Zorg om zelfmoorden in grensdorp Suriname – Frans Guyana

37

PARAMARIBO, 13 mei – Er is bezorgdheid ontstaan over een reeks zelfmoordgevallen in het dorp Maripa Sula, in het grensgebied tussen Suriname en Frans Guyana. Sinds begin dit jaar hebben vijf tienermeisjes een verdelgingsmiddel ingenomen. Het middel wordt in Suriname gekocht.

Daar het makkelijk is de grens over te streken, wordt gebruik gemaakt van de slappe controle in Suriname. Vrijwel iedereen kan een fles of meer landbouwgif aanschaffen. De Franse tieners blijken er in elk geval niet veel moeite mee te hebben gehad. “Drie van hen zijn overleden en de andere twee zijn met spoed naar Cayenne (Frans Guyanese hoofdstad, red.) overgevlogen”, zegt dorpsleider Santa Amofini tegenover de Ware Tijd.

Allen blijken het grasverdelgingsmiddel Grammoxone te hebben ingenomen. Yvonne Malonti, districtssecretaris van Sipalwini,vermoedt dat het motief alles te maken heeft met de liefde. Het gaat veelal om tieners van wie de ouders de uitverkoren geliefde afwezen. “Na twee of drie aanmaningen om te stoppen, steken de dames uit onvrede de rivier (Marowijne, red.) over naar Suriname om Grammoxone te kopen”, zegt Malonti.


37 REACTIES

 1. De moord/misdaad vloek zal velen treffen die moordenaars en misdadiger als lijder aanbidden en vereren. Hun nageslacht zal het te laat weten, net zoals vele onderdrukte Afrikanen door hun geliefde moord/misdadige onberechte warlords in Afrika, helaas veroden is dit land in een Suribabawe, Wetteloosheid en onrecht door leiders,ouderen worden nauwlettend gevolgd door jongeren. Trieste ontwikkelingen voor een land vol diversiteiten, rijk aan grond/hulpstoffen, rijke aan misdaad,corruptie,moreel en geestelijk verval. Sranang zoals vele dat hebben ervaren en gekend bestaat niet meer. Anno 2015 is het dankzij didibri en consorten een oord des misdaad en moreel verval.


  Maak melding

 2. Blaka bakra jij behoort tot de vele dombos op dit forum zelfs blaka schrijven heb je al moeite mee .Het is niet blaka , maar BLAKKA je bent gewoon een ongeschoolde domme idioot.Ze moeten jou blabla KA noemen jou een ezel noemen is teveel eer want zelfs een ezel zou dat niet schrijven .je bet een KA strontvlieg.


  Maak melding

 3. Beste Mac,

  Alvorens iemand de les te lezen over het schrijven en een dombo te noemen, zou het verstandig zijn om zelf eerst maar weer eens in de schoolbanken plaats te nemen. Je maakt fout op fout. Kleine letters waar hoofdletters gebruikt moeten worden en omgekeerd. Ook de plaatsing van punten en komma’s laat nog te wensen over.
  En nu niet gaan antwoorden dat het schrijven op dit forum alleen maar om de intentie gaat en niet op het correct schrijven van woorden.

  Bovendien snap ik niet goed wat de relatie is met bovenstaand artikel.

  Beste groet van de leraar en ik zie je misschien later wel in de klas verschijnen.


  Maak melding

 4. @Jesse, ik neem het u niet kwalijk dat u het artikel gelezen hebt maar de strekking niet begrijpt. Daarom neem ik de vrijheid om u bij te scholen en op te voeden.
  Bijscholing: het artikel gaat over zelfmoorden onder TIENERMEISJES en NIET over een bepaalde bevolkingsgroep (In uw ogen Hindoestanen en Marrons).

  Opvoeden: scheer niet alle Hindoestanen en Marrons over een kam want dan bent u geen knip voor de neus waard.


  Maak melding

 5. De DOZEN met bewijsstukken tegen Bouterse waar chan zoveel van heeft, zijn nog steeds niet leeg gegooid op het onafhankelijkheidsplein .zijn zeker gevuld met grammaxon nu. Lekker borrelen met de V zero partij na de 25e .proost vriendjes en neem er nog 5 namens mij ik betaal die rondjes wel .


  Maak melding

 6. @Sweetie Mofo,

  What’s the problem?
  Weet je niet dat zelfmoord omwille van verboden verliefdheid onder de hindoestanen wel eens voorkomt?
  Zouden de verliefdheidsperikelen van de hindoestaanse tieners anders zijn dan die van de marronese tieners?


  Maak melding

 7. Het is officieel: De Surinaamse media en de Surinaamse regering zijn akkoord dat Maripa Sula Frans gebied is.

  De Fransen zijn eindelijk in geslaagd op de Marowijnerivier en 10.000km2 te annexeren met goedkeuring van de eeuwig slapende Surinamers.

  Tijd dat we de landkaarten aanpassen, weg Tigri en Lawa gebied. Over 20 jaar zullen we horen dat in het Braziliaanse district Sipaliwini geen goud meer is.


