NPS-leider Rusland: regering kon bauxietcrisis niet aan

40

PARAMARIBO, 10 mei – De regering Bouterse – Ameerali heeft de bauxietcrisis niet bepaald slim gemanaged. Dit zegt voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname, NPS. Dat multinational Alcoa op het staat te vertrekken, is een logisch gevolg van het mismanagement. Het had zo anders kunnen zijn.

De vorige regering had nochtans gezorgd voor goede uitgangspunten van Surinaamse kant. Dit ondanks de slechte marktomstandigheden en uitgeputte mijnen. “Wij hebben de voorwaarden achtergelaten voor voortzetting van de bauxietindustrie. We waren ver gevorderd en er waren afspraken om de bauxiettekorten op te vangen”, zei Rusland tijdens een bijeenkomst van V7 in Para. Nieuw gebied zou worden ontginnen.

Het Nassaugebied in zuidoost Suriname zou als winplaats gelden. “Maar de regering heeft haar werk niet goed uitgevoerd, waardoor wij nu in de problemen zitten”, aldus Rusland. Onder meer is niet terug gevallen op Surinamers met kennis van zaken. Hij vindt het typerend voor het beleid van regeringspartij NDP. “Met de leiding van de NDP valt niet samen te werken, ze zullen uiteindelijk ervoor zorgen dat ze alleen regeren.”


40 REACTIES

 1. Nog meer luchtkastelen vanuit de paarse kamp.

  Bouterse: “Wat niet af is, zal in de tweede termijn worden aangepakt”

  Pies in mijn broek van het lachen. Hij bedoeld wat nog niet afgepakt is wordt in de tweede termijn afgepakt. Het roven gaat door even als het faciliteren van vrienden op belangrijke posities. Mark my words zelfs de bed overgrootvader van Abracatabra krijgt postuum een belangrijke functie aangeboden.

  ===============================================
  ===============================================

  PARAMARIBO- President Desi Bouterse stelt dat het cijfer voor het gevoerde beleid door het volk bepaald zal worden op 25 mei. Bouterse grapt dat “we niet over hoeven te gaan, maar blijven zitten.” De president heeft een uitgebreide presentatie gehouden over het gevoerde beleid en toekomstplannen van de regering. De vooruitzichten zijn prima ondanks interne en externe tegenslagen, en het is zaak dat de nieuwe plannen zo snel mogelijk worden uitgevoerd, concludeert Bouterse.

  Het aantal ministeries moet drastisch teruggebracht worden, deelt Bouterse mee. Dit is een belangrijke voorwaarde om het overheidsapparaat efficiënt te maken. Hij onderkent dat elke regering ministeries heeft gecreëerd om politieke vrienden te accommoderen. “Het apparaat is log. We moeten de ‘guts’ hebben om dit ‘waterhoofd’ successievelijk terug te brengen”, geeft Bouterse aan. Er is al een team van deskundigen bezig met het samenstellen van een plan voor deze operatie.

  Om de economische ontwikkeling te garanderen, zijn er nog meer hervormingen nodig stelt Bouterse. “Er zal meer geproduceerd moeten worden, ons land heeft het laagste productiecijfer van Latijns-Amerika”, deelt de president mee. “Andere bronnen van inkomsten moeten aangeboord worden.” Het onderwijs moet gemoderniseerd en afgestemd worden op de te ontwikkelen sectoren. Het juridische kader moet worden aangepast “omdat het huidige systeem afgestemd is op de oude economische ordening”. De overheid moet een faciliterende rol gaan spelen en incentives creëren zodat bedrijven beter gedijen en internationaal kunnen concurreren.

  Er is een stevig fundament gelegd in de afgelopen jaren en er moet verder op gebouwd worden, meent Bouterse. “We hebben van prominenten tot nu gemiddeld een zes gehad voor het beleid”, merkt de president op. “We weten dat men ook niet zo gul is met cijfers. We zullen op 25 mei het cijfer krijgen van de bevolking.” Bouterse rekent op een tweede regeertermijn. Hij wil op 26 mei al beginnen aan het uitvoeren van de plannen. Voor hem is het belangrijk om de verkiezingen te winnen om de vele plannen te kunnen realiseren. President Desi Bouterse stelt dat het cijfer voor het gevoerde beleid door het volk bepaald zal worden op 25 mei. Bouterse grapt dat “we niet over hoeven te gaan, maar blijven zitten.” De president heeft een uitgebreide presentatie gehouden over het gevoerde beleid en toekomstplannen van de regering. De vooruitzichten zijn prima ondanks interne en externe tegenslagen, en het is zaak dat de nieuwe plannen zo snel mogelijk worden uitgevoerd, concludeert Bouterse.

