoolgeld afschaffen
  -Gratis zorgpremie voor velen

  =Ik wacht het af dan zullen wij weer praten.Ik blijf het zeggen Ik stem niet voor een moordenaar.


  Maak melding

 7. Helemaal mee eens!

  Is er helemaal niemand die zich afvraagt wat zich heeft afgespeeld tijdens het ‘niet online’ zijn van het netwerk van Binnenlandse zaken?
  Hoezo overbelast netwerk om half één s’nachts, whahahahahaha.
  Welke overijverige ambtenaar zat nog om half een achter zijn/haar pc?
  Hoeveel ambtenaren werken bij Binnenlzkn en hoeveel stemburo’s, die de beschikking hadden over een pc, 3000% minder, count it!!!
  Hou die suri’s voor de gek, maar mij niet.

  Thx to Starnieuws komt de waarheid naar buiten.
  Daarnaast heeft die rooie de miranda flink gesjoemeld. Meneertje heeft fraude gepleegd en weigert inzage te geven.

  Wat is er gebeurt toen de website offline was?
  Ze hadden vrij spel want de ‘waarnemers’ zijn allen vertrokken, alsook de journalisten.

  Theo Para heeft gelijk en ik ook natuurlijk!
  Dubbel fraude.


  Maak melding

 8. bouterse heeft gewonnen maar nu gaat hij het echt moeilijk krijgen om het volk te vreden te houden en al die mensen die gauw zijn aan genomen maar vooral zijn vriendjes zo als hij zelf zegt surinaame zit moeilijk goud en olie daalende inkomsten hoe gaat hij de aannemers nu betalen hoe gaat hij zorgen dat het geld eerlijk wordt verdeelt hoe zorgt hij dat er weer genoeg geld in de kas komt voor kindergeld en de ouderen hoe gaat hij dat doen of wordt het de grote uit verkoop van surinaame


  Maak melding

 9. Geen spelt tussen te krijgen ! Hulde…

  Suriname is skeer en met een lege staatskas zit de nieuwe regering straks voor spek en bonen.


  Maak melding

 10. @Jenny,

  Waar zie je in het stuk van Para dat hij het opneemt voor Nederland of de Nederlanders? Hij bekritiseert de regering op inhoudelijke punten, hij rept met geen woord over Nederland, maar jij wel. How come?


  Maak melding

 11. Elk volk krijgt de president het verdient….

  Het is te hopen dat Suriname ooit een president zal verdienen van het kaliber Theo Para.

  Elk woord in zijn betoog is een waarheid als een koe.


  Maak melding

 12. ALLE NDP-ERS GEFELICITEERD!!!!!!!!

  Een flinke klap voor de oppositie.

  THEO PARA ZWIJG……………….!

  Verliezersgedrag van de oppositie.

  THEO PARA ZWIJG……………….!

  Het Surinaamse volk heeft gekozen.

  THEO PARA ZWIJG……………….!


  Maak melding

 13. De boodschapper wordt aangevallen, tegen de boodschap is immers niets in te brengen. Verkiezingen onder een corrupt regime van een moordenaar van democratische Surinamers, zijn natuurlijk gecorrumpeerd. Eerlijke verkiezingen vragen een rechtsstaat en dat is Suriname niet meer. Para brengt een onwelgevallige, maar daarom niet minder ware, boodschap. Gedurfde waarheden worden niet door de ‘meerderheid’ verkondigd, ze ontspruiten niet aan de geest van de kuddementaliteit.


  Maak melding

 14. 26 mei 2015

  Beste Theo Para, accepteer jou nederlaag en lik maar de wonden.

  Houd toch nu eindelijk op, wees objectief, accepteer de wil van het Surinaamse volk in Suriname en werk positief naar de toekomst van Suriname.

  Het enige wat Srika bij jou en gelijkdenkenden ziet, is die ziekelijke negatieve beeld van Suriname en haar bevolking. Terwijl jullie tegelijkertijd acteren van het land Suriname te houden.

  Het volk van Suriname is volwassen en wijs genoeg zelf haar gelijk te bepalen en wij die in het buitenland wonen hebben dat te respecteren en zeker te accepteren.

  Wij Surineds zitten in een totaal andere situatie en begrijpen niet (meer) hoe de burger in Suriname dagelijks moet overleven en bij welke politieke voortrekker zij het best hun oplossingen voor hun maatschappelijke problematieken kunnen vinden.

  Hier in Nederland hebben de Surineds ook heuse problemen, als racisme en uitsluiting. Waar blijft dan jouw grote smoel en handige pen om hierover te praten of te schrijven ???

  Neen, want daarvoor is Theo Para te laf en heeft alleen de zwakte voor hen die betalen zodat hij, Theo Para, mag en kan schrijven.
  Srika


  Maak melding

 15. Wat verwacht de NDP aanhang eigenlijk van de NDP in de tweede termijn? Welke NDP-aanhanger wil zich daarover uitlaten? Wat willen jullie dat de regering NDPII gaat klaarspelen?


