Oud-journalist Wilfred Lionarons op 89-jarige leeftijd overleden

16

Oud-journalist en media-directeur Wilfred Lionarons is op 89-jarige leeftijd in Nederland overleden. Lionarons, ook wel de nestor van de Surinaamse journalistiek genoemd, studeerde Perswetenschappen in Amsterdam. Daarna werd hij in Suriname directeur van de AVROS en in 1957 directeur en later ook eigenaar van radio Rapar. In 1961 werd hij de nieuwe uitgever en tevens hoofdredacteur van het weekblad De Vrije Stem, dat later het dagblad Vrije Stem werd.

Met de krant volgt hij ‘de politiek’ kritisch en zijn kritisch geluid wordt hem door het toenmalige militaire bewind niet in dank afgenomen. Regelmatig wordt Lionarons bij de militairen ter verantwoording geroepen. In december 1982 valt abrupt het doek voor de Vrije Stem. In de nacht van 7 op 8 december worden de drukkerij en kantoren van de Vrije Stem door de militairen in brand geschoten.

In de daarop volgende nacht worden zestien prominente tegenstanders van het militaire regime opgepakt en worden allen op één na de volgende dag geëxecuteerd, onder wie vier journalisten. Ook Wilfred Lionarons blijkt op de dodenlijst te staan, maar hij is op dat moment voor een congres in de Verenigde Staten. Hij zal nooit meer naar Suriname terugkeren en vestigt zich voorgoed in Nederland. Lionarons is in Nederland nog een tijd hoofdredacteur van de Weekkrant Suriname.

Wilfred Lionarons zou op 5 mei aanstaande 90 jaar worden.

(Tekst: Kranti/Michiel van Kempen, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur – FOTO: Fred Vloo. De foto is genomen bij de boekpresentatie van K’ranti: dhr Wilfred Lionarons met Peter Sanches(l))

vrijestem


16 REACTIES

 1. ” In december 1982 valt abrupt het doek voor de Vrije Stem. In de nacht van 7 op 8 december worden de drukkerij en kantoren van de Vrije Stem door de militairen in brand geschoten.”

  Productie verhoging Nationale Debielen Partij stijl!!!


  Maak melding

 2. Moge Zijn Ziel in vrede rusten

  Sterkte aan de familieleden en vrienden toegewenst.

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  God Zij Met Ons Suriname(r)s!


  Maak melding

 3. Met de krant volgt hij ‘de politiek’ kritisch en zijn kritisch geluid wordt hem door Desiré Delano Bouterse niet in dank afgenomen.

  In de nacht van 7 op 8 december 1982 worden de drukkerij en kantoren van de Vrije Stem door Desiré Delano Bouterse in brand geschoten.

  In de daarop volgende nacht worden zestien prominente tegenstanders van het militaire regime opgepakt door Desiré Delano Bouterse en worden allen door Desiré Delano Bouterse.

  —————————————————-

  Opdat wij niet vergeten…


  Maak melding

 4. Hr Lionarons R.I.P. ! Condoleances !

  Een van de slachtoffers van DESI en Militaire dictatoriale
  bende !

  De Bloedhonden van NDP en PALU hadden hr Lionarons
  ook op hun dodenlijst geplaatst !

  De dictatoriale bende van Desi intimideerde vrijwel alle journalisten en brandde eigendommen van deze
  DEMOCRATEN MOEDWILLIG AF !
  (Voor de 1980-1982 opzettelijke brandstichtingen moet
  Desi ook nog terechtstaan ! Straf hiervoor is 20 JAAR !)

  Daarom komt Bloed-Desi op 1 mei met zijn babbels :

  Brada nanga sa, staatschuld bigi (sixi MILJARD )
  en fu den Goud- nanga Deviezenreserve fu a kondre
  mi tikki 625 dusung amerkang Dalla !
  Dus un djimi ete vefi jari, dan baka den vefi jari den
  18.000 oso nanga deng 5.000 banen o doro!
  U mus fu abbi pasensi !

  PS : Desi tang denki dat a Sranang Volk LAW !!
  Yu, dong Sranan-NDP-bassi, e denki dat Srananman
  ede boro !


  Maak melding

 5. De heer Wilfred Lionarons, heb ik vorig jaar september 2014 nog persoonlijk in Amsterdam (IJburg) ontmoet en gesproken.
  R.I.P
  Sterkte & kracht toegewenst aan de familieleden en vrienden van de heer W. Lionarons.


