TV programma ‘Andere Tijden’ over Bouterse

49

Op dinsdag 19 mei 2015 is het NPO TV programma ‘Andere Tijden’ gewijd aan Desi Bouterse. Als in 1996 de partij van Bouterse in Suriname de verkiezingen wint, loopt er in Nederland al een paar jaar een strafrechtelijk onderzoek naar zijn betrokkenheid bij drugssmokkel. De toenmalige hoogste baas van het openbaar ministerie, Arthur Docters van Leeuwen, was klaar voor aanhouding en vervolging van Bouterse toen die in Brazilië werd gesignaleerd. Maar Den Haag durfde het uiteindelijk niet aan en liet hem ontglippen.

In de TV uitzending van Andere Tijden, getiteld ‘Bouterse, het Haagse hoofpijndossier’, vertellen direct betrokkenen van het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook de toenmalige ministers Voorhoeve en Pronk over de gebeurtenissen in de zomer van 1997. Volgens het OM was de zaak ‘rond’, Bouterse kwam op de lijst van Interpol en er was contact met het buitenland over zijn mogelijke arrestatie. Maar toen Bouterse in juli 1997 in Brazilië opdook, kon hij het land ongehinderd weer verlaten; er kwam van Nederlandse zijde geen verzoek tot aanhouding.

Toen deze gang van zaken een maand later door de NRC naar buiten werd gebracht, leidde het tot een fikse rel. Ministers Van Mierlo (BuZa) en Sorgdrager (Justitie) kwamen onder vuur te liggen. Achteraf bleek tussen beide ministeries een verschil van inzicht te bestaan. Justitie wilde zonder aanzien des persoons Bouterse aanhouden, het ministerie van Buitenlandse Zaken zag praktische en diplomatieke bezwaren.

Andere Tijden: Bouterse, het Haagse hoofpijndossier
Uitzending: dinsdag 19 mei 2015, 21.20 uur, NPO 2
Website: www.anderetijden.nl

(FOTO: Van Mierlo terug uit Brazilie op Schiphol waar hij aan de pers uitlegt waarom Bouterse niet is aangehouden. 21-8-97 © Hollandse Hoogte/Foto Bert Verhoeff)

49 REACTIES

 1. Bouterse is niet aangehouden omdat de Nederlandse regering dan verantwoordelijk zou worden gehouden voor de coup, want Bouterse had een Nederlandse paspoort en die Nederlander in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, kolonel Valk was de voorbereider en aanstichter van de coup. Dus Nederland zou in feite zichzelf berechten en zichzelf te kijk zetten in de wereld. Daarom dus geen arrestatie van Bouterse. Vervolgens heeft men geprobeerd hem op andere gronden, vnl drugssmokkel te pakken met een dubieuze getuige.
  Nederland zuigt aan de pik van de VS en wil zich vervolgens laten afzuigen door de Surinamers. Die terecht voor die ‘eer’ bedanken. Behalve Santokhi. Deze cowboy wil ons opnieuw prostitueren aan Nederland.


  Maak melding

 2. Nu heeft onze Belly een interpoluniform en hij zal ervoor zorgen dat alle internationaal voortvluchtigen gearresteerd worden.Danzij onze Belly-Lelly wordt onze naam internationaal gezuiverd.


  Maak melding

 3. @Molenaar,

  Was jij erbij dan? Dan heb jij zelf vast wel het hardste gezogen. Kun je ons vertellen of het heeft gesmaakt (naar meer)?


  Maak melding

 4. De nederlanders hebben de dochter van een misdadiger tot hun konigin gemaakt en de suri’s de duivel zelf als hun president gekozen.


  Maak melding

 5. Een ieder die als Surinamer geboren is en pal achter Nederland en de Nederlanders staan, zijn landverraders. Deze loosers gebruiken hun hoofd niet of alles wat erin zit/zat is weggespoeld door die witte Bakra’s. Die Witte mormels zullen ons Surinamers nooit erkennen en nooit als één van hun zien. En dan zijn jullie de zuigers en likkers van die zelfde Bakra’s. Als Suriname zo slecht is en wordt door Bouterse als Prsident bestuurd, wat gaan al die witte mormels dan doen in Suriname. Voor jullie een vraag en voor mij een weet!