  Maak melding

 16. Ik ben geen boutist maar wat ik wel ben is een democraat.
  NDP is als grootte partij neergezet door het volk en dat moeten wij eerbiedigen. Hoe en waarom en met wat is niet van belang want mensen hebben het vermogen dingen af te wegen.
  Je doet iets als het je voordeel oplevert en je doet iets niet als het je geen voordeel oplevert.

  De tijd zal het leren wat het uiteindelijk resultaat al zijn.
  You use shit as input and the output will be stinking shit.


  Maak melding

 17. @Srika,

  Je hebt deels gelijk. Surinamers kozen voor diegenen waarvan zij denken dat die hun problemen (beter) kan oplossen.

  Je hebt deels ongelijk. Van een volk (welke ook) mogen we best verwachten dat ze een bestuur kiest die zich aan de spelregels (constitutie) houdt. Het eerste mag geen aanleiding zijn het tweede te negeren, want anders ………. krijg je misschien wel te eten, maar krijg je misschien geen recht wanneer jou onrecht is aangedaan. Het eerste behoudt het lichaam, het tweede vermoord de ziel. Oftewel, Sranang moet erg oppassen dat het niet wegglijdt tot een zielloos volk. Hopelijk gebeurt dit niet en presteert NDPII boven verwachting.


  Maak melding

 18. Zijn de zogenaamde deskundigen van de SESOS, het onderzoeksbureau van de VHP, van V7, van Santokhi, van Gergory Rusland, ondergedoken? Beste mensen vertrouw voortaan op de juiste onderzoeken, namelijk de onderzoeken van Jack Mencke en Maurice DeHondt.

  @,Sangopang we zijn niet voorbarig met uitspraken. We wachten op een officiële verklaring van de NDP en het programma van de te vormen regeercoalitie.


  Maak melding

 19. @Srika
  Theo Para geeft de boodschap inhoudelijk goed aan hetgeen als zeer storend wordt ervaren, immers de waarheid doet altijd zeer.
  Zoals ik vaker heb aangehaald gaat geen elk normaal weldenkend mens zijn of haar stem uitbrengen op een veelvuldige moordenaar die zelfs debet aan is geweest aan het faillissement van SU tevens de devaluatie van ons sterk gulden.
  Alleen figuren die ziekelijk gedrag vertonen adoreren moordenaars/criminelen.
  Een hond die ziek is is te genezen maar een hond die ziekelijk gedrag vertoont is niet te genezen,..
  jij bent ook niet te genezen.


  Maak melding

 20. Uitstekend stuk van Para, maar de Bouterse volgers zijn gewoon niet slim genoeg om dit te begrijpen. Dieptriest dat deze man met zijn omkooppolitiek het land in zijn greep blijft houden. Maar het moet ook gezegd worden: De oude politiek en de generatie die de ellende van Bouterse heeft meegemaakt, heeft verzuimd dit door te geven aan de jeugd. Misschien uit angst. Maar dan krijg je dit. Als je niet strijdt en geen risico durft te nemen door de confrontatie aan te gaan, zul je altijd verliezen. En dat zie je nu gebeuren in Suriname.


  Maak melding

 21. Heh…heh…zomaar je tjar a ning para,bika original distr.Para behoort tot paars.Ala zetel naf paars.Boi kenki a neng jere…pot paul of jaap…dat bo moro boen gi.Orichinees ben jij…hahaaaa


  Maak melding

 22. Ik heb eindelijk het gevoel dat Suriname aan het dekoloniseren is.
  Het electoraat heeft een eigen keuze gemaakt, right or wrong.

  Surinamers in Nederland moeten begrijpen dat ze met het accepteren van een NL paspoort hun stemrecht in Suriname hebben opgegeven en dus niks in de melk te brokkelen hebben.
  Mijn advies aan de verliezers: ga lekker een paar dagen uithuilen, accepteer de uitslag. Jullie kunnen bij je autochtone collega’s en vrienden je ongenoegen uitspreken hoe achterlijk Suriname is en de komende 5 jaar sputteren op waterkant.net.

  Lang leve de republiek!


  Maak melding

 23. De moordenaar, crimineel DDB lacht ervan uitgaande dat hij 5 jaar weer ongeschonden in de rondte kan huppelen en de gangsters om hem heen die multimiljonair zijn geworden, domeingronden hebben, aan de schoolmaaltijden verdienen enz, enz halen opgelucht adem nu ze de paupers weer zand in de ogen hebben gestrooid en ze weer kan blij maken met een dode twatwa/zand in de ogen kan strooien.

  De beker gaat zo lang te water tot die barst.

  Suriname Skeer! Wie gaat dat betalen, hoe gaat men dat betalen? wanneer gaat men aflossen? hoe lang gaat dat duren?

  De econoom, adviseur Caldeira heeft een 100 dagen plan dat hij gaat toepassen op de skeer Suriname.

  Een volk dat honger heeft en dorst heeft, zal vroeg of laat in opstand komen. Let op mijn woorden. De vraag is wanneer? De tijd en het moment. Samenloop van omstandigheden. een meerderheid van 1 paarse DNA lid. Welke garantie is dat? Hoe betrouwbaar, kunnen ze de druk en woede van een razende en tierende arme hongerige, dorstige bevolking wel aan?

  We zullen het wel zien.

