Suriname moet magere jaren zien te overbruggen

57

PARAMARIBO, 27 apr – De magere jaren overbruggen is nu het belangrijkste voor Suriname. Dit stellen economen in het verlengde van berichten over beperkte overheidsmiddelen en stabiele kredietratings. Er is werk aan de winkel.

Na de bekendmaking van president Desiré Bouterse dat de regering krap bij kas is, is er nogal gereageerd. Door de economische afhankelijkheid van buitenlandse inkomsten, heeft Suriname het niet makkelijk. “Gelet op de deviezenreserve zit Suriname nu al in de financiële problemen, zeker in onze open importeconomie”, zegt Waddy Sowma, voorzitter van economenvereniging Ves, tegenover de Ware Tijd.

Ratingbureaus Fitch en Standard & Poors geven Suriname een BB- rating, een bevestiging van de voorlaatste kredietrating. “Fitch en Standard & Poors hebben zich vooral erop geconcentreerd dat het relatief nog stabiel is. Stabiel in die zin dat de economie met de investeringen in onder andere goud, perspectieven biedt. Op dit moment kunnen we in een liquiditeitsqueeze zitten en die periode moeten we zien te overbruggen”, aldus Sowma.

57 REACTIES

 1. “Suriname moet magere jaren zien te overbruggen”

  De hoop is nu gevestigd op voedselpakketten van onze zeer gewaardeerde diasporen in den vreemde.
  Kom op diasporen, dat hebben jullie in het verleden ook al bewezen.


  Maak melding

 2. wederom een motief om te klagen, vragen en bedelen bij de Noordzee. Ze willen toch zo graag een criminele bende om het land te regeren. Die hebben ze nu, dus blijf maar lekker pienaren met z’n allen. Geen hulp voor een lui, dom en hersenloos volk.


  Maak melding

 3. Hoe kan het dan zo zijn dat sommige door nog nooit een dag gewerkt te hebben tot de rijkste van het land behoren en hun kapitaal nog steeds groeiende is.
  Zijn ze het zelf niet dan is wel hun familie en z.g. vrienden.


  Maak melding

 4. Venetiaan verloor de verkiezingen op het moment dat Suriname duidelijk in de lift zat, Vene maakte de fout door te denken dat het rationeel denkende Surinaamse volk dat wel zou zien, op de juiste waarde zou schatten, en zou waarderen, denk maar aan zijn leus “MORO E DORO”. Jammer voor Vene dat een groot deel van het Surinaamse volk niet rationeel denkt en valt voor leuzen als “NEKS NO FOUT”.

  De regering die overnam van Vene, ging als een Mega Gudu Pa tekeer, ze begonnen met toiletpotten, ministerskamers en auto’s te pimpen alsof ze door een of andere ‘Didibri’ bezeten waren, super feesten, compleet met laserlicht shows en ingevlogen wereldsterren werden georganiseerd, chartervluchten naar alle corrupte uithoeken van de wereld werden uitgevoerd met SLM vliegtuigen, ambassades, die niets opleverden, werden links en rechts opgezet en een kleine vijf jaar later heeft men ervan gemaakt: “KATIBO E DORO”.


  Maak melding

 5. De magere jaren die Suriname heeft te overbruggen geldt niet alleen voor Suriname maar voor heel veel landen. De overheid heeft minder inkomsten uit de export van goud, aardolie en andere grondstoffen. In de regio hebben landen als Brazilie, Argentinië,Peru, Bolivia, Colombia, Uruguay,enz, hetzelfde probleem.

  In Europa heeft de hele Europese Unie er last van.De Europese Centrale Bank heeft daarom het besluit genomen om 1600 miljard Euro extra in omloop te brengen om de regeringen van de landen te compenseren vanwege de afname van de overheidsinkomsten door de lage olieprijs en verlies van o.a. inkomsten door de boycot van Rusland.

  Voor Suriname zal dit inhouden dat de overheid haar uitgaven gaat beperken. In Nederland beperkt de overheid haar uitgaven door bezuinigingen door te voeren in de zorg en huurtoeslagen en o.a. de belastingen en de eigenbijdragen van de mensen op te voeren op te voeren. In Suriname zal men dit probleem anders moeten aanpakken.

  De mensen van V7 hoeven echt niet te denken dat zij de kiezers gaan wijsmaken met een betere aanpak voor het land. Deze gasten kunnen het gewoon niet.


  Maak melding

 6. RobG
  Die andere landen hebben geïnvesteerd in verdien capaciteit en niet geconsumeerd met feesten etc.
  Nederland betaalt door dat het geld in de economie KAN pompen maar fracties van procenten aan rente terwijl Suriname zelf geen eens geld op de kapitaalmarkt kan lenen en van internationale instantie of bevriende landen afhankelijk is en het geleende geld in China of India MOET besteden.

  China verdient vele malen aan haar leningen.
  1) door de handel die het genereert
  2) door de hefboom in de handel Bijvoorbeeld: broadhomes vraagt 100 voor iets wat 60 kost. Suriname leent 100 bij China en betaalt Broad homes 100, waarna Broad homes 40 terugstort naar China.
  3) rente hefboom waardoor: Suriname rente en aflossing betaalt over 100 terwijl de reële schuld maar 60 is.

