Suriname opgescheept met ‘fundamentele ravage’

39

PARAMARIBO, 1 apr – “Een fundamentele ravage.” Dit zegt parlementariër Radjkoemar Randjietsingh (Nieuw Front/VHP) van de resultaten van het regeerbeleid in de jaren tachtig en weer begin jaren negentig. Een beleid waar nu weer kenmerken van waar te nemen zijn.

Het is ook waarom zoveel kritiek geleverd wordt op het beleid van de regering die nu aanzit. President Desiré Bouterse had nochtans zoveel beloofd. “Wij beoordelen het beleid op basis van wat de president beloofd heeft in het parlement. Wij toetsen het verval nu aan de verkoop van onze monetaire voorraden, hoge leningen, inflatie, devaluatie, onrecht, verval, corruptie, misdaad en werkloosheid”, zei Randjitsingh tijdens de begrotingsdebatten.

Al deze misstanden zijn aangehaald in het parlement. Ook nu de begrotingen van de regering worden behandeld, komt het allemaal weer voorrijden. “Het volk verwacht antwoord van de regering op deze vraagstukken”, aldus Randjietsingh. Of hij ook zijn zin krijgt, valt te betwijfelen. De oppositie beklaagt zich erover dat de regering heel zuinig antwoord geeft. De begroting heeft zo meer het karakter van een hamerstuk.


39 REACTIES

 1. Deze regering faciliteert corruptie … is ook logisch, aangezien iedereen een graantje moet kunnen mee pikken voor zijn of haar steun aan de leider.

  Dit wordt vervolgens toegestaan door de leider als dank voor de bewezen diensten en voor de getoonde solidariteit.

  Vervolgens zien we dat van hoog tot laag corrumperend handelen van iedereen binnen het machtscentrum.

  Nog eens 5 jaar en we zijn op hetzelfde niveau als Zimbabwe een land dat door apen wordt geregeerd.


  Maak melding

 2. Bekijk de livestreams van de DNA bij eenkomsten en men kan zien wat bedoeld wordt met deze ravage.
  Beide zijden van het huis bestaat voor 80% uit malloten en clowns.

  De voorzitter stuurt en de regering kan geen antwoord geven op halve en hele vragen.

  De coalitie zit er bij als stemvee en bij de oppositie komt er maar uit de mond van een paar leden enigszins geordende vragen en vaststellingen.

  De bijdrage van Henk Ramlannandal gaaf heel duidelijk aan wat voor een zooitje deze regering er van gemaakt heeft door leningen als belasting inkomsten te boeken etc. Het gevolg is dat niemand weet in wat voor zwijnenstal men verkeert.

  Tot overmaat van ramp zit er een voorzitter die de zaak manipuleert en een onvoldragen warige begroting er door wil jagen en een minister met wel heel erg selectief geheugen beschermt.

  Surinamers stem op het redelijk alternatief in het midden. Geef Breeveld en DOE maandaat zodat die kan gaan werken aan een betere toekomst die op enige ratio gefundeerd kan worden.


  Maak melding

 3. uiterlijk woensdag vandaag dus moet de begroting 2015 goed gekeurd zijn..

  staat ergens geschreven..

  deze had in october 2014 daags nadat het was voorgehouden door de opperhoofd in behandeling moeten worden genomen en goedgekeurd moeten zijn en niet 6 maanden daarna..

  het heeft mij verbaast,dat dit stuk papier niét door de opperhoofd is terug genomen met allerlei fouten..,maar goed het zij zo..


  Maak melding

 4. Er worden weer heel grote zaken on hold gezet.
  Net als in 80,toen west suriname on hold werd gezet, wordt het ethanolprojekt van staatsolie aangehouden.

  De politiek heeft zijn tentakels al uitgezet bij staatolie.
  De man achter deze misdaden is niemand minder,dan de persoon die tegen alles in al langer dan 30 jaar dit land en volk opfokt.

  Wanneer worden we verlost van deze tirannen??

  De a.s. verkiezingen is de laatste kans om zonder bloedvergieten het getij te keren.
  Sranan sma denki a tori.