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 24. Als slotzin bij het artikel wil ik toevoegen: Als geld spreekt zwijgt de waarheid!

  I Hope Sur does’t become a dysfunctional country like Venezuela.


  Maak melding

 25. Het gevolg van de keuze der boutisten, aanhangers en sympathisanten zal weldra zichtbaar en voelbaar worden. Versnelde ontwikkelingen richting beediging president-dictator for life. Bezuinigsplan Zimbabwaanse stijl. Wahahahahihi, soso lobi de komende Suribabwaanse ontwikkelingen, neks no fout.


  Maak melding

 26. inderdaad is 2015……. dé jaar van dé waarheid…….

  het zijn ware woorden.. die uitgekomen.zijn…

  je kunt werkelijk een fles djogo op tafel zetten.zo als gezegd..


  Maak melding

 27. Beste mensen
  Iedereen spreekt hier voor zijn deel waarheid, het zijn mooie en minder mooie dingen die naast elkaar (voort)bestaan. Of hij het nou met goede of kwade bedoelingen doet; Bouterse is strateeg van de bovenste plank en steekt zijn tegenstanders in zijn achterzak.
  Hij is in staat geweest een sterke ideologie (of fantasie) van eenheid in diversiteit te creëren middels zijn sterke multiculturele, strategisch gepantserde partij. Hij heeft de jonge naïeve, maar ook de jonge bewuste Surinamer op die manier een keuze geboden, een andere keuze dan de vastgeroeste partijen die alsmaar doorgaan met hun verouderde politiek voering.
  Hij danst met zijn volk, terwijl zijn regering in de ogen van het volk daadkracht vertoont, een echte volksjongen, denken ze. Hij is geniaal en dat mag van zijn kant.
  Van de kant van het volk is erg jammer: zij staart zich blind op het mooie, joviale en sociale karakter van de “flexi” president en vergeet, of is niet in staat, ook kritisch te kijken naar de echte cijfers en feiten achter wat hen als daadkracht gepresenteerd is.

  Zo gaan de mooie dingen met de minder mooie dingen gepaard. Ooit zal het mooie, het minder mooie overtreffen. Alleen, ik geloof niet dat ons volk daar klaar voor is.

  I Love Su


  Maak melding

 28. in een strijdt heb je altijd een winnaar en een verliezer,

  ,oké de strijdt is gewonnen ,,,

  proficiaat..

  ,,maar hoe nu verder de komende jaren…

  wat is nu de toekomst visie,om alleen de kar te trekken..

  al macht is nu toe ge-eigend..

  nu kan niemand de schuld krijgen,die geen visie heeft..


  Maak melding

 29. ‘ 2015 Het jaar van de Waarheid’ telt nog 7 maanden……en aan het eind van het jaar kan er pas balans worden opgemaakt…en miischien dan ook het jaar van Gerechtigheid voor Suriname. De tijd zal het uitwijzen……

  Message from the Spirit of Light!


  Maak melding

 30. NDP blij, het Volk wordt echter de dupe van de
  huidige wanorde en van het financieel wanbestuur !

  DESI plus NDP WEIGEREN al TWEE JAAR te
  bezuinigen ! De inkomsten van de staat dalen al
  langere tijd !

  Nu denkt denken de Paarsen TEN ONRECHTE dat
  de staatsschuld van ZES MILJARD verdwenen is !!

  Waarschijnlijk denkt de NDP-meute dat DESI door
  nieuwe Bankbiljetten te DRUKKEN , de zaak
  FINANCIEEL kan redden ! Helaas kan dit niet !

  De SCHULD loopt nog iedere dag op en zware
  prijsverhogingen en belastingverhogingen zijn
  noodzakelijk !

  Blijft DESI weigeren de ONZINNIGE NDP-
  uitgaven drastisch te verminderen dan volgt
  heel binnnenkort een fikse DEVALUATIE van
  de SRD !

  Zie de rampsituatie in buurland Venezuela !!

  PS : DESI , indien je een man bent, neem
  nieuwe ADVISEURS en start ONMIDDELLIJK
  met ZWARE BEZUINIGINGEN om het land
  financieel te redden !!
  Jij hebt immers Sranan/het Volk door wanbeleid
  opgezadeld met een MEGA-Staatsschuld !!


  Maak melding

 31. Hoe gaat de NDP het de komende vijf jaar doen, wordt er geschreven door die leeghoofden. Wel indien de kas leeg zou zijn hoe zouden die anderen het dan hebben gedaan als zij de verkiezing hadden gewonnen. …Vertellllllllllll.
  Over Corruptie gesproken ; wat deze regering kwam aantreffen na vijftienjaar vene-ram sardjoe – somo was geen kattepis en toch heeft de NDP het voor mekaar gekregen om zoveel projecten op touw te zetten die ze nu gaan klaren.
  Veel beloven en niets doen, dat wil het volk niet meer zij kiest nu voor opbouw en niet voor afbraakpolitiek. Is het jullie soms niet duidelijk?


