Boek over culinair ondernemerschap van Javaanse- Surinamers in Nederland

1

Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) en uitgeverij LM publishers werken samen aan een boek over Javaans-Surinaamse culinaire ondernemers in Nederland. Dit zogenoemde ‘Warungboek’ presenteren zij op 9 augustus, de dag waarop herdacht wordt dat 125 jaar geleden de eerste Javaanse contractarbeiders in Suriname aankwamen. Deze herdenking heeft dit jaar een bijzonder karakter omdat het samenvalt met 40 jaar vestiging van (Javaanse) Surinamers in Nederland.

STICHJI documenteert sinds begin 2013 materieel erfgoed van Javaanse Surinamers in Nederland. Binnen dit project – Javanen in de (Nederlandse) Polder genaamd – is culinair ondernemerschap een belangrijk thema. De verhalen achter de toko’s, afhaal- en eetgelegenheden, meestal aangeduid als ‘warung’, staan centraal in het boek. Diverse warongs werkten mee, onder andere Warung Mini XL in Den Haag, Javaans eethuis Surimaribo in Delfzijl, Warung Subur in Arnhem en Toko Sodiro in Ommoord.

De samenstellers Hariëtte Mingoen en Lisa Djasmadi geven een inkijk in het culinair ondernemerschap van Javaanse Surinamers, evenals de bijdrage van de warungs en toko’s aan het behoud van cultureel erfgoed. De verhalen worden rijk geïllustreerd met foto’s en portretten van fotograaf Matte Soemopawiro. Eerdere STICHJI publicaties zijn: Stille Passanten. Levensverhalen van Javaans-Surinaamse ouderen in Nederland (2008); en Migratie en cultureel erfgoed. Verhalen van Javanen in Suriname, Indonesië en Nederland (2010).
De boekpresentatie op 9 augustus 2015, wordt aangevuld met een cultureel programma en een fototentoonstelling. De locatie en het tijdstip worden nader bekend gemaakt. (FOTO: Toko S-Min. Fotograaf Matte Soemopawiro)

1 REACTIE

  1. Javanen weten lekker te koken, maar erg jammer is dat ze niet zo goed zijn met de vegetarische keuken. Het is een en al trasie, varken en andere diersoorten.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.