  Het voorgaande gebeurt als je als land afhankelijk wordt van derden


  Maak melding

 7. RobG, wij Surinamers hebben niks te maken met die landen die jij noemt. Waar het ons echte Surinamers om gaat is dat Suriname het goed doet. Brazilië, Argentinië etc zeggen ons niks. Hun magere jaren is voor hen daar kunnen wij Surinamers niet over oordelen.
  Wij zijn verplicht om over de ontwikkeling en welzijn van Suriname te oordelen, het gaat heel heel erg slecht met Suriname en de komen 10 á 15 jaar zal dat niet beter zijn.
  Wat mij opvalt is dat de geestelijk arme Surinamers hoog van de toren blazen dat het goed gaat met Suriname maar dit is niet het geval.
  Vanaf de boeven bende van de NDP aan de macht kwam is het langzaam maar gestaag berg afwaarts gegaan met alles in Suriname. Maar ik had en velen met mij hadden niet anders verwacht. Althans ik en zeker velen met mij hadden niet verwacht dat een half analfabeet meervoudige moordenaar en drugsdealer positieve ontwikkeling voor Suriname zou brengen.
  Om een land in ontwikkeling te brengen moet de leider toch wel een hoge opleiding hebben genoten en zeker ook geestelijk niet arm zijn. Met geestelijk arm bedoel ik dat ondanks het feit dat iemand hoogopgeleid is de persoon zich laat corrumperen, omkopen en geen oog heeft voor de ontwikkeling van land en volk maar slechts voor zijn eigen belang(100%) gaat.
  Dit geldt vandaag de dag voor al die zgn (staats)adviseurs in Suriname. De degadentie viert hoogtijd in Suriname en dat is voor 90% geïntroduceerd door DDB en handlangers.
  Ik schaam mij diep voor mijn afkomst zelfs oude beeldmaterialen over de wandaden in de jaren tachtig zijn onder leiding Boger Breeveld in opdracht van DDB vernietigd alsof je de geschiedenis zo kan uitwissen.
  Ik herken mij niet in deze Surinamers die nu aan de macht zijn, criminelen moordenaars rovers zijn ze.
  Wij Surinamers en ons land verdienen veel beter dan deze roversbende.


  Maak melding

 8. een blakamang is best gediend met de ARMOEDE waarin hij/zij verkeert./leeft.,

  ,daarin is hij opper gelukkig en heeft een hekel aan weelde welvaart,van daar ook dat zij alles afbreken wat een ander heeft opgebouwd met pijn en moeite heeft verkregen..

  bewijs ,zie maar om je heen zij willen niet beter,het verstand zit niet in hun hoofd..

  ze zijn niet vooruit te branden,neem nou die moordenaar,,,zijn motto is… al staat parbo in de brand,hij zal lekker doorslapen..

  van die djoekas kun je ook niets anders verwachten,,die blijven roven,stelen,vernietigen ,ook al hebben ze vrijdag hun salaris ontvangen,maandag gaan ze je weer een brood vragen,want ze hebben alles opgemaakt in die week-end..

  overal zelfde probleem..

  het beste is,geef ze de tigrie gebied voor niks,en laat ze al daar een toekomst voor zich zelf bouwen..

  onlangs was ik in het blka-watra gebied om te ontspannen,daar moest je per persoon betalen 10 srd..,tent 50 srd..,vraag niet hoe het er uit zag..,we moesten het zelf schoon maken over die toilet hoef je het niet te hebben,je schaamt je rot..,voor de mannen nergens een pis bak,dus je moest het in het wilde weg piesen..

  nergens een dosie , ananas,markoesa,maripa,mopé te krijgen ,laatstaan een bordje eten tegen betaling ,ook geen gewoon water ..

  je bent over geleverd aan de duivel..

  gebeurt er iets met je gezondheid,,,dan was er ook niemand die eerste hulp kan/kom bieden..

  de toerist wordt letterlijk aan zijn lot overgelaten,,,maar als je niet betaald,dan moet direct op-sodemiteren..

  het gaat goed met mijn land met deze bende leden….


  Maak melding

 9. “Gelet op de deviezenreserve zit Suriname nu al in de financiële problemen, zeker in onze open importeconomie”.

  Ja, iedere korrel suiker en zout, iedere aardappel en ui moet worden geïmporteerd. Als dit niet meer betaald kan worden, zit iedereen binnenkort weer naar lege schappen in de winkels te kijken. Sommige artikelen zijn nu al bijna niet meer te krijgen.


  Maak melding

 10. Duidelijkheid is heel belangrijk en niet het volk voor de gek houden.

  Er komen heel veel magere jaren en dit zijn de allerbeste jaren om te leren hoe te overleven.

  Hoe ga je om met je geld?
  Wat belangrijk en wat is minder belangrijk?
  Hoofdzakelijk en bijzaak?
  Prioriteiten stellen?
  Primaire levensbehoeften oa eten en drinken, kleding, medicijnen, (3x daags),

  De agrarische sector zou hierdoor een opleving moeten kijken en de komende regering zou hier een goede plan van aanpak voor moeten hebben om mensen gezamenlijk aan land-en tuinbouw te laten doen. Domeingronden om en rondom Paramaribo en omgeving en andere vrijstaande geschikte particuliere gronden hiervoor bestemmen.

