Meer bij Suriname’s krachtcentrale kreunt onder goudkoorts

30

PARAMARIBO, 20 mei – Het Prof. J. W. van Blommensteinmeer valt steeds ten prooi aan de goudkoorts. Volgens de Ware Tijd wordt er driftig naar goud gebaggerd. Omliggende leefgemeenschappen en de natuur hebben het nakijken. Een ramp is niet uitgesloten.

Zowel de leefgemeenschappen als de kuststrook lopen gevaar als niet wordt ingegrepen. Ruim tien grote scalians (Braziliaans voor grote woonschuiten die de bodem afzuigen, red.) maken op het meer nu de dienst uit. En de regering steekt geen poot uit, hoewel de gevolgen al merkbaar zijn. “Het water is vuil en geruchten doen de ronde dat kwik vrijkomt”, zegt Frits van Troon, bekroond natuurkenner en eigenaar van het nabije Tonka-eiland.

Het aantal bezoekers voor het eiland neemt drastisch af. Hobbyvissers komen ook steeds minder vaak. Van Troon vreest het ergste als nu al niet ingegrepen wordt. Het meer met krachtcentrale zijn nog eigendom van bauxietbedrijf Suralco. Het bedrijf staat op vertrek en wil overdragen. Nu al worden waarschuwingen van Suralco in de wind geslagen. Het gevaar voor wateroverlast is levensgroot als de bodem instabiel raakt.


30 REACTIES

 1. Volgens opa D is er niets fout.De scalians hebben vergunning om in open water naar goud te zoeken.En zo als bij de amnestie wet verzwijgt hij dat er een wet is dat dat verbiedt.En die wetten zijn ouder dan de vergunningen.En als er vergunning is dan wast Dompig zijn handen en vingers in onschuld de wetten negerend.

  Wijzend naar Witboiti zegt Misiekaba dat hij dat gebied in ontwikkeling heeft gebracht.Voor dien was het weiland en graasden koeien daar.
  Hij zegt niet hij de gronden gestolen heeft van enkele veehouders en het gegeven heeft aan de djoeka’s.Zonder enige compensatie naar de boeren toe.


  Maak melding

 2. Leve het paars beleid olv Domkop. Men moet als binnenland bewoner dommer dan oliedom zijn om wederom te stemmen voor paars wanbeleid, of niet.


  Maak melding

 3. DESI : Ik weet wie de EIGENAREN van de Scalians zijn !

  VOLK : Deze krabita’s VERNIETIGEN onze NATUUR en
  brengen de VEILIGHEID en de GEZONDHEID van VELE
  Sranangmans IN GEVAAR !

  PS : NOG VIJF JAAR ONGESTOORD STELEN EN VERNIETIGEN DOOR DEZE SCALIAN-EIGENAREN !!!


  Maak melding

 4. Goud blinkt maar niet alles wat blinkt is goud.
  Toekomst is minder van belang bij de geel vragende ogen.
  Dus ga maar lekker door en vernietig je eigen habitat. Zelfs een varken, die zich wentelt in zijn eigen afval, is schoner dan de kwik die vrijkomt en in de organen van de mensen nestelt.

  Dus applaus nog 5 jaar en dan is het stuwmeer zoiets geworden als de mijnen van Moengo. Het financieel gelag om de toekomstige zieken te behande;en zal stuiten op tekorten waardoor er hulpeloos zal worden gekeken naar de arme sloebers terwijl de rijken richting Columbia kunnen voor behandeling


  Maak melding

 5. DDB IS EEN K**** RAMP VOOR SURINAME; IK HEB BEGREPEN DAT DIE SCALIANS AAN DDB EN CONSORTEN TOEBEHOREN.

  DEZE MAN GAAT SURINAME ECONOMISCH ZO NIET ECOLOGISCH VERNIETIGEN.

  DEZE MAN IS EEN VLOEK VOOR SURINAME!!

  VOLK VAN SURINAME: AUB, STEM DEZE ASEMA WEG


  Maak melding

 6. Baas zei laatst, toen hij onze prinses van diefstal beschuldigde, dat er niet opgetreden kan worden tegen de scalians omdat ze vergunning hebben om op het meer te zijn. Een paar maanden geleden zeiden ze in de assemblee dat men niet wist of er werkelijk scalians op het meer aktief waren, dat is natuurlijk niet zo vreemd, ze zijn in DNA namelijk zo wereldvreemd dat ze ook niet weten dat Google Earth bestaat. Als er wel scalians op het meer actief waren/zijn, dan wist men in de poppenkast ook niet wie de eigenaren van de illegaal opererende fabrieksschepen zijn en nu blijken ze een vergunning te hebben. Iemand liegt, zoals hij gewend is, weer eens een keer alsof het gedrukt staat.


  Maak melding

 7. Maak je niet druk mensen. Straks zijn de hindoestanen, creolen, marrons, javanen, indianen een minderheid en domineren anderen zoals brazilianen, chinezen, haitianen, guyanezen, blanke nederlanders en belgen. Change is coming.


