zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurVrouwenblad Viva maakt excuses na 'racistisch' artikel

Vrouwenblad Viva maakt excuses na ‘racistisch’ artikel

-

Does Travel - naar Suriname

Het Nederlandse vrouwenblad Viva plaatste gisteren een opmerkelijk artikel op hun drukbezochte website: een lijstje met ’tien redenen waarom Nederlandse vrouwen een donkere man zouden moeten daten’. En daar kwamen nogal wat reacties op: veel mensen vonden het lijstje racistisch, kwetsend en zwaar overdreven.

Boven het lijstje stond een foto van Doutzen Kroes en haar donkere man Sunnery James. Op Twitter werd geschokt gereageerd en het lijstje werd door VIVA offline gehaald. Volgens Vivianne Bendermacher, eindredacteur van Viva is het lijstje een ‘méga-uitglijder’. “Dit lijstje had nooit online mogen komen”, vertelt ze tegen het Algemeen Dagblad.

Het blad kwam daarna meteen met oprechte excuses. “Hoewel het artikel grossiert in achterhaalde stereotyperingen, getuigt de vlotte reactie en diepe kniebuiging van de hoofdredactie van het feit dat onze houding ten opzichte van racistische uitingen wel degelijk aan het veranderen is” schrijft opinie website Joop.nl daarover.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Zou het niet racistisch noemen- eerder positief stereo-typerend.

  Dat is nogal een verschil… ze benadrukken (op stereotype wijze) de leuke kanten / voordelen van een mixed-marriage…


  Maak melding
 2. Racistisch zijn de reacties van de vrouwtjes, ik vermoed onderkoffer ‘witte’ mannekes.
  Die voelen zich op hun ding getrapt, ego, ego egotrippers.

  Troost je, niet alle donkere mannen voldoen aan dit stereotype cliché beeld.
  Idem dito, niet alle blanke mannen.

  Enne, ik ben assistent-arts, dus ik zie ze allemaal voorbijkomen 🙂 🙂 🙂


  Maak melding
 3. Stelletje gekken bij elkaar, zowel degene die het artikel geschreven hebben als degene die er geen racisme in herkennen zijn zwaar gestoord. En vooral de zwarte mensen die er geen racisme in zien, verdienen niet anders dan dat ze met bananen bekogeld worden.

  Voor Vivianne Bendermacher is er nog hoop, zij heeft ten minste snel ingezien dat het om een mega-uitglijder gaat.


  Maak melding
 4. Ik denk dat donkere mannen nog wel zeker 10 redenen erbij kunnen bedenken, en die allemaal ook gebruiken bij hun versier-pogingen. En veel brada’s hebben vast ook met een big smile instemmend zitten knikken toen ze het stuk lazen.
  En nu niet gaan roepen dat het racistisch is omdat iemand anders het zegt…..


  Maak melding
 5. Blaka Bakra: “Sinds wanneer zijn stereotyperingen racistisch?”

  Vanaf de eerste dag dat men ze begon te hanteren om iemand op grond van zijn uiterlijk bepaalde eigenschappen toe te dichten b.v.;
  1. Je bent blond dus ben je dom.
  2. Je bent zwart dus kan je goed dansen.
  3. Je bent een vrouw met blauwe ogen dus ben je alleen geschikt om toiletdame op het Centraal Station te zijn.
  4. Je hebt kroes haar dus je moet wel een goede bokser zijn.
  5. Je bent bent bruin, daarom ben je een goede voetballer maar je kan nooit en te nimmer een goede voetbaltrainer zijn.
  6. Je bent zwart dus kan je een goede 100 meter sprinter zijn, zwarten zijn nu eenmaal explosief en katachtig, maar je kan nooit een goede marathonloper zijn, want daarvoor moet je intelligent zijn om te weten hoe je je krachten verdeelt over zo’n grote afstand (dit was een van de vooroordelen voordat zwarte Oost Afrikanen dit onderdeel domineerden).
  7. Nu zal men wel zeggen dat omdat ze zwart zijn, ze natuurtalenten zijn, daarom beheersen ze de marathon, nooit zal men zeggen; omdat ze heel hard trainen en omdat ze zo intelligent zijn.
  7. En als laatste voorbeeld; je bent een zwarte man, daarom ben je uitermate geschikt om in een pornofilm te acteren, maar je kan nooit een goede chirurg worden want je grote lul staat je immers in de weg.

  Blaka Bakra, dit zijn maar een paar voorbeelden waaruit je kunt opmaken dat stereotypering altijd al racistisch geweest is en het maakt niets uit of de eigenschappen die je een persoon op grond van zijn uiterlijk toedicht, nu positief of negatief zijn, het is en blijft racistisch.


  Maak melding
 6. Zwarte mannen zijn nu eenmaal wereldwijd populair bij de vrouwtjes en dat is logisch. Blanke mannen zijn nu eenmaal ontzettend saai. Boring boring boring zijn ze.


  Maak melding
 7. Ach azijn zeikers zien tegenwoordig overal racisme in. Het had wel interessant geweest om er dan ook een lijstje bij te zetten waarom donker gekleurde mannen dan zo graag met die witte vrouwen willen.