  Maak melding

 32. Ik wil dat de surineds zicht bezighouden met nl. , want als jullie (para en Co. ) zo voor SU voelen kom dan terug om ons gelief land samen op te bouwen , dan zitten leuteren en denkende dat jullie over alle wijsheid beschikken. Pfffffffff


  Maak melding

 33. Ik ben het helemaal eens met Theo Para. Suriname is geen normaal land, ik denk persoonlijk zelf dat er op grote schaal gefraudeerd is bij deze verkiezingen. 75 % van de bevolking is oerdom en heb je een klein deel dat opgeleid is maar dit deel is geestelijk arm, geestelijk heel stom en laat zich omkopen en adoreert de massamoordenaar/drugscrimineel.
  Men zegt ‘al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem altijd’. Deze uitslag van de verkiezingen heb je alleen in totalitaire regimes maar niet in een beschaafd land. Die heb je in China, Rusland, Zimbabwe, Venezuela en Sudan.
  Verder denk ik dat je dit jaar te maken zal met grote schaarste van alles en een waardeloos wordende SRD.
  De lijken zullen uit de kast komen.
  Volk van Suriname gecondoleerd met de democratie.


  Maak melding

 34. -Als ik mijn eigen mening mag geven over de samenhang van het stemmen dan kan ik een conclusie trekken dat het niet transparant en eerlijk is gegaan.

  =Bouterse zijn truc is geslaagd en het is nu afwachten op het volgende truck namelijk,,,als hij alleen kan en mag regeren hoeft hij aan niemand meer rekenschap te vragen dan aan zijn eigen groep mensen van de NDP.
  Hier zul je dan Venezuela toestanden krijgen, dit vooral als er mensen weer aan de macht komen die hun zakken alleen maar zullen vullen.

  @BadSanta, Bouterse heeft op het podium letterlijk geroepen dat de SuriNeds landverraders zijn. Het ligt dus aan hun of ze toch willen feesten met hem. Zie maar de waarde en normen van hen.

  -Ik blijf het zeggen dat Theo Para niets anders dan de waarheid heeft geschreven.


  Maak melding

 35. Koromajo,
  Als iemand goede bedoelingen heeft noemen we dat: slim, knap en intelligent
  Iemand met kwade bedoelingen is sluw en listig.


  Maak melding

 36. Hoogste tijd voor Theo Para om met zijn leugens naar het land der fabelen te wandelen. Met al hun bombarie op Waterkant.net zou je denken dat V7 de verkiezingen gaat winnen. Het tegendeel is bewezen. V7 heeft glansrijk verloren en nu zoeken de verliezers naar redenen om verkiezingsfraude aan te tonen. Wat mij betreft kunnen ze V7 opdoeken.Hoera, hoera,hoera, voor de NDP.


  Maak melding

 37. @Afro

  Jij bent natuurlijk de enige slimme Suri. Je woont waarschijnlijk in Nederland en leeft van de bijstand. Je parasiteert op de Nederlandse samenleving en zet anonym heel stoer een grote bek op. Wat ben jij toch geweldig slim man.


  Maak melding

 38. Het leuke van Nederland is dat je zomaar jezelf een essayist kan noemen. Niemand die zich eraan stoort. Het is natuurlijk zo dat een dag maar 24 uur heeft dus kan je of jezelf helemaal vastbijten in Bouterse en de essays links laten liggen, of eens eindelijk iets gaan doen wat jouw kwaliteiten op literair vlak ten goede doet komen. Voor mij zijn de essayisten diegenen die zich op literair vlak hebben onderscheiden. Niet een narcist met een latente vorm van schizofrenie die zich verbeeld invloed te hebben in Suriname en waarschijnlijk ook geloofd dat hij net zoveel volgers op Twitter heeft als president Obama.


  Maak melding

 39. Su is een mooie kondre, maar die mensen van daar zijn asema’s.

  Je ziet het al als je op zanderij aankomt. Ongeschoolde kakkerlakken komen op je af om je koffer te dragen, fu begie euro.

  Voor mij geen suriname meer. Wat moet ik doen??
  Voor 900 euro een ticket kopen om jullie uitgedroogde mond te kijken, en net 1 bami op zanderij te kunnen kopen?

  Of voor het zelfde geld een compleet verzorgde vakantie voor 3 weken naar spanje. 2 uur vliegen en ook zon.


  Maak melding

 40. Gecondoleerd democratisch Suriname, geboren op 27 nov 1975. Heengegaan 25 mei 2015 mededankzij onnozele paarse domme jongeren. Gefeliciteerd dictatoriaal Suribabawe met uw geboorte op 25 mei 2015 mede dankzij onnozele oliedomme paarse jongeren. Neks no fout. Sranang no go e besta moro zolas men het heeft gekend. Na Suribabawe do go leri sabi no, paradijs van de paarse baas en co. A fout a no neks. Soso lobi en respect voor de keuze van de paarsen. Dus…..niet klagen maar baas helpen dragen. Niet mopperen en luieren, maar wroko en no opo hanoe gi baas, want mr. gratis dede ooktoe. Hihi. Na stree de foe stree, wiens we go lijde, na baas na leider.


  Maak melding

 41. 27 mei 2015

  Beste @Ira, nog gecondoleerd met het verlies.