  Het aantal ministeries moet drastisch teruggebracht worden, deelt Bouterse mee. Dit is een belangrijke voorwaarde om het overheidsapparaat efficiënt te maken. Hij onderkent dat elke regering ministeries heeft gecreëerd om politieke vrienden te accommoderen. “Het apparaat is log. We moeten de ‘guts’ hebben om dit ‘waterhoofd’ successievelijk terug te brengen”, geeft Bouterse aan. Er is al een team van deskundigen bezig met het samenstellen van een plan voor deze operatie.

  Om de economische ontwikkeling te garanderen, zijn er nog meer hervormingen nodig stelt Bouterse. “Er zal meer geproduceerd moeten worden, ons land heeft het laagste productiecijfer van Latijns-Amerika”, deelt de president mee. “Andere bronnen van inkomsten moeten aangeboord worden.” Het onderwijs moet gemoderniseerd en afgestemd worden op de te ontwikkelen sectoren. Het juridische kader moet worden aangepast “omdat het huidige systeem afgestemd is op de oude economische ordening”. De overheid moet een faciliterende rol gaan spelen en incentives creëren zodat bedrijven beter gedijen en internationaal kunnen concurreren.

  Er is een stevig fundament gelegd in de afgelopen jaren en er moet verder op gebouwd worden, meent Bouterse. “We hebben van prominenten tot nu gemiddeld een zes gehad voor het beleid”, merkt de president op. “We weten dat men ook niet zo gul is met cijfers. We zullen op 25 mei het cijfer krijgen van de bevolking.” Bouterse rekent op een tweede regeertermijn. Hij wil op 26 mei al beginnen aan het uitvoeren van de plannen. Voor hem is het belangrijk om de verkiezingen te winnen om de vele plannen te kunnen realiseren. Wat niet af is, zal in de tweede termijn worden aangepakt.


  Maak melding

 2. De woorden van de NPS voorzitter heb ik geanalyseerd en ik kom tot de conclusie dat men in de NPS/VHP kliek continu blijf doorgaan met het verwijtende vingertje richting het kabinet Bouterse. Het bauxiet-beleid van de NieuwFront regeringen is funest geweest voor de Surinaamse economie.

  De Nieuwfront regeringen zagen de uitputting van de mijnen steeds dichterbij komen en men had het nagelaten om actie te ondernemen om de ontstane vacuüm op te kunnen vangen. Ik kan hun schroom enerzijds wel begrijpen na de gigantische mis-investeringen in West Suriname waar men 100-den miljoenen guldens verkwanselde.


  Maak melding

 3. Meneer Rusland,
  U heeft nooit op een papaja geslapen, sribi njang njang gegeten, ongeschoeid en te voet naar school gegaan etc..
  Hoe zo denkt u hier de belangen van de garsroots te komen verdedigen? Hoe staat het overigens met uw kapitale panden in de Verenigde Staten?


  Maak melding

 4. -Een ding zie ik gebeuren in Suriname en dat is het feit dat alles gelinkt wordt met politiek, in plaatst dat men voor het gehele volk werkt.
  Verder beloven leiders zoveel alleen om het volk te paaien, terwijl zij weten dat zij het niet waar kunnen maken. Bouterse is een goed voorbeeld.

  Velen denken ook dat zij met het zorgpas naar alle artsen kunnen gaan waar zij maar willen en ook recht hebben op de beste zorg. De leiders hebben het volk niet vertelt dat zij zich extra moeten gaan verzekeren. Die ellende zal nog komen.

  Deze woorden van deze man vind ik zelfs dat het woorden zijn van zijn baas:::::::: – Stephen Tsang, kandidaat nummer vijf van de NDP in Paramaribo, zegt dat wie de NDP uitsluit bij het aangaan van samenwerkingen, een groot deel van het volk uitsluit.
  =Als niemand met de NDP samen zal werken blijft er niets anders op dan nieuwe verkiezingen.

  Ik juich het beleid van Trinidad toe dan hoeft niemand meer een camera te gaan halen om te bewijzen wat zij voor het volk doen.

  =Op het podium in 2010 heeft Bouterse toen ook beloofd dat er minder ministeries zouden komen, jongeren een kans zou geven en corruptie zou aanpakken. Wat gebeurt er nu????

  Onderzoek maar de achtergrond van velen dan is het heel triest dat Suriname wordt geleid door een stel sukkels.
  Het ergste vind ik ook dat Bouterse toen zonder toestemming goud en geld van de bank heeft genomen en tot heden niet vertelt heeft wat hij ermee heeft gedaan.

