Boek over goudhandel Suriname nu digitaal verkrijgbaar

6

Wie controleert de Surinaamse goudhandel? Hoe kreeg de pleegzoon van president Bouterse de concessie Benzdorp in handen? Hoe konden goudzoekers natuurpark Brownsberg vernielen terwijl de overheid en toekeek? En wie was verantwoordelijk voor het doodschieten van de jonge goudzoeker Moenga, drie jaar geleden in Maripaston?

In het boek Gowtu, dat in 2013 verscheen bij uitgeverij Fosfor, onderzocht de Nederlandse onderzoeksjournalist Jeroen Trommelen een jaar lang de goudkoorts in Suriname. Zijn boek Gowtu ontving veel lovende kritieken en recensies in binnen- en buitenland. Het was snel uitverkocht. Op verzoek van de auteur verschijnt het nu als goedkope, digitale uitgave die eenvoudig kan worden gedownload en goed leesbaar is op I- pad, smartphone en uiteraard e-reader. Toegankelijk voor iedereen.

Ook de prijs van slechts 4,99 euro brengt het boek binnen bereik van de Surinaamse lezer. Het boek is ook te koop via Apple, Kobo en Amazon. De omslagafbeelding is van de Surinaamse kunstenaar Rinaldo Klas. In een persoonlijk, onthullend en feitelijk verslag beantwoordt Trommelen tal van vragen. Hij beschrijft het bloedstollende, waargebeurde verhaal van de opstand van Maripaston en ontdekt hoe weinig belasting de voornamelijk Chinese goudhandel in Paramaribo betaalt. Andere kenners van de goudwereld vertellen hun verhaal, onder wie Henk Naardendorp (Nana Resources), Gerold Dompig (commissie Goudordening), Bernard Paansa (GMD) en Sergio Akiemboto (Grassalco).


6 REACTIES

 1. Boeken over Suriname geschreven door Nederlanders zijn nauwelijks interessant en zitten meestal vol propaganda. Niet kopen dus en zeker niet lezen.


  Maak melding

 2. Een aanrader voor ieder weldenkend mens. Van velen zullen de ogen open gaan. Het boek beschrijft op een integere en transparante manier wat er toch mis ging, mis gaat en mijn inziens nog mis gaat in de toekomst met de bodemschat(ten) van Suriname. Over de zelfverrijking van diegene die al stinkend rijk zijn, de vriendjespolitiek etcetera.
  Zou een verplicht boek moeten zijn op scholen.

  @adriaan. Jij zet jezelf NIET neer als weldenkend mens, gezien je opmerking. Neem jij beter de Donald Duck!


  Maak melding

 3. Alles wordt legaal en illegaal geroofd en het land mist zo enorme inkomsten. Iemand heeft erg veel haast om al het goud in sneltempo te verkopen.


  Maak melding

 4. als er beweert wordt,,dat de ielegale goud winning meer dan één miljard US$ oplevert,

  hoe komt het dan,dat de staats kas leeg is..

  wie heeft dit bekend gemaakt en waarom geen aanhoudingen dan..waar gaat dan het goud naar toe..

  wordt er wel gecontroleerd op de afobaka weg..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.