  Srika heeft Bouterse niet horen zeggen dat Surineds landverraders zijn. Heb jij voor Srika de juiste info om jouw bewering na te trekken?
  Srika


  Maak melding

 42. De paarse paupers zijn weer helemaal happy met een gratis parbo en een bak rijst!

  Wanneer worden de ogen van de misleide personen nu eindelijk eens geopend?
  Ja, straks, als alles te laat is en Suriname nog verder in de schulden wordt gedompeld door zijn paarse nietsnutpartij!
  Dieven, moordenaars en raddraaiers worden in Suriname de hand boven het hoofd gehouden.
  Hoe komt het toch dat er zovelen “blind” blijven voor de waarheid?
  Wie het weet mag het zeggen!


  Maak melding

 43. Ik lees van alles en nog wat.
  Maar het gaat nergenst over.
  Ik lees alleen frustratie en haat maar heel weinig liefde.
  Houd rekening mee dat het grootste deel van het surinamse volk in suriname onder de 40 jaren oud zijn.
  Velen willen niet weten wat er gebeurt is. Toen in december en nu met de verkiezingen.
  Tuurlijk zijn er mensen die het wel willen weten voor gemoetsrust en voor rechtvaardigheid.
  Maar zeg nou eens eerlijk wat voor toegevoegde waarde geeft het aan het volk wat nu al zo jong in de meerderheid is.
  Dat het rust aan nabestaanden geeft dat zal ik persoonlijk begrijpen.
  Hoeveel surinamers zijn toen vertrokken uit Suriname en hoeveel mensen zijn gebleven.
  Wie weg gaat moet ook niet gaan klagen.
  En wat hoor je elke keer weer waar je ook komt in de wereld waar surinamers te vinden zijn? Het verleden natuurlijk en het verleden proberen mensen steeds tot het heden te maken omdat 1 man nog veel meer liefde voor zijn land heeft dan wie dan ook.
  Heeft hij iets goed of slecht gedaan weet niemand met 100% te zeggen mensen praten gauw elkaar na.
  Maar het lijkt mij dat als het goed gaat na venitiaan zijn zelf verrijkings periode.
  Dat het volk ook echt blij is met wat er NU bereikt is in het land. Maar goed.
  Een mens kan in armoede leven. dat hebben vele surinamers al bewezen . Veel mensen willen alleen maar in rijkdom leven dat is altijd om ons heen te zien.

  Mensen maken ruzie schelden elkaar uit om iets wat zei niet in de handen hebben.
  Ik hou van suriname altijd gedaan zo zijn er meerdere mensen die van suriname houden.
  Suriname word mooi op de kaart gezet Door inzet van het volk.
  Waarom dan al die negatieve input.
  Stop er mee het helpt niet. Vecht net als bouta /ndp. Niemand leeft voor eeuwig,prepresident of niet. Wie weet maakt iemand van jullie kans om president te worden.
  Hoe je het went of keert bouta gaat zijn 2de periode in als president.
  Je kan schelden commentaar geven wat je wilt helpt niet.
  Wat wel helpt stoppen met zeuren over het verleden en gewoon Door zetten voor een beter toekomst.
  Suriname is geen Nederland. In nederland is ook veel corruptie en worden de mensen ook van achteren genomen en iedereen vind het lekker. In Nederland betaal je voor lucht.
  In su heb je niet veel nodig en je kan genieten. Arm of rijk maak niet uit.
  Suriname is veel veranderd in 5 jaar en gaat nog meer veranderen. Gaat een nieuwe president in de toekomst het beter doen voor het volk in het land. Of gaat die gene alles afbreken wat bouta heeft opgebouwd.?

  Vallen en opstaan word men groot van.
  Oude koeien uit de sloot halen veroorzaakt geen vooruitgang.
  Dus werk aan de toekomst en niet aan het verleden. Zorg dat je nageslacht een beter suriname leerde kennen.

  Stopt met het verleden wees lief tegen elkaar.
  Zorg voor elkaar met elkaar zal je altijd alles overleven. Haal suriname niet naar beneden maar laat het omhoog gaan. Geef alle frustratie en haat een plek in jullie leven. Verbeter de wereld begin bij je zelf. Vecht voor vooruitgang niet stilstand.

  Ik ben blij dat bouta nog 5 jaar mag.
  Ik geloof liever iemand die verdachte is dan iemand die alleen maar negatieve en oude koeien naar boven brengt.
  ZOU MOOI ZIJN ALS JULLIE ALLEMAAL HARDER ZOUDEN WERKEN INPLAATS VAN ZEUREN KLAGEN EN WAT DAN OOK.

  ODIODI


  Maak melding

 44. Ja mensen nemen jullie notie van banaba de typische V7 aanhanger. Het is duidelijk dat het volk van Suriname heel erg slim heeft gekozen, het zal je als volk overkomen om V7 en zijn volgelingen in het landsbestuur te willen hebben.

  Trouwens thanks waterkant moderator om reacties als die van banaba te plaatsen, kan iedereen nu zelf zien wat voor tuig de v7 aanhangen.