  Maak melding

 6. Van Mierlo had toendertijd zijn ballen moeten laten zien en lak moeten hebben aan al dat diplomatieke gelul, en Bouterse uit moeten leveren, een misdadiger moet zitten waar hij thuishoort, in de gevangenis, dat had een boel trammelant en ergenis in het huidige Suriname gescheeld. Wat een aantal racistisch ingestelde Surinamers hier er dan nu van vinden had dan ook niets uitgemaakt, nu trouwens ook niet, gewoon niet serieus nemen die paarse dombo’s die lullen toch alles recht wat krom is, wat de massamoordenaar Bouterse aangaat, de zultkoppen


  Maak melding

 7. @Hans,

  Goed dat je beseft dat de blanken ook laf (kunnen) zijn. Dutch courage, remember?
  Ooit afgevraagd waarom Venetiaan nooit een derde termijn heeft kunnen halen? Ik zal het je vertellen. Venetiaan werkte voor de schatkist van suriname, niet voor het volk van suriname. Hij was net een gierige bankier die zoveel mogelijk wil oppotten omwille van het oppotten zelf. Zijn kick was in het oppotten, niet in het verbeteren van het lot van de mensen. Dat heeft hij ook geweten!!


  Maak melding

 8. Girjasing,Girjasing,Girjasing waarom heb je water gestolen?
  Waarom houdt men dit bericht achter?
  Waarom komt dit bericht niet op de voor pagina?
  Op dit forum heeft men altijd een grote bek maar als de waarheid boven water komt zie je ze niet,hoor je ze niet en doen als of ze hun neus bloed.
  So,so koni e tik oeng no.

  Sranang oenoe sa winnie biegie,not ne hoor oenoe moro.


  Maak melding

 9. @ Hans,

  Je zou eens moeten weten hoeveel moordenaars en andere criminelen buiten lopen zonder hun straf te hebben gekregen. Je moest eens weten hoeveel onschuldigen in de gevangenis zitten, zonder dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd: tientallen. In de VS zien wij tientallen voorbeelden daarvan, maar ook hier in NL, denk maar aan de Puttense moordzaak, denk maar aan de Schiedammer Parkmoord, denk aan Ina B., oftewel Ina Post, de Haagsche verpleegkundige die onschuldig vast zat, denk aan Ernest Louwes (Deventer moordzaak), denk aan Rob van Zaane (Zaandammer paskamermoord), denk aan Ricky Jackson uit de VS die 39 jaar onschuldig vastzat en 1 miljoen US-dollars aan schadevergoeding kreeg, denk aan wijlen Nelson Mandela die meer dan 30 jaar onschuldig verbannen werd naar Robbeneiland en zo kun je nog meer onrechtmatig veroordeelde rechtszaken tegen het licht houden.

  Er is een scala aan rechtszaken die nog steeds door studenten worden onderzocht in onder andere de VS, maar ook hier is men actief om onrechtmatige zaken op te sporen.

  Hans, je hebt geen idee.


  Maak melding

 10. Correctie:
  Er is een scala aan rechtszaken die nog steeds door studenten wordt onderzocht in onder andere de VS, maar ook hier is men actief om onrechtmatige zaken op te sporen.


  Maak melding

 11. @SjangYeLolo Breng ALLE DELIKTEN voor de rechter
  ook eventueel hr Girjasingh ALS hij iets heeft misdaan !

  ALLEREERST moeten de MASSAMOORDENAARS
  van ONS VOLK , voor de MEGA-Strafbare Feiten
  worden AFGESTRAFT !

  KRIJGSRAAD kom met uw EINDVONNIS en start
  direct daarna de strafrechtszaak tegen de MASSA-
  Moordenaars van de Dorpelingen van MOIWANA !

  PS : ALLE Sranang criminelen voor de rechter,
  geen SELECTIEVE vervolgingen in Sranan !

  Laat alle criminelen met een Buitenlands strafvonnis
  op hun naam (DESI en BRUNSI onder andere) hun
  STRAF, in Sranang uitzitten ! Gewoon Santo Boma !!!


