Parlementariër vreest herhaling financiële chaos

28

PARAMARIBO, 16 apr – Suriname koerst richting financiële chaos en wanorde. Dit stelt parlementariër Winston Jessurun (Nieuw Front/DA 91). Het is wat de nieuwe regering over te nemen krijgt na vijf jaren bestuur van de NDP. Een herhaling van vijftien jaar geleden.

Toen moest de net aangetreden Nieuw Front-regering ook een financiële Augiasstal opruimen. Het was de nasleep van vier jaren NDP-regiem. “De komende regering moet extra werk verzetten om de financiële puinhoop op te ruimen. Deze zelfde situatie had zich voorgedaan in 2000, nadat de regering Wijdenbosch was afgetreden door vervroegde verkiezingen”, zegt Jessurun tegenover Dagblad Suriname.

Na 2000 moest de buikriem worden aangehaald, werd de financiële wansituatie geordend en een monetaire kasreserve opgebouwd. De vraag is wat het straks wordt na de verkiezingen. “De verwikkelingen momenteel in het land met miljarden aan schuld en het devalueren van de Surinaamse munt zijn allemaal aanwijzingen dat na de verkiezingen weer een herhaling zal plaatsvinden als in 2000”, aldus Jessurun.

28 REACTIES

 1. Wat moet gebeuren zal gebeuren. Goed of kwaad. Het gevolg is meestal een goede of kwade keuze, dat al degenen verdienen voor hun domheid van keuze. Zelfs een dwazen, zwervers en halve garen kunnen nu, naast onberechte moordenaars en bij verstek veroordeelde drugsbonzen zich kandidaat gaan stellen voor een zetel. oeps, hihihi. Sranag devalueer in morele en geestelijke waarde sinds paarse burikies e balk, stree de foe stree, didibri na oenoe lijder. Wahahahahaha


  Maak melding

 2. De regering die straks overneemt, heeft minstens vijftien jaar nodig om de chaos te herstellen, het volk gaat ze dan verwijten dat ze vijftien jaar lang niets hebben gedaan en ze kiezen weer een beunhaas met een grote, veel belovende, niets waarmakende smoel tot president, die gaat vijf jaar lang de Gudu Pa uithangen, hij vliegt b.v. met gecharterde vliegtuigen de hele wereld rond, organiseert miljoenen USD kostende feesten compleet met lasershows en wereldsterren en creëert op die manier weer een financiële chaos, zo blijven we met z’n allen ronddraaien in een vicieuze cirkel.

  Ik moet er niet aan denken wat ons na verkiezingen te wachten staat als dezelfde regering weer aan de macht komt, dan hebben komende regeringen niet vijftien, maar honderd jaar nodig om de schade te herstellen.


  Maak melding

 3. Vraag Jessurun hoeveel hij al meer dan 20 jaar gevangen heeft, en wat hij voor land en volk betekend heeft…..Hij is alleen maar babbel, praat lucht….mondlucht verder geen moer daarin DNA…niks en ook niks voor land en volk dan maar kletsen…soso BABBEL nanga scenario


  Maak melding

 4. @NoSabi Monetaire reserves zijn nu al gehalveerd door
  deze machthebbers, terwijl er nog een berg aan schulden
  open staat !

  Aleen maar Onproductieve rotzooi wordt betaald,
  investeringen zijn er nagenoeg niet. Werkgelegenheid
  interesseert Bouta en adviseurs niet !

  Hij gaat MENSEN huizen GEVEN, want monni de !

  Bouta denkt op planeet mars te zijn ! De zware
  DEVALUATIE zal hem en andere dombo’s wakker
  schudden !

  Een land moet productie hebben en winstgevende
  activiteiten ontplooien, aan bv tig nutteloze ambassades
  heeft het volk niets !

  PS : Het DEVALUATIE-treintje komt zo !


  Maak melding

 5. Wat de regering ook beweert de cijfers van de Centrale bank liegen niet.
  De deviezen reserves zijn in maart met $ 80.000.000 afgenomen en zijn nu stevig onder wat de Governor het minimum vond. De reserves zijn aanzienlijk lager dan de spaarpot die Venetiaan achter gelaten heeft.

  https://www.cbvs.sr/images/content/statistieken/IR/ir_template_1542015.pdf

  Voeg hier aan toe de enorme achterstanden in betalingen binnen het land (van babyvoeding, ziekenhuizen, combe markt, aannemers, etc).
  Voeg hier aan toe de verdubbeling van de nationale schuld.
  Voeg hier aan toe een begroting 2015 met een enorm ongedekt gat.
  Voeg hier aan toe de reductie aan inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen.
  Voeg hier aan toe de grepen in de kassa van Staatsolie en de verdubbeling van de schulden van Staatsolie.
  Voeg daar aan toe alle mooie en niet betaalbare beloften

  en iedereen zou moeten weten dat er niets deugd en de ramp voor de deur staat.

  5 jaar wanbeleid zorgt er voor dat het land weer 10 jaar zal moeten leiden.


  Maak melding

 6. Er worden om verkiezingswinst te kunnen behalen 5000 ambtenaren in dienst genomen.Waarvoor? Hebben we nog meer ambtenaren nodig? Deze groep zal ons burgers zeker SRD10. miljoen per maand kosten en dat is 120 miljoen per jaar.De staats is bijna leeg.Tal van crediteuren wachten reeds maanden op hun geld.De totale schuld aan deze groep bedraagt ook zo’n SRD 100 miljoen.De koers van de SRD wordt kunstmatig in stand gehouden.De leerkrachten moeten zeker salarisverhoging krijgen.Dat zal land minimaal SRD200 miljoen kosten.Stevenen we niet op een financiële ramp af?


  Maak melding

 7. Maurice de Hondt voorspelt dat de NDP grandioos de verkiezing wint : Hij voorspelt dat de NDP 28 à 29 zetels haalt.

  Misschien moet de NDP winnen zodat Dit Volk aan de lijve moet ondervinden dat DDB het land naar haar malle moer gaat helpen. (Alle Tekenen Wijzen in die Richting: Monetaire Reserves onder de 500 miljoen, Totale Schuld 2 miljard SRD)

  Dit Volk zal er zelf achter komen dat deze MOORDENAAR/COCADEALER het SLECHTSTE is wat Suriname ooit is overkomen.

  De Geschiedenis gaat zich herhalen als deze Charlatan het nog 5 jaar voor het zeggen krijgt.


  Maak melding

 8. Q Sabi!
  Jessurun, kinderarts, heeft helpen bijdragen in de gezondheid van de kinderen in Suriname waarvan jij ook nog steeds van geniet.
  Vraag jezelf af wat jij voor Suriname hebt kunnen betekenen.
  Probeer een A4 te vullen met wat je hebt gedaan voor je land.
  Ik denk dat je met enkele woorden meer dan genoeg hebt bijvoorbeeld “na soso njang mi njang en dringi en presirie”


  Maak melding

 9. Beste koos,
  bouterse wordt zeker voor de tweede keer gekozen en dit is te danken aan de front partijen die afgedankte en onbetrouwbare partijen in hun combinatie hebben opgenomen.
  Dit is een bewijst van zwakte vandaar dat het volk zal en blijft afrekenen met de G7.


  Maak melding

 10. dit domme, luie volkje laat zich afkluiven tot op het bot door de corrupte, criminele roversbende en dievengilde van de Bouta-clan. zij verdienen nog 5 jaar deze plunderaars van de staatskas. Het verschaft mij nog 5 jaar leedvermaak, kan niet wachten.


  Maak melding

 11. Abaisa koos heeft gelijk .Deze regering moet zeker weer winnen zout dat ze hun eigen rotzooi gaan opruimen. Zeker en vast ga je de bom horen barsten na 25 mei


  Maak melding

 12. Pokai Tongo
  Q Sabi!
  Jessurun, kinderarts, heeft helpen bijdragen in de gezondheid van de kinderen in Suriname waarvan jij ook nog steeds van geniet.
  Vraag jezelf af wat jij voor Suriname hebt kunnen betekenen.
  Probeer een A4 te vullen met wat je hebt gedaan voor je land.
  Ik denk dat je met enkele woorden meer dan genoeg hebt bijvoorbeeld “na soso njang mi njang en dringi en presirie”

  ik heb een de pest aan onwaarheden. jessurun kinderarts???? ik dacht al die tijd dat die man een plastisch-chirurg was. maar bedankt voor de verheldering hoor. bel ff na azp dan weet je dat die ki nderarst arty jessurun is en niet wiston.


  Maak melding

 13. @M. Karrel,

  Onder Nieuw Front waren de van monetaire voorraden peil, hoge leningen, inflatie, devaluatie, onrecht, verval, corruptie, misdaad en werkloosheid was geen sprake. Venetiaan had voor Bouterse een prachtige erfenis achtergelaten, helaas is daar weinig van over. Inderdaad een erfenis van ruim $ 1 miljard dollar.

  Sranang is skeer. Zoals forumlid Flyer al verwoorde, we krijgen nog 5 jaar leedvermaak. Have fun met Desi.


  Maak melding

 14. Zoals men al heeft aangegeven staat vermeld::::::”velen hebben GEEN visie waardoor het volk verwildert raakt”” Dit klopt zeker.

  Wel, als de NDP wint, hoop ik ook dat allen die voor hem gestemd hebben een keer kunnen meemaken wat het is als iemand jou bedriegt. De rijken zullen het helaas niet voelen, omdat hun zak al gespekt is.
  De slavenmeester is weer wakker en helaas weer op deze aarde gekomen. Surinamers klagen over de slavernij, maar ja, dat willen zij zelfs hebben.


  Maak melding

 15. @Sabi!, Jou Bouterse kan naast velen niet staan, maar dan kies ik liever voor een goed geschoolde die kinderen heeft geholpen in het ziekenhuis.


  Maak melding

 16. Puin opruimer jesserun jou tijd is voorbij, hou het liever bij je patiënten.Jullie hebben je kansen gehad en laat de anderen het afmaken.


  Maak melding

 17. Men vreest chaos. Het is chaos.

  leest u aub de prospectus voor de obligatie uitgifte van staatsolie en schrik u te pletter.

  http://obligatielening.staatsolie.com/files/Downloads/Prospectus_Staatsolie_LowRes.pdf

  Deze prospectus kan niet correct zijn:
  De kosten export, transport en verkoop worden in 2015 met 50% gereduceerd terwijl de productie gelijk blijft waarna de kosten in de jaren daarna weer gaan oplopen. dat is raar.

  Men is vrij optimistisch omtrent de ontwikkeling van de olieprijzen.

  Door het effect van de enorme stijging in de kapitaallasten neemt de winst af tot marginaal. De winst over 2015 kan maar zo uit komen op NUL indien men niet instaat zal zijn de wel heel erg extreme daling van de transport, export en verkoopkosten te reduceren zoals omschreven.

  Zie ook de kapitaal vernietiging die op Tapajay en Ethanol plaats gevonden heeft.

  En het werkelijke bedrag dat in Merian Kreek gaat verdampen geen $ 225.000.000 maar $ 341.000 voor 25% van een mijn die formeel tussen $ 900.000.000 en $ 1.000.000.000.

  Staatolie heeft de subsidie aan Newmont verstopt in 2 investeringsperiodes en laat zien wat de echte kosten zijn tot het moment dat er een beetje dividend uitbetaald gaat worden.

  Men was slimmer geweest om het aandeel van Suralco /Alcoa over te nemen voor pakweg $ 20.000.000 en rest in te brengen met leningen aan Surgold. Nu financiert men Surgold gratis terwijl Newmont als haar deel oud papier in brengt, leningen etc.


  Maak melding

 18. Wanneer gaat Jessurun toegeven dat zijn vader hem en zijn broers geholpen heeft bij hun examen / scriptie om arts te worden? Daar is de door hem genoemde financiële chaos en corruptie begonnen. Hij heeft een persoonlijke vete met Bouterse zijn ex-zwager. Hij kan liever proberen een goede oom voor zijn neef Dino te zijn.


  Maak melding

 19. Tak Fi Fosi…niet te veel zeggen want niet iedereen weet er iets van……. dus….voorzichtig man….privé toch ! Houd er rekening mee ! a.u.b..


  Maak melding

 20. Find one of the best moving checklist, questions to ask moving firms, tipping movers, the way to pack, storage sale, and moving pets suggestions.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.