  Een ieder bepaalt voor zich zelfs, maar ik moet niets van deze mensen, omdat het vragen is om problemen.


  Maak melding

 5. Wie en wat was de oorzaak van het vertrek van BHP Billiton uit Suriname ? Checken jullie eerst de volgende links.

  http://www.volkskrant.nl/economie/billiton-weg-uit-suriname~a900330/

  http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2968%3Abilliton-vrijwel-helemaal-weg-uit-suriname&catid=73%3Abinnenland&Itemid=65

  Ergo, deze mensen van NPS zijn vreselijk onbetrouwbaar. Ze liegen als de neten, en besodemieteren de boel bij elkaar.

  De NPS (Franco Demon) had toentertijd de deal met Goldenstar c.q Cambior gesloten ik dacht in 1992, met slechts een 5% royalty heffing die zouden ingaan nadat alle investeringen door deze multinational eerst waren terug verdiend.

  Gregory moet de laatste persoon zijn die het over slim management heeft, want hij en z’n partij waren toen gigantisch dom bezig.

  Hooghart heeft gelijk, deze man is te elite voor de doorsnee NPS’er en Surinamer.


  Maak melding

 6. -Vele roepen dat Bouterse scholen en extra lokalen heeft gebouwd, maar weet men ook dat tot heden de aannemers hun geld niet hebben ontvangen????
  Algoe zegt gewoon dat de mensen gewoon moeten wachten op hun geld.

  =Bedrijven zijn onder deze regering failliet gegaan.


  Maak melding

 7. De regering kon geen enkele crisis aan. Niet de bauxiet crisis, niet de goud crisis, niet de chikungunya crisis, niet de banken crisis, niet de rijst crisis, niet de electriciteit crisis niet de overstromingscrisis, niet de parlements quota crisis, niets.
  Wat men wel aan kan? Intimidatie, achterhouden van gegevens, valse informatie over de oppositie verspreiden, slechte internationale dealtjes afsluiten, veel beloven en weinig leveren, teveel uitgeven en te weinig verdienen.
  Men heeft ook wel goede dingen gedaan zoals bruggen bouwen, wegen asfalteren, grond afgeven aan landlozen enz. Maar allemaal met 10 – 20 % zakkenvulling.


  Maak melding

 8. Internationaal onderhandelen is een kunde die Suriname niet beheerst, want je moet kennis hebben over een heleboel zaken en je moet ook een beetje in de toekomst kunnen kijken en een gevoel hebben voor ontwikkelingen die gaan komen en zaken die afgestoten zullen worden.
  Daarom deze deal met Suralco. Zij gaan ontslagen worden uit de gevangenis en wij gaan erin, zo lijkt het wel met deze deal.


  Maak melding

 9. wat wil je anders met een paar onnozele ex militairen die hier het land managen, die door een gedeelte van dit volk is geplaatst zoal een Bouterse en een Abrahams, die blinken alleen maar uit in het zelfverrijken, en het vernietigen van dit mooie land.


  Maak melding

 10. en wie heeft deze bende bij elkaar gekozen…

  juist ja jullie zelf..

  wie rent met de vlaggen door de straten van het land..

  toch geen wittie boebas..

  u bent de verantwoordelijke zelf,die het heeft veroorzaakt..

  dus neem je eigen ellende voor zoete koek aan..

  veel succes no lul moro en houdt je handen niet open aan de noord-zee..


  Maak melding

 11. De Alcoa/Suralco was van plan halverwege de jaren 70 samen met de Surinaamse regering in West-Suriname te investeren. West Suriname zou de tweede stad worden van Suriname en uit de verdragsmiddelen van Suriname en Nederland was/werd heel veel van dit geld daarin geïnvesteerd, ontbossing, een wegverbinding van Zanderij naar West-Suriname aan te leggen, een verbinding voor locomotiefs met open wagons om bauxiet in te plaatsen die in het Bakhuysgebergte ( dagbouw = een vorm van mijnbouw) in zeer grote hoeveelheden voorkomen en naar een haven in Apoera aan de Corantijnrivier zou lopen en vandaar met de bauxietschepen naar USA e/o Trindiad verscheept zou worden voor verdere verwerking tot Aluimaarde en aluminuim, Een huizenbouwproject, die door de militaiten van DDB is kapotgeschoten), er zou een waterkrachtcentrale worden aangelegd, dat door Dr. Ir. Frank Essed was uitgewerkt en worden uitgevoerd met de verdragsmiddelen. DDB heeft dit project stop gezet. Vraag hem waarom hij dit gedaan heeft en hij als gezegd heeft, dat als hij wist hoe belangrijk dit was hij dat nooit gedaan zou hebben of woorden in die strekking) Suriname zou nu nooit een tekort hebben aan elektriciteit als dat project was uitgevoerd en niet door DDB na de staatsgreep van 25 februari 1980 was stop gezet. Het hele West-Suriname project dat dit niet van de grond is gekomen komt door de krabita(h)anoe van DDB. DDB is verval, zie de rechtsstaat, zie de armoede, zie de democratie, zie verdeel en heers in Suriname. Als West-Suriname tot stand was gekomen had Suriname een mogelijkheid gehad om welvaart en welzijn te krijgen, vertrouwen op eigen kunnen, enz, enz.)

