‘Surinaamse jongeren drijven van elkaar weg’

39

PARAMARIBO, 6 apr – “Wat drijft onze jongeren om te kiezen voor geweld in plaats van leren om samen op te trekken in vrede en harmonie? We drijven van elkaar weg en richten ons zelf en elkaar te gronde.” Dit stelt het Nationaal Jeugd Parlement ,NJP, naar aanleiding van de recente gewelddadige dood van een tiener.

De jongen werd vermoedelijk geveld door de hand van een andere jongeman. Het gebeurde op de parkeerplaats van TBL Cinema’s. Het is het tweede incident met dodelijke afloop in relatief korte tijd, waarbij jongeren betrokken zijn. Volgens het NJP is het hoog tijd om het tij te keren. “Normen, waarden, liefde hebben voor elkaar, elkaar tolereren en respecteren zullen allemaal mooie woorden blijven wanneer wij leven alsof er geen toekomst bestaat.”

Het mens-zijn moet centraal worden gesteld. “We moeten nu gaan beseffen dat wij de beslissers zijn van de toekomst. We zijn veerkrachtig en staan midden in de gemeenschap. We zijn in staat positieve veranderingen te brengen. Als we dit onverantwoord gedrag in stand houden zullen we gezien worden als een bedreiging voor vrede en stabiliteit in ons land”, aldus het Nationaal Jeugd Parlement.

39 REACTIES

 1. Dat klopt. En deze normen en waarden moeten bij de jongeren vanaf de lagere school geimplementeerd worden.

  Vanaf de middelbare school moet er een vak komen: Ethiek.
  Bijvoorbeeld wat goed en wat slecht is.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 2. tijd voor het njp om de hand in eigen boezem te steken en zich af te vragen “waarom is een groot deel van onze jeugd zo crimineel …..” zelf denk ik dat zij tot verrassende conclusies zullen komen, die iedereen die volwassen is, al heeft kunnen voorspellen. kort door de bocht genomen: je neemt een moordenaar en crimineel als voorbeeld voor het land, wat wil je dan? en zelfs durf je als njp hem nog te verdedigen. wat wil je dan? zelfamnestie voor jongeren?


  Maak melding

 3. Voeden, opvoeden, tuchtigen, begeleiden, let’s take a look in that big MIRROR.
  Vaders en moeders nemen hun verantwoordelijkheid niet! Trappen de kids de wereld in en nemen vervolgens de benen. Ja jij en jij en jij JA!


  Maak melding

 4. NJP die vraag moet je openlijk stellen aan jouw moordenaar/drugsdealer president, want hij heeft geweld gezaaid en nu plukken we met z’n allen de vrucht ervan. Deze moordenaar rijdt nu zelf rond in kogelvrije autos rond, overal waar hij staat heeft hij op z’n minst 12 zwaar bewapende mannen als beveiligers.
  Vraag aan DDB, de moordenaar die als rolmodel fungeert, waarom zoveel geweld in Suriname.
  Het probleem van onze media is dat men de moordenaar zulke kritische vragen niet durven stellen en hem confronteren met de naakte waarheid.


  Maak melding

 5. Alles is terug te voeren naar de lijders waar de jeugd met grote bewondering naar opkijkt. Hun grote lijder die geen respect voor het leven heeft en dmv de amnestiewet zichzelf gevrijwaard heeft van de gevangenis loopt nog vrij rond.
  Aan deze jeugdige dader zal er voor die ene dode geen amnestie worden verleend, dat staat als een paal boven water vast. Wie was zijn grote voorbeeld???


  Maak melding

 6. De normen en waarden ontbreken bij hun politieke leiders. Een feit is zelf dat dit gedrag wordt beloond. Voorbeelden daarvan ten overvloede.


  Maak melding

 7. ben er gedeeltelijk mee eens..

  om te beginnen MOETEN w ij suries goede goed geschoolde ontwikkelde leiders bezitten/hebben zonder enig negatief blazoen,dus clean zijn geen veroordeelde crimes….

  net als je ouders goede opvoeders met waarde en normen beschaafd zijn beleefd met goede manieren..

  een crime lijder is nooit goed voor wie dan ook,laten we eerlijk zijn..,,dat wil je toch ook niet..


  Maak melding

 8. @ PARAMAN.

  Het ligt echt niet aan de ouders.

  Let goed op als de ouders van jouw aloi , tot in hun hersens
  PAARS zijn, dan wat verwacht je van hun kids??????

  Zo dom en achterlijk zij zijn om een President te kiezen die een
  strafblad heeft, en BLOED AAN ZIJN HANDEN KLEEFT.

  Leer de JONGEREN hun geschiedenis, en laat ze zelf de keuze maken.


  Maak melding

 9. Het NJP kan nog met een gerust hart naar bed.Andere landen in de regio hebben een veel groter aantal doden per jaar.Wij hebben nog steeds minder dan 50.Vraag het maar aan Bellie.Die heeft een bord voor zijn huis staan met de tekst.”Verboden hier te bevallen”.Dat huis kan je niet mislopen.


  Maak melding

 10. Iedereen heeft het filmpje van de overleden tiener kunnen bekijken. Is het iemand, naast het gedrag van de tieners zelf, ook opgevallen dat de politie agenten in het filmpje niet optreden? Ik zag zelf niet dat een van hen de tiener probeerde te reanimeren of te hulp schoot. Dit is een manier van handelen die ik nog nooit eerder heb gezien, vooral niet van onze belangrijkste beschermers. Ik ben van mening dat er hier zeer kritisch naar gekeken moet worden. Als onze beschermers zo worden opgeleid, moeten wij als burgers per direct stappen aondernemen richting onze politieke leiders. De jeugd moet hiernaast zowel door de scholen, ouders en de overheid worden aangepakt.


  Maak melding

 11. Pasen is bezinning, pasen is opofferen, pasen is liefde en vrede.
  Pasen is een feest voor allen, pasen brengt ook volkeren bijelkaar van alle gezindten. Pasen peace for ever and god bless Surinam


  Maak melding

 12. Met criminelen als leiders en zelfs een president van het land die met bloed aan hun handen tot de rijkste mannen van Suriname behoren zonder een dag eerlijke te werken, verwacht je tot niet dat de jeugd met deze rolmodellen zich anders gaan gedragen????


  Maak melding

 13. Is het gek dat in een land veel kinderen rondlopen die niet eens hun biologische vader kent, waar veel vrouwen 3 of 4 kinderen hebben van 2 of 3 vaders, vrouwen die er grotendeels alleen voorstaan wat de opvoeding betreft en ook nog voor moeten zorgen dat er brood op de plank komt, is het dan gek dat kindern ontsporen waar de criminaliteit alleen maar toeneemt met als grote voorbeeld een voor drugshandel veroordeelde massamoordenaar, met een zoontje die voor soortgelijke misdaden in amerika in de bak zit, een Brunsie die met wapens op het voetbalveld loopt te zwaaien en scheidsrechters bedreigt, die ook bloed aan zijn handen heeft van Moiwana, en ook nog een bankrover is, met ook een fijn zoontje die zijn eigen vader berooft van een smak geld van dubieuze herkomst, een adviseur van Bouterse himself die toen hij nog op O.W. zat de boel voor een heel aardig bedrag geflest heeft. en het ergste is dat dat ook nog door een aantal onder de mat geschoven wordt of wordt goedgeluld, wat een kutmentaliteit
  Is het dan gek dat een bepaald gedeelte van de jeugd de verkeerde kant op gaat, dacht het niet


  Maak melding

 14. -Dit krijg je als men voor een president kiest die ook heeft gemoord en racistische- uitspraken doet richting een ander cultuur.
  Een weerspiegeling naar het volk toe en velen nemen het gedrag over.
  Hoe zit het met de opvoeding???

  Velen houden nog van de slavernij en het gratis ontvangen, dus sterkte.
  Zie waarom dit ook met de jongeren gebeurd, omdat hen niet geleerd wordt dat werken loont.

  Succes met dezelfde leiders die men zal kiezen.


  Maak melding

 15. waarom is de boodschap van de heer de zoon van god z.a. zelf gezegd niet door gegaan..

  hoe geloof waardig ben je nog..

  je zegt iets en doet het vervolgens niet,wanneer het er op aan komt..

  dit is zuiver liegen-bedriegen-bedrogen..

  hoe-zo nog 5 jaar,waarop moeten we dan vertrouwen..

  is dit uitstel van . . . . .


  Maak melding

 16. Probleem zijn de ouders.
  Ouders geven geen goede opvoeding meer aan hun kinderen. Alles draait om macht,geld en materie.
  Kinderen horen na 1800 uur thuis te zijn. Volgende dag naar school. Hebben geen respect meer voor ouderen.
  Zijn alleen bezig met muziek,film,sex en hun mobieltjes.
  Ouders horen ze hierop aan te spreken


  Maak melding

 17. Ach, het zijn de kinderen van de toekomst! Vooral aan de creoolse bevolking die in nederland wonen. Waar is jullue grote smo..werk. radio mart ik hoor je niet. A kis deng mooi. Leiders die het goede voorbeeld zouden moeten. En de ouders die zijn net zo erg in su want problemen kunnen ze niet oplossen. Ga maar zelf kijken wat voor volk aan de zwartenhovenbrug straat rond scharrelen. Dan zult u zelf uw conclussie trekken. En nogmaals dit heeft niks temaken met ras of haat! Dit is gewoon triest!


  Maak melding

 18. Wel makkelijk dat de schuld bij de leiders van het land ligt. De schuld ligt meer in de mentaliteit van de creolen. Hun mentaliteit moet veranderen. Ga studeren en werken voor je geld.


  Maak melding

 19. beste Makka je heb helemaal gelijk, als de ouders geen normen en waarden bij brengen bij hun kinderen, dan hoort de leiders te doen en 1 uurtje per dag van jongs af les krijgen op school in normen en waarden, als de ouders het falen dan heb je altijd op school les g over fansoen gehad en zoals makka zei dat de meeste leiders zelf niet weten wat fansoen is,is waar, wanneer zullen dan de kleintje zich fansoenlijk gaan gedragen, ik praat over het hele wereld . groetjes


  Maak melding

 20. Kolibri.de waarheid is gewoon dat het maar 1 soort is.Soms is de waarheid hard.Molenaar heeft gelijk nu hoor ik niks van die paarse bende.En zal men hier van leren om wat voor de jongeren te gaan doen zoals buurthuizen of een eigen plek waar je kan hangen en je vrienden kan ontmoeten een playstation spelen of andere vaardigheden kan leren met pc.Zo leer je elkaar kennen en elkaars cultuur,dan kweek je respect voor elkaar.Van de oude generatie hoef je niks te verwachten want die blijven Suriname besturen vanuit een racistisch oogpunt.Dus jongeren kom voor je rechten op en maak plezier met elkaar in plaats van moorden,dat heeft jullie pres al gedaan en je ziet wat er van komt.Niks goeds.


  Maak melding

 21. Mischien moet Su bekend worden gemaakt met het begrip van: PRE-DESTINATIE.
  Kinderen zijn het product van hun ouders. En de ouders zijn verantwoordelijk voor voeding en opvoeding die deze kinderen krijgen.
  Kinderen kijken altijd naar rolmodellen bv arts, piloot, brandweerman, politieman en andere figuren die ze dan zien als helden met kwalificaties zoals degrees & diplomas.
  in Su worden mensen met een degree & of diploma weg gebagatelliseerd door de mensen die het niet hebben.
  En daarmee praten ze hun eigen gedrag goed.
  kijk je nu naar het landschap dan zie begrippen voorbij komen zoals: Roofoverval, Diefstal, plundering, snel rijk worden, list, bedrog, verraad, verzet, samenzwering, connecties, criminalitiet, corruptie, chantage en meer.
  Dat zijn de voorbeeldrollen van onze leiders. Iedereen is rijk geworden met gronduitgiftes, handel zonder te investeren en meer.
  Dat de jeugd dat ook gaat doen is gewoon een kwestie van tijd.
  En we gaan het allemaal mee maken in ons mooie landje.


  Maak melding

 22. Dit is een wereldwijde vertoning van jongerenpubers of schoolgaande jongeren. En Suriname valt best wel mee in vergelijking met andere landen in de wereld. Engeland waar tieners elkaar een hele tijd doodstaken. Amerika waar solotieners hele universiteitscampussen met machine geweren studiegenoten uitroeien. En wat denk je van Nederland? Daarom vijanden van het Surivolk aub probeer suriname in naam van de NDP niet vals zwart te maken met deze gelegenheid.


  Maak melding

 23. Miguel van Assen heeft goud in de wacht gesleept op het onderdeel hinkstapspringen tijdens de 44ste Carifta Games. Hij legde een afstand van 16.24m/wind 0.7. Suriname behaalde twee medailles. De eerste was Zilver voor Zainy Nelzon op de eerste dag, ook op het onderdeel hinkstapspringen 11.73m/wind 2.7.

  In de groep van Miguel eindigde op de tweede plaats Obien Wasome (Jamaica) met 15.85m/wind 2.4 en derde werd Odaine Lewis (Jamaica) met 15.79m / wind 3.3


  Maak melding

 24. Jimmy, Koibri,

  De waarheid is gewoon dat het maar 1 soort is die van de brug springt of gramoxone inneemt. Er ligt een schone taak klaar voor de Surinaamse overheid om via TV-spotjes of een ministerie van gezins- en familiezaken in te stellen. Hier wordt via de Staat de nodige voorlichting gegeven over zinloos geweld, maar het help niet echt, want het is gewoon dat het maar 1 soort hooligans is, die keet trapt na een voetbalwedstrijd. Maar ja, er moet ergens een begin worden gemaakt en gewoon doorgaan met veel voorlichting geven over zinloos geweld.


  Maak melding

 25. Jimmy, Kolibri,

  De waarheid is gewoon dat het maar 1 soort is die van de brug springt of gramoxone inneemt. Er ligt een schone taak klaar voor de Surinaamse overheid om via TV-spotjes of een ministerie van gezins- en familiezaken in te stellen. Hier wordt via de Staat de nodige voorlichting gegeven over zinloos geweld, maar het help niet echt, want het is gewoon dat het maar 1 soort hooligans is, die keet trapt na een voetbalwedstrijd. Maar ja, er moet ergens een begin worden gemaakt en gewoon doorgaan met veel voorlichting geven over zinloos geweld.


  Maak melding

 26. @misabitoch

  Mischien moet Su bekend worden gemaakt met het begrip van: PRE-DESTINATIE.
  Kinderen zijn het product van hun ouders. En de ouders zijn verantwoordelijk voor voeding en opvoeding die deze kinderen krijgen.
  ===========================
  Hopelijk wordt met de afwezigheid van Dino een lange lijn doorbroken.


  Maak melding

 27. Henk Molenaar
  Met criminelen als leiders en zelfs een president van het land die met bloed aan hun handen tot de rijkste mannen van Suriname behoren zonder een dag eerlijke te werken, verwacht je tot niet dat de jeugd met deze rolmodellen zich anders gaan gedragen????

  beste henk de tolynaar, onderzoek heeft willen uitwijzen dat Mark Rutte minister-president van nederland homo is, wil dat zeggen dat alle jonge nederlanders ook homo’s zijn??? wilders geeft vaak af op de islam, wil dat zeggen dat aale nederlander ook afgeven op de islam.


  Maak melding

 28. Wie dit niet heeft zien aankomen is horende doof en ziende blind! De verloedering van de Surinaamse jeugd houdt gelijke tred met die van het land.


  Maak melding

 29. Gelukkig kennen we onder onze Surinaamse jongeren geen zinloos geweld en comazuipen. Daar kunnen die bakras een voorbeeld aan nemen. Onze jongeren gaan ook niet tekeer als Neanderthalers in voetbalstadions zoals die bakraboeren onlangs in Rome.


  Maak melding

 30. Helaas is bij Creolen de pistool- en mescultuur meer voorkomend dan bij andere groepen Surinamers. Blijkbaar komt men makkelijk aan een wapen en schuwt men niet het te gebruiken.
  Waar hebben we dit eerder gezien?


  Maak melding

 31. Smatje, je kletst zoals gewoonlijk weer uit je dikke nek.
  Die ene soort die van de brug springt of een verdelgingsmiddel inneemt, dus zelfmoord pleegt, benadeelt enkel zichzelf en de familie. Het zal creolen een zorg zijn dat hindustanen zelfmoord plegen. Eentje zoals jij is zelfs heel erg blij, van jou weet ik heel zeker dat je in dat geval heel hard roept: weer een dalit die zichzelf heeft opgeruimd. Of durf je hier de hindustanen geen dalits of honden te noemen? Je bent een achterbakse en onopgevoede meid.

  Jouw soort uit het binnenland benadeelt de totale samenleving. Ze roven, plunderen, verkrachten en vermoorden.
  Hardwerkende Surinamers zijn hun leven niet meer zeker, maar jij praat het gedrag van deze mensen goed.

  Voor de rest met ik het degenen eens die zeggen dat als regeerders van een land zelf het slechte voorbeeld, maar ook veel ouders doen hetzelfde, dan weten opgroeiende kinderen niet beter dan dat het zo hoort.

  Politici die zelf opruiende taal gebruiken, die er niet vies van zijn scheldwoorden te gebruiken, elkaar onderling pesten, op de staatsradio andere politici voor alles wat niet deugt uitmaken, dan is het gevolg dat de jeugd denkt het hoort zo.

  Recentelijk nog heeft de president een nieuwe politieke partij, PING, te kijk gezet door opmerkingen te maken naar de oprichter van deze partij, die niet door de beugel kunnen.
  Surinamers die deze president wederom als president willen, zijn dus geen haar beter dan Bouterse.
  Het is een president niet waardig zich op denigrerende wijze uit te laten over zijn burgers.
  De opgroeiende jeugd denkt: als de president zich zo kan en mag gedragen dan mogen wij dat ook.

  Het zijn de volwassenen die er een potje van hebben gemaakt en hun kinderen doen dat gedrag na.


  Maak melding

 32. We leven in samenlevingen waarin mensen worden gedwongen te verworden tot elkaars concurrrenten en niet elkaars broeders te worden.
  De een z’n dood is de ander z’n brood zegt genoeg. Omgekeerd geldt het ook: de een z’n brood is de ander z’n dood. De een z’n geluk is de ander z’n pech en omgekeerd. De een z’n lach is de ander z’n vloek. Als God huilt, lacht de duivel en omgekeerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.