  Maak melding
 8. Blanke: “Het had wel interessant geweest om er dan ook een lijstje bij te zetten waarom donker gekleurde mannen dan zo graag met die witte vrouwen willen”.

  Ik kan natuurlijk niet voor alle zwarte mannen spreken, maar ik zou als gezonde zwarte man met elke gezonde, LEUKE VROUW (qua uiterlijk en karakter), ongeacht ras of kleur, wel iets mee willen hebben, ik val nu eenmaal op vrouwen en ik ben geen racist. Ik ben er zeker van dat het lijstje met de redenen waarom ik het met een van deze leuke vrouwen zou willen, niet zal verschillen met het lijstje waarom ik het met willekeurig welke andere LEUKE VROUW ook zou willen. Ik ben er ook zeker van dat niet al de vrouwen die ik leuk vind ook iets met mij zouden willen hebben, net zo goed zou ik niet met alle vrouwen, of ze nu wit, bruin of zwart zijn iets mee willen hebben, ben je helemaal gek geworden? Maar voor alle duidelijkheid, ik ben al jaren gelukkig met mijn zwarte vrouw getrouwd en ik zou haar voor geen enkel ander gekleurd ‘exemplaar’ willen inruilen.


  Maak melding
 9. @AHE,

  Ohh das nou typisch suri.. ik pas me aan hoor.. 🙂

  Suri’s to be… on Internet:
  – wie kent…. want hij ’zoekt me’
  – gisteren was Jantje voor een test in het ziekenhuis.
  – Pietje,.. ik heb je gisteravond gezien in een short-stay of zoiets.

  Dus wat dat betreft ben ik een echte Surinaamse chick, 🙂 🙂


  Maak melding
 10. Tja the say when u go black i always get back en nog wat je hoeft de tijd niet terug te draaien ik heb alles door dus kom niet met die rotzooi


  Maak melding
 11. Door Henkes is het volgende als reactie gegeven:

  Blaka Bakra, dit zijn maar een paar voorbeelden waaruit je kunt opmaken dat stereotypering altijd al racistisch geweest is en het maakt niets uit of de eigenschappen die je een persoon op grond van zijn uiterlijk toedicht, nu positief of negatief zijn, het is en blijft racistisch.

  Mensen die anderen op hun uiterlijke kenmerken vernederen zijn zonder meer racistisch bezig.
  Op het forum van wkn zijn op de uiterlijke kenmerken van hindustanen de volgende vernederende opmerkingen gemaakt:

  1. Hindustaanse mannen zijn niet groot geschapen.
  2. Hindustanen hebben dunne benen.
  3. Hindustanen hebben platte billen.
  4. Hindustanen zijn zwarter dan creolen.
  5. Tegen een hindustaan zeggen dat hij een domme padieboer is, m.a.w. alle hindustaanse mannen zijn domme paddieboeren.
  6. Tegen een hindustaan zeggen dat hij een koelieboi is, m.a.w. alle hindustaanse mannen zijn koelieboi’s.

  7. Zelf ben ik voor een blaka koeliemeid uitgemaakt, alsof een donkere hindustaanse geen mens is en zich maar koest moet houden. In deze ene zin zijn 3 racistische opmerkingen gemaakt n.l. blaka, koelie en meid is in deze ook zeer negatief gebruikt.
  Het is de mens eigen om aannames te maken.

  Alle racistische opmerkingen zijn gemaakt door creolen, waarvan 5 door 1 persoon, die over zichzelf zegt dat hij hoog ontwikkeld en professor is.

  Creolen zien overal racisme in, maar hun eigen racisme zien ze over het hoofd.

  en dat door iemand die zegt dat hij hoog ontwikkeld en professor is.


  Maak melding
 12. Het toekennen van een bepaalde eigenschap, karakter of ander kenmerk aan een heel ras, volk of geloof is stereotyperend.
  (bijv. “Alle surinaamse mannen kunnen goed voetballen” is net zo stereotyperend als “Alle surinaamse mannen gaan vreemd”). Maakt niet uit of het positief is of niet. Daarmee is het nog niet racistisch maar nog steeds niet goed! Want het is niet waar!
  Het wordt pas racistisch als je mensen daarop gaat beoordelen of veroordelen (“Ik gan niet in een team met surinamers want dan krijg ik geen enkele bal” of “Ik wil geen surinaamse vriend want hij n**kt er toch op los”).
  Mijn punt (mijn persoonlijke mening): het stuk op zich is niet racistisch wel stereotyperend. En dat moeten we niet willen aanmoedigen en promoten. Daarmee terecht verwijderd. Een uitgebreid excuus en al die ophef is wat mij betreft wel een beetje over the top.
  Ik ken ze niet persoonlijk maar ik vermoed dat Doutzen en Sunnery hier geen minuut van hebben wakker gelegen :). Dus ik ook niet, hoor.


  Maak melding
 13. Ach het artikel was nou ook weer niet zo erg, en in Nederland weet iedereen dat de Viva een blad is voor domme sensatiezoekers, net als de Telegraaf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES