‘Gedragscode nodig voor Surinaamse politici’

24

PARAMARIBO, 14 apr – Er is een gedragscode nodig voor politici en regeringsfunctionarissen. Dit stelt John van Coblijn, bestuurslid en parlementskandidaat van de Nationale Partij Suriname, NPS. De gedragscode moet binnenkort al worden ingevoerd.

In elk geval zal die binnen twee manden al moeten gelden. “Zonder een gedragscode voor politici wordt het parlement waardeloos. Zonder een gedragscode is de politiek dood”, zegt Van Coblijn tegenover de Ware Tijd. De gedragscode moet onder meer integriteit en voorbeeldig gedrag terugbrengen in de politiek. De manier waarop bestuurders en parlementariërs zich gedragen heeft zijn weerslag.

Ambtenaren en burgers spiegelen zich makkelijk en dat wordt maar al te vaak vergeten. De gedragscode zal dus zo spoedig mogelijk aangenomen moeten worden door het parlement. “Het is niet correct dat burgers politici niet vertrouwen. De politiek moet veranderen, het vertrouwen van de samenleving moet terug”, aldus Van Coblijn.

24 REACTIES

 1. “Zonder een gedragscode voor politici wordt het parlement waardeloos. Zonder een gedragscode is de politiek dood”, zegt Van Coblijn!

  Hoezo? De politiek kent zijn eigen gedragscode:
  1 – Beloof zoveel je kan
  2 – Scheld zoveel je kan liefst met krachttermen
  3 – Koste wat kost probeer in de DNA te komen of RR lid of what so ever.
  4 – Als je er éénmaal bent steel zo snel en zo veel als mogelijk
  5 – Rege; je vrienden en familie en laat het volk denken dat je hen steunt.
  6 – Ga met je rijkdom zoveel mogelijk van die jonge meiden achterna en zorg voor nakomelingen a la Dino
  7 – Vergaar zoveel als mogelijk grond van de overheid liefst zoals Brunsie honderden hectare
  8 – Licht zoveel als mogelijk mensen op en vraag de eigenaars van winkels beschermgeld.


  Maak melding

 2. gedragscode heeft totaal geen zin daar normen en waarden plaats hebben gemaakt voor moreel verval.

  Goed voorbeeld doet goed volgen…

  Een veelvuldige moordenaar, veroordeelde drugsdealer als press is zeker geen goed voorbeeld net als zijn ongeschoolde vrienden erom heen die flink aan het graaien zijn.

  De wetgeving moet worden aangepast dat randfiguren die een strafblad hebben nimmer een functie mogen bekleden binnen de politiek en tevens ambtenarij…

  Zij die de politiek willen ingaan moeten geschoold zijn.
  Zorg dat de juiste mensen op de juiste werkplek zitten en niet dat kennis plaats moet maken voor kennissen die niet eens het verschil weten tussen een potlood en een spijker.

  De jongeren moeten worden heropgevoed met normen en waarden tevens scholing…wang faya baka ede klap kan geen kwaad van tijd tot tijd als het nodig is..

  Ohhh wat verlang ik toch terug naar de tijd van De Vrolijke Jeugd..


  Maak melding

 3. Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft het ontwerp voor de acht kilometer lange dijk bij Weg naar Zee opgestuurd naar de Islamitische Ontwikkelingsbank

  Zal Suriname dan toch als springplank worden gebruikt om,hetgeen de eerdere opzet was van Dino, zich te laten gebruiken voor de Hezbollah etc???????

  Time will tell, let’s wait and see


  Maak melding

 4. Weer een broodje Aap
  Heeft Jozefzoon niet verklaard dat de middelen van de Spoorverbinding aangewend zouden worden voor de dijk naar Weg aan Zee.

  Wanneer gaat men u eens zien dat er van alle beloften helemaal niets uitkomt of op waarheid berust.

  Bij de Islamic development Bank zijn ze heus niet op hun achterhoofd gevallen.


  Maak melding

 5. Gedragsgscode is een e zwak instrument, kan aanvullend
  zijnop een zeer strenge anti-corruptiewet en een zware
  screeningswet voor diegenen die deel willen uitmaken
  van het landsbestuur !

  Verder is een complete rechtsstaat vereist, waarbij OM en
  rechters in alle vrijheid kunnen opereren !

  Hou de criminelen buiten het landsbestuur en hou het ambtenarenapparaat ook crimi-vrij !

  PS : Vecht elke dag voor uw mensenrechten !
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 6. Gedragscode…de enige goede gedragscode is dat ze baas b en kornuiten eens zouden opruimen, achter slot en grendel. Nu heb ik uit betrouwbare bronnen gehoord dat dit ook gaat gebeuren binnenkort. Links om of rechtsom het gaat gebeuren. Men gaat ingrijpen als hij er weer 5 jaren bij krijgt en als hij toch verliest komen ze hem ook halen dus voor Suriname altijd een win win situatie….


  Maak melding

 7. Ik snap het met coblijn. Waarom nu! Beseft u wel dat al criminelen en corruptenaren in het parlement zitten. Ik heb een beter idee! Maak een gedragscode dat iedereen een pistool mag hebben in het parlement. Praat je teveel knal hem of zij neer. Ik zie het zo ,het ruimt zich vanzelf op. Nu moet je tegen criminelen verantwoording afleggen en je verliest het.


