‘Geen foute piloten in cockpit Surinam Airways’

16

PARAMARIBO, 7 apr – Piloten die om een of andere reden niet geschikt zijn te besturen, komen de cockpit niet binnen. Dit zegt directeur Ewald Henshuys van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM. Recent was er nog een incident.

Het bewees dat het uitsluitingsysteem bij het luchtvaartbedrijf werkt. “De kracht van ons systeem is extra alertheid, waarbij iedereen op elkaar lelt. Het succes hiervan is niet zo lang terug bewezen tijdens een incident met een dronken piloot. Zijn copiloot had zich namelijk op het standpunt gesteld dat hij niet zou vliegen met de gezagvoerder, omdat die dronken was”, zegt Henshuys tegenover de Ware Tijd.

De directie van het bedrijf heeft het standpunt van de copiloot ondersteund. De kracht van het systeem heeft alles te maken met kleinschaligheid. Er kan makkelijker op elkaar worden gelet en het gebeurt ook. “Grote westerse maatschappijen zijn erg individualistisch en er wordt gefocust op de prestaties van het individu. En als de prestaties van de persoon goed zijn, is er niets aan de hand”, aldus Henshuys.


16 REACTIES

 1. Henshuys moet zijn waterdichte methoden ook maar leren aan het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), dan worden er in Suriname geen geestelijk gestoorde (zelf) moordenaars bij de verkiezingen toegelaten, die er alles aan doen om het Schip van Staat te mogen besturen. Uit alles blijkt dat er te veel van dit soort gelukzoekers in Suriname mogen meedingen naar het hoogste ambt en als ze er eenmaal zitten, sluiten ze zich af en luisteren ze niet meer naar hun opdrachtgever, het volk. Het kan ze dan niets schelen of door hun egoïstisch handelen het Schip van Staat, met alle Surinamers aan boord, of ze nu jong, oud, groen, geel, oranje of paars zijn, te pletter slaat op de klippen.


  Maak melding

 2. wat een onzin weer. Henshuys is alweer vergeten dat in 1989 een SLM vliegtuig bij zanderij is neergestort door toedoen van een Captain die nooit in de cockpit van het vliegtuig had mogen zitten! Het probleem van kleine maatschappijen als SLM is, dat ze vaak verlieslatend zijn en hard bezuinigen op personeelskosten. Ze kunnen de hoge salarissen van de grote maatschappijen niet betalen en moeten vaak dus genoegen nemen met de mindere goden onder de vliegeniers. Dat zijn vaak jonge piloten, met (te) weinig ervaring of juist oude, die bij andere maatschappijen al met pensioen zijn gestuurd. het gaat echt niet alleen maar om het voorkomen dat een malloot met zelfmoordneigingen in de cockpit plaatsneemt. Ook die tweederangsbeunhazen met hun vervalste brevetten, verdoezelde afkeuringen door grote maatschappijen, of roekeloze broekies die koud van de vliegschool komen en dan de verantwoordelijkheid van een groot vliegtuig krijgen moet je uit de cockpit en de captains seat weghouden. Daar is SLM volgens mij helemaal niet zo goed in. Waarmee ik niet beweer geen vertrouwen te hebben in de piloten van SLM. Ik vlieg altijd met SLM, maar Henhuys moet niet doen alsof SLM haar zaakjes zoveel beter op orde heeft dan grote maatschappijen.


  Maak melding

 3. Een reactie van de maatschappij kon in dit geval beter achterwege zijn gebleven. De vergelijking met grote Europese maatschappijen is krom. En het is al angstig genoeg om te weten dat piloten van een maatschappij het besluit nemen om dronken op het werk te verschijnen. Heb niets gelezen over een eventuele sanctie.


  Maak melding

 4. 07 april 2015

  Wat hier dan verzwegen wordt is de vraag, wat er verder met die dronken piloot gebeurd is.

  Is hij geschorst of mocht hij wel half nuchter als gezagvoerder de volgende vlucht leiden?

