Onderzoek naar kwaliteit software Surinaamse verkiezingen

14

PARAMARIBO, 20 mei – Er komt een onderzoek naar de kwaliteit van de software voor de algemene verkiezingen. Dit zegt voorzitter Jennifer van Dijk – Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB. De oppositie heeft zo zijn twijfels over de veiligheid.

De software zou gevoelig zijn voor geknoei. Het OKB wil als autoriteit bij de verkiezingen niets aan het toeval overlaten. “Als een politieke partij wantrouwen heeft over de gang van zaken, moet ik dat serieus nemen. Zonder dat ik zeg dat er wat aan de hand is, is het belangrijk dat het wantrouwen wordt weggenomen. Daarom zijn we er”, zegt Van Dijk – Silos tegenover de Ware Tijd. Het onderzoek moet de feiten vastleggen.

De software wordt gebruikt door het Centraal Hoofdstembureau. De bedoeling is data vanuit de stembureaus over het hele land sneller verwerkt te krijgen. Volgens het Centraal Hoofdstembureau zijn er genoeg check and balances ingebouwd om de data te controleren. Intussen heeft Van Dijk – Silos de oppositie gevraagd om eventuele bewijzen te overleggen. Dit wordt vooralsnog geweigerd.

14 REACTIES

 1. Aaai baja 4 dg voor de verkiezingen komt er een onderzoek naar kwaliteit van de software. De vraag is wie gaat de audit doen ? Mag hopen Van Dijk – Silos niet ! Immers zijn deelt toch haar nest met de zittende president. Natuurlijk weigert de oppositie bewijzen aan haar te overleggen. 1 grote poppenkast en de winnaar staat al vast.


  Maak melding

 2. A torie dies loekoe fromoe baja vooral met deze dikzak als hoofd van de o.k.b. wel, wel, Gayana situatie!
  Zou graag willen weten in welk munteenheid zij uitbetaald wordt, zeker niet in MAGERE srd’s aangezien haar uiterlijk.


  Maak melding

 3. De oppositie of politieke partijen die inzage, demonstratie en informatie vragen hoe het werktm input, output, ervaringen over de software hebben recht dit te weten. De kiezers, het volk heeft recht dat te weten. Het is het OKB dat hier uitleg over moet geven.

  Het OKB heeft het aangeschaft en weet meer over het pakket en toen ze het aanschaften hebben ze hun eisen aan de fabrikant en of leverancier, verschaffer ervan duidelijk gemotiveerd aangegeven om te weten als het aan de eisen voldoet, goed en betrouwbaar is, wel/geen manipulatie, kwaliteit ervan en ervaringen ervan bij verkiezingen. Zijn er geen betere softwarepakketten die aan veel betere eisen en kwaliteit voldoet en internationale ervaring over bestaat bij verkiezingen over de hele wereld.

  Waarom heeft het OKB dit softwarepakket aangeschaft en waarom willen ze het gebruiken? Waarom niet dezelfde werkwijze/methode toepassen/ gebruiken als bij de vorige verkiezing van 25 mei 2010? De uitslag was ook heel snel duidelijk, goed en betrouwbaar, dus die methode kan nu ook weer worden toegepast.

  Mocht er enige twijfel bestaan bij de oppositie of één politieke partij, dan moet dit software gelijk in de prullenbak worden geplaatst en worden weggegooid/verbrand? Waarom is het volk, de kiezers, de politieke partijen niet ruim van tevoren hiervan in kennis gesteld? Waarom als zij ervan horen, worden zij nu zo kort voor de verkiezingen ingelicht? Is dit niet verdacht, al die speculaties konden achterwege blijven. Is dit gebruikelijk dat het OKB zo geheimzinnig is en waarom en is hun vermoeden van verdachtmakingen dan niet terecht?
  Het volk heeft recht om uitgebreid informatie te krijgen.

  Kiezers stemt u allen op V7!

  Stemt u massaal op V7!
  V7 e kon djie wan betre Sranan
  Chan4Pres
  YesWeCan!, YesWeCan!, YesWeCan!
  Change!, Change!, Change!
  Chan4Pres!, Chan4Pres!
  Stemt U V7!
  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  God Zij Met Ons Suriname(r)s!


