Schakelinstituut Suriname blijvend tweede kans

4

PARAMARIBO, 28 apr – Het Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs, SMO, moet jonge mensen permanent een tweede kans kunnen bieden. Dit zegt minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Het SMO is voorlopig voor een beperkte groep.

Nu het formeel in werking is gesteld, kunnen afgestudeerden van het LBGO er terecht. Het Lager Beroepsgericht Onderwijs loopt tegen zijn einde aan. In de afbouwfase zullen de studenten worden klaargestoomd voor het middelbaar onderwijs. Een lacune wordt opgevuld en een inhaalslag gepleegd. “Nu al blijkt ons doorstroomsysteem niet te voldoen aan internationale regels”, zei Adhin bij de lancering.

Het gaat er nu om het slagingspercentage vanuit het basisonderwijs op te trekken. Tot voor kort waren het schakel- en brugklassen die de kans boden op vervolgonderwijs. Na afbouw van het LBGO, blijft het SMO beschikbaar voor uitvallers van het Mulo. “We moeten onze jeugd meer kansen bieden, anders komen ze nooit hogerop. De kansen kunnen alleen verbreed worden door de doorstromingsregels aan te passen”, aldus Adhin.


4 REACTIES

 1. De invoering van het schakelinstituut in Suriname is een belangrijke stap voorwaarts binnen het zorgdomein van de Surinaamse overheid.de overheid doet haar uiterste best om de achterstanden van de minder draagkrachtigen in de samenleving te verbeteren.

  In dit pilot project krijgen vroegtijdige schoolverlaters meer aandacht en dat zal haar vruchten moeten afwerpen in de samenleving. De aandacht zal naast onderwijs ook uit ondersteuning bij het ontwikkelen van competenties en vaardigheden moeten bestaan zodat deze studenten zichzelf makkelijker kunnen redden in de samenleving.

  Het uitgangspunt dat mensen over voldoende kennis, kunde en vaardigheden moeten beschikken om deel te kunnen nemen aan de samenleving en zich verder ontwikkelen is zeker van toepassing op deze doelgroep.


  Maak melding

 2. @ROBD “Desi komt op voor de belangen van de
  Minder Draagkrachtigen : Aan de andere kant beijvert
  Desi zich om Onze Rechtsstaat en Onze Financien te vernietigen !

  De Rechterlijke macht tracht hij klem te zetten met een
  neitige Nep-amnestiewet ! Die de Grondwet schendt !

  OM mag volgens Desi GEEN onderzoek doen naar
  MISDADEN die DINO tegen Sranan en en tegen de Sranan bevolking heeft begaan, ook op Sranan Grondgebied !

  Geld (Miljoenen) bij DSB weggesluisd, aan wie is dat
  betaald ?? Is geheim, GEEN ONDERZOEK !

  ALLE begrotingsregels zijn vernietigd door de NDP,
  gevolg is MEGA-begrotingstekorten, waardoor nu
  zelfs de IMPORTEN van Sranan gevaar lopen !

  Geen enkele BAAN voor de Jeugd geschapen,
  ondanks dat Desi en kliek, EEN HALF MILJARD
  aan Dollars hebben WEGGEHAALD uit ONZE Monetaire Reserves !

  Dat is pas aan de “Belangen van de kleine man denken “,
  ROBD !

  De DOLLAR-rekening van Desi in Zwitserland, met
  honderden miljoenen dollars, is ook tbv de Kleine Man !

  ROBD de Slapende slaaf van de massamoordenaar,
  u bent ekte NDP-deskundige !


  Maak melding

 3. Ik vind dit geweldige en dat ook deze leerlingen zich kunnen verheffen, Surinamers beter ontwikkelde mensen krijgt, meer ondernemingen komen en dit ook ten goede komt voor welvaart en welzijn van Suriname.

  Het is wel triest dat erin Suriname zoveel ongeschoolde mensen, dropouts rondlopen, op hoeken van straten hangen/hangjongeren en hangouderen.

  Wat wel gezegd moet worden is dat men in het curriculum een sterke accent moet leggen op de techniek, middelbaar beroeps en hoger en universitair. Die mensen, technici, heeft Suriname nodig als men kijkt naar de natuurlijke hulpbronnen van Suriname en er productie- en exportondernemingen moeten komen die voor valuta kunnen zorgen voor de Surinaamse economie.

  Techniek, de techniek is de sleutel voor de oplossing voor verlichting in de armoede in Suriname.

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 4. In Suriname moet men de mensen eerst praktijkkennis bijbrengen en pas daarna theoretisch scholen. Veel jongeren zijn heel goed in staat het praktische te leren maar zijn slecht in het leren van de theorie. Bovendien zijn er tal van beroepen waar je geen theorie hoeft te kennen om succesvol te zijn. De mensen dan toch dwingen om theorielessen te volgen is weggegeooid geld en leidt tot demotivatie en afhaken op school. De mensen die leidinggevend willen zijn zouden wel de theoretische achtergondkennis van een en ander moeten kennen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.