  Maak melding

 12. Dankzij deze handelingen door deze massamoordenaar en drugsdealer niet te vervolgen, zitten we nu met deze ellende opgescheept in Suriname.


  Maak melding

 13. @Srafu << "Laat alle criminelen met een Buitenlands strafvonnis
  op hun naam (DESI en BRUNSI onder andere) hun
  STRAF, in Sranang uitzitten ! Gewoon Santo Boma !!!"

  Liever niet toch, want dan gaat de aanhangers Santo Boma bestormen. Alle criminelen worden dan toch vrijgelaten en krijgen machinegeweren. Sluit ze op no in een buitenlandse cel. Bijvoorbeeld in Haiti toch.


  Maak melding

 14. Hij/zij noemt zich ‘Steenhard de Waarheid’ Ja Steenhard opkomen voor de duisternis en onrecht verdedigen met misleidende woorden.

  En zo gebruiken zij vaker vanuit de duistere wereld misleidende woorden en benamingen voor het verkrijgen van macht en aanzien .
  Doch de GODDELIJKE ENERGIE voor WAARHEID en GERECHTIGHEID komt vanuit de LICHTWERELD en niet vanuit de duistere wereld.

  De Universele boodschappen voor Bewustwording……Waarheid en Rechtvaardigheid worden uitgedragen…..en gaan zich vanzelf leiden tot INZICHT EN ZUIVERHEID..

  Message from the Spirit of LIGHT!


  Maak melding

 15. Kijk naar de reacties van de Paarse Paupers en je ziet hoe dom, achterlijk en a-moreel deze Bouterse fans zijn.

  Door deze kakkerlakken gaat Suriname naar de kloten.


  Maak melding

 16. @Steenhard de Waarheid,
  Je theorie raakt kant nog wal. Nederland had in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen om militair in te grijpen in Suriname. Die plannen ga je niet ten uitvoer brengen als je zelf deel hebt genomen aan de coupe of wel soms ?

  @Henk Molenaar,
  Suriname is al naar de klote. De paarse roversbende hebben het land leeggeroofd.


  Maak melding

 17. @R&W,

  Recht is het recht van de sterkste en Waarheid is de waarheid van de overwinnaar. Message from Steenhard de Waarheid!!


  Maak melding

 18. @Koos,

  Maar dan wordt het nog erger. Dan geldt dat het Nederlandse leger bestond uit een stelletje cowboys (Valk) die ieder hun eigen gang gingen en zich niks aantrokken van het wettige gezag van hun eigen regering, oftewel ze (Valk & Co) konden voor hetzelfde ook een coup in Nederland hebben gepleegd!!!!


  Maak melding

 19. De nederlandse regering heeft het recht niet Bouterse te veroodelen,De bewijzen tegen hem hebben ze 30 jaar in de ijskast hebben gestopt,Het nerderlands woord hiervoor heet huichelen.


  Maak melding

 20. Peter Jackson, de bewijzen liggen op het kerkhof. Kom niet lullen over nederland. Suribabwe was ook mans genoeg om autonoom te worden.


  Maak melding

 21. Waarom heeft die Van Mierlo Bouterse niet laten arresteren? Heel simpel. Brazilie had aangegeven dat ze dat niet zouden doen omdat de Surinaamse staatshoofd een bevriende Staatshoofd is en Nederland geen bewijzen kon overleggen tegen Bouterse.


  Maak melding

 22. Beste Wezel ( moeilijk he om telkens nieuwe nikcknames te verzien)

  Het enige wat Paarse Kakkerlakken kunnen schreeuwen als ze gen argumenten mee hebben is:

  1) Pedofiel
  2) Racist.

  Zielig.


  Maak melding

 23. Waarom vervalt elke discussie hier toch in gevloek en gescheld?

  We kunnen toch ook inhoudelijk en met argumenten proberen om onze mening te duiden?


  Maak melding

 24. Gelukkig hebben ze zijn paarse zoon des paarse misdaad opgesloten, want die zou voor veel meer ellende hebben gezorgd in misdaadstaat Suribabwe. Vervloekt zijn mensendoders, maar nog erger te beklagen zijn allen die dit soort van misdadige beesten aanbidden en op handen dragen als lijdsman.


