INGEZONDEN: ‘Op wie je moet stemmen en waarom’

19

Politiek Advies van een buitenlandse Surinamer die denkt dat ze het beter weet. Laat me beginnen met mij voor te stellen. Mijn naam is Mireille Liong-A-Kong, misschien ken je mij van kroeshaar.com, maar ik ben geboren in Nederland, opgegroeid in Suriname en nu woonachtig in de VS.

Als kind opgegroeid in Suriname, eerst Wageningen en daarna Paramaribo, heb ik niet alleen de onafhankelijkheid beleefd in 1975, met die prachtige vlag op het onafhankelijkheidsplein maar ook de ontwikkeling van onze eigen beginnende democratie, met een hoop gebabbel van hoogwaardigheids bekleders en de revolutie die daar een eind aan maakte in 1980.

De jaren 80 waren voor mij absoluut traumatisch, niet alleen vanwege de moorden (zie Kon Hesi Baka), ook omdat je na die tijd super voorzichtig moest zijn met je uitspraken. Van democratie was geen sprake. Hoewel ik politiek redelijk op de hoogte was heb ik in Suriname dus nooit kunnen stemmen. Toen ik in ’87 de kiesgerechtigde leeftijd had bereikt was ik geslaagd van de AMS en ging ik naar Nederland om Informatica te studeren.

Zo kwam ik dus weer in een democratisch land te wonen waar ik algauw leerde dat als je niet goed gebekt was, er over je heen gelopen werd. Hier moest je je dus wel uiten om mee te kunnen tellen.

In Nederland was de politiek voor mij niet al te spannend. Er waren genoeg partijen, er was genoeg keus, maar het kwam altijd neer op twee grote partijen VVD en PvDA. Later mocht D66 van van Mierlo ook meespelen, maar heel veel verschil was later niet echt merkbaar. Andere partijen als Groen Links deden hun best maar kans om echt te winnen, dat zat er niet in.

Hoewel in Suriname de politiek langs rassen lijnen speelde was voor mij de overeenkomst tussen het Nederlandse democratie systeem en de Surinaamse duidelijk. Het meerdere partijen stelsel, de manier waarop politiek gevoerd werd en zelfs de manier waarop we met elkaar omgingen. Het kan ook bijna niet anders. We hebben tenslotte het Nederlandse politiek stelsel meegekregen.

Met al die politieke partijen kwam ik er nooit echt uit. Op wie zou ik eigenlijk stemmen en waarom? Wat was het beleids verschil dat ze zouden maken, wat voor invloed zou het hebben op mijn leven en de maatschappij in het algemeen? Uiteindelijk begreep ik het lakonieke gedrag van mensen die niet gingen stemmen omdat het toch geen verschil zou uitmaken, totdat ik naar Amerika verhuisde.

Nu ging ik dus van een democratie met meerdere partijen stelsel naar een met een twee partijen stelsel, maar dat niet alleen, hier is politiek spectakel. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik de hele ontwikkeling van de huidige President Obama heb mogen meemaken, van een community organizer tot presidents kanidaad en tenslotte, President. Zo is het gekomen dat ik democratie eindelijk begon te begrijpen.

Hele discussies heb ik gevoerd met Amerikanen, vooral Zwarte Amerikanen, die in eerste instantie geen interesse hadden in Obama maar pro Hillary Clinton waren. Niet omdat hij Zwart is ga ik op hem stemmen, ik denk dat Hillary meer kans maakt, ze zullen hem neerknallen voordat hij ooit zover komt, een Zwarte man gaat nooit winnen in dit land, waren allemaal argumenten die te horen waren. Zie Barack Obama, de 1ste zwarte president van Amerika?

In een land waar ras zo overduidelijk in beleids politiek is verweven en waar Afro Amerikanen duidelijk aan het korste eind trekken, kon ik me niet voorstellen dat deze zelfde Zwarte mensen niet eens de moeite namen om uit te zoeken wie deze nieuwe Zwarte kanidaad wel was. Juist als je argwaan had moest je dit wel doen, was mijn mening. De les voor mij was dat ook Zwarte Amerikanen weten dat politiek om meer draait dan alleen om ras.