  Maak melding

 8. HEBZUCHT NAAR MEER RIJKDOM HEEFT ZICH MEESTER GEMAAKT VAN DDB EN ZIJN MISDADIGE ENTOURAGE.

  ZIE WAAROM ZOONLIEF DINO DE MILJOENEN US DOLLARS DIE VOOR HET GRIJPEN LAGEN, NIET KON WEERSTAAN.

  DEZE GASTEN ZIJN DUIVELS DIE ALLEEN BUIGEN VOOR GOUD, GOUD EN NOGMAALS GOUD EN AMERIKAANSE DOLLARS EN EURO`S.

  DDB IS EEN DUIVEL DIE SCHIJNBAAR MENSELIJKE TREKKEN HEEFT.

  OP 25 MEI MOET DEZE DESPOOT WORDEN WEG GESTEMD.

  ALS DE DDB GEKKEN GAAN RELLEN, MOET DE POLITIE EN LEGER DEZE KEIHARD DE KOP INDRUKKEN, ZO NIET MOET HET BUITENLAND IN ACTIE KOMEN


  Maak melding

 9. Probleem is als het misgaat, dan staan de bakras klaar om deze banders toch te helpen. Bakras en Kaphries gaan altijd samen.

  Mocht een Hindoestaande premier de macht willen, dan is hij etnisch, gaat het om een bander, dan wordt dit wel erkend door bakras , dan is het een democratische premier.

  Het is blacka en blank, alles er tussen werkt zich kapot, maar wordt niet erkend. Helaas werkelijkheid.


  Maak melding

 10. na de verkiezing moeten drastisch maat regelen getroffen worden..

  haarde feiten,,anders leren wij het nooit..

  direct moeten alle scalians houders aangeschreven worden en belastingen betalen minstens 50 % van de alle opbrengsten met t.w.k. tot 2010 want daarvoor was het er niet..

  alles in beslag nemen alle rekeningen convisqueren om de schade enig sinds te verlichten..


  Maak melding

 11. De keus is aan de kiezers op 25 Mei.
  Criminele Abangies voor nog 5 jaar of een groep die ook wel hun dingen heeft maar tenminste geen criminelen in hun midden en proberen onder moeilijke omstandigheden het land vooruit te brengen


  Maak melding

 12. Ons geliefde suriname veranderd langzaam in een maan landschap. Over 300 jaar is iedereen suriname vergeten. Wellicht kom je het tegen in een verdwaalde bos atlas. Bouterse heeft niets alleen onze broeders vermoord, de pleegt ook ecologische genocide op het land.


  Maak melding

 13. DDB/NDP krijgt de knock out van V7!

  Kiezers van Suriname, Surinamers, kiezers gaat u allen stemmen.
  Stemt u massaal op V7!
  Wan Tra Wintie Moes Kon Wai in Sranankondre
  V7! e kon!
  V7! gaat NDP/DDB op 25 mei 2015 de knock out geven.
  V7! da pasi e kon1
  V7 hee hee!
  V7 da pasi e kon

  Stemt u allen op V7!

  Chan4Pres!, Chan4Pres!, Chan4Pres!
  YesWeC(h)an(ge)!, YesWeC(h)an(ge)!, YesWeC(h)an(ge)!
  Fri!, Fri!, Fri!, Sranan Fri!. Sranankondre Fri!, Sranansma Fri!
  V7 voor een beter leven!
  Chan4Pres!

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede!

  God Zij Met Ons Suriname(r)s!


  Maak melding

 14. “Ze hebben de beschikking over een vergunning, dus het zal een tijdje duren alvorens we het kunnen stoppen”, aldus Bouterse.
  Ondertussen gaat men vrolijk verder onder bescherming van zwaar bewapende mannen in legertenue.
  Een ieder weet dat deze scalians bezit zijn van Bouterse of althans stromannen van hem.
  Maar ja, er zijn altijd ezels die dat zullen ontkennen.


  Maak melding

 15. waar is paraman? ik heb een vraag voor hem,misschien kan hij die beantwoorden. Realiseert de achterban van NDP zich wel dat economie gaat over inkomsten en uitgaven, kosten en ontvangsten en debet en credit. het is niet uitgaven, zonder inkomsten, ontvangsten en geen kosten en debet zonder credit.

  begrijpt de achterban dat?

  en niets, maar dan ook niets tegen die onschuldige drielingen die de afgelopen weken geboren zijn in ’s lands hospitaal en sint vincentiusziekenhuis, maar de beide vaders hebben geen baan, de eerste vader heeft 10 kinderen en de tweede vader heeft 8 kinderen.

  beste paraman, kinderen zijn de toekomst van een natie, maar hun ouders moeten de verantwoordelijkheid hebben om voor hun te zorgen, dat wil zeggen dat zij een baan hebben om hun huisje te stichten, niet andersom. zijn jullie tienervaders?


