Milieuorganisatie ziet Suriname dik verdienen aan water

17

PARAMARIBO, 30 mrt – Conservation International Suriname wil de mogelijkheden bestuderen van de export van drinkwater. Dit meldt de Ware Tijd. De milieuorganisatie heeft honderdduizend dollar gereserveerd voor een uitgebreid studieproject.

Onder meer zullen de technische en economische randjes van waterexport onder de loep worden genomen. Gedacht wordt vooral aan export naar Caribische landen. Volgens John Goedschalk, directeur van Conservation International Suriname, is het de bedoeling de regering te helpen. Suriname moet zo goed mogelijk voorbereid zijn als investeerders zich melden voor exploitatie van zoetwaterbronnen. Suriname heeft daar nogal wat van.

Volgens de milieuorganisatie kan Suriname een aardige cent overhouden aan export van drinkwater. “Waterexport kan de spaarpot van Suriname worden. Volgens onze berekening kan de Surinaamse economie groeien met vier en een miljard dollar per jaar als maar drie procent van ons wegstromend water tegen één dollar per kubieke meter verkocht kan worden. Maar dan moeten het water en bijbehorend ecosysteem wel goed beschermd worden.”

- Advertentie -

17 REACTIES

 1. Blijf nou gewoon met je poten van ons lekker water en natuur af,weet men dat zelfs water uit de bodem halen schadelijk is.

 2. Klinkt goed zolang de Paarse Rovers Bende hier geen lucht van krijgt en hun corrupte leiders aanstelt als directeur en de eigen zakken gaat vullen. Ik zie hier al weer een baantje aankomen voor Chantal Doekhi,,,,

 3. We kunnen ons echte goud zelfs niet beschermen tegen illegaliteit dan laat staan het vloeibare goud, wat water toch is. Onze instituten zijn te zwak en we zijn als natie te verdeeld om hier verandering in te brengen.

 4. Laat ze eerst maar eens zorgen dat ieder gezin in Suriname ieder moment van de dag over schoon drinkwater kan beschikken, voordat ze aan export gaan denken

 5. Daar gaan we weer…de volgende populistische zeepbel.

  Er is geen hond ter wereld die geinteresseerd is om met een corrupte, criminele narco-staat handel te drijven. Afspraken worden nooit nagekomen…rekeningen worden niet betaald en de leider van het land is besmet. Staat op alle internationale opsporingslijsten voor drugscriminaliteit, mensenrechtenschendingen en meervoudige moord op onschuldige landgenoten. Kortom, de zoveelste kansloze missie.!!!

 6. Vreemd dat Suriname kan verdienen aan drink e water door te exporteren. Terwijl de Surinamer een Hydrofoor en een tank moet kopen on voldoende drinkwater te hebben.
  Vreemd…

 7. Mi Gado we gaan veel verdienen hoo,maar er is nog geen onderzoek verricht.Alleen in ons land kan dit baja: eerst beweren en dan kijken of het kan.Dit is toch onkan? Moet je niet eerst onderzoeken en dan pas wat beweren of moet deze njang verdeeld worden voor de verkiezingen?

 8. Onzin laten ze de Toeristensector maar aandacht geven, daar is pas een ieder mee gebaat, iedereen elke branche gaat eraan mee verdienen. Laat dat water en vernietig onze natuur niet. Ze putten mama Sranan uit op deze manier… :/

 9. Vanity
  Onzin laten ze de Toeristensector maar aandacht geven, daar is pas een ieder mee gebaat, iedereen elke branche gaat eraan mee verdienen. Laat dat water en vernietig onze natuur niet. Ze putten mama Sranan uit op deze manier… :/
  =============================

  Hoe dom moet iemand zijn om zo’n reactie te plaatsen!

  Het staat heel duidelijk in het artikel: Als we 3% van ons WEGSTROMEND water tegen 1 US $ kunnen verkopen dan verdienen we ….,
  en toch kom je met dit kletsverhaal. Behoor je tot ’t Frontkader 😀

 10. Equatorial Guinea wacht nog steeds op surinaams water. Ook dit initiatief kan de kliko in zolang de paarse reptielen aan de macht zijn.

 11. Ik vind het een goed plan dat SME andere exportmiddelen probeert aan te boren om het BNP te verhogen. Komt uiteindelijk de locale economie van SME ten goede.

 12. Goed plan, maar wel een geschikte boot vinden voor dat water. Dat was met de paddie ook een probleem…

 13. Ach schei toch uit! Dit gaat maar even goed, zo gauw men er aan gaat verdienen worden ze gierig met als gevolg dat die leeghoofden nog meer en nog makkelijker geld willen verdienen. Hoe? Ga je je afvragen, nou dat is niet zo moeilijk. Ze scheppen het water rechtstreeks uit de rivier….

 14. Why not ! Wel niet onder de paraplu van de overheid.Want dan
  heeft het weinig kans van slagen.

 15. suriname is niet eens in staat om voor burgers van commewijne een waterleiding aan te leggen van stolkertsijvers naar tamanredjo…grondwater uit canawapibo is zelfs schoner dan kraanwater uit nederland. het probleem is echter dat boeren veel landbouw gift gebruiken, dus kun je het water niet rechtstreeks drinken..maar het is te drinken, je gaat er niet dood van. in 2001 heb ik grondwater laten testen in breda bij analytico. het resultaat was verbluffend.Ook zwampwater heb ik laten testen, om na te gaan of het goed genoeg is voor aquacultuur. rivierzoetwater is makkelijk om voor grote hoeveelheden te exporteren via supertanker; dus geen fles water. in de regentijd gaat helaas toch het overtollige naar de atlantische oceaan. In suriname wordt altijd alleen maar gepraat, maar niet in uitvoering gebracht. ik zit te wachten op de brug van albina naar frans-guyana. De bouw ervan zou in 2008 startten. 7 jaar later is nog niets gebeurd. Er zou in commewijne ook een suiker fabriek komen op kilometer 46.Ook dat gaat niet door…

 16. Het is slimmer om de hagelkorrels op te vangen en in koeltankers naar de buurlanden te exporteren?
  Die andere landen hebben zon zat. Met zonneenergie aangedreven ontziltingsfabriekjes kunnen voor drinkwater zorgen. Ik denk dat die landen eerder in die richting zullen denken dan aan import van water uit Suriname.
  Laatst hadden zowel China als India schepen gestuurd naar de Malediven – waar er iets mis was gegaan met de drinkwatervoorziening – die met apparatuur aan boord zeewater omzetten in drinkwater.

 17. Welnu dan mag er wel eens opgetreden worden tegen de kwikverkwistende goudzoekers ander raken ze het vervuilde drinkwater aan de straatstenen niet kwijt want als men daartegen geen maatregelen neemt dangaan de Surinamers over een paar jaar licht geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.