  Maak melding

 5. wat ik reeds vermoeden wordt werkelijkheid. Eerst de aannemers(niet uit betaald) dan de Ziekenhuizen, Nu STVS.
  o ja ook waterkant verkregen voor 1000srd. Zonder een goed stedenbouwkundige plan. Want dat is zeer ingrijpend.
  Ik hoor nu de corruptie in de rechterlijke macht. Maar dan nog rekent het volk niet af met dit soort figuren.
  Wanneer houdt het op en gaat men inzien dat het moet gaan om Suriname economische vooruit helpen. Wanneer houdt het op. Wanneer gaat men nou inzien dat het moet gaan om Suriname vooruit helpen maar accommoderen van vrienden.
  Heel erg jammer


  Maak melding

 6. Minister Edward Belfort heeft zojuist voor enorme commotie gezorgd door mededelingen die hij vannacht deed in De Nationale Assemblee. De bewindsman zei dat hij kennis kreeg van een ernstige corruptiezaak bij het Openbaar Ministerie. De officier van justitie Ch. A. is met ontslag gegaan en de zaak is zo gelaten door de leiding van het Openbaar Ministerie. Zij zou gehoord zijn door de leiding van het Openbaar Ministerie en zou een schuldbekentenis hebben getekend. “Zij is onlangs toegelaten als advocaat tot de balie”, deelde de bewindsman mee, die de initialen van de persoon noemde.

  Belfort gaf antwoord op een vraag die eerder gesteld werd door Rashied Doekhie (NDP), die zelfs het dossiernummer doorgaf. Hij herhaalde de vraag opnieuw toen de minister vragen beantwoordde. Hij vroeg de bewindsman om te vertellen over een corruptiezaak rond een gewezen officier van justitie en het resultaat van zijn inspanningen. De minister gaf aan dat hij gehoord had over een zaak waarbij sprake was van ernstige corruptie en fraude. Hij had het dossier onder ogen gekregen “maar het dossier werd uit mijn handen getrokken, want als dit naar buiten komt, komt de vuile was van het Openbaar Ministerie naar buiten”, zei hij. De minister heeft de zaak toch kunnen inkijken. Hij had ook een gesprek samen met de directeur van zijn departement en de secretaris. Zij zou lijkbleek zijn geworden, toen bleek dat de minister alles wist. Belfort vroeg zich af hoe het antecedentenonderzoek plaatsvindt. Hij haalde aan dat de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten ook in de zaal zit. Hij doelde op Assembleelid Harish Monorath. De deken laat ook advocaten toe tot de balie, zei Belfort op een vraag van Ronnie Brunswijk, die de vergadering toen leidde.

  Toen Belfort zei dat hij de stukken wilde overhandigen aan het parlement, greep vicepresident Robert Ameerali in. Hij vroeg de minister om de stukken niet af te geven. Brunswijk hield de minister voor dat de vicepresident niet wilde dat de stukken werden overgedragen. Belfort bleef erbij dat hij de stukken wilde overdragen “want de mensen roepen maar corruptie, corruptie, corruptie”. Hij negeerde het verbod van Ameerali. Brunswijk stond op het punt om de stukken in ontvangst te nemen, toen de fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka, om een schorsing vroeg.

  In de schorsing is er gesproken met Belfort. Bij hervatting zei Panka dat hij een aspirine nodig had, daarom had hij om een schorsing gevraagd. Hij had hoofdpijn gekregen. Belfort beëindigde zijn spreekbeurt, zonder verder in te gaan op deze zaak, zoals de vp gevraagd had. Hij heeft de stukken ook niet meer afgegeven, nadat zware druk op hem werd uitgeoefend. De begrotingsbehandeling is nog gaande.

  misschien bedoeld randietsing dit!!!


  Maak melding

 7. Oud-officier van Justitie Chandra Algoe is ondanks dat ze vanwege corruptie door procureur-generaal Subhas Punwasi op een zijspoor was geplaatst, twee weken geleden door het Hof van Justitie toegelaten tot de balie. Justitieminister Edward Belfort die slechts de initialen van betrokkene noemde, vroeg zich af hoe dit mogelijk is geweest. “Ik vraag me af hoe het antecedentenonderzoek heeft plaatsgevonden”, wierp de bewindsman op. De JusPol-minister behandelde deze kwestie na vragen van NDP-parlementariër Rashied Doekhie over het justitieel onderzoek die de bewindsman naar deze zaak wil laten instellen.