  Maak melding

 45. De enige die hier een zielige toon zet is de Loopse Juffer Jenny die de analyse van T. Para met het koloniaal verleden associeert. Voor deze loopse Juffer is het tijd om eens langs een psychiater te gaan en haar eens goed te laten onderzoeken. Para heeft overtuigend een onderbouwing van zijn standpunten gegeven en die zijn ook geloofwaardig, itt hetgeen juffertje Jenny beweert. Bovendien heeft zij gemakkelijk praten als je in Nederland woont en kritiek uit. Ik zou tegen haar willen zeggen, pak je biezen en ga je land opbouwen.


  Maak melding

 46. @Orfa, wat is er mis mee als mensen in de bijstand zitten ? Ik ken genoeg goed opgeleide Surinamers die door omstandigheden in de bijstand zitten. Wat ik zo opvallend vind is de associatie die u met afkomst en bijstand maakt. Afro is van Surinaamse kom af woont in Nederland en leeft van de bijstand. Man, als een Nederlander zoiets zou beweren dan was hij meteen een racist en discrimineert hij, terwijl de Surinamer een 6e gen heeft om te discrimineren. U bevestigt het !

  @Banaba: Surinamers zijn ook ondankbaar en zijn egotrippers,


  Maak melding

 47. Inderdaad is SU een mooie kondre.Ik en de hele natie hier kan en mag dat met volle borst zeggen en pleiten.Als jullie denken dat jullie de voetbal beter kunt spelen,kom maar in het veld en werkt samen voor een positieve einddoel.En niet daar op het tribune zitten huichelen.Jullie zijn SU niet waard.De blanken ge-en misbruiken jullie.Er moet een oorzaak zijn dat decembermoorden moet gebeuren en het is te danken aan Nederland.Dat bent u misschien kwijt.Daarom tot de dood is SU mijn gelief land en niet Holland.Dowieman had een mooi lied gezongen”Holland a no paradijs”.Ik heb Holland niet nodig.Come on:We tjar’ing waka,bouwen op eigen kunnen.Open jullie ogen,er is zitten nog wat sneeuw in.


  Maak melding

 48. Aan Banaba,

  Ben het helemaal met je eens. Toen ik voor de eerste keer op vakantie ging, stond ik in een lange rij, toen ik uiteindelijk aan de beurt was om mijn paspoort te laten zien aan die gitzwarte MP, zei ik goedemiddag, deze man keek me aan alsof hij water zag branden. Hij liet niet eens zijn cocaine witte tanden zien om gedag te zeggen laatstaan welkom in de republiek.

  Die jacopar kofferdragers zijn net strontvliegen, meneer heeft u euro voor me????


  Maak melding

 49. Een ander aspect van de corrumpering was dat de NDP elke voltooide project als een NDP project presenteerde, compleet met veel paars gewapper ipv als een regeringsproject. Er was geen regering in Suriname, er was een NDP bestuur.


  Maak melding

 50. @Erwien,

  Stoere woorden hoor, maar er komt ook een tijd dat Surinamers ook dezelfde burgerrechten en onafhankelijke rechtspraak en werkelijk onafhankelijk opererende instellingen zullen willen als in Nederland. Dan zul je vaak denken aan Nederland.


  Maak melding

 51. Theo Para for president of adviseur.
  Een Van de scherpe doortastende columnist.

  Deze man begrijpt waar de schoen wringt en de blokkade zit om duurzame ontwikkeling te stimuleren.
  Theo je kunt er niks aan doen dat je zo slim bent.
  Of zijn de anderen zo dom?

  Overigens Theo heeft V7 het lang niet zo slecht gedaan met 95 k stemmen tegen 116 k stemmen NDP. Verschil van circa 20 k. Door districtenstelsel 8 zetels meer. Dus ook dit nuanceren. Het spel speelt zich meer in de grote steden plaats.

  Maar ga zondoorstoofd met je columns. De geschiedenis heeft al bewezen hoe het zou moeten werken. Maar heeft de Surinamer het niet begrepen als gevolg van misleiding.

  Jammer dat de spanningen tussen de surineds en de in woonachtige Surinamers nu al aan het toenemen is. Ik verwacht een verdere toename hiervan met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 52. Streetwise en strategisch denken heeft gewone van de rede.
  Het kiesstelsel is door Bouterse verslagen. Reeds 3 jaar geleden heeft Bouterse de basis gelegd voor deze overwinning door toen de AC combinatie te demonteren.
  Brunswijk heeft de verkiezingen voor Bouterse gewonnen door maar liefst 27.000 stemmen te trekken (nu met 5 zetels) waar AC 5 jaar geleden met 11.000 stemmen 7 zetels had.

  Met 40% van de stemmen (116.000 uit ongeveer 270.000) is de meerderheid 25,5 plus een half binnen. Dat is heel knap.
  V7 heeft met deze uitslag geen recht van spreken aangezien zij in alliantie verband pakweg 10.000 stemmen is kwijt geraakt terwijl de NDP er 20.000 bij veroverd heeft.

  Door slim te opereren en is er veel tweedracht gecreerd. Denk aan Remi Polak die op het plus kan blijven zitten, denk aan de klucht Kensenhuis die goed heeft uitgepakt.
  Het zijn heel kleine verschillen die met heel veel inzet van overheidsmiddelen (schijnbaar normaal bij Surinaamse verkiezingen) ontstaan zijn.

