“Nooit meer minder vrouwelijke kandidaten in Suriname”

22

PARAMARIBO, 16 mei – Het aantal vrouwelijke kandidaten voor parlement en regionale organen mag nooit meer wat het ooit was. Dit zegt parlementvoorzitter Jennifer Simons. Ze is als een kind zo blij met de vooruitgang die nu is geboekt. De campagne heeft gewerkt.

Maandenlang is gelobbyd en gepleit voor het plaatsen van vrouwen op kandidatenlijsten. Het komt nu erop aan vrouwen ook echt ter plekke te krijgen. Daar is het nu treurig mee gesteld, het wordt steeds minder. “Als een etnisch groep zo slecht vertegenwoordigd was in het parlement als vrouwen nu, was een revolutie uitgebroken”, zei Simons bij de afsluiting van de campagne. In 2010 werden negentig vrouwen kandidaat gesteld.

Nu, aan het eind van de campagne, zijn het honderd en acht en twintig. Leiders van politieke partijen, allen mannen, waren kennelijk ook gevoelig. Het geeft reden tot optimisme. “Met de bewustwording zijn de eerste stappen gezet naar gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in regering en parlement”, aldus Simons. De campagne is geleid door Stas International.


22 REACTIES

 1. En toen ?
  Ondanks alle euforie bij mevrouw Simons durf ik er een fles Blue Label op te verwedden, dat er weinig gaat veranderen.
  Daarvoor is de mannelijke Surinaamse politicus veel te egoistisch
  Jongeren zouden ook een bepalende rol krijgen in de politiek.
  Merkt u daar iets van ?
  Ik niet !


  Maak melding

 2. Maar wat te doen als die vrouwen elk 10 kinderen met elf mannen gaan maken? Dan wordt het qurom in de DNA niet gehaald. Is dat goed?


  Maak melding

 3. Nou mevrouw, deze verkiezing hebben wij ons rustig gehouden, hoewel wij zeer matig vertegenwoordigd zijn, we hebben niet voor een opstand gezorgd mevrouw, maar de volgende verkiezing wel. U hoort dan wel van ons.


  Maak melding

 4. wat een krokodillentranen mevr Simons…what about de goede vrouwen van financien die door die incapabele chef DiDiBri de laan zijn uitegestuurd toen ze niet accoord gingen met zijn kijk op de staatsfinanciën….mevrouw mi de bigi yu.


  Maak melding

 5. aah.. mevrouw Simons roept een rookgordijn op en haalt een ideaal op dat zij zelf heeft verloochent. Als er iemand totaal kritiekloos geworden is dan is zij het zelf.
  De vrouwelijke kandidaten komen binnen om als pajongwaaiers en hoela hoep dames slaafs achter de clanleider te gaan lopen.
  Laten we elkaar niet voor de gek houden. Wie heeft in Su de gecentraliserde macht? Welke parlementarier heeft nu wat te zeggen? Zelf Doekhie niet.


  Maak melding

 6. Het is zeker goed dat meer vrouwen in hetb parlement komen, maar liever geen onderkruipsels als de huidige kamervoorzitster en
  ‘sjoemelende” prinses amafo.We hebben integere vrouwen in het parlement nodig,die gatlikkers als Abdoel,Doekhie en Theodorus tot orde kunnen roepen.


  Maak melding

 7. MW SIMONS, IN GEEN GEVAL vrouwen erbij zoals u !

  Vrouwen erbij die de Grondwet lezen aub, NIET
  vrouwen die OP BEVEL van BAAS DESI de
  Grondwet NIET mogen LEZEN !

  SIMONS lees eens in de Grondwet wat de
  VEREISTEN zijn voor de Presidentskandidaten ,
  artikel 92 Grondwet :

  “1. Om tot President of Vice-President te kunnen
  worden gekozen moet een kandidaat:
  – de Surinaamse nationaliteit bezitten;
  – de leeftijd van dertig jaren hebben bereikt;
  – niet uitgesloten zijn van het passief en het actief
  kiesrecht;
  – geen handelingen hebben verricht strijdig met
  de Grondwet.”

  Dusssss miss Simons : GEEN HANDELINGEN
  HEBBEN VERRICHT DIE STRIJDIG ZIJN MET DE
  GRONDWET !

  LEES miss Simons ook wat er staat in de GRONDWET
  Artikel 131 lid 3, over lopende rechtszaken :

  “3. Elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging
  en in zaken bij de rechter aanhangig, is verboden.”

  Dussss…miss Simons, GEEN ENKELE INMENGING
  TOEGESTAAN, Ook niet van de DNA !!!

  Dussss, miss Simons ROT OP MET UW NEP-DESI-AMNESTIEWET !

  Miss simonbs U bent de LAATSTE die moet babbelen
  over meer “VROUWEN” in de politiek !

  AUB NIET MEER VROUWELIJKE HANDLANGERS
  VAN EEN DICTATOR in de DNA of in de Sranan
  Politiek !!!

  Kong nanga EKTE DEMOCRATISCHE VROUWEN !!


  Maak melding

 8. 16 mei 2015

  Prima zaak. De kans is dus aanwezig dat als deze vrouwelijke kandidaten daadwerkelijk gekozen worden, het parlement in Suriname voor 40 procent zal bestaan uit vrouwen.

  Wel hoopt Srika, dat deze vrouwen dan een voorbeeld nemen aan Albertina Liesdek-Clarke. Deze vrouw nam vroeger in het parlement van Suriname geen blad voor haar mond en had zeker geen mannen angst en was ook zeer scherp van geest !!! Jammer, dat toen zij alleen voor stond.

  Maar wat is er gebeurd met deze Liesdek-Clarke??? Waar in de wereld zit zij nu?

  Stem op de vrouw !!!
  Srika


  Maak melding

 9. De NDP blijft de meest progressieve partij van Suriname en het zal een zegen zijn als die herkozen wordt. Suriname maakt onder de NDP een indrukwekkende ontwikkeling door en mijn vrouw ik denken er over na om ons daar te vestigen. Het is wel jammer te zien dat de V7 er alles aan doet om de NDP in discredit te brengen maar gelukkig wil dat maar niet lukken. De Surinamers laten zich niet gemakkelijk meer beinvloeden en verafschuwen de oude politiek van het front (V7).


  Maak melding

 10. Frans de Wit,

  Denk nog eens goed na is mijn advies.
  Suriname is op afstand een ander Suriname, dan wanneer je er eenmaal woont.
  En over die indrukwekkende ontwikkeling, waarover jij het hebt, verschillen de meningen nogal al naar gelang welke politieke kleur je hebt.
  De werkelijkheid is, dat verreweg de meeste Surinamers alleen maar armer zijn geworden de afgelopen jaren.
  Daarover zijn alle Surinaamse economen het roerend eens.
  Als meer dan 60% van de bevolking op of onder de armoedegrens leeft, is dat geen reden om te spreken van een indrukwekkende ontwikkeling.
  Bovendien willen buitenlandse ondernemingen de laatste 5 jaar niet meer investeren in Suriname.
  Dat is geen goede ontwikkeling.


  Maak melding

 11. @Frans de Wit

  Ik ben het met je eens wat de ontwikkelingen in Suriname betreft en ik heb vorig jaar de stap gemaakt. Suriname is booming en ik kom veel voormalige surineds tegen die Nederland hebben verlaten. Ik hoor vaak dat ze blij zijn dat ze die stap gemaakt hebben en ze voelen zich in Suriname beter dan in een vreemd land. Er zijn ook nogal wat blanke Nederlanders die hier zijn komen wonen en de meeste geluiden zijn positief. We zijn het met z’n allen eens dat de regering Bouterse veel heeft gedaan voor Suriname en we hopen op een tweede termijn.


  Maak melding

 12. aah… al die zg positieve geluiden van zg remigranten zijn eenluidig. Alles in Su is positief. Maar ja als ergens aan een rivier zit met je Euro’s dan is alles goed.

  Ik zie andere dingen: een man en een groepje getrouwen die allen deelgenoot zijn in zijn gepleegde misdaden , die al 30 jaren een onveilig gevoel, onbehagen en verdeeldheid in het land brengen. De macht was verkregen door Uzi en nu door misleiding , is een en al hetzelfde.
  Over 5 jaren komt een nazaat van hem uit de VS terug en die wordt met Militaire eer ontvangen.
  En Suri’s kijken allemaal de andere kant op,.


  Maak melding

 13. @Mujrim,

  Er valt wel degelijk veel positiefs te vermelden, echter men (lees: de tegenstanders van deze regering) wilt het niet zien. Denk aan de sociale wetten, de vele bruggen, de nieuwe raffinaderij, de 3000 reeds gerealiseerde (van de 18.000) woningen, de vele – eindelijk, na vele jaren wachten – uitgereikte grondbeschikkingen, de inspiratie van het geloven in eigen kunnen en de verbetering van de infrastructuur, de regulering van de goudsector, de verzelfstandiging van staatsbedrijven. Er is heel veel gedaan door de huidige regering. Dat is ook het eerste wat je opvalt zodra je Suriname binnenkomt, waaronder ook bijvoorbeeld de vernieuwde en deels gerenoveerde aankomsthal en vertrekhal op Zanderij, het visitekaartje van het district Para, en zo kan ik nog een aantal voorbeelden noemen van vele positieve zaken die door deze regering bewerkstelligd zijn. Wie dat niet wilt zien, is of blind of gewoon een jaloerse azijnpisser.