  Maak melding

 8. Aan tante Miep,

  Vóór de onafhankelijkheid werd altijd gezegd, wij worden uitgebuit door die Hollanders !!!.
  Maar wie buit Suriname nu uit????????

  Zie je wat voor klote zooi het is geworden in het land.
  Het land is moreel in verval, vriendjespolitiek is normaal bij deze huidige regering. Zoonlief zit vast in usa. Vader desi is een moordenaar en drugsbarron wil je me zeggen dat deze president het land naar een hoger niveau kan tillen?

  No way, deze regering is ook bezig met etnisch politiek te bedrijven heel geraffineerd wat heel gevaarlijk is voor Suriname waar alle bevolkingsgroepen naast mekaar leven.
  Mark my words het wordt steeds erger en erger totdat de bom echt barst. Zie dagelijks hoeveel berovingen plaatsvinden waarbij mensen het leven laten. God zij met ons Suriname.


  Maak melding

 9. Beste Strafu, denk dat je het goed verwoord hebt. Een gedragscode is te vrijblijvend. Het invoeren van een anti corruptie wet en een goed screeningsbeleid zou wel het verschil kunnen maken. Denk dat je 60% van de ambtenaren kunt afschrijven.


  Maak melding

 10. Begin jij je alvast haaks te houden dan heb ik 1 goed voorbeeld om mij en willicht anderen aan vast te klampen. Tot nog toe hebben alle pogingen van predikers van ethiek schipbreuk geleden in de Surinaamse politiek. Zelfs Salaam Somohardjo praat over ethiek!


  Maak melding

 11. Ik weet dat suriname booming is… de tijd van armoede binnen deze samenleving is binnenkort verleden tijd. Alle kritiek op Suriname komt uit nederland. Jammer voor de klagers en critici op deze site. Jullie zullen helaas moeten blijven genieten van het steeds harder wordende Nederland. Mi niet…..


  Maak melding

 12. W. Whome
  Voor de ndp; Gij zult niet doden!!!

  =======+++++++++++++=====
  Gij zult het leven van 1.200 Surinamers niet op het spel zetten of opofferen.
  Bedoelt u dat?


  Maak melding

 13. Waarschijnlijk bedoeld hij een bewijs van goed gedrag: VOG
  Verklaring omtrent het gedrag.

  Dat vind ik een prima idee.
  Wat dat betekend dat een politicus geen strafblad heeft en zeker niet Internationaal wordt gezocht!


  Maak melding

 14. @paramang,

  Tjoep kerehee,

  Een van de vele voordelen van Nederland is het recht op inzage.
  Wij kunnen dus zien, dat jij na de coup en Moiwana oorlog gevlucht bent naar Nederland en nu een dikke Nederlandse TRIS pensioen krijgt (niet verdiend), net als je baas.
  Slaap je lekker dang??? Want jij zat aan de andere kant, niet aan de burgerkant.

  Dus….tan tieri ouwe.


  Maak melding

 15. Van wie is die 700 mio usd in Zwitserland?
  Bij een dergelijk bericht wordt normaal door de belastingdienst gelijk wel een onderzoekje ingesteld. Kan een leuke naheffing worden namelijk. Is gelijk de staatsbegroting weer een beetje op orde.
  Politiek zou dit moeten eisen en vragen stellen in de DNA


  Maak melding

 16. Een gedragscode voor Surinaamse politici? Dat gaat niet werken. De gemiddelde Surinaamse politicus weet niet eens hoe je dat woord schrijft, laat staan wat het betekent. Voor geld zetten Surinaamse politici alle principes overboord. Hoe kan het anders dat de hoofdverdachte in een meervoudig moordproces en veroordeelde crimineel president wordt van dit prachtige land. En hoe kan het dat de deken van de orde van advocaten zich aansluit bij de partij van Brunswijk, ook een veroordeelde drugscrimineel. Surinaamse politici moeten zich schamen voor het voorbeeld dat zij aan de jeugd geven.


  Maak melding

 17. @GetReal Jouw president heeft geen strafblad, doch een STRAFBOEK !

  Raadseltje : ; Welk strafBOEK is omvangrijker ? Die van Dino
  of die van Desi ?


  Maak melding

 18. @reality,
  @jimmy, whahahaha, je hebt gelijk, waarschijnlijk heeft reality dit gehoord van limbo, de alleswetende nietsnut!

  De pres van Nederland gaat nog steeds op zijn fiets naar een volkswijk om lessen te verzorgen.
  Hij heeft geen dubbel geblindeerde ka-dilac met 20 bodyguards nodig, omdat hij nergens bang voor hoeft te zijn.
  En ook geen amnestie.

  Toedels!


  Maak melding

 19. De grondwet moet een grondige herziening krijgen! Wist ge dat oud oresident Ronaldo Ventitiaan nogsteeds maandelijks de uitbetaling avn Surinaamse presidet krijgt gestord; en nu komt het mooie ZO LANG ALS HIJ LEEFT. Dat is toch te gek voor woorden. Ook zou het mij meer dan goed doen als personen met een andere nationaliteit maar die hier vertoeven ook plaats mogen nemen in de Surinaamse politiek. Mensen met kennis, spreekvaardigheden en echte politieke wijsheden. Iedereen wonende in Suriname vindt het een topland alleen is het beleid vol corrupte wat het land weerhoudt van z’n maximale potentie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.