  De winner takes All is een wedstrijd term. Laat heel Suriname en de rest van de wereld de Winnaar feliciteren. Laat de DNA Bouterse zonder omwegen kiezen tot President en hem aan de verkiezingsbeloften houden. Gezien de winnaars/sport mentaliteit van de President zal hij de uitdaging aangaan en met de NDP zijn gelijk en succes willen bewijzen. Doe wat u belooft heeft want dat is goed voor het volk.

  Volk volg en beoordeel de winnaar op diens prestaties.


  Maak melding

 53. @Srika, je schrijft:::::

  Beste @Ira, nog gecondoleerd met het verlies.
  Srika heeft Bouterse niet horen zeggen dat Surineds landverraders zijn. Heb jij voor Srika de juiste info om jouw bewering na te trekken?
  Srika

  Zo te zien ben je echt niet op de hoogte van zaken. Mij hoef je niet te condoleren, omdat Bouterse niet mij president is en ik hoef ook geen zak rijst van hem.

  Ik verdien mij eigen centjes en alles wat ik bezit heb ik eerlijk verdiend. Ik hoef niets gratis.

  Ik wens het Surinaamse volk heel veel kracht met hun toekomst.


  Maak melding

 54. @JoJo, het verdelen van percelen en voor de NDP stemmen heeft ook gewerkt.

  Surinamers hebben gekozen voor kwantiteit en niet voor kwaliteit. Ze zijn in suriname nog heel gevoelig voor om voor gratis een zak rijst te gaan stemmen.
  Slavernij is nog steeds niet afgelopen in Suriname, vandaar dat er nog steeds geen monument is.


  Maak melding

 55. @Sabidirie; het tuig (Surinaams, mijn toevoeging) is in alle lagen van de bevolking te vinden en niet alleen onder hen die op V7 stemden. Ook onder ADOP, NDP, het Front en noem al die partijen maar op, kan men het tuig vinden. Uw conclusie dat V7 uitsluitend uit tuig bestaat slaat als een tang op een varken en is nergens op gebaseerd, ja op doemdenkerij. Weet u waarom op Schiphol de zero tolerance controles nog plaatsvinden ?


  Maak melding

 56. Kruwa, joe ab leti.
  Het gaat mij ten eerste erom dat de mensen hun vermogen om dingen kritisch te bekijken kwijt zijn op welke manier dan ook.
  En ten tweede, het is triest, want de tegenstanders van deze sluwe of slimme leider zijn ook geen domme jongens. Alleen jammer dat ze geen voorbeeld durven nemen aan zijn sluwe slimheid/slimme sluwheid, om het volk de ogen te openen, zodoende hun kritisch en vooruitstrevend denkvermogen weer op gang te brengen.
  Het komt allemaal neer op een individuen.
  Als je als individu niet in staat bent kritisch te denken, niet in staat bent te zeggen: Ja, maar het kan beter, dan na so jo tang, want dan durf en ben je ook niet in staat voor beter te gaan.
  Ook zo de partijen die niet durven verandering te brengen in hun wijze van politiekvoering, na so ding o tang toe!
  Dan verdiend Bouterse de overwinning, en het volk verdiend Bouterse.


  Maak melding

 57. @Jojo, ik ben het helemaal oneens met jouw zienswijze over de gehouden verkiezingen in Suriname. Strategisch denken en de rede hebben mijn inziens de kiezers doen besluiten om op de NDP te stemmen.

  In aanloop naar de verkiezingen werden de potentiële kiezers met een verward en negatief verhaal geconfronteerd door het blok V7, terwijl de regeercombinatie NDP/ABOP/PALU met een duidelijk verhaal kwamen met hun verworvenheden. V7 liet duidelijk blijken een brevet van onkunde te bezitten als het gaat om oppositievoering en het ontbrak hen aan een heldere boodschap voor de kiezer. De strategische blunders van V7 zijn hen fataal geworden.De kandidaat van Coblijn werd openlijk in de media tot de orde geroepen.

  De NDP heeft een verkiezingscampagne op hoogniveau gevoerd. Dat geeft duidelijk aan dat er binnen de NDP een gigantisch goed en hoogopgeleid kader achter de schermen het voorwerk doet voor de eerste lijn.Het ontbrak bij de V7 partijen aan een buffer aan goed opgeleid kader voor het voorwerk.