  Familieleden in Nederland en andere buitenlanden zullen dus weer massaal dozenpost naar Suriname sturen en valuta overmaken aan hun familie.

  Suriname zullen echt nu ook moeten leveren om met geld om te gaan en te sparen

  Ik heb geen enkele politieke partij horen praten over een garantiefonds en hopelijk dat in deze moeilijke periode de komende president, regeringscoalitie en de DNA er werk van maken dat die nu eindelijk komt.

  Surinamers moeten echt gaan leren met hun geld om te gaan.
  Een harde les, die ook aan de volgende generaties geleerd moet worden en in periode dat het goed gaan met de economie, moet men die regels niet vergeten.

  Na regen komt er altijd weer zonneschijn.

  Deze periode van de neergang in de economie, gaat alle Surinamers in de wereld aan en die of ze het willen of niet kunnen hun familieleden, moeder, vader, kleinkind, oma, opa enz niet in de steek laten.

  Suriname moet/zal geen eiland blijven waar vele Surinamers in hun paradijskostuum met een peniskoker ( of zonder) aan in de rondte blijven huppelen in de 21 ste eeuw. Er gaat hulp komen uit het buitenland voor de familie.

  God Zij Met Ons Suriname(rs)!
  God Zij Met Ons Suriname/rs!

  Na magere jaren


  Maak melding

 11. @Afro, economische processen zijn een complex systeem vooral in de global economie. Als het economisch slecht gaat in Brazilie, Argentinië, USA of Nederland dan heeft dat ook zijn effecten op het economisch gebeuren in Suriname.

  Suriname kan dan olie,hout, bauxiet en goud bezitten, maar als het slecht gaat in andere landen die goederen afnemen van Suriname, dan heeft dat ook zijn affecten op Suriname en op de Surinaamse export. Suriname kan op haar beurt door de teruggang ook minder importeren uit bijv. Guyana, en ga zo maar door.

  M.a.w. de landen beïnvloeden elkaars economieën en dit proces kan zich verspreiden als een inktvlek. Je commentaar over de regering Bouterse slaat nergens op. Het blijft bij goedkope retoriek uit jullie kamp terwijl ik nog nooit iets constructief uit jullie kokers heb vernomen.

  @jojo, als de andere landen geïnvesteerd hebben in hun verdiencapaciteit dan wil dat nog niet zeggen dat die landen een oplossing hebben gevonden voor hun economische problemen. Je kan dan investeren in productie-uitbreiding, maar als je de producten niet kan afzetten in de andere landen vanwege de economische malaise in die landen, dan heb je een zeer groot probleem.


  Maak melding

 12. Mooi dan voor ons. Dan gaan wij de prijzen van de goederen bepalen en ook wie wel en wie niet voet mag zetten in onze winkels. Wij gaan de levensader worden van het land en de politici maken of breken.


  Maak melding

 13. @RobG
  De problemen bij de landen die geleend geld omzetten naar productie capaciteit zijn aanzienlijk minder omdat de terugbetaalcapaciteit veel hoger ingeschat wordt. Het laatste leidt er toe dat een land als Suriname 20 maal meer moet betalen voor geleend geld dan bijvoorbeeld Nederland.
  Nederlandse staatsleningen net een negatieve rente worden overtekend. Surinaamse staatsleningen zijn niet te slijten.


  Maak melding

 14. rob g je kan geen appels met peren vergelijken natuurlijk op dit moment gaat het in nederland alsook de omringende landen van suriname economisch moeilijk.maar de lege schappen zoals in de jaren 80 zijn er bijna.zie je het al voor je in nederland geen brood in de winkel geen kip te koop nee toch.het is een feit heel simpel met ongeschoold kader kom je er niet.veel mensen op waterkant hebben hiervoor gewaarschuwd en ik kan jou vertellen dat dat niet allemaal waarzeggers zijn,maar rationeel denkende mensen.voor jou waren dat doemdenkers voor mij realisten.


  Maak melding

 15. RobG,

  Het grote verschil tussen Nederland en een aantal andere Europese landen aan de ene kant en Suriname aan de andere kant is, dat Europa over de crisis heen is en Suriname de crisis nog tegemoet gaat.
  Dan laat ik Griekenland even buiten beschouwing, want dat is een soort Suriname.
  Als er, zoals in Suriname, geen of te weinig geld is, zul je dat ergens vandaan moeten halen in tijden van crisis en die komt eraan voor Suriname.
  Ik ken maar 1 oplossing: halveer het ambtenarenapparaat.
  10% van de hele bevolking !!!!! is in overheidsdienst.
  Nergens ter wereld is dat percentage zo hoog.
  Ergens anders op bezuinigen gaat moeilijk, omdat de meeste Surinamers al zo arm zijn.
  Meer dan 60% leeft volgens het Surinaamse CBS op of rond de armoedegrens.
  Vragen of ministers of andere hooggeplaatste ambtenaren bonussen willen inleveren, zoals in verschillende Westerse landen is gebeurd, om zo het voorbeeld te geven aan het bedrijfsleven, zie ik in ons land niet gebeuren.
  Los van welke regering aan de macht komt, zie ik het voor Suriname somber in de eerstkomende jaren.


