Eerste stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden

24

In juni 2015 verschijnt bij uitgeverij WalburgPers te Zutphen het stripverhaal Quaco. Leven in slavernij van Eric Heuvel en Ineke Mok. Quaco wordt gepresenteerd op 26 juni 2015 te Amsterdam. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan minister Jet Bussemaker.

Quaco. Leven in slavernij is het eerste stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden. Quaco, de hoofdpersoon, heeft werkelijk geleefd. Hij was een Akan en kwam uit een gebied dat nu in Ghana of Ivoorkust zou liggen. Na zijn ontvoering leefde hij eerst in West-Afrika in slavernij, daarna in Suriname en Nederland. Quaco was een van de miljoenen Afrikanen die slachtoffer werden van de trans-Atlantische mensenhandel, waarbij ook Nederlanders betrokken waren.

Quaco wordt als 8-jarige rond 1770 ontvoerd. Terwijl zijn broer achterblijft in de cellen van het fort aan de kust, wordt Quaco verkocht aan de kapitein van een slavenschip. Met het meisje Afua weet hij de ontberingen aan boord te doorstaan. Ze komen beiden in Paramaribo terecht bij de rijke planter en bestuurder Walter Kennedy. De oudere Olijf, die ook op het erf woont, ontfermt zich over Afua en Quaco. Quaco wordt Kennedy’s persoonlijke bediende, ofwel foetoeboi. Maar dan geeft Kennedy Quaco aan legerkapitein John Gabriël Stedman, die in Suriname is om ten strijde te trekken tegen de weggelopen slaven. Onderweg naar het binnenland kijkt hij uit naar zijn broer en wordt hij geconfronteerd met het harde leven op de plantages. De militaire missies plaatsen Quaco vervolgens voor onmogelijke dilemma’s. Als Stedman Quaco na vier jaar meeneemt naar Nederland, zal hij zijn vrijheid verwerven. Maar de prijs is hoog. Hij voelt zich ontheemd. Steeds vaker doemen beelden uit zijn verleden op. Dan neemt hij een drastisch besluit.

q2


24 REACTIES

 1. Vertel eerst over het ontstaan van de slavernij,vertel maar eerst door wie te doen de ellende van Quaco en miljoenen afrikanen begonnen is.Wie heeft hem ontvoerd en doorverkocht? 99.9999% zeker dat deze handelaar een zwarte afrikaan was.


  Maak melding

 2. Ramon, die zwarte handelaar plaatste zeker een advertentie in Europese kranten en hij zette een bordje op het strand van Afrika met de tekst “Zwarte Slaven in de Aanbieding, buy one and get one free” en die naïeve, 99,99999% zondevrije blanken kwamen toen pas op het idee om zwarten als slaaf in te zetten aan de andere kant van de Atlantische oceaan.


  Maak melding

 3. @ Ramon,

  Goede vragen waarop wij allen bij aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het antwoord wel weten.

  Het is misschien appels met peren vergelijken, maar de slavernij is nog steeds niet afgelopen in het Afrikaanse continent. Wat er nu met de bootvluchtelingen die vanuit Libië proberen het Europese vasteland te bereiken doen dat door mensensmokkelaars (equivalent van de slavendrijvers), die met valse beloftes en na betaling van veel geld op gammele bootjes de Middellanse Zee worden opgedreven, vaak met de loop van een AK-47 op ze gericht. Hierbij vallen vele, vele slachtoffers. Dit is de moderne vorm van slavernij.
  Ook ik heb een vraag. Een Nederlandse politicus verklaarde op tv dat deze mensen een beter bestaan zoeken in Europa omdat zij in hun eigen land geen bestaansmogelijkheden zagen. Oorlogsgebieden daargelaten. Hoe is het dan mogelijk dat deze mensen tussen de 5.000 en 10.000 euro kunnen betalen? Met dat geld moet het mogelijk zijn om in een gemiddeld Afrikaans land een bestaan op te bouwen. En je raad het al: De mensensmokkelaars zijn zeker geen Europeanen!


  Maak melding

 4. Ach, lullen over de slavernij en over de blanke nederlandse slavendrijvers. En kijk toch wie schrijft de geschiedenis over de slaaf kwakoe. Straks gaan de zogenaamde nazaten ook het geld opeisen over verkopen van de boeken. Kortom ze blijvn domme slaven!


  Maak melding

 5. Ramon ik voel me echt aangesproken over u uitlating naar me blaka volk toe . jij bent wreeder dan hitler wreeder dan die dictatoren die genocide plegen tegen de menselijkheid . mense zoals jij hoort niet hier thuis in de samenleving . Als zelf de europeanen erkennen dat het de zwarte zijde van hun geschiedenis was. dan wie ben jij om deze uitspraken te doen . mensen zoals jou moet google blokkeren om niet de sociale medeia te kunnen gebruiken .dit is misbruik maken van internet .weet dat het nogsteeds gevoelige in voor mensen zoals ik .


  Maak melding

 6. Ramon ik voel me echt aangesproken over u uitlating naar me blaka volk toe . jij bent wreeder dan hitler wreeder dan die dictatoren die genocide plegen tegen de menselijkheid . mense zoals jij hoort niet hier thuis in de samenleving . Als zelf de europeanen erkennen dat het de zwarte bladzijde van hun geschiedenis was. dan wie ben jij om deze uitspraken te doen . mensen zoals jou moeten blokkeerd worden om niet de sociale media te kunnen gebruiken .dit is misbruik maken van internet .weet dat het nogsteeds gevoelige in voor mensen zoals ik .


  Maak melding

 7. Vertel eens de echte feiten wie de slavernij mogelijk gemaakt heeft. Vertel de juiste feiten wie aan de slavenhouders en handelaren doorgaf welke neger geschikt was om als slaaf verkocht te worden. Het waren de Afrikaanse dorpsoudsten die de slavernij mogelijk hebben gemaakt. Zij zijn de voorlopers van de huidige mensensmokkelaars waar ook veel zwarten hun geld mee verdienen. De echte racisten en slavendrijvers waren niet de blanken maar de zwarte dorpsoudsten. Ik weet dat de waarheid pijn doet maar zo is het en neks anders !


  Maak melding

 8. om weer hierover te schrijven . het zal wel waar zijn dat onze eigen afrikaanse broeders ons hebben verkocht zoals de witmang de blanke de geschiedenis altijd hebben vervals waar mensen zoals veel van jullie in geloven . veel van jullie zullen ook geloven dat er niet word gediscrimineerd ? mijn mede schrijvers zullen ook niet in geloven dat er kinderen ,vrouwen werden verkracht door de slavendrijvers ? zeker hebben ze dat ook door de afrikaanse broeders hebben gekocht bij het verkopen en het afhandelen van de slaven . wat hadden ze ook bij de afrikaanse broeders gekocht om slaven mijn voorouders te vermoorden ? wel stond dat niet in de uitverkoop bij die afrikanen bekend denk ik . wie heeft anne frank verraden ? het waren toch de nsb der eigen mensen . hoeveel nederlanders waren niet in dienst als nsb .zo ging het in dit soort strijd van je eigen mensen moet je het hebben .misdaad moet je nooit goed praten .


  Maak melding

 9. @Aan de waarheid en neks anders.
  Kom on. je gelooft het zelf toch niet dat ze de macht hadden om dat te doen? Die dorpsoudsten stonden ook onder druk. Zij waren ook onderdeel onder de slaven. Zij kregen de taak van de witte meester om dat uit te voeren. Onder bedreiging en onder zware druk.


  Maak melding

 10. @Agnes; maar waarom wordt steeds de schijn opgehouden dat alleen blanken voor de slavernij verantwoordelijk gehouden moeten worden ? De dorpsoudsten stonden onder druk ? Laat mij niet lachen hoor; niemand stond onder druk zij hebben het zelf toegestaan en toegelaten.


  Maak melding

 11. Jammer dat er door onwetendheid zoveel onzin wordt geschreven. NINSEE heeft wederom een gedrocht ter wereld gebracht.

