Surinaamse verkiezingsautoriteit: vrees ongegrond

33

PARAMARIBO, 18 mei – De vrees voor geknoei bij de algemene verkiezingen van vijf en twintig mei is ongegrond. Dit stelt Eugene Merkus, voorzitter van het Centraal Hoofd Stembureau, CHS. De oppositie vreest het ergste als de data verwerkt worden.

Volgens Chandrikapersad Santokhi, coördinator van het oppositionele V7, is er ‘verdachte’ software ingevoerd. Het zou het begin zijn van kwade opzet om de verkiezingsresultaten beïnvloeden. Deze stelling wordt verworpen en zelfs aangemerkt als kwaadaardige stok achter de deur. “Wat voor zin heeft het om nu deze controverse te creëren? Als CHS willen we hier niet bij betrokken worden”, zegt Merkus tegen de Ware Tijd.

Met het datasysteem zou niets aan de hand zijn. Het tellen zal ook deze keer handmatig geschieden. Ook het vaststellen van de uitslag gebeurt op de ouderwetse manier. Toch houdt Santokhi voet bij stuk. De verkiezingsautoriteiten hadden eerder bekend gemaakt dat de data vanuit de verschillende regio’s geautomatiseerd overgebracht zullen worden. Dit zou de uitslag sneller beschikbaar maken. De oppositie is sindsdien op alert.

33 REACTIES

 1. Wat voor software is dat? Dit moet ook bekend worden gemaakt. De kiezers en de politieke partijen hebben recht dit te weten? Is dit software ook al bij verkiezingen in andere landen gebruikt of is het nieuwe software? Als het eerder gebruikt is in andere landen, wat zijn de resultaten ervan? is er toen mee geknoeid? Is knoeien ermee mogelijk? ja of nee? Zo ja!, waarom wordt het dan bij deze verkiezingen van maandag, 25 mei 2015 gebruikt? Wie is de persoon van het verkiezingsbureau die vindt dat dit software gebruik moet worden? Moet deze deze persoon dan niet vervolgd worden?

  Het volk en de politieke partijen hebben het recht te weten als dit software betrouwbaar is en er niet mee geknoeid kan worden?, te weten hoe dit software werkt en als er controle op kan worden uitgeoefend door alle politieke partijen dan moet dit op elk moment ook gebeuren. Als met A in de pc stopt, dan moet ook A uit komen en als men B in staat dan moet er ook B uit komen en niet iets anders.

  Alle macht en recht berusten bij het volk en nergens anders,

  Stemt u op V7

  God Zij Met Ons Suriname(r)s!


  Maak melding

 2. Voor het tabuleren van nummers heb je niets anders nodig dan excel.
  Zo waarom is er speciaal “verkiezings” software nodig?
  Dit is heel verdacht.
  Mensen ben heel waakzaam op 25 Mei.


  Maak melding

 3. Helemaal mee eens!

  De afgelopen vijf jaar is suri geconfronteerd met verschillende vormen van fraude.
  -Denk maar aan de diverse verkiezingspolls. De software kan goed zijn maar het zijn de mensen die bewust of onbewust de fouten maken; garbage in, garbage out!
  -Een ander voorbeeld zijn de zogenaamde ‘in the mood’ ratings; als de suri’s verkeerde info doorgeven, dan schets het resultaat ook een foutief beeld.
  -Dan hebben we nog het gesjoemel van de ex-administratief medewerker van IMF, heden ‘bankdirectoir’, de echte bancaire situatie wordt angstig verborgen gehouden, en er wordt doodleuk extra geld bijgedrukt.
  -Daarnaast de Social media, waar men zich vol trots op de borst slaat; kijk noh, we hebben zoveel likes.
  Duhhhh het zijn ook surineds, die ‘liken’, mensen die twintig jr niet naar suri zijn geweest en die nu thuis op de bank zitten, hopende op een ‘wonder’ in suri.
  -Last but not least het overduidelijke bewijs van het minnetjes fenomeen van de radeloze paarsen.

  Dat zijn de bewijzen en dat is de achterliggende gedachten waarom het 100% zeker is dat bouterse sjoemelt.


  Maak melding

 4. Hoe los je dit op!

  Dit kun je mogelijk oplossen door 3x extra controle;
  1.De ouderwetse stijl, verzegelde enveloppen met daarin de stembiljetten.
  2. Foto’s maken met je smartphone(cellulair) van de aantallen uploaden (opslaan op je pc) en verzenden naar 1(één) centraal punt.
  3. De ‘nieuwe’ stijl; invoeren via de pc.

  Dit moet zo snel mogelijk geëist worden van de verkiezingscommissie en daarnaast, moeten de waarnemers van OAS, Caricom en Unasur geïnformeerd worden, over deze harde eis.

  Keep your enemies closer than your friends….


  Maak melding

 5. Het is gebruikelijk dat alle politieke partijen gekend worden en instemmen in nieuwe methodieken. Nu komt men een week voor de verkiezing met iets nieuws waardoor niemand vragen kan stellen, onderzoek kan doen enz. Zonder dat er sprake van fraude hoeft te zijn wekt deze aanpak wel heel veel verdenking op.
  Nieuwe software hoort uitgebreid getest te worden. Er is niks bekend hierover of over de oorsprong van de sofware.
  Slaapt de verkiezingscommissie?


  Maak melding

 6. Sommige landen bestaat software dat als 2 kandidaten ongeveer staan gelijk bij de stemming in laaatste uur, die sofware geeft ineens aan ene kandidaat veel meer stemmen. Dit is dan zo bij elektronisch stemmen. Zulke dingen, ze bouwen in in die software.


  Maak melding

 7. Ik wens de Surinaams bevolking heel veel sterkte met de komende verkiezing!

  Maak gebruik van je stem, want een ‘niet gebruikte’ stem gaat naar de zittende regering.
  Kies voor je eigen VRIJHEID!!!!!!!!!!!!!

  You cannot sensor the Internet.
  You cannot arrest an idea.
  You CAN… aspect us.
  We are “Anonymous”.

  Suc6


  Maak melding

 8. Dat is ook 1 van de redenen waarom deze paarse bende alleen de verkiezingen in wil gaan, ze beginnen nu al met frauduleuse handelingen, alleen al het feit dat er Ndper,s op die hoofdstem bureau zitten, stinkt al naar de misdaad.


  Maak melding

 9. Forummers, odi odi.

  Als het elektronisch een flop wordt, dan kan het ook handmatig geschieden bij het tellen van de stemmen.
  Toen dacht ik ook aan de oude verkiezingen in SU.
  Wat een gezellige boel was het toen met de diverse aanhangers!

  Google even naar: Verkiezingsstrijd in Suriname in Beeld en Geluid

  En de tweede via (youtube): Statenverkiezingen te Suriname (1958)


  Maak melding

 10. Als zoiets van tevoren wordt gezegd, is het oppassen geblazen.
  Als de verkiezingen fair verlopen, hoef je je niet te verdedigen als verkiezingsautoriteit.
  In een democratische rechtstaat is een normaal verloop van de verkiezingen trouwens vanzelfsprekend.
  Het geeft maar weer eens aan, hoe groot het wantrouwen is in ons land.
  Hoezo, een prachtig land, waarin alle etnische groeperingen vreedzaam samenleven en werken.
  Aan mijn hoela, ik weet inmiddels wel beter.
  Suriname is het schoolvoorbeeld van een rasistisch land.


  Maak melding

 11. 18 mei 2016

  Maar waarom doet Santokhi toch zo moeilijk.

  Huur onze Esmerald maar in !! Als hoog opgeleide computerdeskundige en vermoedelijk lid van “Anonymous” kan zij juist vanaf afstand het heel systeem beïnvloeden, in het voordeel van V7.

  Suriname oppassen, want wanneer vos Santokhi de passie preekt, frommelt Esmerald met de stemmen van de NDP, Abop en DOE !!!