Wat Obama daarna voor elkaar heeft gekregen is geschiedenis en dat was voor mij de grootste les. Maakt niet uit wie je bent of waar je voor staat, waar het om gaat in de politiek is dat je mensen achter je moet krijgen. Zo is hij uiteindelijk President geworden, Wit, Zwart, Republikeinen en onafhankelijken hebben op hem gestemd.

Het heeft absoluut geen zin om een zoveelste partij te beginnen omdat je het niet eens bent met elkaar zoals dat maar al te vaak gebeurd in Suriname. Je vraagt je af wie wint daarbij, de kiezer of de politiek?

Als buitenlandse Surinamer zou ik jokken als ik zei dat ik alle politieke partijen in Suriname ken, laat staan de ins en outs. Ik ben dus totaal geen expert maar zelfs als ik het fijne van elke politiek partij zou weten, zou ik je niet kunnen vertellen op wie je zou moeten stemmen, want op wie je stemt en waarom is en blijft persoonlijk. Het enige wat ik zeker weet, is dat je moet stemmen.

De belangrijkste les die al mijn politieke omzwerfingen mij namelijk hebben meegeven is de betrokkenheid of zoals President Barack Obama het zegt: “Democratie is not a spectator’s sport”. Hiermee bedoelt hij dat een stem uitbrengen het halve werk is. In een democratie hoor je degenen op wie je hebt gestemd ook aan hun woord te houden en dat is volgens mij het moeilijkste van dit politieke stelsel.

Dus als buitenlandse Surinamer die de verkiezingen volgt via Social Media en daar ook enorm van geniet, maar niet kan pretenderen te weten op wie je moet stemmen of waarom, geef ik ook geen advies. Wat ik wel kan doen is je succes wensen en dat doe ik bij deze erg graag want “Na ini Sranan mi kumba te beri.”


Tan bun,
(Be Blessed in Surinamese)

Drs. Mireille Liong-A-Kong


19 REACTIES

 1. ” In een democratie hoor je degenen op wie je hebt gestemd ook aan hun woord te houden”.

  Maar wat als je bedreigd wordt wanneer je dat doet? Of wat als je alles voor zoete koek slikt?


  Maak melding

 2. De subtitel van dit artikel ” politiek advies van een buitenlandse Surinamer die denkt dat ze het beter weet” slaat als een tang op een varken. Er sowieso al geen sprake van advies laat staan een politiek advies. Goed lezen schijnt nogal moeilijk te zijn.


  Maak melding

 3. Mireille, je bent in Nederland geboren, ‘dat ede yu kumba te beri ini Nederland’, dat maakt je in mijn ogen niet minder Surinamer hoor, maar ik wilde het wel even rechtzetten.


  Maak melding

 4. ik zie graag Suriname internationaal weer mee tellen door economische het land zodanig te positioneren dat er graag geïnvesteerd wordt. Het klimaat is niet vanwege de aanhoudende corruptie. Der halve een regering zonder smet die ervoor kan zorgdragen dan wel de lijn uitzet om het bovengenoemde te realiseren.


  Maak melding

 5. Nou ze heeft wel degelijk stemadvies gegeven, ze geeft aan dat je in de jaren ’80 moest oppassen wat je zei……..en dat er van democratie geen sprake was toen….dus indirekt is er wel degelijk een boodschap!!


  Maak melding

 6. /www.thepetitionsite.com/1/obama-free-leonard-peltier/

  Hoe zit het met de vrijlating van Leonard Peltier (van Indiaanse afkomst) die al bijna 40 jaar in gevangenisschap zit, en waar president Obama alleen over zijn vrijlating kan beslissen? En waar ook Nelson Mandela voor vrijlating heeft gepleit.