  Maak melding

 16. @jojo, alle landen in de regio kunnen een voorbeeld nemen aan het economisch beleid van de Surinaamse regering. Dit zijn de gouden woorden van IMF kopstukken en de beoordelaars van de rating bureaus Standard & Poors en Fitch. Alle lof voor deze regering.

  Om een land tot ontwikkeling te brengen en om aan de toenemende vraag vanwege volume groei in de samenleving te voldoen is de overheid genoodzaakt/verplicht om te gaan lenen vooral als er weinig eigen verdien inkomsten zijn en minimale belastingopbrengsten.

  Volume groei in de samenleving heeft met een groot aantal aspecten te maken. Te denken valt aan de toenemende bevolking, meer scholen, meer watervoorzieningen, meer wegen, meer vuil ophaal, meer huizen, meer energieverbruik, meer doctoren, meer verpleegkundigen,meer ziekenhuisbedden, meer onderwijzend personeel. Kortom de samenleving vraagt om meer basisvoorzieningen

  De overheid moet dus zorgdragen voor het realiseren van al de benodigde voorzieningen en om deze draaiende te houden. Men is dus genoodzaakt om te gaan lenen en om te investeren in de nutsdiensten en nutsvoorzieningen. Het lastige van de Surinaamse situatie is dat vele mensen geen eigen bijdrage kunnen betalen om van deze voorzieningen gebruik te maken.

  De overheid is daarom genoodzaakt om deze mensen te subsidiëren voor het gebruik van de vele voorzieningen. Politiek bedrijven is een complexe aangelegenheid. het is makkelijk om vanaf de zijlijn te schreeuwen vooral als men politiek analfabeet is. De politiek analfabeten zijn vooral in de kringen van V7 te vinden


  Maak melding

 17. @Cochise, ik weet niet waar je met die wetenschap vandaan komt over het einde van de economische crises in Europa. Je laat je teveel beïnvloeden door de Nederlandse media, of beter uitgedrukt ‘ je mening is gevormd door de Nederlandse media als Telegraaf, Volkskrant, Parool,enz.

  Europa verkeert nog steeds in een economische crises. Dagelijks gaan vele bedrijven failliet en de werkgelegenheid is niet aan het groeien. Om de economie een boost te geven heeft de Europese Centrale bank besloten om 1600 miljard Euro te drukken en in omloop te brengen.

  Deze 1600 miljard is het equivalent van het bedrag dat de Europese landen thans mislopen in de handel met Rusland.Deze gedrukte 1600 miljard Euro moet het wegvallen van de geldstromen uit Rusland opvangen. De Europese economieën hebben belang bij dat deze grote gat in Euro’s wordt opgevangen door extra geld te scheppen.

  De situatie in Suriname wordt op dit moment goed opgevangen door de overheid. In Suriname zal men moeten gaan bezuinigen. Dit houdt in dat men ook minder uit het buitenland moet gaan importeren zodat de stroom van vreemde valuta naar het buitenland wordt afgeremd.


  Maak melding

 18. rob g wij hebben al eerder een discussie over economie gehad.ik weet niet waar jij je wijsheid vandaan haald,maar de 1600 miljard wordt gebruikt om staatsobligaties mee op te kopen door de ecb.het gevolg is dat alle banken die staatsobligaties hadden hun geld krijgen.dit is wedeom een hulp[actie om de banken te helpen de reeele economie heeft hier pas profeit van als de banken weer meer kredieten gaan geven aan particulieren en het klein bedrijf.ik ga er vanuit dat je het eens was met mijn vorige posting want ik kreeg niet net als Cochise en jojo een reactie.of durf je de discussie over de economie niet aan met mij ?


  Maak melding

 19. @RobG, het is mogelijk dat ik het niet gemerkt hebt, maar als je naar Amerika en Nederland kijkt dan zie ik, of hoor ik niet dat mensen de straat op gaan om te klagen dat alles duur is geworden.
  Waarom? er is transparantie en een goed beleid, ook zullen mensen zich moeten aanpassen aan die situatie. Dit mis ik in Suriname!!!

  -Je kunt zeggen wat je wilt, maar toen Venetiaan aan de macht was moest hij ook vele schulden terug betalen die deze zelfde Bouterse/ Wijdenbosch toen hadden gemaakt.
  Een harde feit is wel dat Venetiaan een goed beleid had en ondanks de lage goud opbrengst heeft Venetiaan toch een reserve kunnen opbouwen. Men kon weinig voor het volk betekenen en het land moest gered worden.

  -Vandaag is de AOV en de AKB verhoogd, maar alles is zo duur in de winkels dat men huilend dat geld moet uitgeven.

  -Deze regering heeft “geen” beleid, of wel een beleid om hun eigen zakken te vullen. Zie maar wat er nu gaande is.
  Binnen de NDP zijn sommigen ook boos op Bouterse, omdat hij bekend heeft gemaakt dat de staatskas leeg is.

  Er wordt geld geleend om mensen uit te betalen en staatsolie zal mogelijk als onderpand moeten dienen. Ik hoop het niet.

  =Ik heb geen partij en ben ook niet met alles eens wat vorige regeringen gedaan hebben, maar eerlijk is eerlijk Bouterse maakt altijd een puinhoop van het land.


  Maak melding

 20. Geweldig! Deze prestatie is alleen mogelijk onder
  een Nationale Debielen Personen regeing!!!

  Iwan, de feesten zijn, Suri Popcicle (miljoenen EUR),
  onderleiding van Graanoogst. De bodem is nog niet
  inzicht. U weet wel het zou tot de bodem uitgezocht worden!!!

  De overige feesten vonden plaats aanboord van de SLM.
  Daggelden, daaag geld!!!


  Maak melding

 21. De NDP-regering van Desi GEEFT TEVEEL geld uit !
  STOP DAARMEE !

  Probleem ligt anders dan de paarse “deskundigen” ons wijsmaken, stop met ALLE begrotingsoverschrijdingen
  en met alle ONproductieve uitgaven !

  De opbrengsten uit goud, bauxiet en olie dalen al veel langer,
  DAT wisten wij al !

  Desi WEIGERT nog steeds te bezuinigen ! Sluit negen
  van de tien ambassades in het BUITENLAND !(zij leveren
  het land NIETS op !)

  VERMINDER het totale aantal ambtenaren met ongeveer
  een derde !

  Geef alleen geld uit aan projecten die vrijwel DIRECT geld/
  winsten zullen opleveren !

  Maak een vijftal KERNMINISTERIES, meer is niet nodig !

  Kap zwaar in het aantal adviseurs op het Kabinet van de president ! Doen alleen maar dubbel werk !
  Een aantal is zeer Ondeskundig !

  Dit soort maatregelen zullen Sranan weer financieel
  evenwichtig maken !

  PS : EIS dat elke regering ALLE CIJFERS en ALLE
  BELEID openlijk op tafel legt ! Anders WEGWEZEN !


  Maak melding

 22. @verbaast, inderdaad de ECB gaat geld in de financiële markten pompen via de opkoop van voornamelijk staatsleningen (staatsschulden), in de hoop de economie in de eurozone te stimuleren. Dit houdt in dat de geldpers wordt aangezet. Het papiergeld moet gedrukt worden.

  De ECB hoopt dat het geld dat in de financiële markten wordt gestoken weer door banken wordt uitgeleend aan burgers en bedrijven. Op die manier zouden bedrijfsinvesteringen, consumptie en inflatie worden aangejaagd, wat moet leiden tot economische groei. Het is duidelijk dat de Europese Centrale Bank en de Europese regeringen diverse instrumenten in handen hebben om de economie te stimuleren.

  Ik durf wel een constructieve discussie over de economische ontwikkeling van Suriname en de mondiale economie met je te voeren. Je moet wel ervan uitgaan dat ik een bepaalde maatschappij visie op nahoudt.


  Maak melding

 23. @RobG
  Ik wil graag weten waar ik kan vinden dat IMF etc de regio voor houden dat Suriname een voorbeeld is. Het lijkt mij banaal maar ik wil graag weten hoe dat verwoord is.

  Ten aanzien van de zogenaamde meer investeringen in basis voorzieningen het volgende. Die investeringen vallen enorm tegens als u echt gaat zoeken. Het meer en deel zijn nog projecten van de vorige regering, waar deze ook de financiering geregeld heeft.

  Tot slot de QE van de ECB heeft helemaal niets met de gemiste handel met Rusland te maken. Turkeije neemt nu af en levert door als de Russen nog kunnen betalen.
  QE heeft te maken met het weer gezond maken van de bankbalansen zodat er weer geld beschikbaar komt voor krediet verlening.

  Er gaan niet meer maar minder bedrijven failliet. Dat is niet meer door de crisis maar door allerlei gewijzigde omstandigheden. gewijzigde omstandigheden zijn van alle tijden.

  Blijft over dat veel mensen die geen NDPer zijn alle problemen in Suriname al jaren voorzien hebben, gewaarschuwd hebben. Ook voormalig front politici hebben luidkeels gewaarschuwd.

  Bij de begroting waren het Abdoel en Misiekada die nog allerlei onzin verklaarden. De President stelt nu een paar weken later dat het land er slecht voorstaat het geen heel iets anders is dan wat u optekend uit de monden van het IMF etc. en wat de vooraanstaande NDP politici beweerden in de DNA.


  Maak melding

 24. De lucht in Suriname is zwanger van de komende armoede. Jammer voor al die paarse paupers die nog steeds geloven in het paarse paradijs die nog komen moet.
  Denk dat de jaren 80 weer gaan terug komen. Front heeft toen de hele puinhoop onder Venetiaan en de deskundige en integere Telting Suriname weer uit de stront geholpen. Het is eigenlijk wie niet horen wil moet voelen. Heb vroeger een hoop dozen, medicijnen en geld naar Su gestuurd om de nood te lenigen. Ik moet nog denken aan de periode dat er geen asfalt wegen meer waren. Suriname was toen weer terug geworpen in de tijd, een land in de middel eeuwen.

  Van mij geen euro meer naar Su. Wie niet horen wil moet voelen. Jammer van de arme paarse sloebers. Hun voormannen en leiders zijn allemaal Multimiljonairs en halve miljardairs geworden in harde Amerikaanse dollars.
  Ziende blind en horende doof.


  Maak melding

 25. FLYER doe ff lekker normaaldenk je dat heel het Volk achter deze regering staat 🙁 NIETDUS,en wij mogen van jou ookpinaren noh 🙁 weliken velen PINARENalben je nu blij,en nee ik ben vet tegen deze regering van meet af aan al maar de meerderheid heef tgekozen dan wat moet ik doen ,…. zomaar yu tak zo….


  Maak melding

 26. Met dank aan allen die in 2010 op deze rovers,boeven,moordenaars en drugsbonzen hebben gestemd. Velen onder hen zijn paars ontnuchterd en weten een ding met volle zekerheid, ndp na soso ka we go mitie moro. Soso lee, nanga corruptie op grote schaal for baas nanga deng ex militair matie sa a gi a hee positie leki na Staatsolie. Soso deliquenten e drai Suribabwe. Soso misdaad.drugshandel,moro moreel verval nanga roof e go kong efoe wi e go stem tapoe baas. No boi, oeng dong ma so dong dat na soso deng die harde oliedomme stommelingen sa tjiesie wang paarse lekkers. Ndp na Nationale Deliquenten Partij boi.


  Maak melding

 27. RobG zit zo diep in het achterwerk van Bouterse dat hij denkt dat deze de nobelprijzen voor de vrede en economie gaat winnen in 2015.
  Ik heb echt mededelijden met deze man die werkelijk denkt dat Suriname een voorbeeld is van economische stabiliteit.

  En beste RobG, Sinterklaas en de Paashaas bestaan ook echt!!


  Maak melding

 28. Iedereen die dat kan moet Sranan steunen zodat een
  NIEUWE REGERING orde op zaken kan stellen !

  Laat de Srananman NIET in de steek !

  Nog 5 JAAR NDP-SHIT moet worden gestopt !

  Projecten uitkiezen die WERKGELEGENHEID brengen
  voor de Surinaamse jeugd !

  Alle staatsuitgaven drastisch beperken, vooral het
  aantal ambtenaren zwaar terugbrengen !

  PS : Misschien kan “NDP-deskundoloog” RobG aangeven
  welke productieve projecten zijn betaald uit het bedrag
  van EEN HALF MILJARD dollar dat uit de monetaire
  reserves is gehaald door DDB en handlangers !

  PS I : Hou je Gouden kerst, Hou je Spooktreinproject,
  Hou je 18.000 Spookhuizen ! Hou je criminele leiders
  voor jouw prive-bedrijven !


  Maak melding

 29. RobG, ik heb helemaal geen moeite met jouw denkwijze alleen is die één die funest is voor Suriname.
  Discussie met jou zal vruchteloos blijken.
  Suriname is nu weer failliet onder Desie Bouterse of beter door toedoen van Desie Bouterse. Ik denk dat oud president Venitiaan erg pijn heeft in zijn buik over de toestand van Suriname (eigenlijk zou hij hard moeten lachen want hiervoor had hij gewaarschuwd).
  Desie Bouterse en zijn roversbende kunnen Suriname niet leiden naar een duurzame ontwikkeling.
  De Jamaicanen (de regering dus) zeiden kort nadat Desie Bouterse president werd: ”Desie Bouterse has not the moral authority to lead Suriname”.
  Gelijk had de Jamaicaanse regering.
  RobG, ik en met mij nog veel integere Surinamers zeiden dat ook al in 2010. De symptomen van het verval in Suriname zijn overal zichtbaar en daarvoor hoef je geen geleerde te zijn om dat te zien.
  Surinamer is door de roversbende van Bouterse/NDP 20 jaar teruggezet in haar ontwikkeling.
  Desie Bouterse heeft meer dan 500 miljoen dollar, hoe heeft hij dat bij elkaar gespaard? De wikileaks documenten noemen Santoki niet zijn naam komt niet eens voor maar die Bouterse prijkt met 500 miljoen achter.
  Suriname en haar volk verdienen beter.


  Maak melding

 30. Bouterse stort Suriname voor de 3de keer in een economische beerput.

  Iedereen was gewaarschuwd maar toch kozen en kiezen Surinamers massaal voor de crimineel.

  Geen enkel land in de wereld heeft respect voor een bevolking met zo weinig tot geen moreel besef.

  Suriname zal de komende jaren de konsekwenties van haar keuze moeten dragen en niemand zal medelijden met ze hebben.


  Maak melding

 31. Net als in Zimbabwe zullen vele Suribabwaans verworden paars/gele oliedomme stommelingen hun eten en spelen gaan zoeken in en op vuilnisbelten. Neks no fout, is zo helpe we onze lijder het land schoonhouden hahahaha.


  Maak melding

 32. @blaka bakra

  Je ontwijkt een antwoord aan Iwan omdat je inderdaad uit je nek lult. Ik woon al jaren in Suriname en alles is te koop. We komen niets te kort en we genieten van de infrastructuur die dankzij Bouterse en de NDP eindelijk vorm heeft gekregen. Suriname is booming en daar kunnen jullie redimusus helemaal niks aan doen.


  Maak melding

 33. Merkwaardig genoeg zijn het juist diegenen die Suriname in de tachtiger jaren zijn ontvlucht vanwege de rampspoed die Bouta en zijn bende teweeg brachten en hem nu vereren en verheerlijken vanuit dat plekje daar aan de Noordzee, alwaar hun wel en wee dankzij de sociale voorzieningen veilig is gesteld.
  Zie maar: RobG, Milton en Lucien.


  Maak melding

 34. @ Bosbivak,

  Ze kennen het woord infrastructuur niet eens in Suriname. Ik woon in een van de mooiste wijken Paramaribo-Noord, maar de wegen zijn zó slecht dat Ik om de paar weken nieuwe banden en schokdempers nodig heb. (Als ze te krijgen zijn in ieder geval).


  Maak melding

 35. RobG,

  Mijn posting was gebaseerd op de economische groeicijfers, die de Europese Unie onlangs heeft gepubliceerd.
  Ik laat mij niet beinvloeden door de Nederlandse media.
  Feit is, dat in Europa – en de VS – het consumentenvertrouwen is toegenomen, waardoor er weer meer geld wordt uitgegeven.
  Meer geld uitgeven, betekent meer vraag en meer vraag betekent meer mensen aan het werk, dus minder werkloosheid.
  In ons land moet de echte crisis nog beginnen.
  De werkloosheid neemt toe, de mensen hebben steeds minder geld te besteden en er is sprake van een afnemende vraag.
  Daarentegen stijgen de consumentenprijzen.
  Suriname kan niet terugvallen op een financiele buffer, want die is er niet en heeft te maken met een teruglopende export.
  Er wordt dus steeds minder verdiend.
  Dit zijn de sombere vooruitzichten van Suriname anno 2015.


  Maak melding

 36. Blijf lachen met Molenaartje, JoJo en Koosje. De totale Staatsschuld bedraagt momenteel SRD5900 miljoen. Dat is 200% van het BBP, zelfs onze Noordzee vrienden hebben een schuld boven de 60%.

  Volgens rapporten van internationale financiële en ratinginstellingen doen wij het goed. De economische vooruitzichten zijn goed en ons kredietwaardigheid is zeer stabiel. De economie zal vanaf 2016 nog verder aantrekken en het groeitempo zal toenemen. Neks no fout, ook na mei 2015 blijft Bouterse de sterke leider.

  I love Su, woon en werk.


  Maak melding

 37. Wij doen het goed bij de ratingbureaus met de cijfers van
  een half jaar geleden,
  NU zijn wij SKEER !

  NDP blijft voortgaan met de corruptieve maandelijkse
  ONZIN-uitgaven, het wachten is dan op een
  MEGA-DEVALUATIE !

  Wanneer start er en Parlementair Onderzoek naar de
  MILJOENEN DOLLARS zwart GELD van Surinaamse onderdanen op ZWITSERSE bankrekeningen ???

  Een HALF MILJARD dollar uit de monetaire reserves
  verspeeld/weggehaald door DDB en NDPers,
  noch is er geen ENKELE BAAN bijgekomen voor de
  Surinaamse Jeugd !

  Pe un verstang de ?

  Weg met deze Financiele Oplichtersbende !

  Kartonnen Huizen komen zo, Spooktrein komt zo,
  Schoonzoon Abrahams komt zo, Mega-Devaluatie
  SRD komt zo, dankzij onze Top-econoom en
  Financieel deskundige Desi !

  PS : Nog VIJF JAAR met LEGE STAATSKAS ?
  Na so a de ! Jabaja !
  Sribi-srafu’s a teng doro fu WIKIIIIIII !


  Maak melding

 38. Het volk krijgt wat het verdient.
  Kies maar weer voor een paar jaar ellende.
  I.p.v. de problemen aanpakken ku je altijd weer een zwarte pietendiscussie aanzwengelen of over het slavernijverleden gaan piepen.
  En de diaspora zal geen geld meer sturen want de ouders van de emigranten zijn inmiddels overleden.


  Maak melding

 39. @Parbo
  U zwetst en u kunt niet rekenen. SRD 5.900.000.000 is geen 200% van het het BNP maar ongeveer 34%.
  edoch het BNP zal dalen en de schuld is veel hoger omdat men schulden verstopt heeft bij onder andere Staatsolie maar ook in allerlei kasten op ministeries door rekeningen niet te betalen.

  In SRD’s zal de staatsschuld nog eens exploderen zodra een devaluatie noodzakelijk wordt omdat dan alle US dollarschulden omgerekend moeten worden naar SRD.s
  Iemand die waker is weet dat de staatsschuld aardig tegen het plafond aanzit zodra alle kasten met niet betaalde rekeningen uitgemest zijn, de schulden van EBS (SRD 1.500.000.000 waarvan SRD 210.000.000 bij haar werknemers pensioenfonds) en Staatsolie op een juiste wijze verwerkt zijn.

