zaterdag, februari 24, 2024
HomeNieuws uit SurinamePolitieke partijen in Suriname misbruiken idee lijstduwer

Politieke partijen in Suriname misbruiken idee lijstduwer

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 14 apr – Politieke partijen in Suriname maken danig misbruik van het idee van de lijstduwer. Dit stelt politicoloog en universiteitsdocent Hans Breeveld. In de aanloop naar de verkiezingen is het duidelijker dan ooit.

Vroeger werden ‘populaire’ figuren op lijsten geplaatst. Dit dan om kiezers zoveel mogelijk te verleiden tot stemmen. Dat was dan de lijstduwer die zelf niet gekozen werd. Thans is het juist wel de bedoeling dat speciaal de lijstduwer gekozen wordt. De lijstduwer wordt zo omgebouwd tot lijsttrekker. “Partijen zijn vrij om advies te geven, maar burgers zijn vrij te stemmen op personen en partijen”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd.

Of het werkt moet nog blijken. Vooral politieke partijen die in combinaties zitten, zijn veelgebruikers. Kiezers of de achterban wordt dan geadviseerd om hun lijstduwer te stemmen. Dat is dan de persoon die het laatst genoteerd staat op de kandidatenlijst. Suriname kent het lijstenstelsel. Parlementszetels worden verdeeld naar het aantal stemmen per lijst. Met het stemmen op lijstduwers worden volgordes van kandidaten beïnvloed.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

8 REACTIES
 1. hallo…

  ik heb een idee,,

  verdeel sme in twee blokken..

  n.l. blok één voor de hard werkenden die het land willen opbouwen vooruit brengen, weelde ,welvaart, willen hebben voor zich zelf en het land sme..

  blok twéé,, voor de gene die alleen willen genieten,dansen,kinderen maken,binnen-buiten vrouwen,muziek maken,feesten,njang dringie presie dag en nacht roken,drugs gebruikten,zich zelf naar de klote voeren, uiteraard allemaal op eigen kosten risico..

  geef ze natuurlijk een paar honderd hectare grond ergens in het binnenland of het liefste in het gebied Tigri gebied gratis en wel.,,maak een weg er naar toe en verder moeten zij het zelf uitzoeken..

  verder moeten ze verplicht afblijven van anders mans eigendommen,goederen,vrouwen,bezittingen,dus huizen zonder dief-ijzer in het vervolg,, en als zij dat doen,moet die direct afgeschoten worden liefst ,,,op de vlucht dood geschoten…. z.a. de lijder hoofd verdachte dat gedaan heeft..(dat wordt beweert tenminste..sietaat..))

  het is maar een idee alle weizegingen denkbaar voor verbetering..

  het moet kunnen in anno 2015..

  kom maar los..


  Maak melding
 2. De politieke partijen combinatie V7 is op dit moment het beste dat de republiek Suriname heeft en dat de Surinamers goed onder ogen moeten zien en weten dat ze hebben.

  Eenheid in verscheidenheid, zie daar al de etniciteiten van deze kleurrijke bloementuin die Suriname heeft, Afstammelingen van de Afrikaanse Slaven, mulatten, stadscreolen, distriktscreolen, plantage creolen, creolen in het oerwoud, contractarbeiders uit China, India en Java, Chinezen in ondernemen, de handel en hun winkels, restaurants, enz in Paramaribo, distrikten, Sjensiekondre, Hindustanen het ondernemen, in de handel, winkels, restaurants, landbouw, rijst, groenten, markthandelaar, bouwondernemingen, busondenemingen, taxi, enz, enz, Javanen in de landbouw, restaurant, busondernemingen, markthandelaar, handel enz, enz, marrons met hun handel in toerisme, bosbouw, markthandelaar, taxiondernemingen, hout en goud, souvinirs, pannies, enz, enz. Gemengden, Joden, andere groepen, enz, enz. Jongeren, vrouwen,

  Het waren Jaggernath Lachmon en Johan Pengel die de grondlegger waren van deze bundeling, verbroederingspolitiek die heden ten dagen in de V7 nu is ontstaan. Volk van Surinamers, Surinamers, kiezers dit is waar u samen op weg ben naar een betere Suriname van alle Surinamers, ongeacht, etniciteit, kleur, geloof, opleiding, geslacht, jong of oud, aart, enz, enz, Zie u deze dingen en waarom deze bundeling heel belangrijk is voor u, uw (klein)kinderen, kindskinderen,
  Suriname heeft alle Surinamers nodig op weg naar een beter leven, met elkaar. Samen moet u werken aan een beter Suriname en dat kan alleen met V7. Sranansma, oema nanga Man, oe bondroe en stem V7 op 25 mei 2015