  Esmerald, Srika no e joku toch?
  Srika


  Maak melding

 12. Cochise, het ergste is dat ze dat racisme wel de ander steeds verwijten, de hand in eigen boezem steken of in de spiegel kijken is er niet bij


  Maak melding

 13. PROCEDURES NO DE voor invoering nieuwe

  tellingmethode van de uitgebrachte stemmen !!

  Veel in het huidige Su gaat buiten procedures om
  of zonder procedures ! Dat is het probleem !

  Duidelijk blijkt dat de Kiescommissie NIET
  ONAFHANKELIJK is, maar een verlengstuk is van
  de President !
  De commissie voert helaas NDP-opdrachten uit !

  Was dat niet het geval, dan zou de inzet nieuwe
  software met ALLE Politiek partijleiders etc zijn
  besproken en werden de voor en tegens vooraf
  openlijk afgewogen !

  PS : Voorbeelden van WANORDE (geen fatsoenlijk
  nageleefde procedures zien wij bijvoorbeeld bij :

  — Overname Suralco !!

  — Oprichting NV inz Energeielevering en benoeming
  Directeur uit de NDP-familieclan !!

  — Benoeming broer Min Lackin als directeur bij visbedrijf,
  dus ook uit de NDP-familieclan !!

  — Benoeming Dino tot HOOFD CTU , terreurbestrijding !!


  Maak melding

 14. Stof tot nadenken

  DDB heeft vele misdaden op zijn kerfstok en hoewel feiten/bewijzen duidelijk aangeven dat hij hiervoor verantwoordelijk is of gedaan heeft, blijft hij dit om lijfsbehoud, te overleven, enz volhouden dat hij er niets mee te maken heeft. DDB wil bij mensen/families, rechtbank/krijgsraad, DNA, gezin, familie, familie van slachtoffer, zijn achterban, enz aangeven dat hij heiliger is dan de Paus.

  Zie hoe ver hij gaat, met zijn spreuk: Neks No Fout. Dit zegt wel meer dan genoeg over wie DDB is. Waarom deze schreeuw van DDB. Ga maar na als deze man slaapt en wat hij allemaal meemaakt in zijn dromen, als al de misdaden in zijn onderbewuste dan naar boven komen. Het zal mij niet verwonderen, dat slapen niet gemakkelijk is en ‘s avonds in zweet en doodsangst wakker worden om na te gaan wat hij allemaal over gedroomd heeft en proberen tot jezelf te komen en verder met je leven te gaan. Deze man moet wel door een hel gaan, gelet op die misdrijven die hij allemaal heeft begaan.

  Zo iemand kan onmogelijk een land leiden en het volk moet uitkijken dat iemand die psygisch dit meemaakt, wel hele rare dingen kan doen en het land in heel grote problemen kan brengen.

  Raar dat psychologen en psychiaters, sociologen nog niets over zeggen, hoe misdadigers zijn en mensen die al de misdaden die ze gepleegd hebben ontkennen of verdrukken en wat de gevolgen ervan kunnen zijn voor zo’n persoon, zijn omgeving, enz. Is zo iemand geschikt om een land te besturen en de hoogste functie toe te vertrouwen?

  Dink a (s)torie. In een normale werksituatie, zijn er pschygologen, die deze persoon of de werkgever een advies geven, dat zo’n werkgever een groot gevaar is voor zichzelf en zijn collega en psychiaters zouden een advies geven, die u ook zou kunnen begrijpen. Hoe geschikt is DDB om President van Suriname te zijn gelet op zijn misdaden tegen de menselijkheid?

  Time4Change!
  Stemt u bewust voor een evenwichtig persoon, die geen misdaden op zijn geweten heeft.
  Time4Change
  Chan4Pres!

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  God Zij Met Ons Suriname(r)s!


  Maak melding

 15. Eigenlijk zou de gehele middenstand ( lees javanen,hindoestanen en chinezen) het land massaal moeten verlaten.

  De creolen willen onafhankelijk een land besturen, geef ze de gelegenheid. Een land besturen zonder bemoeienis van andere landen? Geen enkel land kan het alleen af, maar in Suriname kan het!

  Verlaat Suriname nu het nog kan. Het land is nu van de kaphrie banders. Je familie verkracht, beroofd, vermoord? Neks no fout!

  Ete wan 5! hahaha blacka foermangs.


  Maak melding

 16. @banaba

  Ik ben het met je eens. Als die aziaten kunnen wat mij betreft het land uit en terug naar hun land van herkomst. Of gaan ze liever naar Nederland voor een bijstandsuitkering.


  Maak melding

 17. Ik zeg u: wees alert. Op 25 mei 2015 breekt er een chaos uit in su.
  Er zal gevochten worden en de verkiezing zal ern puinzooi worden.


  Maak melding

 18. Iedereen en over de hele wereld is het bekend, dat sub afrikaanse nazaten niet in staat is om welvaart en ontwikkeling te brengen. Kijk goed om je heen?

  Als de aziaten er niet waren was Suriname een afrikaanse land geworden. Kijk naar de landen waar een ontzettende bhooming plaats vindt, landen die alles meegemaakt hebben, natuurgeweld, kolonialisme, onderdrukking maar ze buigen als een rietstengel. Maar als een broodboom omvalt geeft deze geen “brood”meer en men lijdt honger.

  Afrikanen moeten niet met het motto komen geloof in eigen kunnen want dat hebben ze nooit gehad.


  Maak melding

 19. Sylvana Simons pakt racisme hard aan in DWDD
  BEWAAR

  Graziella Gioia
  18-5-15 – 22:07
  © DWDD.
  Sylvana Simons was woensdag tafeldame in het programma De Wereld Draait Door en Martin Simek was te gast om te praten over zijn frustraties over het leed van vluchtelingen. Hij gebruikte de term ‘zwartjes’ en de tafeldame vroeg waarom hij die term gebruikte. Daardoor kwam zij middenin een storm van kritiek terecht. Vandaag kreeg zij in datzelfde programma een podium om uit te leggen wat racisme eigenlijk in Nederland inhoudt.
  De meningen op Twitter logen er niet om. Ze zou te overdreven hebben gereageerd, een goed verhaal van Martin hebben onderbroken en een onderwerp hebben aangewakkerd wat volgens Twitteraars geen issue in Nederland zou zijn. Racisme is geen discussie waard, maar voor Sylvana was nou juist dát een heikel punt.

  ,,Het is te makkelijk om te zeggen dat het er niet is en dat het dan vanzelf weggaat”, betoogt Sylvana aan de tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. ,,We hebben onszelf altijd voorgehouden dat we zo tolerant zijn, maar dat is dan ook meteen onze valkuil.”

  In het programma wordt een fragment afgespeeld, waarin een vrouw vertelt dat zij denkt dat ‘zwarte mensen de wereld zullen overnemen’, maar ‘dat ze totaal niet discrimineert’. Het is juist volgens Sylvana belangrijk om het niet weg te wuiven, omdat het een tendens begint te worden in de samenleving om anders te denken over donkergetinte mensen. ,,We hebben geen maatschappelijke afspraken gemaakt over hoe we met elkaar en over elkaar moeten praten.”

  ,,Ik ben een goedgebekte vrouw, dus ik red me wel in de maatschappij”, besluit de dame.

  En deze zwarte mokkel heeft haar bek vol over racisme in Nederland ? Laat deze zwarte mokkel eerst eens in haar geboorteland Suriname kijken hoe de zwartjes aan het discrimineren zijn. Maar dat mag je niet aanhalen want dan zijn die zwarten in hun eer aangetast.
  Sylvana kan wat mij betreft de boom in en als het haar in Nederland niet bevalt dan rot deze zwarte mokkel lekker op.


  Maak melding

 20. @Mw. van den Berg,
  Je hebt groot gelijk. Zelfs met de beste wil van de wereld kan ik geen een land opnoemen waar een zwarte het voor het zeggen heeft en het met dat land goed gaat. In Afrika zijn de zwarten afhankelijk van het Westen en roeien ze elkaar uit. Waarom hoor ik Sylvana niets daarover ?