  Maak melding

 25. Henk Molenaar
  Steenhard de Waarheid

  Jij zuigt aan de pik van moordenaar/cokedealer Bouterse

  oooohw Henk Molenaar die zit midden in de roos whow die is raak zo raak dat ik het ook voel dat zijn 4 punten waard + 8 bonus punten dus 12 nul hey pik zuiger sorry eeeeh Steenhard de Waarheid ga je nog in de aanval of ga jij,je verstoppen.

  laat me


  Maak melding

 26. Bakra Basi, je hebt volledig gelijk, het taalgebruik van iemand met Giles de la Tourette, verbleekt volledig bij het taalgebruik van voornl. paarse broeders, die inderdaad ook niet veel verder komen zoals Henk M. stelde pedo en racist, triest


  Maak melding

 27. als het allemaal waar is dan heeft surinaame en kan surinaame het allemaal zelf wel op lossen maar 25 mei zal het zijn en op of er onder komt de v7 aan de macht wordt het allemaal opgelost zo niet gaat surinaame ten onder aan de paarse ziekte


  Maak melding

 28. laat ik hopen,,dat al die schreeuwerds hier op de site een goed beter best leven hebben en niet als lege zakken achter iemand anders aanhollen..

  je moet eerst je leven op orde hebben ,pas dan kan je iemand anders gaan aanprijzen..

  vergeet niet,,dat die boeven moordenaars al lang en breed binnen zijn,maar jij ja,, nog in een prasie oso leeft en leeg hoofd hebt..,,armoede lijdt..


  Maak melding

 29. @Henk Molenaar

  Henk Molenaar is net Geert Wilders. Van alles roepen tegen anderen en het slachtoffer spelen als iemand iets terug roept.
  Ga toch fietsen idioot.


  Maak melding

 30. Nederland wilde van Suriname en de Nederlandse Antillen af, omdat deze rijksdelen Nederland te veel aan ontwikkelingsgelden kosten na de tweede wereldoorlog. Deze gebieden waren wingewesten. Na de tweede wereldoorlog ging er juist geld van Nederland naar Suriname en dat moest ophouden. Er werd dus een scenario gemaakt door Nederland. De Antillen hebben zich verzet en wilde niet af van Nederland. Suriname protesteerde niet en volgde de zonder weerstand wat Nederland goed vond. Ze beloofde hen een zak met geld en gaven aan waar zaken gekocht moesten worden en waar de adviseurs vandaan moesten komen voor de projecten, ook voor het Surinaamse leger SKM, was er een adviseur, nl Kolonel Hans Valk.

  Het zou mij niet verwonderen als Hans Valk door Nederland is aangezet om de staatsgreep te helpen uitvoeren. Toen DDB het had uitgevoerd, werd Hans Valk terug geroepen en kreeg eervol ontslag. Hij vertrok naar Spanje en ging daar wonen en stierf ook daar. DDB was nu heer en meester en Nederland trok zijn handen helemaal af van Suriname en Surinamers konden het verder zelf gaan uitzoeken. Chaos, moord en verderf en Suriname werd een grote puinhoop, rotzooi. Militairen aan de macht en het volk werd monddood gemaakt. De militairen werden rijk, rijker en rijker en het volk kwam in grote armoede. wie weg geld had om een ticket kon kopen vertrok naar Nederland.

  De USA heeft onder President Ronald Reagon ook orde op zaken willen stellen en Nederland gevraagd in die periode mee te helpen. Minister President Ruud Lubbers van Nederland wilde dit niet. Minister van buitenlandse zaken Hans van den Broek wilde wel steun geven. Reagon stelde orde op zaken onder andere op Greneda en Maurice Bishop kwam ten val en het volk rekende met hem af. Er zijn dus genoeg mogelijkheden geweest waarop Nederland als het om DDB ging Nederland niet thuis gaf en de Surinamers in hun eigen stront heeft gelaten.