  ‘ Wit..Zwart….Republikeinen en onafhankelijken hebben op hem gestemd’.
  Bestaan er werkelijk ‘witte mensen’? en is de wereld Wit.Zwart? En hoe zit het met de Bruine mens? Volgens mij is de wereld Kleurrijk, en niet Wit-zwart. Bewustwording van verkeerde illusies zo belangrijk!! Beeldvormingen en benamingen worden van generatie tot generatie klakkeloos overgenomen….en niet goed bij nagedacht. Wat voor hoge opleidingen mensen soms ook hebben.


  Maak melding

 7. Recht en Waarheid maken Vrij,

  Ik ben het helemaal met je eens, dat de wereld kleurrrijk is.
  Ik weet alleen niet, wat je boodschap is.
  Wat wil je zeggen met je posting ?
  Aan het eind ontbreekt een persoonlijke slotconclusie.


  Maak melding

 8. Wat een slechte ingezonden stuk. Het is nog vlees nog vis. Zie alleen de header van het artikel ” INGEZONDEN: ‘Op wie je moet stemmen en waarom ”

  Conclusie van mevr. Mireille Liong-A-Kong:

  “Dus als buitenlandse Surinamer die de verkiezingen volgt via Social Media en daar ook enorm van geniet, maar niet kan pretenderen te weten op wie je moet stemmen of waarom, geef ik ook geen advies ”

  Hilarisch !! 🙂


  Maak melding

 9. 25 mei 2015

  Beste @Mireille Liong-A-Kong,

  Wat wil je dat Srika uit jouw post begrijpt ?
  Zit vol ambiguïteiten. Is jouw advies voor het stemmen, om niet te adviseren? Dan wel te laat !!!
  Srika


  Maak melding

 10. een Zwarte man gaat nooit winnen in dit land, waren allemaal argumenten die te horen waren. Zie Barack Obama, de 1ste zwarte president van Amerika?

  Een Aziaat gaat nooit winnen en president worden, het word niet getolereerd door die ander afride bewoners. Dat is al die jaren bewezen. Dit land wil en moet een afride president hebben.


  Maak melding

 11. @Cochise

  Persoonlijke slotconclusie: ‘ …….het beschikken over inzicht en wijsheid ook van grote waarde.


  Maak melding

 12. Mevrouw schrijft. “Er waren genoeg partijen, er was genoeg keus, maar het kwam altijd neer op twee grote partijen VVD en PvDA.”.

  Maar in 1987 toen ze naar Nederland ging om te studeren was het CDA de grootste partij met Ruud Lubbers als premier. Het CDA was van 1982 tot 1994 aan de macht. Dat haar dat niet was opgevallen is wel vreemd, dan maak je jezelf wel ongeloofwaardig notabene met een Ams diploma.


  Maak melding

 13. eindelijk iemand de zegt de dingen zoals ze zijn , ik ben het helemaal met u eens, laten we hopen dat de andere gewoone mensen dat ook begrijpen ondanks de uitslag van deze verkiezing de volgende keer misschien nog beter. felicidades y saludos.


  Maak melding

 14. De Drs. kan en wil geen stem -advies geven , maar memoreert wel omtrent het incident van dec. 1982 .
  Tevens beweert de Drs. geboren te zijn in Olland maar haar kumba te beri ini Sranan – gron .
  Rara , hoe is dat mogelijk ???
  Wellicht kan Henk de MOL ons allemaal uitleggen .
  De Drs . kan heel slecht liegen !!!


  Maak melding

 15. pfwieuw,,,

  lekker, weer iemand om op af te geven.

  nee, de boodschap toch zoals die wordt gegeven: ik wens jullie heel veel sterkte met het maken van de juiste keuze en voor jezelf, voor je kinderen en ook misschien een beetje voor mij, houd ons land mooi!.

  beste @Ray: houd die VHP van je buiten de regering met NDp samen!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.