  Maak melding

 8. Gelukkig ziet u zelf in wat het probleem is. Niet dan ? Eerst twee keer nadenken voordat je achter de pc zit om een reactie te formuleren. Want uw laatste reactie is een stuk genuanceerder. Goed zo, u bent nog niet uitgeleerd.


  Maak melding

 9. @Sweetie Mofo,

  Je mag hopen dat Bolle Willem en LaTina hun dreumeltjes Ahalia, Akalia en Abalia leren nooit verliefd te worden op een allochtoon en het zeker niet verbieden als dat gebeurt, anders zouden ze de marronese meisjes kunnen volgen.


  Maak melding

 10. Mac,mac who the vak is mac weer een kakkerlak die de weg kwijt is kruip maar terug onder de steen,kier of spleet waar je vandaan bent gekomen jou inbreng is 0,0 dus GWE!!!!

  LAAT ME


  Maak melding

 11. LAAT ME schrijft who the vak in plaats van who the fuck. Ga op les bij bovenstaande leraar en kruip jij maar terug onder die planken van jou prasi oso wc…kakkerlak.


  Maak melding

 12. Ik snap van de hele discussie geen mallemoer van. Soso mamating tori nanga lagi soekroe sani. Aai baja a tigri sabie Pé a moes krasi ing go. Soso rommel nanga poeperij. Na hati tori. Wat of wie zijn ahalia en Akalia ? Zijn dat namen van bloemen ?


  Maak melding

 13. Beste Johan ,
  Je correctie zal wel terecht zijn, maar in dat geval mag je de hele V zero clan van dit forum uitnodigen voor jou masterclass Nederlands . Reken maar dat je klas gauw en goed gevuld zal zijn.


  Maak melding

 14. Al die mensen die hier zo negatief reageren betreft het tragisch gebeuren, ze moeten zich niet vergissen dat zij ook mensen zijn, dat ze ook kinderen, neefjes, nichtjes, en families hebben, ze moeten niet vergeten, ze zelf ook een voor deur!!, alle tragische gebeuren van mensen, zodra je of jij daarmee gaat spotten, hahaha!! de heer boven waakt over ons allemaal, het gaat een keer, een dag, een week, een maand, een jaar, ooit een tijd tegen je keren!!, eer zeg ik niet, jullie bekijken het.

  Het leven is niet om te spoten, elke leven die tragisch verloop is en verlies voor ons allen.

  Ik hoop dat de mensen die ermee spotten niet gelovig zijn, want als je gelovig bent komt het dubbelzo hard aan als het voor jou deur staat.


  Maak melding

 15. Waarom zou het voor een gelovige erger zijn, zijn dat betere mensen als niet van de zelfde religie?, maakyt het wat uit of het marron meisjes zijn of hindoestaanse, het zijn toch beide van het menselijke ras, lekker wel weer hier dat onderscheidt maken, het blijft triest dat om welke reden dan ook jonge mensen een einde aan hun leven willen maken omdat de oudere generaties niet mee willen of kunnen met de veranderende opvattingen


  Maak melding

 16. @Sweetie Mofo

  Jij behoort samen met Koos en Henk Molenaar tot de grootste racisten van dit forum dus ga geen onze lieve heer hier spelen. Jullie hebben allemaal een complex te opzichte van de superieure zwarte mens.


  Maak melding

 17. @ de heer Winston, kunt u mij aangeven waaruit zou moeten blijken dat ik een racist ben ? Als u mijn bijdrage terzake deze topic leest, dan ziet u juist dat ik het voor de ‘superieure zwarte mens’ opneem door aan te geven om niet alle ‘superieure zwarte mensen over een kam te scheren. Vanwaar toch steeds de associatie met racisme en discriminatie als een punt van kritiek (in mijn ogen meer dan terecht) wordt aangehaald ?
  En ter uwer informatie; een Koos en of Henk Molenaar heb ik niet nodig om een standpunt in te nemen. Ik ben mondig genoeg om voor mezelf op te komen.
  Ben toch wel nieuwsgierig geworden waaruit moet blijken dat de zwarte mens ‘superieur’ aan anderen is. Geeft u eens wat voorbeelden aangezien ik ook zwart maar verre van superieur ben.
  In afwachting van uw berichten.


  Maak melding

 18. @de heer Jesse, volgens mijn informatie is Bolle Willem vrijgesproken van incest met weeskinderen.Vanwaar dan iemand beschuldigen die vrijgesproken is ?


  Maak melding

 19. 10% van de gedetineerden in Nederland zijn van Surinaamse afkomst. Ruim de helft van de Somalische vluchtelingen zit in de bijstand, de zwarten vluchten op grote schaal het Afrikaans contingent op zoek naar geluk in Europa…ra ra ra waaruit moet ik afleiden dat de zwarte mens superieur is ? Waar is de zwarte Einstein of Oppenheimer ? Waar is de zwarte Stephen Hawking ?
  Waar is de superieure intelligente zwarte wetenschapper die ene geneesmiddel tegen Ebola uitvindt. Kel geef me snel een brick hoor met uw stompzinnige racistische en narcistische kletskoek !


  Maak melding

 20. @Sweetie Mofo,

  Waar lees jij een beschuldiging?
  Die Bolle is wel getrouwd met een allochtoonse, maar dan met een blanke allochtoonse. Uitgezocht door een van de meest misselijke mannen op deze aarde, ene Bern Die Hard. Volgens ingewijden had deze Bern Hard een fysieke afwijking. Hij schijnt meerdere slangetjes in z’n broek te hebben gehad die bovendien inklaapbaar en uitschijfbaar waren, net als een antenne. Ook schijnt hij enkele mentale afwijkingen te hebben gehad w.o. z’n zucht naar dominantie en macht. Een soort Bokito mentaliteit. Hopelijk zijn de trio Ahalia, Abalia en Adalia er niet mee besmet.


  Maak melding

 21. @Mie doro baka,

  Donderdag 14 mei 2015 01.19 uur:
  Dat is waar het om draait!
  Grontapoe na hasi tere…..

  En gelovig of niet: wanneer een kind zelfmoord pleegt, blijf je als ouder achter met het gevoel gefaald te hebben. Dat lijkt mij geen pretje!


  Maak melding

 22. @Sweetie Mofo

  “10% van de gedetineerden in Nederland zijn van Surinaamse afkomst.”

  Kom met je bronnen brulaap.

  “Waar is de zwarte Einstein of Oppenheimer ? Waar is de zwarte Stephen Hawking ?”

  Google is your friend! Zoek “black scientists”

  By the way brulaap: De stringtheorie uit de quantummechanica was in de oudheid al bekend in India en Afrika. Je herkauwt wat je door de witte man is ingefluisterd en ondertussen blijf je oerstom.

  “Waar is de superieure intelligente zwarte wetenschapper die ene geneesmiddel tegen Ebola uitvindt”

  Ebola komt uit een Amerikaans laboratorium en geen Amerikaan is ooit aan ebola overleden. Ze hebben een serum omdat ze ebola zelf gemaakt hebben. Maar maak je niet druk want de Afrikanen en Aziaten zullen vroeg of laat een serum vinden.

  En ik ben het met Winston eens. De zwarte mens is superieur en zal ieder ander op deze aardbol overleven.


  Maak melding

 23. Zorg om zelfmoorden in grensdorp Suriname – Frans Guyana………….
  W Nots

  @Sweetie Mofo………….. het staat hier boven doe er iets mee en geen andere domheid erbij halen.


  Maak melding

 24. @W Nots ook in Suriname behoren de zwarten tot de grootste criminelen en als u dit ontkent dan bent u een struisvogel die zijn kop graag in het zand steekt.
  En ook u lukt het niet om de stelling van Jesse (hoe komt u toch erbij om Winston erbij te betrekken ??) te onderbouwen maar doet mee met het gekakel van Jesse. Doodeenvoudig omdat het u niet zal lukken om die stelling te onderbouwen. Zo, dus ook u denkt dat de zwarte mens superieur is en het ander soort overleeft ? Nou, dan wordt het tijd om die belofte eens direct in te lossen zodat niet anderen de mondjes van die zwarten hoeven te voeden.


  Maak melding

 25. @Sweetie Mofo

  “ook in Suriname behoren de zwarten tot de grootste criminelen en als u dit ontkent dan bent u een struisvogel die zijn kop graag in het zand steekt.”

  Vraag aan de rijstboeren in Nickerie wie de drugshandel in Suriname is begonnen. En dat al ver voordat jij wist hoe je cocaine moest uitspreken. Ik zie het al, je brult hard maar zonder kennis van zaken. De ultieme meeloper!


  Maak melding

 26. Lekker bezig wel weer hiero, in een topic over zelfmoorden onder jongeren, als je zo op deze manier bezig bent kun je nooit tot de superieure mensen horen, hooguit tot een apensoort die zich op de borst loopt te rammen , met kijk eens hoe geweldig ik wel ben


  Maak melding

 27. @ Hans,

  Inderdaad lekker; als je zo op deze manier bezig bent kun je nooit tot de superieure mensen horen, hooguit tot een varkenssoort dat overal met z’n neus in zit te wroeten en zichzelf het patent van wijsheid toe-eigent, met kijk eens hoe geweldig ik wel ben


  Maak melding

 28. @ Klonk Plonk,

  Nog erbij komt het heel vaak voor dat zij die op Sweetie Mofo lijken, altijd de cipiers, de agenten en de rechters omkopen met grote geldbedragen zodat zij die op Sweetie Mofo lijken, buiten de gevangenismuren blijven, waardoor het erop lijkt dat alleen 1 bepaalde groep tot de grootste criminelen van SU behoort. In werkelijkheid wordt er nogal wat onder de tafel geschoven, waardoor degenen die op Sweetie Mofo lijken geen straf krijgen. In het ergste geval vluchten ze naar NL of naar USA.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.