  Algoe legde tijdens het bewind van Chandrikapersad Santhoki als minister van Justitie en Politie haar functie als officier van Justitie neer. Ze werd toen door Santokhi aangesteld als beleidsadviseur op zijn kabinet. Ze fungeerde als Coordinator Internationale Betrekkingen. Naar verluidt heeft Algoe boetes die zij oplegde tegen onder meer overtreders van de Wet Economische Delicten verduisterd. Het zou gaan om forse bedragen. Ze viel door de mand toen pg Punwasi, die vermoedde of signalen had dat zaken niet pluis waren, een valstrik voor haar had opgezet. Ze werd op heterdaad betrapt. Algoe werd toen voor de keus gesteld onmiddellijk haar functie neer te leggen ter voorkoming dat strafvervolging tegen haar werd ingezet.

  Minister Belfort hield het parlement woensdagochtend voor dat hij kort na zijn aantreden in 2012 het dossier dat de pg over deze kwestie had aangelegd tijdens een onderhoud met Punwasi ter inzage kreeg. Toen Belfort hiervan een kopie wilde maken, zou de pg hebben tegengestribbeld. “Het dossier werd uit mijn handen getrokken, voorzitter”, zei Belfort. Punwasi zou toen hebben gesteld dat anders “de vuile was van het Openbaar Ministerie” naar buiten gebracht zou worden. Naderhand werd Algoe door de bewindsman geconfronteerd met de zaken die hij van de pg had vernomen. Bij dat onderhoud waren ook de directeur van Justitie en Politie en de secretaris van de minister aanwezig.

  Befort richtte daarna een formeel verzoek aan het parket om de zaak te onderzoeken. Als antwoord kreeg hij van het parket een brief terug die er op neerkwam dat de minister van Justitie en Politie “bemoeit” met een zaak die bij de pg ligt. Belfort heeft deze kwestie vervolgens schriftelijk gerapporteerd aan president Desi Bouterse.

  De bewindsman heeft er moeite mee dat Algoe tot de Orde van Advocaten is toegelaten. “Er is een grote corruptiezaak verdoezeld”, stelde hij. De bewindsman plaatste enorme vraagtekens bij de wijze waarop het milieu- en antecedentenonderzoek naar Algoe heeft plaatsgevonden. Hij voerde aan dat enige tijd geleden een person die werd voorgedragen voor een ministerspost niet benoemd werd, omdat tegen die persoon in het verleden ooit aangifte was gedaan bij de politie. “Hier praten we over een immens corruptieschandaal”, zei de minister. Vicepresident Robert Ameerali probeerde bij interventie nog te voorkomen dat Belfort het dossier aan het parlement overhandigde. De minister negeerde in eerste instantie het verzoek van de vicepresident en greep MC-fractieleider Ricardo Panka in door een schorsing aan te vragen. Na de schorsing zei Panka dat hij om schorsing had gevraagd omdat hij hoofdpijn had en een aspirientje wilde. Tijdens de schorsing werd minister zover gekregen dat hij de stukken toch niet overdroeg aan het parlement.


  Maak melding

 8. Zo kun je zien hoe corrupt en slim deze regering is en later dit als wapen te gebruiken bij de komende verkiezing. Ik hoop dat de suries niet blind zijn al hoewel bijna de helft van de bevolking een goeie bril nodig hebben. De Albert Heijn zit al in suriname rest nog Hans-Anders.


  Maak melding

 9. Op 25 februari 1980 zag ik mensen de winkels in de Maagden straat plunderen.En waarlijk zag ik een blaka mang met een middel grote koelkast van Kirpa op de rug vandoor gaan.En nu doen alle bevolkings groepen aan de plunderingen van het land mee.Als je 85.000 HA grond weggeeft,wordt je bank directeur.


  Maak melding

 10. @alleen, een ieder zijn of haar vuile-was zal zeker een keer naar buiten komen. Dit zal zeker schadelijk zijn voor het nageslacht.

  Ik hoop dat een ieder ooit berecht wordt, omdat het geen goed signaal is voor de jongeren.


