Zaak Jamaicaanse ‘IS-rekruut’ afgedaan voor Suriname

6

PARAMARIBO, 16 apr – De zaak van de Jamaicaanse tiener die de toegang tot Suriname is ontzegd, wordt als afgedaan aangemerkt. Dit is in elk geval in Suriname het standpunt. Maar de familie van de jongen is woest.

De zestienjarige zou slechts op doorreis zijn geweest naar familie in Engeland. Hij werd in Suriname aangehouden op aangeven van de Jamaicaanse autoriteiten. “Wij zijn zorgvuldig omgegaan met deze kwestie en voor ons is het een gepasseerd station. Elk land, ook Suriname, behoudt zich het recht voor bezoekers de toegang te ontzeggen als daar gegronde redenen voor zijn”, zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden tegenover de Ware Tijd.

Uitgangspunt is dat Suriname correct heeft gehandeld. “Wat ons betreft is door onze aanpak mensen in andere landen heel wat leed is bespaard”, aldus Naarden. De tip over de jongen kwam binnen via het Caricom Veiligheidsagentschap tegen Criminaliteit, Impacs. Zo is hij aan de tand gevoeld. “Ik zal niet in details treden, maar hij had ook zaken in bezit die de vermoedens versterken”, zegt Naarden. Het betrof weliswaar geen wapens.


6 REACTIES

 1. Natuurlijk is het verhaal van deze jonge Jamaicaan voor SU. afgedaan volgens Humphrey Naarden.

  En toevallig kwam ik vandaag het volgende verhaal uit Jamaica tegen.

  ‘ISIS Not Recruiting Jamaicans’ – Sheikh Musa Tijani

  Published:Thursday | April 16, 2015: Paul H. Williams
  ISIS is not in Jamaica, nor is it recruiting Jamaicans, and Jamaicans are not leaving to join ISIS (Islamic State of Iraq and Syria).
  This, according to Sheikh Musa Tijani of the Islamic Council of Jamaica (ICOJ), located at 24 Camp Road, Kingston 4.

  “Nobody from Jamaica has gone, and nobody from Jamaica will go,” a confident Tijani declared.

  Tijani spoke with The Gleaner yesterday amid speculation that a youngster from St Mary had left Jamaica to join the fast-rising militant group. The youngster was deported from Suriname last weekend after immigration officials claimed he was en route to Turkey to join ISIS, via The Netherlands.

  Sheikh Tijani said even though a Quran was found in the boy’s home, he is not a Muslim, and is not known in the Muslim community in St Mary, or any such community in Jamaica, and he could never join ISIS because he is not a Muslim.

  “He knows nothing about Islam, even ISIS, this is going too far,” the animated sheikh said. ISIS doesn’t even recruit, so he would have to go on his own volition. “Non-Muslim cannot go, and he’s not a Muslim, so how can he make it,” a smiling Tijani said. He finds the whole thing laughable.

  No Intention Of Joining ISIS
  So the story given by the youngster’s relatives might just be right. Media reports say the boy’s granduncle said the teen was to meet his mother and grandmother in The Netherlands since he didn’t have a visa to travel to the UK.

  As far as Tijani is concerned, Jamaican Muslims have no intention of joining ISIS, so the Government and people have nothing to be afraid of. Moreover, he said, “ISIS is a political matter for the Arabs. It has nothing to do with Islam.”

  To dispel some of the misconceptions and speculations about the relationship between Islam and ISIS, the theme of this year’s Islam Awareness Week is ‘ISIS Crisis: the Islamic Position’. Organised by ICOJ, the week extends from Monday, April 20 to Sunday, April 26.

  From Monday to Saturday, there will be a public exhibition on ‘Islam and Muslim culture’ at Camp Road, from 9:30 a.m. to 6 p.m. There is also a series of public lectures at: Turtle River Park, Ocho Rios, St Ann, on Wednesday from 2 p.m. to 4 p.m.; Port Maria Community Centre, St Mary, from 2 p.m., to 4 p.m.; and from 2 to 4 p.m. at the Jamaica Conference Centre.

  These lectures Tijani said are important because the media and the general public don’t consult him and other Muslims. They themselves just hear things in the news.

  Lees ook de reacties van enkele Jamaicanen via The Gleaner.


  Maak melding

 2. YES man naarden ,hij is nog zacht handig aangepakt,,,hij moest in america worden opgepakt zal hij anders piepen met familie,,erbij…..16jaar joe moest go na skoro….着装新闻2015
  I LOVE SU WOON EN WERK…………….


  Maak melding

 3. Goed gedaan.
  Laat de familieleden maar een klacht indienen bij de Caricom Veiligheidsagentschap tegen Criminaliteit, Impacs.

  Ook in nederland kunnen sommige ouders hun kinderen niet tegen houden en gaan ze ook via Turkije voor IS vechten.

  Meneer Naarden mag u niet of wil u niet vertellen wat die meneer allemaal bij zich had?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 4. Als het werkelijk waar is wat erover geschreven wordt, waarom kreeg deze jongen dan geen inreisvisum voor een rechtstreekse vlucht naar Engeland? Zomaar een vraagje, hoor.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.