  Als het West-Suriname project een goede plan was, moet na jaren een goede evaluatie over worden gemaakt en kijken wat dit voor Suriname nog kan opleveren, want ook een houtzagerij en andere middelen van bestaan zou daar tot stand zijn gekomen, kortom het was de bedoeling dat het de tweede stad moest worden van Suriname en voor werkgelegenheid moest zorgen in talrijke middelen van bestaan. Verder landbouw, veeteelt, enz, enz.)

  Als ik aan West-Suriname denk, dan zie ik alleen nog de grote hoeveelheden geld die erin gestopt zijn aan infrastructurele werken in een onbetekenende indianen/inheemse dorp Apoera, een dorp die waarin de Surinaamse westerse invloed haar intrede deed, inheemsen die zich moesten kleden, schoenen en slippers moesten krijgen, in huizen moesten gaan wonen i.pv. in hun inheemse hutten, Surinaams – Nederlands moesten leren, hun tradities, cultuur die veranderde door de komst van de contractors met hun medewerkers uit Paramaribo, alcohol, kortom het verloren gaan van de cultuur, zeden en gewoonten van deze mensen. 2015 zullen deze mensen, die nu kids hebben en weer kids van die kids.) Want door het contact van Stadsmens met bosmens moet wel revolutionair zijn. Losbandigheid van de stadsmensen daar, voetballen alcohol, feesten en dansen, na het werk en ver van huis in het oerwoud, zedenbederf, enz). DDb is schuldig dat er niet meer uit West-Suriname is gekomen zoals het geplanned was en de uitvoering moest worden. Nederland was ook niet zo blij dat er zoveel geld van de verdragsmiddelen in dit project werd gestopt.

  De vraag is hoe nu verder met West-Suriname nu bauxiet niet meer zo belangrijk is en er andere grondstoffen zijn, die veel beter zijn dan en goedkoper dan aluminium? Kan West-Suriname nog belangrijk worden voor Suriname? Zo ja op welke gebieden en zijn er plannen om dit ook op papier te zetten en uit te werken, bosbouw, houtzagerij,, toerisme, landbouw, veeteelt, enz, enz. hoeveel mensen wonen in West-Suriname? zijn dat hoofdzakelijk inheemsen? Kamp 52?, Washabo?? Als je op het internet kijkt, dan zie je kleine inheemsen met laptops, in schooluniform, inheemse mannen en vrouwen, sommigen gedeeltelijk in paradijskostuums. Dat er wt gebeurd is staat vast, maar het had veel beter en anders moeten zijn. Waterleiding, elektriciteit, geasfalteerde wegen, winkels, hotels, sporthallen,, zwembaden, enz, enz.

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede!

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 12. @RobG
  Volkomen eens met jou.
  Ik ben geen n.d.p’er nog een fronter en gun geen van beide een regeerperiode, zou graag nieuwelingen zien.
  Het moet een keertje ophouden met deze oplichters.


  Maak melding

 13. @passant, wat je nu in Suriname ziet zijn er mensen die de geschiedenis van Suriname niet kennen en toch voor deze Bouterse kiezen. Een groep vult zijn zakken en velen zijn verzwakt door cadeaus die ze krijgen.

  Ik heb altijd geleerd naar de inhoud van partij programma’s te kijken en eventueel het gedrag van iemand. Ook als een leider een weerspiegeling is voor land en volk.

  Vandaag op de dag schelden leiders anderen uit en zie het respect van de jongeren. Het criminaliteitsgedrag is ook een van de problemen.


  Maak melding

 14. Aldus Gregory Rusland de lummel die met zijn geprutst in de onderhandelingen over West Suriname hoogspersoonlijk Biliton heeft verloren voor Suriname.
  En nu beweert deze charlatan dat hij “plannen” (geen getekende intentieverklaringen en al helemaal geen contracten noch bijbehorende financiering) had voor Suralco.