  Maak melding

 11. Als je met de begroting van een ministerie vandoor gaat,wordt je adviseur van de president.

  Ik had gewild dat Bellie het dossier had afgegeven,dan zou het OM moeten praten.Dan zouden pas dingen naar buiten komen.En dat wist de NDP.


  Maak melding

 12. Deze regering is populair zolang het omkopen en verdoezelen werkt. En je hebt het weer kunnen lezen: je schorst een vergadering van de DNA, “overtuigt” een minister, en alles blijft zoals het was.

  Een mooier voorbeeld voor jongeren dat misdaad loont is haast niet denkbaar.


  Maak melding

 13. @Harold, En toch is deze regering populair, hoe verklaar je dat?

  Hitler “was” ook populair, Gadaffi “was” ook populair, Napoleon “was ook populair, totdat…………het te laat was en de hel los brak


  Maak melding

 14. @ Alleen, dit is zeker je 1 april joke!!
  Maar inderdaad als dit zich uitgespeeld heeft @DNA, is het hoge drama geweest. Dat dossier,daar zit niks in,en mark my words: Er wordt niks overhandigd aan DNA,want er is niks.
  Advies aan Algoe; Aanklagen deze bende.


  Maak melding

 15. Met de bodem schatten zouden wij instaat moeten zijn het land te redden maar moet corruptie verbannen worden Want waarom lukt het Vietnam wel met export van peper en Suriname niet.
  De reden dat Vietnam koploper is geworden op de pepermarkt, komt doordat het land een relatief kleine binnenlandse afzetmarkt heeft en zich sterk richt op de export. Vietnam land is erin geslaagd hoge opbrengsten en een hoge productiviteit te realiseren, aldus Greg Estep van Olam, een internationaal specerijenbedrijf dat vanuit Singapore opereert, tegenover Bloomberg.
  En waar is Suriname heeft veel meer potentie.


  Maak melding

 16. koos
  Regering of oppositie, corruptie is wegwezen ! Dossier moet overgedragen worden aan het OM. Su is 1 grote bende.
  “koos ik vraag mij in gemoede af wat je school opleiding is? het dossier is van het Openbaar Ministerie!”


  Maak melding

 17. @Jojo
  Het meest schandalige is dat Simon inmiddels heel openlijk en ongestraft de meest grove leugens en manipulaties kan plegen, maar daarin heeft Breeveld een grote medeverantwoordelijkheid. . Wat dat betreft heb ik meer respect voor de monumenten cie die na alle leugens en druk keihard heeft gezegd “tot hier en niet verder” Wij doen niet meer mee met deze respectloze, criminele en asociale regering waar alleen het eigenbelang telt.


  Maak melding

 18. @alleen & Minister Edward Belfort
  Jullie proberen werkelijk met alles de aandacht af te leiden van de begrotingsbehandeling en andere wandaden door de NDP. Zijn jullie vergeten hoeveel veroordeelde criminelen deze regering telt??
  Overigens is zij nooit veroordeeld en volgens jullie eigen lijfspreuk “onschuldig zolang ze niet veroordeeld is”.

  Voor de goede orde. Ik ben er zonder voorbehoud voorstander van dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht, maar vermoedelijk om geheel andere reden dan jij en de andere selectieve NDP criminelen.


  Maak melding

 19. @harold

  En toch is deze regering populair, hoe verklaar je dat?
  =========================
  Omdat jij en veel andere kiezers te dom zijn de leugens van DDB te doorzien en voor een bordje BB& R je stem verkopen.

  Is je vriendin al door Bruns gebeld???


  Maak melding

 20. dus ook Bellie laat zich manipuleren en onder druk zetten. Dit ranzige, smerige, stinkende narco-staatje staat bol van dit soort klootzakken zonder ballen. Niemand in dit Mickey Mouseland heeft de kloten om ook maar iets tegen deze corrupte, criminele paarse kliek te ondernemen.


  Maak melding

 21. Wee hun die krijsen ‘ a fout a no neks. Ze geven duidelijk te kennen paarse bezeten te willen zijn en blijven. Neks no fout, wanneer ze de jaren tachtig wederom helpen herleven. Neks no fout te deng paars no k.