  Maak melding

 16. Raadpleeg eventueel programma gemist van npo.nl van afgelopen zondag 17-05-2015 om 16:00 uur
  met Nina Jurna.

  Suriname 5 jaar later
  Op 25 mei gaat Suriname naar de stembus. Vijf jaar geleden werd Desi Bouterse gekozen tot president. Aan de vooravond van de verkiezingen reist journaliste Nina Jurna door Suriname.

  En let ook op de beelden van het binnenland met de Brazilianen.
  Deze gasten worden gewoon door de Franse gendarmerie en het Franse Vreemdelingenlegioen in Frans Guyana op de hielen gezeten en ook verjaagd.
  En niet te vergeten: Alles wordt in beslag genomen door de Fransen.
  En vervolgens komen dezelfde Brazilianen illegaal naar Suriname.

  Kijk naar de beelden en trek zelf je conclusie in deze.


  Maak melding

 17. @ Fer E,

  Ik heb het gezien en het is ronduit choquerend! Dit is wat die NDP-domries in de stad niet weten, dat is het probleem. Suriname bestaat niet alleen uit de Jodenbreestraat en de Waterkant.


  Maak melding

 18. @Fer E.

  De Surinamers zijn blij met de Brazilianen want Brazilianen brengen zgn ‘geld’ naar Suriname!! Ze krijgen heel makkelijk paspoorten en verblijfsvergunningen. Straks wordt Portugees de tweede taal van Suriname na Mandarijn.


  Maak melding

 19. En ja hoor al die jaren voor de onafhankelijkheid , wij worden uitgebuit door die Hollanders !!!!! Maar wie buit het land nu uit?

  Het is gedaan met het land wil de laatste Surinamer het licht uit doen of sorry er is toch straks geen stroom meer, het licht gaat vanzelf uit.

  Het land begint echt afrikaanse kenmerken te krijgen.


  Maak melding

 20. Jaja, vandaag ONTKENT hr DOMPG van OGS,
  GOUDORDENING dat hij heeft gefaald door NIET
  op te treden tegen vele scalians op het stuwmeer,
  de alles volledig VERNIETIGEN !

  DOMPIG WACHT op INSTRUCTIES en legt de schuld
  van de Scalians-vernietiging neer bij het ministerie NH !!!

  ALWEER LEUGENS en GEDRAAI van NDPers om
  de verantwoordelijkheid voor het Ontbreken van beleid/
  het niet willen optreden tegen PARTIJGENOTEN-Scalian-
  Eigenaars, te ontlopen !

  Wat heeft NDP WEL GEORDEND in Sranang ?????

  HUN EIGEN ZAKKEN ???

  PS : Sranang moet BESLAG leggen op de 600 miloen
  dollars op Zwitserse bankrekeningen, toebehorend aan
  Surinaamse onderdanen !!!


  Maak melding

 21. De hulpdammen in het stuwmeer vertonen reeds barsten.
  Er dreigt een grote overstroming als het fout gaat.
  Wat blijft er dan van Paramaribo over. Wanneer stoppen de Surinamers met de schouders op te halen en gaan ze massaal de straat op?!


  Maak melding

 22. Volgens opa D is er niets fout.De scalians hebben vergunning om in open water naar goud te zoeken.En zo als bij de amnestie wet verzwijgt hij dat er een wet is dat dat verbiedt.En die wetten zijn ouder dan de vergunningen.En als er vergunning is dan wast Dompig zijn handen en vingers in onschuld de wetten negerend.

  Wijzend naar Witboiti zegt Misiekaba dat hij dat gebied in ontwikkeling heeft gebracht.Voor dien was het weiland en graasden koeien daar.
  Hij zegt niet hij de gronden gestolen heeft van enkele veehouders en het gegeven heeft aan de djoeka’s.Zonder enige compensatie naar de boeren toe.


  Maak melding

 23. Nof vijf paarse jaren aan baas en corruptie roversbende en zie het land…..na mei 2015 sneller dan gedacht verworden als…SURI BABWE.HAITI. Hoihoihoi


  Maak melding

 24. Werkelijke peiling. NDP verliest meer dan 30% zetels. Fa datie kang. Paars gekrijs zal landelijk te horen zijn, maar ook in Ptata. De corrupte stinkend rijke paarse elite krijgt op haar donder van hun paarse lijder, die ze als koning der criminelen van Suribabawe hebben gepositioneerd. Oliedomme paars bezeten aanhangers krijsen dreigend vol oude mislukte revoleuzen. Baas na a egte lijdsman, fa kang ndp lasie sominie zetels. Anarchie en chaos, daarvoor zullen de paars boze demonen voor zorgen, zodat er een avondklok komt. Burindiaanse -Zimbabwaanse wantoestanden zijn komende, wie er ook winnen zullen. Zolang die vervloekte amnestie blijft gelden voor de paarse misdadigers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.