  Maak melding

 15. In welk jaar taaide de Biliton Maatschappij Suriname ook weer af?
  Wie was toentertijd aan het bewind?
  Juist ja, houdt nu maar je bek dicht!!!


  Maak melding

 16. Apoera is niet langer het einde van de wereld
  PIETER VAN MAELE − 12/04/14, 00:00
  Reportage | Mislukt ontwikkelingsproject in Suriname kostte Nederland miljoenen

  APOERA/PARAMARIBO – Na tien uur hobbelen door de Surinaamse jungle beginnen onze mobieltjes opeens te piepen ¿ eindelijk een zendmast in de buurt. Een vrachtwagen volgeladen met boomstammen raast langs, een enorme stofwolk dwingt ons tot stoppen. Op een open plek langs de weg liggen nog eens honderden gerooide bomen op een lift te wachten. Plots verandert het kronkelende bospad in de betegelde dorpskern van Apoera.

  Tot voor kort hadden Surinamers het over Apoera ¿ 250 kilometer ten westen van Paramaribo ¿ als over het einde van de wereld. Buiten stroperij en wat gegraaf naar zand gebeurde er werkelijk niets. Tot er twee jaar geleden de grootste houtzagerij in zijn soort van het hele continent werd neergezet. De meeste inwoners reageren verrukt. “Eindelijk hebben we hier wat om handen.”

  Aan ambities geen gebrek. Apoera, dat tweeduizend inwoners telt, werd eind jaren zeventig uit de grond gestampt om het economische hart van Suriname te worden. In de omgeving zouden stuwmeren, een zeehaven, een spoorlijn en een aluminiumsmelterij worden opgetrokken. In het vlakbij gelegen Bakhuisgebergte zou bauxiet worden ontgonnen. Liefst tachtigduizend inwoners moesten er komen.

  In de oprichting van Apoera is vanaf 1976 miljoenen aan Nederlandse ontwikkelingshulp terechtgekomen, afkomstig van de 3,5 miljard gulden die Suriname bij zijn onafhankelijkheid van de ex-kolonisator had meegekregen. Het prestigieuze West-Surinameplan, uitgewerkt aan de Technische Universiteit Delft, werd echter een fiasco. Het terrein bleek veel moeilijker te ontginnen dan gedacht, de wereldmarktprijs voor aluminium stortte in en met de staatsgreep van Desi Bouterse in 1980 bleek de kersverse republiek ook politiek instabiel. Het project stierf een stille dood, Apoera werd een spookstad.

  Drie decennia later is er nu tóch bedrijvigheid in de jungle. In augustus 2012 nam het Hongkongse houtbedrijf Greenheart er een zagerij voor tropisch hardhout in gebruik, de grootste van Zuid-Amerika. Daarnaast heeft het bedrijf drie gigantische houtconcessies verspreid over het land, die samen een oppervlakte van 403.750 hectare beslaan ¿ achttien keer Amsterdam. “In de wijde omgeving zijn we de enige grote werkgever. We hebben 261 mensen in vaste dienst en tachtig contractanten. Tweehonderd van die werknemers komen uit het dorp”, vertelt de Nieuw-Zeelander Craig Penfold, manager van de zagerij. Hij zetelt in een houten kantoor op een steenworp van de snerpende zaagmachines. “Het is ons beleid om zoveel mogelijk lokale krachten te werven. Dat lukt niet altijd. Aangezien we werken met machines uit Brazilië, hebben we voor het onderhoud bijvoorbeeld Brazilianen in dienst”, legt Penfold uit.

  Dat zorgt in deze kleine gemeenschap weleens voor wrijvingen, want zij verdienen meer. Moeizame loononderhandelingen draaiden vorig jaar bijna uit op een fysieke confrontatie. Greenheart hanteert een minimummaandloon van 260 euro, ook voor Surinamers bescheiden. “We ontkennen niet dat er soms spanningen zijn. Lokale arbeiders vinden dat ze evenveel moeten verdienen als de expats. Dat zien wij anders”, bevestigt Penfold.

  Toch lijkt het optimisme te overheersen. Aan salarissen alleen al pompt Greenheart maandelijks 150.000 euro in het dorp. Werknemers kunnen daarnaast voordelig hout afnemen om hun eigen huis te bouwen. “Het is hier de laatste jaren ontzettend veranderd. Vroeger vluchtte iedereen zo snel mogelijk naar Paramaribo, vooral de jongeren. Nu er eindelijk werk is, keren ze terug”, vertelt lokale kracht Ronny Simon. Zijn vrouw verdient nog de kost door houtgesneden juwelen te verkopen, maar volgens hem zal dat niet lang meer duren. “Zelfs de jongedames van Apoera willen tegenwoordig met houtzagen aan de slag.”

  Maandelijks 5000 kubieke meter hout
  Craig Penfold benadrukt aan ecologische bosbouw te doen en zijn beweringen worden apart bevestigd door toezichthouder Stichting Bosbeheer. “Onze gronden zijn verdeeld in kapvakken van een hectare.”, vertelt hij. “Daarin staan drieduizend boomsoorten. Daarvan zijn slechts dertig soorten economisch interessant. Per hectare mogen we wettelijk 25 kubieke meter hout kappen, waarna we dat stuk 25 jaar met rust moeten laten. Daarnaast leggen we zo weinig mogelijk wegen aan en nemen we binnenkort een biomassacentrale in gebruik, die onze dieselconsumptie moet halveren.”

  Bron: Dagblad Trouw/ schrijver, PIETER VAN MAELE , d.d, 12/04/14


  Maak melding

 17. milton
  Wie en wat was de oorzaak van het vertrek van BHP Billiton uit Suriname ? Checken jullie eerst de volgende links.

  http://www.volkskrant.nl/economie/billiton-weg-uit-suriname~a900330/

  http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2968%3Abilliton-vrijwel-helemaal-weg-uit-suriname&catid=73%3Abinnenland&Itemid=65

  Ergo, deze mensen van NPS zijn vreselijk onbetrouwbaar. Ze liegen als de neten, en besodemieteren de boel bij elkaar.

  De NPS (Franco Demon) had toentertijd de deal met Goldenstar c.q Cambior gesloten ik dacht in 1992, met slechts een 5% royalty heffing die zouden ingaan nadat alle investeringen door deze multinational eerst waren terug verdiend.

  Gregory moet de laatste persoon zijn die het over slim management heeft, want hij en z’n partij waren toen gigantisch dom bezig.

  Hooghart heeft gelijk, deze man is te elite voor de doorsnee NPS’er en Surinamer.


  Maak melding

 18. @Milton,je posting komt hard aan als een tang op een mager varken.Het complete kliekje verenigd in V7 liegt en bedriegt het volk voor.Zij zijn de oorzaak van de teloorgang van de bauxiet industrie van Suriname.Het begon reeds met hun mega project in West Suriname waar men meer dan NF 1 miljard in het moeras liet verdwijnen.Deze dwazen verenigd in V7, zij zullen het nooit leren.Een regering waarin de NDP een belangrijke rol te vervullen heeft is de redding van Suriname.


  Maak melding

 19. @ROBG;
  “Een regering waarin de NDP een belangrijke rol te vervullen heeft is de redding van Suriname”

  moet zijn:

  Een regering waarin de NDP een belangrijke rol te vervullen heeft is de redding van Bouterse, om zijn berechting te ontlopen.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 20. =Ik heb geen partij, maar zowel voor als tegenstanders moeten even luisteren naar wat Wayne Tegt te zeggen heeft over de verworvenheden van Venetiaan toen en wat Bouterse nu gedaan heeft.
  Niet te vergeten dat Bouterse nu pronkt met wat Venetiaan toen heeft achter gelaten.

  Ik weet ook dat deze meneer Tegt altijd met bewijsstukken praat daarom geloof ik hem ook.
  Bouterse/ de NDP, bedwelmd echt het volk met zijn leugens

  -Silvana van Eframzegen heeft nu al gezichtsverlies gekregen. Deze mevrouw heeft geen onderzoek gedaan naar Santhoki zijn kwaliteiten en geeft nu al af op die man dat hij geen goed Nederlands kan praten.
  Op een gegeven moment merkte zij ook op dat zij niet uit kwam met haar Nederlands op het podium en ging verder in het Surinaams. WAT EEN VERVAL VAN MENSEN TOCH die het land willen besturen.

  Ja, wie met spek omgaat wordt er zelfs mee bestemd.

  Ik zou tegen haar willen zeggen afstand te doen van haar politieke beroep en laat zij maar als helpende mensen blijven helpen op haar niveau in het ziekenhuis.

  -Silvana, ik blijf neutraal, maar met Santhoki kan je toch een veel beter gesprek voeren dan Brunswijk die jou niet zo goed begrijpt vanwege zijn ontwikkeling.


  Maak melding

 21. @RobG, een tip, als je naar Tegt hebt geluisterd, doe ook jou eigen onderzoek dan hoop ik dat je hart zal spreken en hoop dat je geen haat meer zal hebben naar Santhoki die nooit president is geweest van Suriname.

