Maatregelen Go Ahead Eagles na racistisch actie tegen Wijnaldum

20

Voetbalclub Go Ahead Eagles onderneemt stappen tegen fans die afgelopen weekend hun eigen speler Giliano Wijnaldum racistisch bejegenden en fysiek bedreigden. Dat heeft de club in een statement op de eigen website laten weten. Go Ahead Eagles schrijft hieroverover dat zij het racistisch bejegenen en fysiek bedreigen van zijn eigen spelers niet accepteert.

Maandagochtend is het incident door de club grondig bestudeerd en gereconstrueerd. Uit objectieve getuigenverklaringen is helder geworden dat Giliano Wijnaldum zowel verbaal als fysiek ontoelaatbaar is bejegend. Er zijn racistische uitspraken richting Wijnaldum geuit en de speler is na het verlaten van het parkeerterrein bij het stadion achtervolgd en in het nauw gebracht. Go Ahead Eagles wil en zal niet accepteren dat de veiligheid van zijn spelers in het geding komt.

Daarnaast wijst Go Ahead Eagles iedere vorm van racisme af. Racistisch gedrag past niet bij de club en personen die zich hieraan schuldig maken zijn niet welkom. De clubleiding keurt de gebeurtenissen rond Giliano Wijnaldum, na de wedstrijd tegen FC Twente zondagmiddag, ten zeerste af en heeft met afschuw kennis genomen van het incident dat rond het stadion plaatsvond. Zij gaat nu stappen ondernemen tegen de betrokken personen.


20 REACTIES

 1. @ Henkes,

  Die oerdomme ‘supporters’ van Go Ahead vonden dat Giliano Wijnaldum zich niet voldoende had ingezet en vroegen hem daar na de wedstrijd rekenschap voor. Hij werd racistisch uitgescholen en zelfs toen hij het parkeerterrein verliet werd hij door een groepering achtervolged en ingesloten. Schandelijk! Het bestuur van GAE neemt maatregelen, maar of dit afdoende is waag ik te betwijfelen.


  Maak melding

 2. Dit is symptoonbestrijding.

  Om dit probleem adequaat op te lossen moet er een integrale aanpak van racisme komen, te beginnen met de opvoeding van de jeugd.


  Maak melding

 3. Meer info… http://www.nu.nl/voetbal/4029903/

  Slechte zaak dat het gebeurd is, goede zaak dat er direct is opgetreden – de verantwoordelijken opgespoord zijn, een levenslang stadionverbod krijgen en worden vervolgd voor openlijke geweldpleging en racisme…

  Racisme is van alle landen en alle kleuren – maar niet elk land treedt er kordaat tegen op (I’m looking at you, Su…)…


  Maak melding

 4. Zeer benieuwd welke stappen ondernomen worden. Het is immers een bekend gegeven dat in Nederland zwak word opgetreden tegen racisme. Kijk naar de reeds eerdere discriminerende incidenten op en buiten het voetbalveld (soms met beeld en geluidsmateriaal vastgelegd), de aloude en nochtans voortdurende discriminerende behandeling van allochtonen in het uitgaansleven, discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt, discriminatie van Politie agenten in hun bediening naar allochtone publiek, etc, etc. Het enige feit waar men wel daadkrachtig optreed is bij antisemitisme, notabene een populatie die 0,1% van de Nederlandse bevolking uitmaakt!?!


  Maak melding

 5. @PATRIOT.

  In Nederland kan je tenminste aangifte doen van discriminatie en elke aangifte wordt in behandeling genomen.

  https://www.discriminatiezaken.nl/meldformulier/

  Je opmerking dat Joden wel beschermd worden en dat dit onzin is, omdat ze maar 0.1% van de bevolking uitmaken, is overigens extreem discriminerend;

  Discriminatie en de ernst er van heeft niets te maken met de omvang van de tekort gedane bevolkingsgroep.

  Of het nu om 1% of 100% gaat – discriminatie is iets dat strafbaar is, tenminste… in Nederland.