  Door leningen als inkomsten te boeken heeft de regering de afgelopen jaren het BNP ook nog eens opgepompt.
  Kijk aub in de prognoses van Staatsolie (zie emissie prospectus) en u weet dat daar de komende jaren weinig te halen zal zijn.

  Ja Nederland zit met haar staatsschuld op ongeveer 75% van haar BNP. Dat is vervelend echter het is als land zo betrouwbaar (AA) en krijgt de laatste tijd zelfs leningen geplaatst waarvoor rente betaald wordt. Suriname kan met BB- geen eens geld lenen op de kapitaal markt. BB-. Stabiel wil niet meer zeggen dan dat men geen verandering verwacht, niet omhoog en niet omlaag. Suriname bevindt zich bij de onderste 20% van de ratings.
  Nederland zit in de wereld top groep, de bovenste 5 tot 10%.

  Het is een hele kunst niets met iets te vergelijken.

  1) BNP groei is in reële termen (USD) gestagneerd en groeit alleen in Mickey Mouse money. U krijgt meer geld maar kunt er minder mee.
  2) De olie en goud inkomsten gaan naar nihil. ofwel de staat zal ongeveer 20% minder inkomsten gaan ontvangen de komende 2 jaar (het ijlt altijd iets na).
  3) De deviezen voorraad is in 2 jaar tijd geslonken van meer dan $ 1.000.000.000 naar minder dan $ 480.000.000.

  De Nieuwe staats energie productie NV krijgt een directeur die voor diefstal bij EBS is heen gezonden.

  Het gaat zo goed. Het land heeft de regering die het verdiend.


  Maak melding

 40. @blaka bakra

  Niet liegen kleine mormel. Jij woont in een piepklein huisje in Nederland, likt de kont van de bakras en krijgt een uitkering. Als je beweert dat er schaarste is in Suriname dan weet iedereen dat je daar niet woont. Lui als jij kunnen niet in Suriname wonen want parasiteren in Nederland is je enige optie.


  Maak melding

 41. Jojo de typische v7 aanhanger, blijft de ene leugen na de anderevposten, gelukkig dat alleen die zwakbegaafde v7 aanhangers in die onzin blijven geloven.

  Wij NdP’ers gaan voor nog vijf en geen enkele onzin, leugen en laster van een ezel als jojo en andere v7 idioten zal daar wat aan kunnen doen.


  Maak melding

 42. @Sabi,

  Effe onder ons, ik zal het aan niemand vertellen, ekt nie..

  Wanneer is het moment daar dat jij baas boko gaat steunen dang?
  suri is booming maar jij kan er niet van genieten, ik vind het zoooo erg voor je mang.
  Excuus… behalve die 2 weken per jaar dat je in hotel Latour vertoefd.
  Dus wanneer is het moment suprême, wanneer mag je van je echte baas; Holland!


  Maak melding

 43. Wij gaan terug naar die tijd waar we een rol wc papier in 3 kleine rollen moet snijden. Jos Steeman klapt al in zijn handjes.
  Postpakketten gaan met volle schepen naar suriname eldorado.
  Me mars noh , ik stuur geen enkel shit daarnaar toe laat ze honger lijden en lekker feesten en beesten. Ze zijn goed in feesten daar maar om keihard te werken zijn ze allergisch daar.
  Het hele gedachtengoed bestaat uit roven de hele roverheid is gespecialiseerd in roven.


  Maak melding

 44. Ja alleen in jullie front zieke kop gaan jullie terug.mjullie fronters hebben de afgelopen 5 jaar zoveel gewenst, zoveel gehoopt,mzoveel, leugens, zoveel laster, zoveel onzin en niets en nogmaals niets is van jullie soort terecht gekomen, jullie soort zijn geboren losers.

  Blijven jullie maar lekker door hopen en wensen met jullie toiletpapier.


  Maak melding

 45. Weet niet waarom mensen zich zo druk maken. Als mensen geloven dat het paarse paradijs aanstaande is, laten ze dat doen. Ik moet het nog zien gebeuren. Men zegt: geloven doe je in de kerk.
  weet alleen dat de lucht in Su zwanger is van de penarie. Het volk krijgt de leiders die het verdient.
  Jaren 80. Geschiedenis herhaalt zich. Verder heeft de NDP een hoop miljonairs voortgebracht. Wacht nog op de tribunaal na periode paars.
  Nog 2 dingen: wie niet horen moet voelen. En een ezel zou zich niet drie keren stoten aan dezelfde Paarse steen. Volk krijgt wat die wil. Democratie op ti ma forma. Alleen moeten ze weer niet gaan bedelen om de steun van de diaspora.


  Maak melding

 46. Voor sommige mensen is het levenslang magere jaren en voor anderen is het weer levenslang vette jaren. Het maakt voor hen niets uit wie er aan de macht is.


  Maak melding

 47. hoe kan je de magere jaren overbruggen,,desie zegt zelf money nó dé..

  da fa jo rij á bus fa jo tjara a liebie zondro noney..

  fa a trein o rij..


  Maak melding

 48. de economie groeit met 6 % per jaar,maar dit ka volk verarmt met 30 % per jaar..

  ze schelden op die bakras,maar die bakras zijn terug in sme, kijk maar om je heen overal wittie oemas nanga mang.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.