  Maak melding

 6. En de lafhartige en principeloze volgelingen van Bouterse en de NDP vergeten maar al te graag wat voor een ellende Bouterse Suriname heeft gebracht. Als de duitsers waren zoals deze Surinamers, dan had Hitler ook een tweede kans gekregen. Maar ik denk dat de duitsers meer verstand en meer principes hebben dan deze volgelingen van Bouterse. Respect voor Lionarons! R.I.P.


  Maak melding

 7. Groot voorvechter van De Vrije Stem is heengegaan

  Het voelt als een harde dreun van de wereldkampioen boksen Floyd Mayweather die vannacht zijn titel verdedigde tegen de vliegensvlugge Manny Pacquiao tijdens het gevecht van de eeuw. Het is net een kater na liters troostvocht of tijdens het langzaam ontwaken na een operatie. Ouderdom komt met veel gebreken en streken en ik kan er nog steeds niet aan wennen dat bij het minste en geringste tegenslag wel een megaliter traanvocht nodig is om een beetje uit de ellendige sombere gevoel te zwemmen. Ik dacht dat het minder zou worden maar breek me de bek niet open. Bij elk afscheid van iemand waar ik wat van heb opgestoken, goede vriend, familie, buurman, zwerver, drugsverslaafde, of slachtoffer van een ramp word ik meegetrokken in het verdriet van de nabestaanden. Want die moeten verder en proberen de herinneringen van de overledene in ere te houden. Een jaar geleden overleed Werner Düttenhofer op mijn verjaardag en eergisteren stierf een van de grote kanonnen van de Surinaamse Radio wijlen de heer Wilfred Lionarons. Als ik goed geïnformeerd ben is Lydia Emanuels nog over van al die praatgasten van het eerste uur bij Radio Paramaribo aan het Neumanpad 32 en later Gravenstraat in het pand van de AVROS. Hij sloeg jaren geleden op de vlug voor de grote baas van Suriname die veel van zijn collega’s zonder pardon naar de andere wereld heeft geholpen. Daarom verwacht ik niet dat Bouta een dag van nationale rouw zal uitroepen in mijn geboorteland. Bedankt voor Dia Voetoe en Was Go Nomo, De kinderen van de vrijgezel, Linda’s eerste liefde, de felle debatten op de radio en natuurlijk later de kranten. De Vrije Stem is weer verschenen Lees hier in de volgende artikelen: Een van de grootste Surinamers van de eeuw is heengegaan. Mijnheer Lionarons wij zullen u nooit vergeten en blijven strijden tegen alle onrecht in de wereld. Rust zacht


  Maak melding

 8. Van Wilfred heb ik geleerd voor een krant te werken.Hij was voor niemand bang en ontzag ook zijn vrienden niet wanneer het de publieke zaak betrof. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen, maar voor mij was hij een goed voorbeeld.

  Wat hebben we genoten van zijn gastvrijheid (en die van zijn vrouw Vera) waar er onder het genot van eten en drinken hartstochtelijk werd gediscussieerd, vooral over de politiek.Voor- en tegenstanders waren er altijd welkom. Dat was Suriname op zijn best.
  Ik zal hem altijd met dankbaarheid gedenken.

  Mijn condoleances aan de familie en onze vrienden van VRIJE STEM

  Hans Prade


  Maak melding

 9. Mijn naam is Ron Regterschot uit Arnhem, Nederland, en ik ben bezig met de stamboom van mijn familie. Ik weet dat mijn neef Wim journalist, (eind)redacteur en politiek actief was in de jaren ’71, ’72 en ’73.
  Ik weet dat mijn neef ook in Paramaribo als journalist en (eind)redacteur heeft gewerkt bij de kranten de Vrije stem en het weekblad Suriname.
  Hij staat hier steeds in vermeld als G.W.B. Regterschot (George Willem Bessel Regterschot)

  Helaas weet ik zeer weinig van Wim en fotomateriaal heb ik al helemaal niet. Ik weet dat Wim 27 maart 1934 is geboren en op 21 juli 2002 is overleden en is gecremeerd.
  Verder heb ik nog info over het tehuis waar hij verbleef, Het Immendaal Goudse singel, maar helaas levert deze info mij niets op.

  Is er bij u iets meer bekend en zo ja kan iemand mij meer vertellen en eventueel foto’s en materiaal mailen over Wim Regterschot?

  In afwachting en bij voorbaat dank,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.