  Maak melding

 6. Dinsdag 14 april 2015
  Menzo: ‘Het snijdt door je ziel’

  door Erik van Haren en Mike Verweij
  AMSTERDAM –

  De racistische opmerkingen die Giliano Wijnaldum (22) na Go Ahead Eagles-FC Twente door een aantal supporters naar zijn hoofd kreeg geslingerd, kwamen voor Stanley Menzo (51) niet als een verrassing.
  “Racisme sluimert altijd en het is er nu – net als bij de Oranjeselfie van Leroy Fer en zijn ploeggenoten – helaas weer eens uitgekomen.”

  Stanley Menzo tijdens zijn loopbaan:

  De voorzitter van de stichting Suriprofs, de verzameling Surinaamse voetballers in Nederland, is ervaringsdeskundige.
  “Ik heb in mijn actieve loopbaan veel met racisme te maken gehad”, zegt de voormalige keeper van onder meer Ajax, PSV en Oranje.
  “Er werden bananen op het veld gegooid en er waren spreekkoren te horen.”Het liet Menzo niet onberoerd.
  “Het snijdt door je ziel en daarom voel ik met Giliano mee. Ik moet hem een groot compliment maken dat hij zich zo heeft ingehouden.
  Dat is heel moeilijk als mensen je recht in je gezicht voor alles en nog wat uitmaken wat met je huidskleur heeft te maken.”
  “De reactie naar Giliano is pure haat richting een gekleurde voetballer. Gelukkig komt racisme veel minder vaak voor dan in mijn voetbaltijd. Maar ik merk wel dat sommige mensen de discussie over Zwarte Piet aangrijpen om hun denkbeelden weer te uiten. Discriminatie zal ook nooit verdwijnen, omdat er altijd mensen blijven die het op gekleurde spelers hebben gemunt.”


  Maak melding

 7. discriminatie, een aantal hier heeft er de mond vol van terwijl ze zelf alles wat maar een beetje afwijkt van hun eigen soort generaliseren, beledigen en uitschelden, steek je hand eens in eigen boezem, en wie de schoen past trekke hem aan


  Maak melding

 8. Een land waar politieke leiders racistische uitlatingen mogen maken zonder te worden vervolgd geeft aan hoe gezond de maatschappij in Nederland daadwerkelijk is. Regeringleiders zijn een weerspiegeling van de samenleving. De schaduwpremier Wilders spiegelt de realiteit. Nog schokkender is het feit dat niemand niets doet. De minderheden hebben geen recht van spreken en worden gauw in de maatschappij afgezet als “zeurpieten”.


  Maak melding

 9. @ Tune,

  Dat is niet helemaal correct wat je zegt. Discriminatie is in Nederand strafbaar en Wilders staat nog een aantal rechtzaken te wachten.


  Maak melding

 10. “Racisme is van alle tijden”
  “Overal komt racisme voor”
  “Kijk naar SU”
  “Anderen doen het ook, en wel met hun eigen soort”

  DOODDOENERS, al deze uitspraken! Het zijn de mensen die altijd weer wijzen naar anderen en/ of het probleem bagatelliseren, zij die ervoor zorgen dat racisme nooit in de kiem gesmoord zal kunnen worden. Door deze mensen houdt Racime stand. Zij vormen een voedingsbodem voor rassenhaat en minachting voor een andere groep omdat ze altijd wijzen naar een ander!
  Als de politie jou aanhoudt omdat je door het rode licht hebt gereden zeg dan: “kijk die man voor mij deed het ook.”
  Dan zal je zien wat de Politie doet.
  Neem je eigen verantwoordelijkheid en leg de schuld niet bij een ander, ook al doet die hetzelfde.


  Maak melding

 11. Dit is racisme. Een fenomeen dat nooit zal verdwijnen zolang zwarte mensen zelf weinig tot niets ertegen ondernemen. Begin met de kinderen en vier in ieder geval geen sint met zwarte piet. Eis dat de eurocentrische geschiedschrijving vervangen wordt


  Maak melding

 12. 14 april 2015
  ‘Dit soort uitwassen tegengaan’
  KNVB vraagt Wijnaldum om aangifte

  door Erik van Haren & Mike Verweij

  De KNVB heeft contact met Go Ahead Eagles opgenomen om Giliano Wijnaldum ertoe te bewegen aangifte wegens racisme te doen. “Dat vinden wij belangrijk”, laat een woordvoerder van de voetbalbond weten.

