Suriname heeft instrument om regering te toetsen

18

PARAMARIBO, 12 mei – De samenleving krijgt een instrument om het beleid van regeringen te toetsen. Na overleg met basisorganisaties en gemeenschappen is het document Voor Onze Toekomst geformuleerd. Het treedt onmiddellijk in werking.

Voor Onze Toekomst wordt naast de verkiezingsprogramma’s gelegd van politieke partijen. Na de verkiezingen is het de beurt aan het regeerprogramma en -beleid. Het document weerspiegelt een doorsnee van wat in de samenleving omgaat aan wensen en grieven. “Het is ons gelukt een heleboel organisaties bij elkaar te brengen. Dit is de afronding van de eerste stap”, zegt Sharda Ganga van Projekta tegenover de Ware Tijd.

Projekta behoort tot de initiatiefnemers van het Burgerinitiatief voor Participatie & Goed Bestuur. Voor de groep maakt het niet uit wie aan de macht komt. Belangrijk is dat de prioriteiten in het document alle aandacht krijgen de komende v ijf jaar. De groep is van plan minimaal eenmaal per jaar een rapport uit te brengen over het naleven. Tot de prioriteiten behoren onderwijs, milieu en economisch beleid.


18 REACTIES

 1. je kunt beter instrumenten hebben om deze boevenbende op te sluiten, i.p.v. deze bende te gaan toetsen, want hun visie en hun mentaliteit kun je toch niet veranderen.


  Maak melding

 2. Een papieren tijger, niet meer en niet minder.
  In Suriname zal geen enkele regering haar beleid echt laten toetsen.
  Kijk de geschiedenis vanaf 1975 er maar op na.
  Voor Onze Toekomst maakt zichzelf heel belangrijk, maar zal in de praktijk niets voorstellen.


  Maak melding

 3. gebeuren die dingen normaliter niet in DNA????…Waarvoor onze criminele massamoordenaar het woord poppenkast heeft bedacht. Wat een lulkoek, dit land is een toonbeeld van DICTATUUR geleid door de grootste crimineel van geheel Zuid-Amerika.


  Maak melding

 4. Beste meneer , mevrouw Sharda Ganga van Projekta.

  Dit gaat niet helpen.
  Omdat die mensen met die paarse vlag niet naar anderen luisteren.
  Ze maken hun eigen regels

  En ze gaan geen gegevens verstrekken van hun financiele roof tocht en goud roof.
  Van de Surinaamse goud reserve.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 5. wat about armoede dan?
  criminaliteit?
  huisvesting?
  grondbeleid?
  ik denk dat het volk zich meer ddruk zal maken om deze dingen dan om milieu.

  de wereld maakt zich niet druk om Milieu (china, Amerika, europa) noem maar op, de maken het integendeel vervuilt. dan moeten weij als arme Surinaamse land ons daar druk mee maken,?? kijk maar jarenlange Suralco, weet men nu al wat voor schade er in Para en Brokopondo reeds is aangericht?


  Maak melding

 6. Goed. Ze gaan met een tussentijds rapport komen dat dit of dat niet is verwezenlijkt of er zelfs geen begin mee is gemaakt. Wat dan? Gaan de kiezers anders stemmen? Want de stem van de kiezer is het enige echte instrument dat een regering ter verantwoording kan roepen. Jammer dat dit instrument slechts eens in de vijf jaar werkt. Het is daarmee meteen een instrument dat bijdraagt aan de malaise. Pas na 5 jaar kun je iets corrigeren!!!! Veels te laat.


  Maak melding

 7. @SAAAAAAANG Mensen worden door NDPers hier
  veroordeeld voor waterzaken die niet eens zijn
  onderzocht !

  Typisch NDP, wat wij WEL WETEN is dat Sranan
  momenteel een criminele president heeft, met VONNIS !

  Dat zijn beste MATTI en ondersteuner BRUNSIE ook
  een crimineel is met VONNIS !

  Verder weten wij dat de presidentszoon ook een
  crimineel is met VONNIS !

  Laten de PG en de Politie onderzoek doen naar de
  MISDADEN van DINO, gepleegd in Sranan en de
  MISDADEN van DINO gepleegd tegen de Staat Sranan
  en tegen het Volk van Sranan !

  Doe dan ook een onderzoek naar waterdiefstal door
  burgers en breng hen bij diefstal VOOR DE RECHTER !

  Desi kan uitleggen wat zich VERANTWOORDEN voor
  de Rechter betekent !
  (De KRIJGSRAAD bestaat ook uit rechters)

  PS : DINO vermaakt zich of wordt uitstekend vermaakt
  in de USA-Jail !


  Maak melding

 8. Regeringstoets : Waar is de reserve RUIM EEN MILJARD DOLLARS, die VENE heeft overgedragen aan de NDP,
  gebleven ?

  Waarom is de staatsschuld enorm gestegen tot ruim
  ZES MILJARD, terwijl er geen strategische investeringen
  zijn gepleegd !

  Waarom zijn er geen banen voor de Jeugd en
  andere werkloze volwassenen ??

  Hoe kan de DNA intervenieren in een lopende rechtszaak,
  terwijl de Grondwet DAT verbiedt !

  Waarom is er alleen een Schijn-staats-begroting ??

  Waarom ontbreken meerjaren-financieringsschema’s
  die behoren bij alle onlangs ingevoerde sociale wetten
  en sociale projecten ???

  Waarom is er 0,00 procent bezuinigd door DESI ???
  Deze econoom zag het STAATSTEKORT toch
  STIJGEN !

  Van wie is de slogan : MONNIE DE ??? Is er daarom
  een MEGA-STAATSTEKORT van ruim ZES MILJARD ???


  Maak melding

 9. Welke instrument? Moody en al die andere financiele reetings instellingen die zgn ‘experts’ zijn? Maar hun rapporten zijn toch gebaseerd op de (juiste of valse) rapporten, de cijfers, die de regering uitbrengt?
  Anyway, sommigen in Suriname weten heel goed hoe aan goud te komen. Anderen lopen rond, beladen met gouden sieraden. Als je vraagt hoe ze eraan komen dan zeggen ze ‘meneer je weet tok, die ochtenstond heeft goud in de mond’.
  Aii baya, Manie Dei. Als je maar weet waar het te halen en hoe het te halen.


  Maak melding

 10. @Srafu,

  Geen moeilijke vragen stellen jongen. Daar houdt de Surinamer niet van. Hij houdt van Bier, Bruine Bonen en Batjauw. Voor de rest geldt dat alles wat je morgen zult hebben moet je vandaag opmaken. Dat is de Economie van Keynes. Manie Dei. Je moet alleen weten hoe het te verkrijgen.


  Maak melding

 11. Naar mate de verkiezing nadert wordt het grimmiger, een ieder die niet van de paarse partij is is een crimi, wat een troep whaaaaaaaaaaahaaaa.


  Maak melding

 12. Ach, er zijn wetten, regeltjes en mensen zat om de regering te toetsen. Alleen doen ze het nooit. Dat is het probleem, dat niemand het doet. Executie van wetten en regels is een groot probleem. Niemand wil gecontroleerd worden, een regering ook niet, dus hoeft men van die kant geen steun te verwachten.


  Maak melding

 13. Mijn inschatting is dat Bouterse de verkiezing glansrijk zal winnen. Waarom? Omdat iedere Surinamer wel voor iets door de staat is gesteund de laatste 5 jaar. Was het niet met de bustarief, dan met kinderbijslag of ouderdomspensioen of ziektekosten of schoolgeld. Daar zal de regering de vruchten van gaan plukken.
  De oppositiepartijen kunnen klagen wat ze willen, maar de mensen kijken zoals overal ter wereld het eerst naar hun portemonnee.


  Maak melding

 14. Wat een naïef verhaal. Er zijn zoveel mogelijkheden en verplichtingen waaraan politicie en regering moeten voldoen maar de NDP heeft lak aan alles. Zelfs begrotingen en verantwoordingen voldoen niet aan de minimale eisen, een president die nooit verantwoording aflegt,

  Instrumenten zonder een gezaghebbend orgaan dat naleving afdwingt en gepaste straffen kan opleggen zijn zinloos als we te maken hebben met onwelwillende mensen.

  Op dit moment dienen die instrumenten en alle verhalen er over slechts als schaamlap voor de NDP-criminelen om iedereen zand in de ogen te strooien. Het is heel belangrijk dat instituten als CLAD heel snel meer macht en duidelijke richtlijnen krijgen zodat zij gericht kunnen optreden en goede straffen kunnen uitdelen alsmede dat zaken teruggedraaid kunnen worden.

  Deze regering heeft zich de afgelopen jaren slechts bezig gehouden met stelen, stelen en nog eens stelen. SCHANDE.


  Maak melding

 15. @Neus,

  Is stelen slecht? Ik denk dat eigenlijk iedereen op de basisschool hoort te leren om te stelen. Zonder diefstal blijf je een slaaf van de lieden die de regels voorschrijven. Regels die vooral in hun voordeel uitpakt. Dus stelen is goed. Als iedereen steelt, dan wordt stelen normaal en dat zal de hamsteraars afleren om geld, goederen en andere dingen te hamsteren en daarmee tekorten voor andere mensen te veroorzaken. Die tekorten misbruiken ze dan om mensen in hun macht te krijgen.
  Een opleiding steelkunde bestaat overigens al. Het heet Commerciele Economie en Marketing. Hoe roof je van de aarde? Hoe klop je het geld uit de zakken van de mensen? Hoe laat je mensen tegen een minimale loon zo hard mogelijk zwo egen? Dat en meer wordt hier geleerd.


  Maak melding

 16. @Bikasie

  Je pilletjes weer vergeten dat je zo veel onzin en kromme verhalen uitkraamt???

  In de eerste alinea verkondigd hij feitelijk dat anarchie goed is en verheerlijkt hij impliciet het recht van de sterkste.
  In de tweede alinea stelt hij, ten onrechte, dat Commerciele Economie en Marketing veroordeeld moet worden omdat het precies dat doet wat hij in de eerste alinea als nastrevenswaardig verdrag trachtte te verkopen.
  Als je in zo’n korte posting zoveel ondoordachte onzin kunt schrijven en ook nog een jezelf volkomen tegenspreekt dat is hulp waarschijnlijk niet meer mogelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.