  Om een stripverhaal te maken en dit als uitgangspunt te nemen geeft mij te denken van wie NINSEE geld krijgt om dit soort rotzooi de wereld in te helpen.

  Ten eerste.
  Slavernij in Afrika was van een heel andere orde dan de trans-Atlantische slavernij. In Afrika was het een overeenkomst ( soms wegens schuld) voor een bepaalde periode. Slaven waren daar ook deel van de familie en hadden alle rechten konden trouwen. (C.A.Diop) Het waren bovenal mensen. De religie stond niet toe dat ze gedehumaniseerd zouden kunnen worden.

  Ten tweede.
  Collaborateurs zijn er altijd en overal te vinden. Hitler zijn grootste financiers waren Joodse zakenlieden, de Joodse raad was o.a. verantwoordelijk voor het vinden en transporteren van Joden naar de concentratiekampen. Ik hoor niemand zeggen dat Joden verantwoordelijk waren voor de holocaust. dat zou namelijk absurd zijn.

  Maar men heeft het wel over collaborateurs in Afrika waardoor die verantwoordelijk worden gehouden voor de Maafa.(Afrikaanse holocaust) Krommer moet het niet worden.

  Ook de Arabieren hebben trouwens goed huis gehouden in Afrika om slaven te halen. Ook daar wordt weinig aandacht aan geschonken.

  De slachtoffers worden in dit verhaal tot daders gebombardeerd. Overal ter wereld kwamen vormen van lijfeigenschap voor. Ook in Europa.

  Voor de trans-Atlantische slavernij zijn er miljoenen Europeanen in slavernij naar Noord Afrika gebracht door de arabieren. Vooral veel vrouwen. Het waren er zoveel dat er een demografische kentering heeft plaatsgevonden in vooral noord Afrika.

  Arabieren kwamen in grote getale naar Afrika, vele Europese slaven die ook weer tegen losprijzen werden terug gekocht door de Europese landen ( het was een lucratieve business). Het maakte dat de inheemse Afrikaan, steeds verder zuidwaarts werd gedwongen. Ook door religieuze en handelsoorlogen.

  Veel mensen weten het niet maar de Afrikaan werd niet alleen maar om zijn kracht maar ook vooral om zijn kennis naar de Amerika’s gebracht.

  De Moren stonden al aan de basis van de renaissance in Europa. Ze brachten algebra, geometrie, molens, irrigatie, brillen, de kiezerssnede, medicijnen,architectuur, kortom beschaving in de donkere middeleeuwen van Europa. In Moors Spanje had je meer universiteiten dan in de rest van Europa. De bevolking in die gebieden was geletterd.

  West Afrika was een kennis centrum dat door oorlog werd verscheurd. Koningen waren soms gedwongen oorlog te voeren en deals te sluiten met Europeanen omdat anders hun tegenstanders werden bewapend. Krijgsgevangen werden geruild voor wapens en goederen.

  Maar maakt dat deze koningen en koninginnen verantwoordelijk voor wat deze Europeanen met deze mensen deden op een ander continent.

  Kan en mag je dan de vergelijking trekken met de Joodse kapitalisten en de Joodse raad.

  Dit is in het kort een schets van de complexe situatie waarin en waardoor de trans-Atlantische slavernij is ontstaan.

  Hoe kun je als je een historisch instituut bent in hemelsnaam dan beginnen met een stripverhaal waar de hoofdrol speler een slaaf is in Afrika. Heb je dan een plaat voor je kop.

  Je weet dat er zoveel onwetendheid is over dit onderwerp en maakt dan dat de discussie over andere dingen gaat dan waar het over moet gaan.

  Namelijk dat de situatie voor Afrika en de Afrikanen niet wezenlijk is gewijzigd. dat Europa, het westen door handelsblokken en interventies nog steeds voor instabiliteit zorgt op het continent.

  Dat vele oorlogen op dat continent proxy oorlogen zijn en dat leiders die het werkelijk met het land en de bevolking menen stelselmatig worden geëlimineerd.

  Dat de welvaart in het westen is gebouwd op het bloed van Afrika en Afrikanen en nu in zekere mate ook Zuid Amerika. Daar waar er grondstoffen zijn, let daar eens op zal er nooit vrede zijn zolang deze machtsstructuur niet word veranderd.

  Het westen heeft baat gehad bij de situatie in Afrika en heeft er alles aan gedaan deze situatie zo te houden.

  Lumumba, Nkruma, Biko, Hani, het zijn maar enkele namen.

  Advies, laat die strip van NINSEE, het is een grote misser.


  Maak melding

 12. Tja.., een stripverhaal over de slavernij….

  Slechts een nazaat van de slavendrijvers kan op zo’n idee komen.
  Achteraf alsnog geld proberen te verdienen aan een crime against humanity.

  Een kritische blik op de tekeningen hierboven zegt al genoeg.


  Maak melding

 13. Dit wordt weer een sterk staaltje van geschiedsvervalsing. Dit is waar de Nederlanders goed in zijn. Maar neem het ze eens kwalijk, zijn wij het niet die nalaten de waarheid vast te leggen? Geven wij niet elke keer weer de gelegenheid aan deze gasten om te liegen alsof het gedrukt staat? Zijn wij het niet die ze daarbij helpen en ze nog de hemel in prijzen ook?


  Maak melding

 14. Ramon vergeet dat niet alleen Afrikaanse dorpsoudsten door de Europeanen werden omgekocht, maar dat ook tijdens de Holocaust vele Joden tegen elkaar werden opgehitst om elkaar te verlinken. Voorts werden de Indiaanse stammen in Noord-Amerika verdreven door diezelfde kolonialisten die de mensen uit Afrikaanse landen naar Noord-Amerika en Zuid-Amerika brachten. Verder vergeet Ramon dat er behalve in Zuid-Amerika, ook in Indonesië mensen werden gekoloniseerd.

  De hierboven genoemde misdaden (genocide) tegen de mensheid vonden wereldwijd plaats en niet (zoals de 8- decembermoorden) slechts in één land, vandaar dat de 8-decembermoorden niet zo gauw in de internationale geschiedenisboekjes zullen worden vermeld, maar alleen in de SMEse geschiedenisboekjes omdat de 8-decembermoorden geen wereldnieuws zijn, hoe verschrikkelijk en mensonterend de 8-decembermoorden ook zijn geweest.


  Maak melding

 15. De housenegros zitten weer vooraan in de rij om hun blanke baasjes te verdedigen en na te praten. Als de ovens in Europa weer gaan branden zullen die bleke baasjes geen tekort aan capos hebben.


  Maak melding

 16. Blijdschap, trots en enthousiasme. Ronnie ‘Bigi Bravo’ Brunswijk is bachelor in Business Administration. Het is een waar feest op het terrein van Boshuizen als meegedeeld wordt dat de uitslag positief is.

  Drie limousines glijden gracieus door de Ricanaustraat. Daarachter speelt een brassband in geel-blauw ‘Gado na wan bun Gado’. Danseressen brengen de boel aan de gang.

  Leo Brunswijk is trots op zijn broer. Hij probeert hem op te tillen, maar ‘bigi bala’ vindt dat niet zo leuk. Joël ‘Bordo’ Martinus is nederig en veegt de lakschoenen van Brunswijk met zijn gele zakdoek af.

  Brunswijk stoort zich niet aan de geruchten als zou hij zijn diploma hebben ‘gekocht’. “Dat is hun probleem. Dat is hun denkwijze. Ik heb hard en eerlijk gestudeerd.


  Maak melding

 17. Op het gezeik van de notoire Hollanhaters kon je wachten, nu wordt er op deze manier wel aandacht gegeven aan het slavernijverleden, door Nederlanders, wat in het verleden door deze haters terecht als een tekortkoming in de geschiedenislessen werd gezien, en nu deugt het weer niet en zou geschiedenis-vervalsing zijn,
  Wordt het dan niet eens tijd om i.p.v. hier te pas en te onpas over te lopen te zeiken, de in jullie ogen wel juiste versie te geven


  Maak melding

 18. De waarheid en neks anders !, als het waar is dat Afrikanen alleen schuldig waren aan de slavernij van Afrikanen in Amerika, dan is het ook waar dat Joden het alleen aan zichzelf te danken hebben dat de Duitsers Joden eerst slavenwerk hebben laten doen in concentratiekampen om hen vervolgens, wanneer ze op sterven na dood waren, te vermoorden en te cremeren, want het is ook voorgekomen dat een paar Joden de Duitsers geholpen hebben andere Joden te terroriseren.