  Maak melding

 22. @harold

  “En toch is deze regering populair, hoe verklaar je dat?”

  Exact!!!!!!!

  De NDP zal de verkiezingen winnen en een tweede termijn Bouterse komt eraan. De bevolking slikt het gelul over 1980 en de demonisatie van Bouterse niet meer. Bij de vorige verkiezingen speelde dat ook al maar de Surinamers trappen daar niet in.


  Maak melding

 23. deZe regering moet en zal gewoon terug moten komen..

  anders hebben vele vele van de huidige macht hebbers een probleem met zich zelf..

  dus dom boos alles aan doen om terug keer te realiseren..

  panka ziet de bui al hangen en heeft duidelijk gezegd,dat hij eieren kiest voor zijn terug keer..

  doekhie zal en moet terug keren..

  miesie kaba is nog vol enthoussiast en is druk doende met zijn dans partij..,,hij gelooft er hijlig in de terug keer van de messias..

  bout zelf denk diep na wat er gaat gebeuren met zijn persoon ,gezien zoon lief al een grote vakantie aan het houden is in de u s a .. 16 jaren zijn lang..dan is hij in tussen 69 + 16 is nog altijd 85 en dat voor een drugs verslaafde coke snuiver..

  we shell sie ,beleven ,,we wachten af..time will tell


  Maak melding

 24. Hoe verklaar je de populariteit van een stel kneuzen.
  Luister naar Jozefzoon die aankondigt dat het spoorproject nu een klein jaar is uitgesteld. Ofwel in mei 2016 kunt u met de trein.

  Als reden meld deze zeer geleerde heer Jozefzoon dat de president de middelen qua prioriteit wenste aan te wenden voor de dijken naar Weg naar Zee. Heel raar als de zelfde meneer even later meld dat een reden voor de vertraging de voorwaarden die ING stelde namelijk dat de middelen op de begroting voor 2015 opgevoerd moesten zijn.

  Hoe kan de president middelen aanwenden voor de dijken bij Weg aan Zee als deze door de financier van het Spoorproject niet beschikbaar gesteld worden omdat ze niet op de begroting opgevoerd zijn.
  Hoe raar kan men in kringetjes lopen met met het zelfde geld dat men NIET heeft meerdere projecten (niet) opstarten.
  Dit soort redenaties worden alleen in Suriname als VOORUITGANG gezien door sommige politici.

  Hoe blijf je als regering populair. door van alles te beloven zelfs dingen die je nooit zult kunnen realiseren.

  De achterban prijst allerlei projecten die qua realisatie nooit begonnen zijn. Bij voorbeeld het Ethanol project.etc. etc.Als er al iets begonnen wordt dan wordt het niet afgemaakt (snelweg Pengel naar Paranan.


  Maak melding

 25. harold
  En toch is deze regering populair, hoe verklaar je dat?

  Omdat het ongeschoolde stemvee geen enkel moraal of verstand van zaken heeft en klaarkomt bij het woord “Grats”.

  Dat iemand de rekeningen moet betalen, dat komt niet bij ze op.

  En helaas groeit het aantal ongeschoolde stemvee snel.


  Maak melding

 26. SPOORLIJN JAAR UITGESTELD!!

  Weer een loze belofte van deze Paarse Roversbende

  “PARAMARIBO – De regering heeft besloten de aanleg van de spoorlijn van Poelepantje naar Onverwacht een klein jaar uit te stellen. Een van de redenen hiervoor is dat de regering geld nodig heeft voor de aanleg van een nieuwe dam bij Weg naar Zee. De andere reden is dat president Desi Bouterse het treinproject geen rol wil laten spelen tijdens de verkiezingscampagne. Dat heeft Eddy Jozefzoon, voorzitter van de commissie die het project trekt, tegen de Ware Tijd gezegd.”

  Wat een vreselijke losers!!!!


  Maak melding

 27. Spookspoorlijn uitgesteld zegt “vervoersdeskundige”
  Jozefzoon. De president geeft prioriteit aan een dijk bij
  Weg naar Zee !

  Deze sprekende pop beweert dus dat Desi het geld dat
  moet worden geleend voor het spooktreinproject,
  dat er dus niet is, in het betalen van de dijk bij Weg naar
  Zee stopt !

  Jozefzoon blijkt dus ook financieel deskundige/econoom
  te zijn en geldgoochelaar ! Net als prof Abrakdamski !

  PS : De deskundige Jozefzoon heeft trouwens nooit de exploitatiebegroting van het spooktreinproject kunnen leveren !


  Maak melding

 28. het is niet alleen een kwestie van gaten dichten in de dijk maar ook de van de staatsfinanciën. Het wordt steeds duidelijker dat de staatskas is leeggeroofd door ons paarse roversnest en dievengilde.


  Maak melding

 29. Neus
  je hebt gelijk dat Breeveld medeverantwoordelijk is voor de poppenkast en het gedrag van de Simons etc.

  Echter is er een alternatief. Wat heb je aan grappenmakers als Somohardjo, of Gajadien en Jogi.

  Nu is natuurlijk alles beter als types als Visnudath en Doekhi.

  Het jammerlijke is dat mensen als Miesikaba hun talent (geordende betoog) en Ramnanlandal.

  Fokke en co staan langs de zijlijn en doen niet mee in dit spel van volksverlakkerij.
  Breeveld speelt volgens de regels die er zijn. Je kunt hem horen knarsen tanden (als hij geen dominee was zou je hem kun je horen vloeken). Het spel volgens de regels is zijn kracht en ook zijn zwakte want hij hoort bij niemand en speelt het spel niet volgens de algemene straat politiek regels.

  Ten aanzien van de polls durf ik slechts 1 conclusie te trekken en dat is dat ABOP het heel zwaar zal krijgen. De rest is voor mij geheel onduidelijk.

  Geef DOE een positie in het midden met 5 of 6 zetels en bid voor de toekomst en het gezonde verstand.

  De grote stemmen roof gaat pas na de verkiezingen vorm krijgen omdat dan bij een onduidelijke uitslag het omkopen van RR en DR zetels belangrijk wordt.
  Als DOE een grote positie in neemt kan de ratio een beetje winnen. Stel je Breeveld voor als voorzitter van de DNA en een paar mensen die echt gestudeerd hebben als minister.

  Een land krijgt de regering die het verdiend.


  Maak melding

 30. je kunt lullen wat je wil,, die trein rijdt gewoon op het internet..

  bout heeft visie die anderen niet hebben.o.a. brunsie,die ook regering lijder is,amafo kijkt zo sip/droevig alsof ze aan het bevallen is..

  wie weet.


  Maak melding

 31. Bout heeft katvisie en Ronnie djaki-visie !

  Vandaar dat hun “Next President”, hr Dino, stevig vast zit in
  USA-Jail !

  PS : VISIE = oa kom op met je exploitatiebegroting van het treinenproject en geeft aan hoe de jaarlijkse MEGA-verliezen
  zullen worden gefinancierd ! VISIE = ook kom op met je meerjarenbegroting van ALLE sociale projecten, met opgave
  van een solide financiele meerjarendekking !!!


  Maak melding

 32. Deze regering is populair omdat de kiezers hebben kunnen zien dat er eindelijk wat wordt gedaan aan de economische ontwikkeling van het land. Onder de NieuwFront regeringen had men alleen te maken met stagnaties, tegenwerking van positieve initiatieven of traineren van het politiek gebeuren in het land.Het beste van deze regering moet nog komen en gaat ook komen.

  Het NieuwFront weet het ook zeker dat ze de komende 5 jaren weer in de oppositiebanken zullen moeten plaatsnemen.De bevolking lust V-7 niet. Zij veroorzaken alleen stagnatie in het land.


  Maak melding

 33. Vergeten ! Bout en Ronnie hebben gelukkig ook nog een
  gezamenlijke Visie : de WITTIE-Visie , beiden veroordeeld
  voor internationale handel in het WITTE poeder !!

  PS: Waar blijft het Integriteitsonderzoek/veiligheidsonderzoek
  hooggeplaatste Surinamers en politici ?


  Maak melding

 34. @ RobG
  “Deze regering is populair omdat de kiezers hebben kunnen zien dat er eindelijk wat wordt gedaan aan de economische ontwikkeling van het land.”