  Eagles-speler Wijnaldum kreeg het na het thuisduel met FC Twente aan de stok met zijn eigen fans, die hem racistisch beledigden. “Omdat het een incident buiten het stadion, op de openbare weg betrof, valt deze zaak buiten de bevoegdheid van de aanklager betaald voetbal”, aldus de woordvoerder.

  “Maar er is de KNVB zo veel aangelegen om dit soort uitwassen tegen te gaan, dat we zelf het initiatief hebben genomen”, zegt de bond. “Er is contact opgenomen met de politie en het Openbaar Ministerie.
  Daarbij hebben we aangegeven dat we het belangrijk vinden dat er iets met dit voorval wordt gedaan.”
  De KNVB: “Als het niet via het civielrecht – onze tuchtrechtspraak – kan, dan via het strafrecht.
  Overigens vinden wij dat er in dit soort gevallen altijd strafrechtelijk actie moet worden ondernomen, omdat de Nederlandse wet wordt overtreden.
  Daarom hebben we Go Ahead Eagles en Wijnaldum gestimuleerd het hier niet bij te laten zitten.”


  Maak melding

 13. @hans

  discriminatie, een aantal hier heeft er de mond vol van terwijl ze zelf alles wat maar een beetje afwijkt van hun eigen soort generaliseren, beledigen en uitschelden, steek je hand eens in eigen boezem, en wie de schoen past trekke hem aan

  Dit bericht hier boven moet je eens lezen.
  Precies wat ik steeds in jouw topics lees.
  Trek het je aan en………tutupmulut mulut ja!


  Maak melding

 14. @ Bakra Basi

  Je kan in Nederland overal aangifte van doen, dit betekent niet direct dat het in behandeling genomen of dat er daadwerkelijk onderzoek naar een incident verricht word waar iets uit voort komt.

  Joden worden in Nederland beschermd en dit is geen onzin maar een keiharde feit, zie de Marechaussees die geposteerd staan bij joodse objecten zoals scholen, voor welke groep is er ooit zo’n inzet gepleegd? Het EL AL toestel dat neerstortte in de Bijlmer/A’dam Zuidoost, ooit gehoord wat men vervoerde, vrachtlijst ooit gezien? Bij joodse spreekkoren word er door de Nederlandse politiek ingegrepen op welke manier dan ook. Bij het gooien van bananen/schillen of het maken oerwoudgeluiden word het afgedaan met, ”ik heb niet gehoord wat men riep”, ”het incident was niet racistisch bedoeld, het is traditie”, ”of wij kunnen dit soort spreekkoren niet accepteren, wij zijn tegen racisme” etc. etc. Maar echt daadwerkelijk ingrijpen en optreden gebeurd niet. Zie het incident met de Wilders uitspraak betreffende minder Marokkanen, duizenden aangiftes gedaan bij de Politie enz., iets uit voortgekomen? Zie het incident met de foto’s rondom de donkere jongens, waar een aantal van Surinaamse afkomst is, is daar daadwerkelijk krachtig bij opgetreden. Ik kan je nu al vertellen, dat degene die desbetreffende discriminerende opmerkingen op het internet hebben geplaatst niet meer dan een kleine geldboete hebben gekregen die men ook nog gespreid kan afbetalen. Zie het incident rondom de overgang van Vermeer naar Feyenoord, daar is helemaal niks mee gedaan. Of discriminatie in het uitgaansleven, een aloud probleem, is er ooit 1 uitbater bestuurlijk beboet in Nederland, sterker nog, is er ooit 1 horecatent door gesloten geraakt?

  In Nederland word selectief opgetreden, de benodigde instituten en of instellingen zijn misschien dan wel aanwezig maar van werkelijk ingrijpen en/of optreden is vaak geen sprake. Ook de benodigde instrumentarium ontbreekt veelal voor een daadkrachtig optreden. Desbetreffende fundament word ook niet gelegd om veelal schadevergoedingen te voorkomen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.