  Trouwens, toen Santhoki minister was van politie heeft hij hard gewerkt, dit is ook bevestigd door mensen die naast hem stonden en samen met hem werkte. Dit met de middelen die er toen waren.

  Vandaag zie je het tegenovergestelde bij Belfort die de staat weer een stukje armer heeft gemaakt. Hierop kan niemand Santhoki pakken.

  Ik denk zelfs dat velen gewoon een Hindoestaan niet mogen en erg jaloers zijn op die man.


  Maak melding

 22. Ach, ALLES is beter dan OPA Desi :GEEN staatsschuld
  van ZES MILJARD !

  GEEN greep uit de goud- en deviezenreserves van
  625 MILJOEN US_DOLLARS !

  STOP SPOOKhuizenproject !

  STOP SPOOKtreinperoject !

  STOP NEP-amnestieproject !

  STOP NEP-voedselschuurproject !

  STOP werkgelegenheidsprojecten voor familie
  Abrakadamski !

  STOP de MEGA-NDP-Corruptie !

  STOP de Onproductieve MEGA-uitgavenstroom van
  Opa Desi !

  STOP de uitholling van Staatsbedrijf Staatsolie door
  Opa Desi en NDP-makkers !

  STOP bescherming van Srananmans die zware
  strafvonnissen op hun naam hebben staan !
  Gewoon OPPAKKEN en INSLUITEN !

  PS: US-ambassadeur Anania heeft OPA Desi
  klemgezet via DINO’s misdaden !
  De ambassadeur krijgt binnenkort promotie !

  DESI moet ophouden met promoten USA-boycot
  in Zuid-Amerika ism Venezuela en Cuba !

  Dus mag Suralco/staatsvijand USA, management
  leveren voor ONS nieuwe bauxietbedrijf !


  Maak melding

 23. @Ira, de heer Santokhi heeft het niet in de genen om politicus te zijn. Hij moet zich met zijn vakgebied bezighouden en dat geeft hem de vleugels die thans bij hem gekortwiekt zijn. Suriname moet behoedt worden voor een tweede politicus van het type Ronald Venetiaan.Venetiaan had geen uitstraling in de politiek en hetzelfde is herkenbaar zijn Santokhi. Er zijn in de VHP genoeg andere kaders die het politiek werk beter kunnen aanpakken dan Santokhi. Deze andere personen zijn minder gehinderd door de haatdragende invloed van de NPS clan o.l.v. Venetiaan en Sardjoe. Deze kaders zullen mijn inziens ook eerder geneigd zijn om de regeermacht te delen met de VHP.


  Maak melding

 24. @ ROBX : Heeft het toevallig niet over de Criminele
  uitstraling van Opa Desi ,of over de Corruptie-uitsraling
  van Desi en de NDP, laat staan over de
  MOORDUITSTRALING van zijn Baas ! MASSAMOORD !!!

  Neen, ROBx-de-slaaf-geblevene ouwehoert over
  Santokhi !

  PS : Tjek de nieuwe opdrachtmail van Desi aan
  ondergeschikte ROBX : ONTKEN GEWOON DAT
  ONS LAND EEN STAATSSCHULD HEEFT VAN
  RUIM ZES MILJARD !

  SURIZUELAAANSE DEVALUATIE e doro ! 73% !


  Maak melding

 25. @Ira

  Jouw Nederlands is ook van het type bakba. Nog veertien nachtjes slapen en dan kun je weer vier jaar lang vet huilen op dit forum. Ik verheug me daarop.


  Maak melding

 26. Hahaha, de paars corrupte boevenbende vergeten een ding, every dog has his day. De dag komt eraan dat wanneer de Rechtvaardige het loon komt opeisen, de paarse duisteren werken wereldwijd bekend zullen worden. Een is al wereldwijd bekend, de aanhouding van de paarse misdadige zoon van de pleziertent. Allen die hun paarse afgod hebben gevolgd in zijn duistere paarse voetsporen der misdaad krijgen vroeg of laat hun straf. En dan zal het werkelijk wereldwijd lachen zijn om al die oliedomme stommelingen der misdadigers. Een wc worm is van nature slimmer dan al die paars/gele ezels na. hihihi die krijsen….soso lobi misdadigers als lijders.


  Maak melding

 27. Er is filmpje bij een van de tv stations in suri; zwart –wit, waarin deze bouta in een interview zegt dat hij er persoonlijk voor heeft gezorgd dat het West Suriname project is stopgezet.

  Op de vraag waarom.. zei hij omdat hij al die Nederlandse techneuten, consultants en ingenieurs het niet gunde om het werk af te maken.
  Simpel omdat ze hem niet lusten en dat was zijn manier van een wraak nemen, vanwege het niet verhogen van de padvinders salarissen. De padvinders werden toen uit betaald door Nederland.
  Zo zie je maar weer, rancuneus, alles ten koste van het Surinaamse volk.