  Normen en waarden, respect, eenheid in verscheidenheid, verbroederingspolitiek, een Grondwet van de Republiek Suriname voor iedere Suriname. Niemand staat BOVEN de Grondwet van de Republiek Suriname. Iedere Surinamer die een overtreding begaat, een andere vermoord, steelt en zich aan mensenrechten schuldig heeft gemaakt, maakt enz, hoort gestraft te worden door de rechtbank/krijgsraad. Een omstreden amnestie is ondergeschikt aan de grondwet van de Republiek Suriname en ook aan Internationale wetten cq mensenrechten. Zie wie uw vijanden zijn, zie wie vervolgd moet worden in de DNA t.a.v. de amnestiewet, enz. Deze mensen zijn niet uw vrienden, Deze mensen denken aan hun eigen belang en willen strafbare zaken tegen de grondwet van de Republiek Suriname en mensenrechten gewoon aan een kant schuiven. Waarom?

  Sranansma oe bondroe in V7, V7 De Kon, V7 djie van Betre Libie in her Sranan.
  Wiens na Nickerie, Wiens na Coronie, Wiens na Saramacca, Wiens na Commewijne, Wiens na Para, Wiens na Marowijne, Wiens na Brokopondo, Wiens na Sipaliwini, wiens Na Paramaribo, Flogo Flogo, Flogo/ Stemt u massaal op V7,
  Stemt u op V7,

  Maandag, 25 mei 2015
  – Chandrikapersad Santokhi – VHP,
  – Gegory Rusland – NPS,
  – Paul Somohardjo – PL,
  – Celsius Waterberg – BEP,
  – Guno Castelen – SPA,
  – Winston Jesserun – DA91

  Zie Eenheid in verscheidenheid in V7,
  Zie Verbroedering in V7,
  Zie normen en waarden in V7,
  Zie ouderen en jongeren in V7,
  Zie man en vrouw in V7,
  Zie kennis, ervaring, ontwikkeling en visie in V7 ,
  Zie uw Toekomst in V7,
  Zie uw zelf in V7,
  Zie alle culturen in V7
  Welkom in V7, V7 is er voor iedere Surinamer, ook de eerste bewoners, inheemsen van Suriname, V7 voor de boeroes, V7 is V7 is voor iedere Surinamers, V7 voor elke etniciteit, enz, enz
  Stemt u V7

  Surinamers houden van V7, omdat ze zichzelf in V7 herkennen. V7 gaat voor uw belangen, Uw belangen zijn V7 belangen, V7 gaat voor nationale en internationale belangen, welzijn en welvaart voor iedere Surinamer.

  Leve V7,
  Leve alle Surinamers
  Leve V7 = alle Surinamers, zie de etniciteiten en herken uw zelf in V7, uw afkomst, uw geloof, uw cultuur, de Surinaamse cultuur, Eenheid in Verscheidenheid is V7, V7 is verbroeding, V7 is normen en waarden, V7 is respect, V7 is Suriname, V7 is Surinamers.

  V7= vrijheid, gelijkheid, broederschap, vrede, respect, normen en waarden, leven onder de grondwet van de republiek Suriname, wetgevende macht, uitvoerende macht, rechterlijke macht, en internationale wetten, mensenrechten, vooruitgang, welzijn, welvaart voor alle Surinamers, veiligheid, vernieuwing, samen delen, samen werken, omarming van de broeder en zuster, liefde aan elkaar geven, goed onderwijs in heel Suriname, goede gezondheidszorg in heel Suriname, armoede bestrijding, geen criminaliteit, geen armoede, huisvesting, gaan voor het allerbeste voor de Surinamers en de republiek Suriname, alles eerlijk verdelen, enz, enz
  V7 is hoe wij hier te samen kwamen.

  Chan(ge)4Pres!
  Aan Surinamers/Surinaamse kiezers flogo/stemt u voor V7
  Yes We Chan(ge)!
  Chan4Pres!
  Stemt u massaal voor V7
  Hoera, Hoera! Hoera!
  Yes We Chan,
  V7,V7, V7, V7, V7, V7, V7

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding
 3. @marcel

  Een heel goed idee. Maar toch heb ik liever een andere indeling. Een deel voor de grootgeschapenen en een deel voor de kleingeschapenen. Volgens mij ken jij je plaats al en je zult je grenzen goed moeten bewaken als je niet al je vrouwtjes kwijt wilt raken. Ze zullen op zoek gaan naar de echte mannen in het deel waar je zo van baalt. Succes maat!