  Maak melding

 21. @Cochise!
  Hoezo, een prachtig land, waarin alle etnische groeperingen vreedzaam samenleven en werken.
  Aan mijn hoela, ik weet inmiddels wel beter.
  Suriname is het schoolvoorbeeld van een rasistisch land.

  @banaba!
  Verlaat Suriname nu het nog kan. Het land is nu van de kaphrie banders. Je familie verkracht, beroofd, vermoord? Neks no fout!

  Mevr. Cynthia Mc Leod heeft enigszins gelijk met:
  Gelukkig dat mijn voorouders naar Suriname zijn gekomen en dat ik bijzonder blij ben, dat ik in het prachtig land Suriname ben geboren en getogen.

  Etnische verschillen spelen een grote rol in diverse Afrikaanse landen en Arabische landen.
  Enkele v.b. uit Afrika: Rwandese genocide (Tutsi’s en Hutu’s): Rwanda, Burundi, Cenraal-Afrika etc.

  En natuurlijk ook in Zuidoost-Azië w.o. India met hun kasten systeem, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka. Denk b.v. aan de Tamils.
  Ook daar worden ze verkracht, vermoord of gestenigd.

  Zuidoost-Azië praat over bootvluchtelingen in Zuidoost-Azië
  Bootvluchtelingen uit Myanmar:
  17-05-2015 ‘Honderd bootvluchtelingen gedood na gevecht om eten’

  Over Afrika en de Arabische landen is het dagelijks nieuws.
  EU praat en neemt thans ook maatregel tegen bootvluchtelingen vanuit Libië.

  Dus over RACISME gesproken.
  Ook in Nederland kom je niet onderuit.

  En tot slot:
  Ik hoop op een eerlijke verkiezing in Suriname.


  Maak melding

 22. In Nederland zijn het voornamelijk de zwarten die over racisme piepen terwijl zij zelf de grootste racisten zijn. Kijk maar op waterkant.net wat voor een racistisch taalgebruik geuit wordt. Vroeger veroordeelde ik, net als die dame in De Wereld draait door, iedere vorm van racisme. Inmiddels weet ik wel beter. Niet de wereld draait door maar mevrouw Sylvana Si,ons draait door. Vorig jaar maakte zij een opmerking over de onafhankelijkheid van Suriname. Suriname zou pas 40 jaar onafhankelijk zijn. Op de vraag wat zij in die 40 jaar voor Suriname gedaan heeft, bleef zij het antwoord schuldig. Met andere woorden zij heeft geen mars voor Suriname en haar volk gedaan maar wel lekker met de meute meedoen over racisme. En by the way, zij houdt racisme zelf in stand want waraom is zij met een blanke man getrouwd ? Zijn wij donkere mannen niet goed genoeg voor haar ? Yang mi mars


  Maak melding

 23. Mw. Cynthia Mcleod bevestigt hetgeen ik al een aantal malen opgemerkt heb. Door de massa werd mijn opmerking niet in dank afgenomen. Wij mogen dankbaar zijn dat onze voorouders uit Afrika zijn gehaald om in Suriname te werk gesteld te worden. Daardoor hebben wij nu in Suriname een beter leven dan onze broeders en zusters in Afrika. Wie de beelden van de verdronken vluchtelingen zich nog voor de geest kan halen, weet waar i het over heb. Ik ben Nederland dankbaar voor hetgeen zij voor mij heeft gedaan, net als mevrouw C. Mcleod. Wij laten ons niet door emotie’s leiden maar redeneren middels de ratio.


  Maak melding

 24. @ waarheen waarvoor ben je in staat om voor jezelf te zorgen ? Ik zie geen ene zwarte het land bebouwen, chinezen werken dag en nacht 24 uur per dag zeven dagen in de week om Suriname op te bouwen en beschaving bij te brengen, javanen werken zich ook kapot zoals de Hindoestanen het al jaren en overal doen. Wat moeten wij zwarten als alle Aziaten het land verlaten omdat een paar zwarten het niet kunnen verkroppen dat zij het beter dan wij doen ? Doe niet alsof Suriname aan ons toebehoort maar wij pronken graag met wat anderen voor ons gedaan hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.