  Ik heb dit filmpje circa 3jaar geleden in suri gezien!


  Maak melding

 28. @Mayo, mijn Nederlandsetaal is misschien ook van het type bakba zoals je dit zelfs schrijft, maar een ding moet je wel van mij en mijn familie weten:::::
  wij hebben waarde en normen geleerd en ook het feit dat wij ons handen niet moeten openhouden voor een uitkering.
  Hard werken en respect hebben voor het leven is heel erg belangrijk.

  -Zoals ik al eerder heb aangegeven is het feit dat als mijn vader een ander zou moorden ik hem wel zou aanmelden, omdat dit een slechte invloed zou hebben op de rest van de familie. Ook zou hij geen goed voorbeeld zijn voor het gezin.

  =Zie Bouterse die jij ophemelt en dit zegt genoeg over jou gedrag en toekomst.
  Succes met de NDP en ik hoop ook voor een ieder dat zij winnen. Bouterse verzorgt ons niet.


  Maak melding

 29. @Mayo, voor het geval dit nog niet weet::::::::::

  = Met de wind van kapitaal, staatspropaganda en opiniepeilingen in de zeilen droomt de NDP nu hardop over een tweederde meerderheid in De Nationale Assemblee. Suriname zou daarmee niet alleen de hoofdverdachte van de Decembermoorden, die ook een drugsveroordeling op zak heeft, als president behouden. Met de tweederde meerderheid kan ook de hele Grondwet worden gewijzigd, opdat niet ‘nog vijf’, maar de president-tot-de-dood in het verschiet komt te liggen.

  De zelfamnestiewet maakte een eind aan de onafhankelijke rechtsspraak. De NDP ontdeed zich van alle partners. De combinatie van 1 partij hegemonie en het ontbreken van de Trias Politica, maakt een 1-partij-staat.

  Suriname is een pluriforme samenleving met grote diversiteit. Samenwerking in coalities is daarvan de weerspiegeling. Het is soms langdradig en bewerkelijk, maar overheersing door 1 partij of groep wordt zoveel mogelijk voorkomen. Coalities impliceren ook de onderlinge controle en dus meer checks & balances. Bij 1-partij-staten zoals in de voorbeelden van Bouterse, China en Venezuela, gaat ‘orde’ ten koste van vrijheid. Loyaliteit aan de heersende partij(elite) wordt voorwaarde voor opwaartse mobiliteit. De gok van de NDP met het machtswellustige concept van de 1-partij-staat zou weleens stuk kunnen lopen op de vrijheidszin van de Surinamers.


  Maak melding

 30. @Ira

  Jij en Esmerald zijn de grootste domkoppen van dit forum en op iets zinnigs heb ik jullie nog niet kunnen betrappen. Jij met je bakba hollands en Esmerald die constant de boel aan elkaar liegt.


  Maak melding

 31. =Zie maar de sterke punten van sommige Surinamers:::anderen uitschelden en niets opbouwend aangeven.

  =Ik merk al hoe jullie kinderen steeds naar maatschappelijk werkers moeten gaan, omdat hun ouders niet weten te communiceren!!!!


  Maak melding

 32. Leve de DESI-bauxietcrisis en de DESI-financiele-
  crisis !

  STEM voor groter Staatstekort, groter Gegraai in de
  Goud- en Deviezenreserves !

  Stem voor een Apatisch OM en een verlamde
  Rechterlijke Macht !

  Stem voor nog meer Massamoorden op het Volk
  en voor meer Amnestie voor de Massamoordenaars !

  Stem voor “de volgende keer” komen de 18.000 huizen,
  Gouden Kerst, fly-overs, Voedselschuur, Spooktrein,
  Caribe-deal-Mega/rijstexporten,Minder ambtenaren,
  minder Kabinet president, Minder ministeries, minder
  corruptie, dus minder Abrakadamski en familie !

  En Stem voor : ik DESI ga nieuw geld VINDEN om mijn
  MEGA-NDP-staatsschuld terug te betalen, nieuw geld
  om het uit de Goud- en Deviezenreserve verdwenen
  geld terug te zetten !

  Let wel ik zal het geld VINDEN, niet Sranan gaat via
  exporten-bedrijvigheid etc GELD VERDIENEN !

  PS : Ik zal onze Drukkerij opdracht geven nog meer
  Bankbiljetten bij te drukken ! MONNIE DE !!!

  LEVE de door NDP VERTRAPTE Grondwet !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.