  U denkt na over wat u schrijft en bent er ook als er weinig eer te behalen valt. Dat moet men respecteren.

  Wat u echter als economische ontwikkeling presenteert is niet meer dan het leven op consumptief krediet. Heeft u het niveau van de regering gezien tijdens de begroting behandelingen. Hoeveel leugens zijn er gepresenteerd en hoe vaak is er weer geen antwoord gegeven op vragen (goede, halve en slechte vragen). Hoeveel leugens zijn er door geprikt (denk alleen maar aan de affaire NV Cactus).

  Wat te denken van de bijdrage van Henk Ramnanlandal die inzicht gaf in de begrotingstechniek van deze en voorgaande regeringen. Leningen worden geboekt als belasting inkomsten waardoor iedereen op het verkeerde been geplaatst wordt (ook de wereldbank/ het IMF / de rating agencies). In sommige jaren wordt het begrotingstekort 10 maal hoger dan wat men officieel gemeld heeft.

  Er is structureel extreem onder gepresteerd door het ontbreken van realistische begrotingen (toegegeven door de minister van financieen). Daardoor is de schuld nog enigszins binnen de perken gebleven.

  Veel projecten zijn doorgeschoven naar staatsbedrijven die nu ook volgeladen zijn met schulden.
  Zonder het te melden worden bejubelde projecten die gestart zijn gestaakt (Suikerriet /Ethanolproject) of niet eens gestart of nooit voltooit of niet betaalt. Ofwel de economische schade is direct en op termijn enorm als men de leningen moet gaan afbetalen.
  Denk alleen maar aan de Schoolboeken die geleverd zijn en nu onaangeroerd in containers liggen terwijl er wel voor betaald is. Naar verluid euro 25.000.000 plus de kosten van heel wat reis en verblijfkosten (nachtje in het Okura, het favoriete hotel van de zeer geleerde taskforce leider, kost euro 480).
  Hoeveel van de schoollokalen zijn gerealiseerd en betaald.

  De staatsschuld is verdubbeld terwijl deze stabiel was en sterk daalde tijdens de vorige regering.
  De staatsschuld explodeert als men de betalingsachterstanden en de schulden die doorgeschoven zijn naar staatsbedrijven er bij betrekt. Staatsolie heeft nu $ 400.000.000 meer schuld dan in gepland.
  Het schermen dat men binnen het maximale plafond van 60% van het BNP blijft is niet relevant. Wellicht is die grens al lang overschreden met de verstopte schulden, de yuan swap, een dalend BNP en de kans op devaluatie waardoor het USdollar deel van de schuld heel snel toeneemt.

  Deze regering is met show en consumptieve programma’s door gegaan terwijl de tekenen aan de wand er waren dat de bakens verzet moesten worden.
  De Ontwikkeling/Groei van het BNP ligt sinds eind 2013 stil en dreigt achter uit te gaan.
  De goud industrie is terug in 2010 en bij de olieprijzen van 2015 en de opgelopen vertraging in de inbedrijfstelling van de raffinaderij zal de winst van Staatsolie verdampen terwijl de kosten toenemen (investering in Surgold die tot 2019 niets opbrengen en de afschrijving op het Suikerriet project). Het gevolg is dat er een extra gat in de inkomsten ontstaat van $ 260.000.000 of wel bijna 20% van de inkomsten.

  De lijst met niet gerealiseerde projecten is enorm, de fraude en corruptie is niet bestreden (erger de informele goudmensen kunnen gewoon doorgaan), er is geen nieuwe verdiencapaciteit gerealiseerd om alle wenselijke sociale programma’s mee te financieren.

  Velen hebben dit reeds sinds 2012 voorzien en aangedrongen op realistisch beleid en aanpassingen. Hopelijk gaat u ook zien dat de economie gebaseerd is vertrouwen en niet op mooie beloften en steeds nieuwe vergezichten. De laatste begrotingsbehandeling heeft duidelijk gemaakt dat men het vuil onder de mat geveegd heeft en dat weet de rest van de wereld nu formeel. Wie zal nog vertrouwen dat deze regering bij machte zal zijn haar woorden na te komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.