  Maak melding

 4. Ik en vele anderen begrijpen niet waarom er een speciaal software is ontwikkelt voor het tabuleren van verkiezings resultaten.
  Overal in de wereld wordt excel daarvoor gebruikt.
  Dus begrijp ik dit niet. Of was het een extra njang die er nog gemaakt moest worden of zijn er verscholen columns and rows waar er valse data ingaat. Maar als alle 623 stemlocaties de data opsturen en de informatie lokaal ook door alle partijen kan worden geverifieert dan kan het software geen toverkunsten uitvoeren.
  Wat is de backup als blijkt dat er uberhaubt toch wat mis gaat bij het optellen van de stemmen.
  Verder vraag ik mij en vele anderen zich af waarvoor er 800000 stembiljetten nodig waren voor 352000 kiezers en als na de verkiezingen het resterend aantal stembiljetten kan worden getelt. En dat er ook per stemlocatie kan worden aangegeven hoeveel kiezers een nieuw biljet nodig hadden.
  Ook moet men nagaan dat wanneer een kiezer het biljet in de bus doet ze niet 3 of 4 erbij doen.
  Afteraf hebben we te maken met een bende waarvan van alles kan worden verwacht.


  Maak melding

 5. Didibri en corrupte stinkend rijke poepvliegen nen parasieten zullen letterlijk en figuurlijk alles ondernemen om deze verkiezeingen te winnen. Alle peilingen zijn gemanipuleerd en dienen om al die oliedomme aanhangers te indoctrineren. Ndp is nr1. ze ga wee ga winne, is daarom we moete wee op ze ga stemmen. Na soso paarse lee. Ma ja, dommer dan oliedom zijn het gros van al die paarse aanhangers van deze misdadigers.


  Maak melding

 6. Het zijn chinese computers die gebruikt gaan worden.En die hebben al voor geinstalleerd [fabrieks] programma.Als je tegenwoordig een Lenovo Beijing koopt dan heb je al Superfish erop als cadeau van de chinezen.


  Maak melding

 7. Als handmatig onderzoek naar corruptie bij OW en thans door de CLAD een onderzoek wordt uitgevoerd bij EBS dan denkt de NDP “ze gaan neks vinden want wij hebben geen sporen achtergelaten.
  Dus bij de verkiezing zullen ze helemaal niets vinden want een computer laat peen sporen achter”. Hoe dom kun je zijn, hoe debiel kun je zijn, hoe misselijkmakend kun je zijn door te stellen dat “genoeg check and balances ingebouwd om de data te controleren”.
  Weet deze man wel wat hij verklaart??????
  Wat is een check en wat wordt in balans gehouden / gebouwd?
  Man man man wat kunnen deze ui lekker over mijn fiets lullen dan over adequate zaken en niet over mijn lul fietsen.


  Maak melding

 8. @ Makka,

  Heel simpel. Het grote aantal stembiljetten is omdat er tegelijkertijd ook gestemd wordt op de r.r.- en d.r.-leden. Deze worden echter apart behandeld.


  Maak melding

 9. M.Karrel,

  Mevrouw Van Dijk-Silos in niet onafhankelijk, nooit geweest.
  Zij is een marionnet van Bouta, zoals hij de laatste jaren op veel belangrijke positie ja-knikkers heeft neergezet.
  We moeten deze mevrouw vooral niet serieus nemen.
  Ze doet zich wel belangrijk voor, maar ze is net als veel anderen in ons land een echte nobody.


  Maak melding

 10. 20 mei 2015

  Wat heeft Srika net genoten van de oefenwedstrijd tussen Suriname (SURINEDS) – Curaçao (2-3).

  Er zijn voldoende Surined profs die voor Suriname willen voetballen en die mogelijkheid moeten zij krijgen. De Surinaamse regering en de Nederlandse regering zullen hierover diepgaand moeten praten.

  Waar zit Esmerald? Software adviseur van V7 in Suriname?
  Ay Esmerald, ju e tjar ing !!!
  Srika


  Maak melding

 11. @Srika,

  Je denkt toch niet dat Nederland er belang bij heeft dat Surineds voor Suriname gaan voetballen, met behoud van de Nederlandse nationaliteit? Of wil je het onder brengen bij ontwikkelingshulp of de remigratietraject?

  De SVB moet dit gewoon aankaarten bij de KNVB en de spelers die het willen moeten zelf de VVCS inschakelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.