  Maak melding

 58. @Ryan

  Met alle respect, je hebt het erover dat je lief moet zijn voor elkaar en je hebt gelijk. Echter, dat is echt niet het enige dat er gedaan moet worden. Inderdaad, ook harder werken is een goede insteek. Maar ons volk, het volk en de mogelijkheden van Suriname worden in hun potentie verloochent en alles wordt goedgepraat, omdat je inderdaad een lekker relaxt leven kan hebben, als je een beetje hard werkt. Maar dat mag echt het gevoel voor rechtvaardigheid wegnemen, dat is hetzelfde als monddood leven. A mang e doe ogri, maar bruja no deh, want na a man e gie mie njan? Hmm, zo werkt het nu en ja, er is wat vooruitgang geweest, maar moet daarom gezegd worden: Alles vergeten en vergeven en lief zijn? Ere wie ere toekomt, en straf voor hen die straf toekomen. Soms verdient de man die eer verdiend ook goed straf. Mag dat niet gezegd worden? Dat ie iets heeft kunnen betekenen voor ons land, betekent niet dat ie niet moet instaan voor zijn verantwoordelijkheden. Wat die zijn, laat ik in het midden, waarom hij zo nodig en in haast zelfamnestie moest doorvoeren, laat ik in het midden.
  Oprecht ritisch zijn, betekent niet per se negatief zijn, kritisch zijn geeft aan dat je verbetering in een situatie wilt hebben. En in die staat verkeert ons land, het is een land dat veel potentie heeft en die potentie zijn we niet in staat te vertalen in vooruitgang.

  I love Su


  Maak melding

 59. Bhosrey,

  Dat is tevens de reden waarom ik mensen aanraadt om niet naar Su te gaan. 1 x keer gaan, met het binnenland erbij is leuk, maar dan heb je t ook wel gezien. Een tweede keer is zonde van je geld.

  Heb vaker voor Curacao gekozen. Daar weten ze ook wat klantvriendelijkheid is t.o.v Surinamers in Su, en meer bezienswaardigheden.

  Die kakkerlakken in Suriname denken dat de wereld om hun draait. Dat zal steeds minder worden zodra mensen wakker worden, dat het geen welvarend land zal zijn, zolang er nengres aan de macht zijn.


  Maak melding

 60. RobG
  Rationeel gezien heeft de regering Bouterse Amereeli niets gepresteerd. Zij hebben veel front projecten gestaakt en die waar ze niet om heen konden (staatsolie/ surgold) door gezet.

  Van de regeringsverklaring en het ontwikkelingsplan is heel weinig op een duurzame wijze gerealiseerd of de rekeningen worden niet betaald of met een jaar achterstand betaald.

  Luister aub naar de effecten van de na schoolse opvang of het vervallen van het schoolgeld. Het is verre van fraai. Het schrappen van het schoolgeld is gewoon bij de scholen gedropt want die hebben geen vervangende inkomsten van de regering mogen ontvangen.

  Ook de ziektkosten wet is een monster waar nog lang niet duidelijk is hoe het werkt. Zeker is dat het pakket kleiner wordt, de ziekenhuizen op zwart zaad zitten en hun rekeningen niet kunnen betalen en de rekening bij de burgers wordt neer gelegd. Die gaat gewoon betalen.

  Kinderbijslag wordt mondjes maat een jaar te laat betaald en de AOV is gefinancieerd met inflatie.

  Volgens de NDP econoom Caldeira is de reee welvaartstijging ondanks alle groei opgaven, sterk afgenomen. Onder Bouterse gemiddeld slechts 1% terwijl die onder Ventiaan resp. 8% en 5% bedroeg (informatie van de NDP website).

  De schulden zijn verdubbeld, de groei wordt gemeten in SRD en niet in echte dollars, de deviezen voorraad is gehalveerd, etc.

  Iedereen mag beweren dat het schulden plafond nog lang niet bereikt is echter bij een niet te vermijden devaluatie nemen de schulden in SRD’s sterk toe en neemt voor het buitenland de terugverdien capaciteit sterk af.
  Goud en olie blijven voorlopig laag waardoor de mijnbouw bedrijven en staatsolie hun winsten zien verdampen en het met schulden vol geladen Staatsolie de komende jaren het hoofd net boven water zal weten te houden. De situatie bij staatsolie wordt nog zorgelijker als men de raffinaderij de komende maand niet draaiende krijgt. Ik heb daar een zwaar hoofd in (ik weet iets meer ).

  Suriname is blij met een credit BB- het geen staat voor “Non investment grade / Speculative. Net boven B+ het geen staat voor highly speculative. Het gevolg is dat Suriname 7,75% rente moet betalen. Nederland (AA) betaald voor 5 jaar nog geen 0,5%.
  De NDP heeft met haar verkiezingsprogramma jaarlijks $ 900.000.000 aan investeringen geprognosticeerd. In het ontwikkelingsplan 2011-2016 waren nog hogere investeringen op genomen. Wat is er echt geïnvesteerd in die periode. Alleen Staatsolie, IAMgold en Surgold hebben substantieel geinvesteerd en nog geen 25% van wat geprognosticeerd.

  Eigenlijk is dit de beste uitkomst omdat Bouterse nu zijn eigen rotzooi moet op ruimen. Polak, Kensenhuisen, Hooghart etc. zullen weten waarvoor ze gekozen hebben en hun achterban in de ogen moeten kijken als ze de bodem van de schatkist door boren.


  Maak melding

 61. De nieuwe regering van de NDP zal geen 2 jaar stand houden mark my words. Na 2 jaar komen er nieuwe verkiezingen.

  Als de staatskas leeg, gaan de mensen massaal de straat op om deze regering ten val te brengen. Ook het electoraat van de NDP. En dan moeten ze gaan dansen en feesten. En flink dansen en flink zuipen want money no de moro a kondre skeer bosriwalla.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.