  Henshuys, geef Srika nu de ware toedracht van zaken!!!
  Srika


  Maak melding

 5. Mooi mooi, chapeau, bravo!

  Maar was onderste echt nodig?

  “Grote westerse maatschappijen zijn erg individualistisch en er wordt gefocust op de prestaties van het individu. En als de prestaties van de persoon goed zijn, is er niets aan de hand”, aldus Henshuys.

  Gaan we weer. Grote westerse maatschappijen hebben een reserve vliegtuig klaar wanneer er vertraging is op de thuisbasis. Grote westerse maatschappijen behandelen hun passagiers als mensen en respecteren hun rechten bij vertragingen.


  Maak melding

 6. Foute piloten bestaan niet.
  Piloten zijn ook gewone mensen , en maken ook weleens fouten.
  Er moet echter wel onderscheid gemaakt worden tussen een fout maken en geestelijk ziek zijn.
  Geen enkel maatschappij is daarvoor gevrijwaard, m.a.w. We moeten hopen dat zoiets nooit meer gebeurd, maar het kan altijd , ook bij de SLM .. Zo simpel is het wel.


  Maak melding

 7. “De kracht van ons systeem is extra alertheid, waarbij iedereen op elkaar let. Het succes….” aldus Ewald Henshuys.
  De kracht van het systeem zou veel beter tot uiting zijn gekomen indien gezagvoerders en co-piloten vòòr elke vlucht een verplichte alcohol test zou ondergaan en periodiek een drugstest.
  Je hebt de verantwoording over heel wat mensenlevens, op elkaar letten is daarom niet voldoende.


  Maak melding

 8. Grote Westerse maatschappijen laten niet toe dat hun vliegtuigen ingepikt worden door foute regeerders, waardoor hun betalende passagiers urenlang en soms zelfs dagenlang gedupeerd worden.


  Maak melding

 9. aah.. misplaatste opmerkingen van de Directeur.
  Wat is nu een foute piloot? Definieer.
  En de zogenaamde onkwetsbaarheid van het eigen beleid etaleren hoort meer thuis bij door bier vernevelde djaf onderonsjes.

  Foei!


  Maak melding

 10. Weet henshuys wel hoe een cockpit er uitziet! Wat een flater zeg van deze , ieder piloot kan goed zijn , maar welke directeur vann een luchtvaartmaatschappij heeft inzage in het prive leven van zijn piloten, tell me? Henshuys die slm van jou , jij wordt er alleen beter van en je vriendjes en familie. Als er ingecheckt zijn geen van jullie te vinden op de werkvloer, nee want dan zitten jullue in de bussines lounge met belangrijke vriendjes en familie. De rest kan jullie geen geen reet schelen.


  Maak melding

 11. Meneer Henshuys,
  U trapt op een open deur, “niemand heeft het menselijk fallen in de hand”. Het correct handelen van het individu hangt af van een konflikt aan factoren. God helpe ons dat het steeds goed blijft gaan.
  Mensen kunnen onverhoeds iets in hun hoofd halen, dan hebben wij de poppen aan het dansen. Het terrorisme laat weinig ruimte om na te denken hoe het cokpit toegangkelijk te houden voor beider vliegers. Dat was in het recente geval (Franse Alpen) het vraagstuk!


  Maak melding

 12. Als de toelatingseisen steeds worden aangepast naar een niveau waaraan de vrienden en familileden wel voldoen, wel ja, dan heb je pas een goed systeem.
  Begin de prijs van de tikcets maar te verlagen!


  Maak melding

 13. En moeten we Henshuys zomaar geloven? De SLM heeft ons in het verleden veel meer van deze onzin wijsgemaakt.Meneer Hen bent een een psycholoog of een waarzegger?


  Maak melding

 14. Straks komt deae gek met nog een verhoging van de ticket, reden: je moet betalen voor verhoogd risico dat een vliegtuig neerstort door menselijke falen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.