Personeel Surinam Aluminum Company onzeker

22

PARAMARIBO, 17 apr – De top van multinational Alcoa heeft zijn personeel in Suriname gesproken. Er is van gedachten gewisseld over de toekomst van dochterbedrijf Suraloc. Naar alle waarschijnlijkheid valt het doek per één juli al.

Dan trekt Alcoa zich definitief terug uit Suriname. Het personeel wil weten waar het aan toe is, omdat er daar nog niet veel over is gezegd. De angst is vooral dat de geschiedenis zich herhaalt. Eerder zijn buitenlandse bedrijven in Suriname overgenomen door de regering. “Wij willen geen opvolger worden van SML of Mariënburg”, zo verslaat de Times of Suriname opmerkingen van personeelsleden.

De ruim vijfhonderd personeelsleden in vaste dienst zijn dus niet bepaald gecharmeerd van een overname door Suriname. Rijstbedrijf SML en de suikeronderneming Mariënburg zijn na de overname ter ziele gegaan. “Er zijn voorbeelden genoeg, waarbij de regering een buitenlands bedrijf overneemt en dan niet weet wat ze ermee moeten doen om het uiteindelijk dood te laten bloeden”, aldus het personeel.


22 REACTIES

 1. Alles wat deze regering overneemt verandert in witte poeder!
  De profiteurs dragen de regering natuurlijk op handen.Een van ze is de Combe Markt .Dit dedrijf maakt miljoenen winst op de leveranties aan de staat en dat willen deze kapitalisten natuurlijk niet kwijt raken.
  Eergevoel en moraal kennen ze niet .Hun godsdienst is Geldisme!
  Arbeiders van Suralco hoeveel schepen op het strand moet u nog zien? De regering kent geen planning.Men doet maar wat!


  Maak melding

 2. Wanneer gaat er eindelijk licht in dit duister komen?
  Scholieren en vakbonden hebben vroegere regeringen laten vallen. Anno heden doen ze dit niet meer omdat er zovelen willen mee eten in de teki njang van dee regering.
  Docenten en studenten jullie kunnen iets veranderen in de maatschappij samen met de arbeiders.


  Maak melding

 3. Terechte vrees bij het personeel van Suralco. De overgang van de mijnbouw activiteiten van Suralco naar een overheidsbedrijf komt neer op een sterfhuisconstructie. Transparantie is ver te zoeken bij de overname van de activiteiten van Suralco. Het gebrek aantransparantie lijkt een doelbewuste strategie van Bouterse om de staat op te zadelen met de verlieslatende activiteiten van Suralco en de winstgevende activiteiten in een eigen private onderneming onder te brengen.

  Het al me niet verbazen als Bouterse en Sardjoe de afobakkadam en het electriciteitsnet van Suralco in een private onderneming onderbrengen en de mijnbouw activiteiten bij de overheid.

  Het staatsbedrijf zal geen lang leven beschoren zijn gelet op de hoge productiekosten en de dalende prijzen op de wereldmarkt voor aluminium.

  Het personeel is terecht ongerust en heeft recht te weten waar ze aan toe zijn.


  Maak melding

 4. Het personeel van Suralco heeft gegronde redenen tot angst, SML en Mariënburg zijn catastrofale voorbeelden van complete mismanagement bij staatsbedrijven. Corruptie en graaipolitiek voerden de boventoon bij desbetreffende bedrijven.


  Maak melding

 5. tijdens het bewind van venetiaan kreeg suriname veel bedrijven. lees “de vele BBQ stand en Car Wash” hahaha als of su exporten daar uit zou halen. productie productie en nog eens productie dat is de oplossing. toen er geen exporten van rijst naar het buitenland gaande was was geen enkele rijstboer tegen geen enkele regering. zie daar wat de USD gekte met mensen kunt doen.


  Maak melding

 6. Rijstbedrijf SML en de suikeronderneming Mariënburg zijn na de overname ter ziele gegaan.

  Maar Ra Ra!! wie waren toen de regeerders?
  Maar Ra Ra!! wie waren toen aan de macht en welke leiders en Politieke partijen waren toen aan de macht??

  was het de NDP??
  of was het de zelfde NPS en VHP toen??
  wie kan mij hier op antwoorden??

  En welke regeering en Leider heeft Telesur en Staats Olie in het leven geroepen?

  In welke periode is Tele Sur op gericht en de Staats olie?
  deze twee surinaamse bedrijven worden elke jaar rijker en rijker !!
  So so lobi


  Maak melding

 7. Oh la la. De Poppen dansen nu al. Het personeel van Suralco ziet geen heil bij de overname van Suralco voor de staat Suri.Wel , als SML en Marienburg nu ter ziele gegaan zijn, dan sluit die Suralco ook in de rij. Wat een Ballentent wordt dat. De Graaiers en de Paarse Bende zullen wel blij zijn. Want de zakken doekoe wordt zwaarder. Che Mi Gado!!!!!


  Maak melding

 8. Lees de prospectus van de emissie van de obligatie lening van Staatsolie maar goed en dan zie je hoe deze regering ook kans ziet staatsolie te gronde te richten.


  Maak melding

 9. lang leve de n d p ..

  hoera hoera hoera..

  blijf geloven in deze boeven bende , verbeter niet,,,, je eigen positie,maar loop achter de ongeletterden..

  nog vijf jaren ellende..

  ,dan ben je ook vijf jaren ouder..


  Maak melding

 10. laat ik hopen,,,dat zij gewoon aan de macht blijven..

  moro ellende voor altijd,,wie gaat pinaren..

  de slimmeriken nemen nu al de benen..

  anderen zitten al 16 jaren vast en kijken vandaar uit de kat uit de boom..

  wie gaat onder deze omstandigheden terug keren naar surbo uit de noord-zee..

  ook niet door de schoorsteen


  Maak melding

 11. Terecht zijn de werknemers die hun zweet en bloed jaren aan het bedrijf hebben gegeven heel nerveus.
  Vooral gezien de geschiedenis en vooral de partij (Njang Dringi Prisirie) die hoogstwaarschijnlijk voor een appel en ei (of de vrijlating van zijn zoon) een deal probeert te maken. Maakt dan niet uit hoe de werknemers zullen worden benadeelt.


  Maak melding

 12. 17 april 2015

  Oplossing:

  Stuur na 01 juli 2015 een deel van de top van Staatsolie naar het dan nieuwe bauxiet bedrijf om leiding te geven en economische activiteiten te ontwikkelen !!!!!!!.

  Succes is dan op termijn zeker gegarandeerd.
  Srika


  Maak melding

 13. Suriname heeft niet de expertise en toegang tot de wereldmarkt om Suralco succesvol te laten worden. Wanneer de Amerikanen jouw land verlaten dan ben je een uitgeknepen sinaasappel. Als Suralco een zeer bloeiend bedrijf zou zijn en Suriname had de intentie geuit Suralco te willen overnemen dan was er nu al een Amerikaanse invasie op touw gezet om de Surinaamse aspiraties volledig in de kiem te smoren. Manuel Noriega van Panama kan hierover meepraten. De intentie van Panama destijds om bij afloop van de lease termijn van het kanaal de zeggenschap over het kanaal volledig in Panamese handen te brengen heeft geleid tot een invasie en zijn afzetting. Weliswaar werd drugs als argument gebruikt maar dat was een drogreden. Nu Suralco niet meer van betekenis is voor de Amerikanen wordt het geweldloos afgestoten.

  Suriname kan de zeggenschap over Suralco behouden door naar partners te zoeken die samen met Suriname, Suralco willen exploiteren. Ik zie niet in waarom Suralco geen grote rol zou kunnen spelen voor de thuismarkt.
  Het eindproduct Aluminium kan voor vele zaken gebruikt worden.
  Alleen maar Suralco overnemen zonder een omvangrijk plan heeft geen zin. De smelter moet weer operationeel worden en rondom het bedrijf moeten er nevenbedrijven ontstaan die uit de geproduceerde aluminium eindproducten kunnen maken.
  De blikjes waarin er bier wordt geproduceerd zijn ook van aluminium.
  Nogmaals het vergt een miljarden investering van Suriname om Suralco rendabel te maken. Het hoeft echt niet als een export bedrijf te functioneren. Suralco kan de Surinaamse markt prima voorzien. Echter zal er wat moeten worden gedaan met de output (aluminium) en hiervoor heb je dus geld nodig om bedrijven op te richten die uit de geproduceerde aluminium eindproducten kunnen maken. Dat gaat gepaard met een additionele investering in energie, want EBS kan amper Paramaribo aan laat staan een scala aan fabrieken die veel energie gebruiken.