  Wat erop 8 december 1982 heeft plaats gevonden in Suriname daar heeft Nederland niets mee te maken. Wat daar plaats vond is dat DDB niet in staat was zich te handhaven, niet de capaciteiten had en te veel aan de hand van anderen liep. Toen Hans Valk door Nederland was terug geroepen wist hij het ook niet meer hoe nu verder. Maurice Bishop kwam naar Suriname en gaf aan dat er geen revolutie bestaat zonder bloedvergieten. Het Surinaamse volk zag hoe Suriname afgleed van één van de welvarendste landen in de regio tot een arm land en boden flink verzet dat DDB bing moest gratie. De vakbonden waren sterk en DDB zag dat hij kon inbinden. De vrienden van DDb waren de Palu-mensen, die in de politiek tot dat nooit één zetel nog hadden behaald in het parlement en enkele linkse mensen. Ook de banden met Cuba waren in die dagen ( 1982) sterk aangehaald. De Amerikanen, Fransen, Brazilianen vonden dit toen te ver gaan en de Amerikanen gaven hun bondgenoot de Brazilianen opdracht DDb duidelijk te maken dat de Cubanen onmiddelijk moesten vertrekken, anders zou het voor hem einde oefening zijn. Het Braziliaanse militaire vliegtuig met de hoge braziliaanse militaire majoor landde onaangekondigd midden in de avond op Zanderij, had een heel korte onderhoud met DDB en was binnen een kwartier weer weg. De volgende dag vertrokken de Cubanen bij bosjes uit Suriname terug naar Cuba. Ronald Reagon gaf op dat moment aan de US-marine in het Caribischgebied het bevel Maurice Bishop uit te schakelen. Het had een haar gescheeld met een klein beetje medewerking van Ruud Lubbers toen of DDB was net als Maurice Bishop, historie.

  Wij zullen het niet meemaken wat Nederland ons Surinamers heeft aangedaan, maar wat wij nu meemaken moeten de generaties over 60 jaar wel Nederland aansprakelijk voor stellen.

  God Zij Met Ons Suriname.


  Maak melding

 31. Mooi verhaal, Passant, alleen het laatste moet toch echt zijn dat de generaties over zestig jaar hun grootouders en overgrootouders, het toegestaan hebben dat Bouterse zo zijn gang kon gaan erger nog mogelijk hebben ze nog wel op hem gestemd.
  Niet zoals veel Surinamers gewend zijn te doen de schuld bij een ander zoeken en de houding aannemen van “ze hebben het ons aangedaan”,
  Nee, de Surinamers hebben het zelf toegelaten


  Maak melding

 32. @ Hans
  Zie dan het bericht over Software dat bij deze verkiezingen van maandag, 25 mei 2015 worden gebruikt om de uitslag te geven.

  Chan van de V7 heeft uitleg gevraagd of alle politieke Partijen, V7 een uitgebreide toelichting en demonstratie ervan krijgt. Hopelijk dat het onafhankelijke kiesbureau hier wel gehoor aan geeft en dat er een controle door de mensen van alle politieke partijen en anderen uit het buitenland, mensen die kennis hebben van software, dit software en na kunnen gaan hoe betrouwbaar het is of niet is?
  Zie dus dat mensen om DDB een dikke vinger in de pap hebben. Al zou nog heel Suriname op V7 stemmen, zou dit software een andere uitslag kunnen geven. Hopelijk dat ik mij vergist.
  Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Het volk kan erbij staan en wordt gewoon door hem zand in de ogen gestrooid.

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  God Zij Met Ons Suriname(r)s!


  Maak melding

 33. Passant, ze laten hem zand in de ogen strooien, en achteraf klagen.laat ze verdomme eens wakker worden, in Suriname,
  Hoe lang “laten” ze zich nog verneuken,


  Maak melding

 34. @hans,

  jij kan wel begrip opbrengen voor de route van de Nederlandse geschiedenis opweg naar de vorming van de Nederlandse natie. Alle ontwikkelingen tot de Nederlandse natievorming van begin tot eind kan jij wel in een bepaald historisch kader plaatsen, en daar ben je trots op. Ik denk hierbij aan de slavenhandel en slavernij, de collaboratie met de Duitsers, de ellende in Indonesië, Ambon, Nieuw Gunea, Sebrenica,enz.enz.enz.enz………………… Ik ga niet uitputtend de donkere zijde van de Nederlandse geschiedenis opsommen. Ik probeer alleen je ogen te openen. Je zit immers warmpjes opgesloten in je Nederlandse cocon met haar fundamentele beperkte rijkwijdte.