  Nederlanders hebben het ook aan zichzelf te danken dat hun land door Duitsers is bezet, want er waren immers ook Nederlanders (NSB’ers) die de Duitsers steunden.

  De echte beulen gaan in jouw ogen vrijuit, als er verraders meegedaan hebben om hun eigen mensen uit te buiten, dan zijn zij de enige schuldigen, dat hun volk/rasgenoten onder het juk van de uitbuiters, bezetters en slavendrijvers heeft geleden.

  De waarheid en neks anders !, als je me één voorbeeld kan geven van bezetters/veroveraars/kolonisatoren die geen enkele hulp gekregen hebben van leden van de onderworpen volkeren, dan verdien je een eredoctoraat van de beste universiteiten van de wereld.

  Wat ik hierboven geschreven heb deed ik voordat ik de bijdrage van ‘doordenker’ gelezen had. Wat ik geschreven heb is door de bijdrage van ‘doordenker’ eigenlijk overbodig geworden, maar ik laat het toch maar staan als een kleine aanvulling.


  Maak melding

 19. kolibri
  Ach, lullen over de slavernij en over de blanke nederlandse slavendrijvers. En kijk toch wie schrijft de geschiedenis over de slaaf kwakoe. Straks gaan de zogenaamde nazaten ook het geld opeisen over verkopen van de boeken. Kortom ze blijvn domme slaven!
  =====
  Die prachtige kolibri zien wij door verandering van het klimaat in steeds mindere mate, wat zich hier aandient is niets meer dan een bekrompen As Hole!!!


  Maak melding

 20. @doordenker

  Ik moest meer weer even aanmelden om je een compliment te geven.Blijkbaar heb je de moeite genomen om je te verdiepen in deze materie (of studeren)en een zinnige uitleg te geven.Al dan niet copie paste maar het is de bijna met zekerheid correcte weergave van een deel van de geschiedenis van het Afrikaanse continent.De meeste zitten hier, zoals gewoonlijk weer uit hun kont te lullen.Ga studeren of hou je gat dicht zou ik zeggen.In ieder geval zijn de blanke duivels ons voor geweest om een flutboek te produceren en ons als afstammelingen van Afrikaanse volkeren de wind uit onze zeilen te jatten .
  Hoteb

  Busymunda


  Maak melding

 21. Een stripverhaal over een gebeurtenis tijdens de slavernij is geen geschiedenisboek maar het romantiseren van een verschrikkelijke gebeurtenis. Leuke slaaf, schattig kroes koppie, goede meester. Zo leuk! Alsof het zo hoort.
  Is ook een verkapte vorm van indoctrinatie, telkens systematisch herhalen.

  Het geldt voor meerdere onderwerpen dus leer ermee leven want zo zit de wereld in mekaar. Een ieder leeft met zijn eigen waarheid die is meegekregen van huis, school, godsdienst, boeken.


  Maak melding

 22. wanneer stop dit hele verhaal over slaven. ik ben het echt nu wel zat dat er misbreuk wordt gemaakt. En de witte mensen gewoon ons uitlachen. Wij kunnen vooruit komen om niet achterom meer te kijken. Het blijf en is een geschiedenis maar wil niet zeggen dat wij moeten gaan handelen, en ons vernederen.

  wie slecht doet wordt terug betaald voor zijn daden.


  Maak melding

 23. @jaja dan moet u geen keti koti meer vieren .want zo herdenen we onze dood gemaakte voorouders die door de witte mannen zijn vermoord . zo hebben ze ook hun joden herdenking in nl en belgie .@jaja jij moet letten op wat je schrijft . wij blaka mang weten waar we vandaan komen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.