  Maak melding
 4. @passant

  Wat een slap geoewehoer. Jaggernath Lachmon en Johan Pengel zijn de grondleggers van de bedelcultuur die pas met Bouterse verdween. Geen hond in Suriname kijkt nog op tegen deze redimoesoes. Wat we nodig hebben is een partij met ballen zoals de NDP.


  Maak melding
 5. Lijst duwers karavaan trekkers. Somo gaat ze lere.List en bedrog Partij VHP zegt ik ben ook hier. Suma wini Suma lasci .Ik denk NPS zoekt vernedering slaaf zijn katibo, dagu.


  Maak melding
 6. Tussen 25 februari 1980 tot 8 december 1982 heeft het Koninkrijk der Nederlanden aan Suriname, die tijdens die periode door DDB en nog 15 sergeanten aan de touwtjes trok en DDB de hoogste in rang was 500 Nederlandse gulden aan Suriname geschonken uit de verdragsmiddelen die Nederland en Suriname hadden getekend kort voor 25 november 1975 om projecten in Suriname op poten te helpen. Dit bedrag uit de verdragsmiddelen ongeveer 1,4 miljard euro.

  Volk van Suriname/kiezers van Suriname zie wie de leiding toen al in het land had en ook daarna.

  Volk van Suriname, vraagt u zich eens af wat er met dit geld gebeurd is en in wie zaken het terecht is gekomen.

  DDB die kort voor 25 november 1975 van Nederland naar Suriname vertrok met zijn Nederlandse paspoort heeft sindsdien nooit in Suriname gewerkt, maar begon sinds 25 febrauri 1980 een rijk man te worden. Hoe kan een sergeant met een soldij zo’n groot paleis met zulke hoge muren erom heen gebouwd hebben?

  Volk van Suriname/kiezers jong en oud. man en vrouw, leerling, moesje en oom van prasoso/ distriktoso, mai en bad van de distrikten, polder, mae en pae van de Kampong of Dessa , plantages in de distrikten, marron en inheemsen brada nanga sisa in her sranan zie hoe arm jullie zijn en zie dat jullie hongerloontje al in de eerste week oe skeer.

  Zie welke criminelen nooit gewerkt hebben, DDB onschuldige mensen heeft vermoord en laten vermoorden, DNA leden van de NDP en andere coalitiegenoten van de huidige regering een omstreden amnestiewet gemaakt hebben om DDB uit de gevangenis te houden. Let op! Een rechtzaak ( cq voor moord van DDB) dat bij de rechtbank/krijgsraad ligt kan never nooit door een omstreden amnestiewet gestopt worden. Een rechter van de rechtbank/krijgsraad hoort een vonnis te geven. De grondet van de republiek Suriname is hoger dan een amnestiewet en voor moord hoort de rechter/krijgsraad een vonnis te geven. Ook internationale mensenrechten een nog hogere verdrag geeft aan dat het moet.

  Zie waarom NDP aanhangers en DNA-leden vinden dat DDB president moet worden. DDB is een moordenaar, een crimineel die zich met drugshandel heeft bezig gehouden en bekend is bij de DEA in USA en CIVD in Nederland. D4e DEA heeft zelf rechtstreeks contact met DDB gehad om geld te krijgen voor deze drugsdeal, maar toen puntje bij paaltje kwam, stuurde DDB Boerenveen naar Miami om de zaak af te handelen. Hoe het met Boerenveen is afgelopen, weet u wel en zie wie erin wezen in de gevangenis van USA/Miami moest worden opgesloten.

  Sranansma oe wiki en zie wie u zand in de ogen strooit, nooit gewerkt heeft en toch de rijkste man van Suriname is. Zie hoe arm u ben.

  zie wat er met 500.000 Nederlandse gulden tussen 1980 en 1892 is gebeurd en in wiens zak het is terecht gekomen.

  wie houdt wie voor de gek?

  Sranansma oe wiki!
  Time4Change!

  Chan4Pres!

  Stem V7

  Hoera!, Hoera!, Hoera!

  Stem daarom op V7

  God Zij Met Ons Surinamers.


  Maak melding
 7. het is juist,,politieke figuranten hebben totaal geen verstand van politiek voeren..

  allemaal ja knikkers,, jé jé schreeuwers..

  na 25 mei a.s. zullen we zien wie beter is geworden

  wie de afgelopen 5 jaren meer beter is geworden..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES