Vijftien Nederlandse artsen voor binnenland Suriname

31

PARAMARIBO, 20 apr – Vijftien Nederlandse artsen zijn binnenkort actief in het binnenland. De Nederlandse regering betaalt de rekening via de zogenaamde Twinning-faciliteit. De artsen voorzien in een dringende behoefte.

Suriname heeft niet voldoende artsen beschikbaar om in het binnenland te kunnen inzetten. De voor de ziekenzorg in het binnenland verantwoordelijke Medische Zending Suriname zit vaak met de handen in het haar. Voor minimaal een jaar zal dit veel minder zijn. Het is de periode waarin de artsen mogen worden ingezet voor de Inheemse en Marrongemeenschappen. De Twinning-partner in Nederland is de stichting B&R Zorg(t).

Deze stichting is verantwoordelijk voor de werving in Nederland. Daar worden niet alleen ziekenhuizen voor aangesproken. Ook via opleidingen en vacaturebanken wordt interesse gewekt. “Er zijn best veel artsen geïnteresseerd om te komen. Sommigen zijn net afgestudeerd. Maar ook ervaren artsen vinden het interessant om er even uit te gaan”, zegt directeur Mariska van Heijdoorn van B&R Zorg(t) tegenover de Ware Tijd.

31 REACTIES

 1. Goede zaak!

  Artsen fungeren ook als vertrouwenspersoon.
  Hopelijk kunnen ze de binnenlandbewoners ervan overtuigen dat ze zonder gewetenswroeging binnenkort de juiste keuze maken;waarden en normen!


  Maak melding

 2. Waar zijn de Surinaamse populisten die de Bakra’s altijd maar weer beschuldigen van discriminatie bla bla bla.? Of zal weer verwezen worden naar Slavernij etc?


  Maak melding

 3. Super actie
  Vriendin van me vrouw haar vader die gepensioneerd is doet er ook aan mee. Is blij dat hij nog wat kan doen. Komt uit Indonesië
  Hij kijkt er echt naar uit en wordt betaald door de NL staat.
  Zijn verzekerd van inkomen en hoeven niet bang te zijn dat ze afhankelijk zijn van de Surinaamse overheid die niet zo een goede naam heeft als het op uitbetalen gaat.


  Maak melding

 4. Altijd hebben ze de Noordzee nodig…nu weer om in leven te blijven middels medische zorg. Suriname is en blijft een achtergebleven kokosnotenland. Er is al 40 jaar stilstand (=achteruitgang), dankzij hoofdzakelijk het wanbeleid en graaicultuur van een drugsveroordeelde, meervoudig moordenaar.


  Maak melding

 5. We moeten voor de gezondheidszorg weer terugvallen op wat voor veel Surinamers de grootste vijand is, Nederland.
  Voor 1975 was dat ook zo en was de gezondheidszorg zo goed geregeld, dat Suriname een voorbeeld was voor Zuid Amerika en de Caribic.
  Er is veel veranderd in de loop van de tijd.
  Suriname is zelf niet in staat om voor eigen artsen een klimaat te scheppen, waardoor men naar het binnenland wil.
  Zie ook de problemen met betrekking tot het onderwijs.
  Nu is het afhankelijk van de goodwill van het buitenland.
  Jammer en niet verwonderlijk, dat veel afgestudeerden naar het buitenland vertrekken.


  Maak melding

 6. -Zie hier weer wie men nodig heeft, en waar blijft Hooghart met zijn geschreeuw over koloniaal gedrag?????

  Jullie zijn welkom om de mensen te helpen, waar ook ter wereld.


  Maak melding

 7. Het kon best eens zijn dat het helemaal geen artsen zijn, maar mariniers die Bouterse komen ophalen, stel je voor en dat vlak voor de verkiezingen, dit in overleg met Santokhi, maar nu zit ik dom te kletsen en heb me verlaagd tot het niveau van de paarse piepeltjes hier die alles wat verkeerd gaat deze man in de schoenen wil schuiven


  Maak melding

 8. @ Heal the world,

  Wie zegt jou dat dat niet het geval is? Artsen die naar Afrika worden gestuurd hebben allemaal een applicatiecursus gehad.


  Maak melding

 9. Dat de ned.artsen bereid zijn ,naar suriname te gaan, mag je zien als een teken van de zin van het leven, door een bijdrage te willen leveren waar het noodzakkelijk is.Bovendien komen ze midden in een prachtig stuk tropisch natuur,dus een bijzondere ervaring en avontuur.De reacties van velen kunnen dit niet onderscheiden,en laten de indruk dat ze in een glazen krankenhaus leven.


  Maak melding

 10. waar blijven de blaks nu,,de witman komt gewoon door de voordeur en niet door de schoorsteen of dakgoot z.a. ddb dat heeft verklaart eens..

  waar blijven de slaven verleden mensen die altijd een grote bek hadden over ,,geen blak basie meer in surbo ,,weg met die witman..

  waar is die grote bek van desie zelf nu..,

  kan ook zijn,dat hij desie een spuit krijgt voor dingé door deze witman en voor goed gaar slapen..

  dan zijn wij uitgelult..


  Maak melding

 11. @heal the world

  Ze hebben vele malen meer kennis dan de basisartsen (veredelde verpleegkundigen) van de ADEK en ze spreken de taal wel itt de Cubaanse artsen. Waar zijn trouwens die Cubaanse artsen gebleven ?? Je hoort er niets meer over. Daarnaast moeten we blij zijn want DDB beloofde wel gratis medische zorg maar dat bleek een lege dop.


  Maak melding

 12. Als het aan mij ligt, mag dit project langer dan een jaar duren. Prima zaak dat Nederland ook deels aan de kosten bijdraagt. Nadat ze het land (kolonie) na 1975 vierkant in de steek hebben gelaten. Zoek het maar uit. Ze waren klaar met ons… Laat ze onze toekomstige artsen maar opleiden. Dat is goed voor iedereen…


  Maak melding

 13. Oppassen met ebola!!!
  Men moet deze gasten hun gang volgen zij willen integreren in de Surinaamse samenleving.
  Tijdens de binnenlandse oorlog had iedereen kunnen zien waarmee ze bezig waren het ondersteunen van de binnenlandse oorlog.


  Maak melding

 14. Oh la la. Zo zie je ,dat de Bakra,s toch Sociaal gevoelens hebben.Ze worden altijd uitgescholden maar nu zie je hoe hulpzaam die Bakra,s zijn. Petje af. Bravo!!!


  Maak melding

 15. De Surinaamse (jonge) artsen blijven mooi boy en mooi meid spelen rondom Paramaribo.Arts of verpleegkundige zijn in Suriname is meer big business dan een roeping, Tjoekoe is de belangrijkste examenvak.


  Maak melding

 16. Tegenwoordig leven we in een steeds kleiner wordende wereld (the global village), als Nederlandse artsen ziekten gaan bestrijden in de binnenlanden van Suriname of Afrika, dan doen ze dat niet alleen omdat ze zoveel van die mensen daar houden, ze doen het omdat het ook voor Nederland nuttig is, stel je voor dat dodelijke ziekten als ebola overgebracht worden naar Nederland. Als Nederlanders ervoor zorgen dat mensen in achtergebleven gebieden een menswaardiger bestaan ter plekke hebben, dan hoeven ze niet bang te zijn dat hun eigen kleine landje overspoeld wordt door asielzoekers.

  Beste Tune, omdat deze menslievende Nederlandse artsen voor een jaar in het Surinaamse binnenland willen werken, betekent nog niet dat ALLE Nederlanders NIET discrimineren.

  En de mensen die hier op WKN de slavernij er met de haren bij willen slepen; deze artsen komen vrijwillig naar Suriname, wij zijn ze niet gaan wegroven uit hun eigen omgeving om in Suriname onbetaald werk te komen verrichten, als zij er zelfs geen voordeel in zien, in de vorm van een mooi, leerrijk avontuur in een mooie omgeving met prachtige bossen, waarbij ze de dankbaarheid van arme mensen, die het nodig hebben, kunnen ervaren, dan komen ze toch niet?

  Zelf ben ik blij met hun komst, ik ben vooral blij dat mijn landgenoten in het binnenland betere medische zorg kunnen krijgen als ze dat nodig hebben, maar als deze artsen niet willen komen dan blijven ze toch lekker weg, niemand zal ze dwingen om tegen hun wil naar Suriname te komen..


  Maak melding

 17. De artsen komen hier werken voor het avontuur. Weg uit dat oersaaie Nederland met al zijn grote en kleine wetten en regels
  (Laatst kreeg iemand een boete van 300€ omdat hij zijn lege enveloppen in de afvalbak had gegooid i.pv. de papierbak!
  Wat een idioten zijn die mensen toch).

  De artsen gaan de rimboe in, op ontdekkingstocht. Ze gaan veel leren maar ook veel genieten o.a van de zuivere lucht van de Amazone, de weelderigste flora en fauna ter wereld, de gastvrijheid van de binnenlandbewoners, de geluiden van het oerwoud, de rust en de stilte, de goddelijke kracht van de immense kankantrie en nog veel meer.
  Ik wens de artsen een ongelooflijk fijne tijd toe en ik hoop dat ze heel veel kunnen leren en ervaringen kunnen opdoen.


  Maak melding

 18. En altijd maar schelden op die bakras. Wat deed bouta in Nederland?. De meeste politici die de bek vol hebben van die gehate bakras die hebben zelf in Nederland gestudeerd !!!!.

  Wees blij dat deze artsen bereid zijn om in het binnenland te werken zonder luxe maar om de mensheid te helpen.

  Want zelfs zijn die suri’s niet in staat om voor hun eigen mensen te zorgen. Enkel bepaalde mensen in de politiek die voor zichzelf en hun familie zorgen klote zooi allemaal daar.


  Maak melding

 19. het is voor iedereen goed om een tijdje ”íets anders te doen” want pas dan alleen ga je zien hoe de wereld is. ik heb ook 6 maanden ooit(“87/”88) in barakken gewoond en gewerkt(egypte) ver van huis, familie en vrienden, dan pas leer je jezelf ook beter kennen. Begin vooral als je nog jonger bent dan 30 jaar, want al die bagage kun je later goed gebruiken in je leven.


  Maak melding

 20. V6 of V7 aanhangers wat is er fout aan de hulp/ondersteuning als er 14 Nederlandse artsen in Suriname gaan werken terwijl enkele honderden Surinaamse artsen ondersteuning/hulp geven t.b.v.het Nederlandse zorgsysteem.

  De Nederlandse artsen die in Suriname gaan werken hebben ook eigen doelen voor ogen. Ze stellen hun kennis ten dienste van de medemens en het staat goed op hun C.V. Het is vaak de regel dat als deze artsen eenmaal terug zijn in Nederland , zij direct terechtkomen in een goedbetaalde baan.Mijn zegen hebben deze artsen, want het zijn geen zijlijn-schreeuwers of inhoudloze vaten als de aanhang van V6/V7.

  Deze mensen stellen zich ten dienste van de medemens, de armsten, de minder bedeelden.Deze houding heeft ook onze president Desi Delano Bouterse.


  Maak melding

 21. “Deze mensen stellen zich ten dienste van de medemens, de armsten, de minder bedeelden. Deze houding heeft ook onze president Desi Delano Bouterse.”
  =DDB heeft zich altijd ten dienste gesteld van zijn eigen bankrekening. Zijn medemens is gefolterd en vermoord en hij is nog altijd de hoofdverdachte van deze moorden.
  Maar je hebt nog altijd de leeghoofdige paarsen die dat niet willen inzien, geloven en horen en hem als de allergrootste held bestempelen.


  Maak melding

 22. HihimNederlandse artsen naar Suriname, de minderwaardige v6/v7 aanhangers op waterkant kunnen en mogen niet, want ze hebben geen kennis en ook geen geld.

  Watbis het leven toch hard voor deze berooide groep, alleen maar schelden en inhoudsloze reacties plaatsen en toch heeftbhet niet geholpen.

  Ik heb zo met jullie te doen.


  Maak melding

 23. Je vraagt je af hoe de mensen in het binnenland zo vaak ziek worden. Elke dag verse groenten, vlees, vis, vruchten, gezonde lucht, schoon water en toch raak je ondervoed of ziek. Zal wel door al die kwik komen die die goudzoekers daar strooien. Daar kunnen ook die artsen niks aan doen.


  Maak melding

 24. De oudere generatie artsen kozen inderdaad voor het vak om mensen te helpen. De jongere generatie gaat het vooral om het geld (uitzonderingen daargelaten). Ze zijn de gierigste onder de gierigen en vaak ook nog behoorlijk ondeskundig. Ze verwaarlozen de pschychologie totaal, terwijl de oudere generatie als eerste kijkt naar de persoonlijkheid van iemand en naar z’n culterele en godsdienstige achtergrond om het e.e.a. vast te stellen en te plaatsen.
  Voor die Nederlandse artsen is het een mooie kans om gratis een reis te maken, want Nederlanders zijn behoorlijk avontuurlijk en noem het woord ‘gratis’ dan is een Nederlander niet meer te houden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.