  Geen enkele andere politieke partij heeft eerder een sociaal contract met de bevolking afgesloten.

  Ik geloof er niets van dat er alleen maar opportunisten bij de NDP zitten. Als je realistisch bent, zul je zelf kunnen constateren dat in andere politieke partijen in Suriname ook opportunisten zitten. En als je verder denkt, zul je ook moeten constateren dat er ook integere personen bij de NDP en andere partijen zitten. Er is altijd wel een percentage partijloyalisten dat oprechte welgemeende bedoelingen heeft om in de politiek te stappen om zodoende van betekenis te zijn voor de burgers. Er is wel degelijk koren en niet altijd kaf in de politiek te vinden.
  Hoe zou het zijn als vele werknemers van eerdergenoemde markt met oranje vlaggen zouden rondlopen? Zou je dat ook verkeerd vinden Mujrim? Of zou je dat eerder toejuichen c.q. vergoeilijken? Het is goed met je Mujrim.

  En wat de klanten van de Combé Markt betreft: het lijkt me onzinnig om je te distantiëren van een markt waar je gewoonlijk je boodschappen haalt, omdat de leidinggevenden openlijk politiek kleur hebben bekend. We weten allemaal dat politiek een momentopname is en dat de politieke inzichten om de zoveel tijd wijzigen. Bovendien is het dwaas om ver uit de buurt je boodschappen te halen, als je dichtbij de Combé Markt woont of werkt. Voorop staat dat je in een democratie elkaars politieke voorkeur simpelweg respecteert.

  Dat sommige hindostanen angstig zijn voor sommige creolen, heeft meer met het hindostaans geweten te maken en niet met de creolen an sich. Haat leidt tot allerlei doemscenario’s en haat is inherent aan bepaalde fobieën.

  Vergis je niet, ook creolen worden beroofd en ook creolen zijn slachtoffer van een misdrijf. Wat te denken van andere bevolkingsgroepen die ook beroofd worden? Dit is wederom een pertinente leugen van het oranjetuig dat alleen hindostanen beroofd zouden worden en slachtoffer van een misdrijf zouden zijn. Het is een publiek geheim dat vele criminelen van hindostaanse afkomst kun straf afkopen middels omkoperij van cipiers, politiefunctionarissen en rechters. Laten we elkaar geen mietje noemen, maar laten we de dingen op hun juiste merites beoordelen.

  Last but not least: de beeldvorming van sommige hindostanen over creolen is gestart met de paplepel. Voordat er sprake was van enige roofoverval op sommige hindostanen, bestond die verderfelijke en afkeurenswaardige beeldvorming van sommige hindostanen over creolen al lang. Deze negatieve beeldvorming bestaat al 140 jaar; correct me whenever I’m wrong, sinds het aanmeren van de Lallarookh in Surinaamse wateren, 140 jaar geleden inmiddels.

  Dus zo zie je maar Mujrim, om met jouw woorden af te sluiten: elk verhaal heeft twee kanten.
  zaterdag 16 mei 2015 om 01:42 uur


  Maak melding

 14. Het krioelt in Suriname van narcistische mannen die niet anders doen dan vrouwen onderdrukken. Dat gebeurt soms openlijk maar vaak heel subtiel. Ze wilen de vrouwen in hun macht krijgen en onderdanig maken. Narcisten zijn gewetenloos, hebben geen empathie en compassie. De grootste is DDB. Ze lijden aan grootheidswaan en hebben niets menselijks.
  Daarom maken vrouwen geen kans want deze mannen laten een spoor van ellende achter zich. Ze zijn er alleen maar op uit om slachtoffers te maken.


  Maak melding

 15. Laten we wel wezen: sommige vrouwen houden (too much) van geld en het liefst andermans geld. Sommige vrouwen willen het liefst dat de man in alles voorziet, met name op financieel gebied, zonder daarbij de man te helpen. Dit type vrouw wilt steeds haar hand ophouden voor de man zonder daarbij in het oog te houden dat zij zichzelf financieel afhankelijk maakt van mannen die op hun beurt misbruik maken van de zwakke plek van dit soort vrouwen.

  Vrouwen moeten hun plaats kennen en ze moeten weten hoe ze zich moeten ontwikkelen zonder zich afhankelijk op te stellen van mannen. Een vrouw heeft een man nodig en omgekeerd heeft een man een vrouw ook nodig, maar dat wilt niet zeggen dat je misbruik van een man moet maken.

  Ik juich het toe dat steeds meer vrouwen politieke ambities hebben in SME want dat zorgt voor meer evenwicht in het politieke landschap. Daarbij moeten vrouwen elkaar motiveren en elkaar helpen om meer vrouwen te interesseren voor de politiek. Vrouwen kunnen een sleutelpositie innemen en het verschil maken omdat vrouwen doorgaans goede bestuurders zijn, maar ze moeten wel goed met andere vrouwen kunnen samenwerken en niet aan elleboogpolitiek doen. Tevens moeten ze goed kunnen samenwerken met hun mannelijke collega’s om zodoende te streven naar betere resultaten in het beleid.