  Maak melding

 14. @Srika

  U bestudeerd nog al eens iets met gezonde nieuwsgierigheid. bestuur dan de prospectus omtrent de emissie van staatsolies obligatie lening. Het bedrijf staat gefundeerd op drijfzand en daar is haar top verantwoordelijk voor.

  http://obligatielening.staatsolie.com/files/Prospectus/Prospectus-Staatsolie.pdf

  In de prospectus is men creatief met cijfers. Het resultaat stort in 2015 in elkaar omdat men de regering gefaciliteerd heeft.

  De kosten voor 25% aandeel blijken geen $ 225.000.000 te zijn maar $ 348.000.000 te worden. Als dit soort managers onder dwang van deze regering iets moet doen wordt het een ramp.


  Maak melding

 15. Sranan politici moeten zich verre houden van
  bedrijfsvraagstukken/runnen van bedrijven !

  De politieke benoemingen van de afgelopen jaren hebben bewezen ertoe te leiden dat gezonde bedrijven worden
  vernieitgd !

  Bij Staatsolie zie je nu al weer de erosie en is het graaien
  in de bedrijfskas en het bedrijfskapitaal gestart !
  Leidinggevenden zonder enige affiniteit met economie, bedrijfsmatige activiteiten of kennis olie-industrie/
  management worden benoemd vanwege hun
  lidmaatschap van de NDP !

  Het land Sranan en de bevolking kunnen stikken, dat is
  de mentaliteit !

  PS : Het MEGAbegrotingstekort, de enorme staatsschuld,
  de berg aan onbetaalde fakturen, blijven ook liggen de dag
  na de verkiezingen ! Economische cijfers zijn niet zo politiek manipuleerbaar !

  Tel daarbij op het zonder reden vergroten van de
  geldvoorraad (biljetten bijdrukken) en het “huren” van
  chinese Yuans , dan is er sprake van een explosief
  monetair mengsel !


  Maak melding

 16. ach ja,, van een kikker kan je geen veren plukken en zo ook niet van de gemiddelde suries.

  want zijn/hun verstand zit niet eens in hun achter werk z.a. gezegd wordt,maar zit helemaal niet in hun lichaam..

  die zijn nog steeds blijven steken in de omgeving van 1-7-1863..

  ik zou heel blij zijn als deze bende boeven terug komen op 26 mei dit jaar,dan gaan de poppen echt dansen..

  al die jee jee mensen die o zo trots zijn op hun lijder die herzen loos is,,gaan het zelf moeten onder vinden..

  wie tekent nou een contract (de gouden kerst) zonder deze vooraf eerst te lezen of een begroting indienen en de zelfde dag weer terug neemt zonder correctie deze weer indient..

  als je nog steeds niet inziet dat de kapitaal krachtige bedrijven het land verlaten en niet eens brong brong achter laten,dan heb je inderdaad geen verstand..

  de tje poties zijn de afgelopen vijf jaren niet meer beter geworden dan 2010..


  Maak melding

 17. Triest voor het personeel, waarvan velen vermoedelijk al heel wat dienstjaren hebben. Maar wat is het alternatief? Ik geloof niet dat er veel opties zijn. Wie het weet, mag het zeggen. En er zijn velen die veel weten getuige de reacties op dit forum.


  Maak melding

 18. Het bedrijf zal worden leeg geroofd door de Paarse Roversbende net als Staatsolie.

  En het ongeletterde klootjesvolk vindt het allemaal prachtig en zal weer massaal gaat stemmen op deze Roversbende die weer van alles beloofd maar het klant naar de fnanciele en morele afgrond leidt.

  Het buitenland schudt het hoofd bij zo veel domheid.

  Het is niet te geloven.


  Maak melding

 19. Beste Marcel,

  Ik ben het volledig met je eens

  Als je als volk NOG een keer kiest voor deze Paarse Roversbende met een moordenaar/drugsdealer als president verdien je nie beter.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.