  De gebeurtenissen van 1982 in Suriname zouden nooit hebben plaatsgevonden als Nederland een rechtvaardiger beleid had gevoerd t.a.v. de koloniën.Kijk maar naar Indonesië, ook een product van het Nederlandse kolonialisme. Militaire staatsgrepen en opstanden waren het gevolg. Dus m.b.t. tot Suriname moet je een toontje lager zingen.


  Maak melding

 35. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Smatje

  manu
  Wat Abrahams kan, dat kan Amafo ook, moet ze gedacht hebben, heb persoonlijk veel contakten met marrons, en
  ============================================

  @Manu,

  Ga alsjeblieft terug naar Curacao, want wat je met de marronkinderen van 15 jaar en ouder doet, kan gewoon niet door de beugel want je bent een smeerlap. Je hebt een grote mond over Bouterse en de NDP, maar je bent veel erger dan de NDP met je smerige praktijken onder de marrontieners. Je moet je schamen Manu en je moet eerst kijken naar wat jij zelf verkeerd doet alvorens de regering overal van te beschuldigen. Je bent een vuillak.


  Maak melding

 36. 18 mei 2015

  Wij moeten niet vergeten dat Surineds in Nederland hun eigen problemen hebben en die problemen worden hier op het forum al-te-vaak onbesproken gelaten !!!!!!

  Waarom toch ??
  Srika


  Maak melding

 37. RobG “Dus m.b.t. tot Suriname moet je een toontje lager zingen.”

  Jij als Bouterse teefje moet toontje lager zingen.

  Bouterse stort nu voor derde keer in een economische en morele chaos en jij staat aan de kant te applaudisseren.


  Maak melding

 38. RobG, zoals wel vaker lul je weer een eind uit je nek, en onze eerste klas narcist Srika lift daar wel weer lekker op mee.probeer je gewoon eens aan het topic te houden en niet een rookgordijn aan te leggen om de aandacht af te leggen van waar het hier om draait,
  Waar ik wel of niet begrip voor heb heb jij totaal geen notie van, al denk jij in je verregaande arrogantie van wel, wat ook geldt waar ik wel of niet trots op ben


  Maak melding

 39. @Henk Molenaar

  In Thailand zijn weer een aantal van je soortgenoten opgepakt. Jullie moeten die kinderen met rust laten.


  Maak melding

 40. DDB was ook op doorreis naar Suriname naar Zwitserland zowel op de heenweg van Suriname via Schiphol als op de terugweg van Zwitserland via Schiphol naar Suriname. Schiphol was dus de tussenstop, overstapplaats.

  Nederland heeft toen ook toen DDB hier op Schiphol was DDB kunnen arresteren. Dat gebeurde ook niet/ Zoek maar op via Google.

  Wat de reden is dat Nederland DDB nooit heeft willen arresteren is voor mij en vele Surinamers een grote vraagteken.

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  God Zij Met Ons Surinamer(s)!


  Maak melding

 41. wat een goede zeg. het is verleden tijd. En nog steeds wordt dit achtervolg. Laat die Bouterse met rust. Hij heeft zich kunnen bewezen afgelopen jaar aan de Surinaamse Republiek, Er was niemand anders die geen suriname wilde besturen. nu dat alles ok gaat en hij het land goed in bestuur terstond heeft volbracht.


  Maak melding

 42. Wat een ophef weer.Zijn we de jaren 70/80 vergeten toen de USSR kruisraketten had gericht op zuid europa en met name nederland,zijn we Srebenicia vergeten.Als gij wilt praten vergeet niet om ook hierover te praten.En misschien zijn er weer raketten op jullie kop gericht denk daar maar eens over na.

  odi odi Mundo


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.