  Maak melding

 16. @Smatje,

  Mooi verhaal, maar waarom krijgen de armen hun geld niet of niet op tijd? Hoe zit het met de bedrijven die hun geld niet krijgen? Hoe zit het met gronduitgifte aan vriendjes? Hoe zit het met het verduisteren van gelden bij de aanbouw van bruggen en andere projecten? Hoe zit het met een president die nog nooit ook maar een zin vuil heeft gemaakt aan verantwoording voor zoveel zaken die misliepen, o.a. het ontslag van Abrahams?

  Hoe zit het wanneer een klant van Combe Markt in een VHP/NPS T-shirt de winkel binnenwandelt? Gaat hij vijandig bekeken worden door het personeel? Gaan ze naar hem glimlachen of grote ogen opzetten? Gaat hij hen op stang proberen te jagen en uit te lokken? Zie de gevaren van politieke kleurbekenning in bepaalde omstandigheden.

  Hindoestaanse geweten? Ik kan je zeggen dat Hindoestanen opkeken naar Creolen, totdat ze steeds en steeds meer hun slachtoffer werden en als concurrenten (als ambtenaar) werden gezien. Creolen hadden de monopolie als ambtenaren in het regeerapparaat). De agressie en gewelddadigheid en ontvlambaarheid van de Creolen – wereldwijd – is bekend. Of het in Afrika is of in Ferguson USA of Suriname,Creolen gaan erg snel over tot gewelddadigheid. Bovendien is het juist omgekeerd: vele Creolen haten Hindoestanen, begonnen hen koelie te noemen en vinden niet dat er wederzijdse aanpassing moet zijn, maar dat Hindoestanen zich aan de Creolen moeten aanpassen. Eenrichtingsverkeer dus. Hindoestanen kunnen met elke andere groep goed overweg en zelfs met de grootste groep Creolen, maar niet met de groep lanterfanter Creolen die op meer dan een straathoek staan te loeren naar de tassen e.d., onfatsoenlijke opmerkingen maken naar de vrouwen, laten blijken geen thuis of tehuis te hebben, luidruchtig zijn en immer in zijn om rotzooi te trappen. Of met de groep racistische Creoolse politici, zoals destijds Bruma e.a. Nee, geen Javanen, Chinezen, Indianen, Hindoestanen maar vooral Creolen (Marrons incluis) die anderen fysiek bedreigen.
  Zoals een groep Marokkanen in Nederland de hele groep een slechte naam geeft, zo ook geeft deze groep lanterfanter Creolen alle Creolen een slechte naam. Het geweld van de Creolen is gewoon overproportioneeel.

  Dus wel mooi geprobeerd de schuld in de schoenen van de Hindoestanen te schuiven, maar geen sterke poging van jou.


  Maak melding

 17. @Agnes

  Het krioelt in Nederland van narcistische mannen die niet anders doen dan vrouwen onderdrukken. Dat gebeurt soms openlijk maar vaak heel subtiel. Ze wilen de vrouwen in hun macht krijgen en onderdanig maken. Narcisten zijn gewetenloos, hebben geen empathie en compassie. De grootste is Geert Wilders. Ze lijden aan grootheidswaan en hebben niets menselijks.
  Daarom maken vrouwen geen kans want deze mannen laten een spoor van ellende achter zich. Ze zijn er alleen maar op uit om slachtoffers te maken.


  Maak melding

 18. Helaas Smatje,

  Die moderator plaatst mijn reactie op jouw laatste comment niet. Ik weet niet waarom, want het was zonder enig gescheld of zo.


  Maak melding

 19. 17 mei 2015

  @Mujrim, met Srika gebeurd het vaker !

  Maar nog 7 dagen te gaan, alvorens het volk van Suriname gelijk mag krijgen.
  Srika


  Maak melding

 20. Nog negen dagen en het water van de surinamerivier zal twee centimeter stijgen vanwegen de V7tranen. Kunnen de aanhangers in Holland nog wel slapen?


  Maak melding

 21. @ wezel

  Het gaat mij om de positie van vrouwen in de hele wereld. Dit bericht gaat over Suriname, niet over Nederland.
  Narcisten zijn er over de hele wereld om anderen te onderdrukken, ook in Nederland ja. Ik begrijp je nadruk op NL dus niet. Het bericht gaat over vrouwen in Suriname. Lees nog eens goed en reageer inhoudelijk aub! In Suriname hebben we niets aan narcistische NL mannen die NL vrouwen onderdrukken. Snap je?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.