Braziliaanse markt open voor overschot Surinaamse rijst

27

PARAMARIBO, 30 mrt – Suriname mag binnenkort vijftigduizend ton rijst exporteren naar Brazilië. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De betreffende overeenkomst wordt als een grote uitlaatmogelijkheid gezien. Padieboeren zitten met te lage prijzen.

De opkopers, verwerkers en exporteurs bieden veel te laag. Ook na de exportmogelijkheid die de regering onlangs aanlegde naar Venezuela, kwam er geen verandering. Padie mocht toen worden geëxporteerd, maar de klacht van de boeren houdt aan. De regering ziet de verruimde exportkansen als een succes. “Een heleboel mensen hadden gehoopt dat het niet zou werken. De agrarische sector staat heel hoog aangeschreven”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname.

Buitenlandse Zaken heeft daarom de opdracht te helpen zoeken naar afzetmarkten. Getracht wordt zo de productie te stimuleren. Het accent op subsidie moet er zoveel mogelijk vanaf. “We gaan de komende week richting Brazilië om de formaliteiten af te ronden. De markt is al gegarandeerd”, aldus Lackin. Over de uiteindelijke prijs moeten de zakenlui aan beide kanten beslissen.


27 REACTIES

 1. Er staat “MAG BINNENKORT EXPORTEREN” er staat niet “GAAT BINNENKORT EXPORTEREN”

  Weer een onzin verhaal van iemand die de verantwoordelijkheid wil afschuiven en niet begrijpt dat men voor wereld marktprijzen moet kunnen exporteren.
  De kleinschallige productie van Suriname maakt het onmogelijk voor wereldmarktprijzen te exporteren. Ofwel Lackin verkoopt een broodje AAP.


  Maak melding

 2. En ik hoor niets van de minister van Landbouw, Veelteelt en Visserij.
  Het is toch zijn toko?
  Meneer Soeresh Algoe laat u horen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 3. Quote; “Buitenlandse Zaken heeft daarom de opdracht te helpen zoeken naar afzetmarkten.”

  Een positieve ontwikkeling dat Suriname nu eindelijk de markten van de landen in de regio durft te verkennen en te bewandelen. We stonden veel lang met onze rug naar de rest van de regio gekeerd! We waren veel te geïsoleerd.

  De zinsnede is dan ook voor Surinaamse begrippen een ware revolutie, nooit eerder gehoord, noch gelezen dat een Surinaamse ministerie zich tot dat doel inzet.


  Maak melding

 4. Alle beetjes helpen zullen we maar zeggen.

  In Brazilie en de rest van Zuid-Amerika is rijst geen hoofdvoedsel. De export zal altijd zeer beperkt blijven.

  De wereld export van rijst is ook beperkt, omdat de landen waar veel rijst gegeten zelfvoorzienend zijn. Wat overblijft is voor de export.


  Maak melding

 5. Het is toch wat als je anti moet zijn alleen maar om anti te zijn!

  Er is geen enkel argument te bedenken om deze positieve ontwikkelingen te ontkrachten dus brabbelen de Fronters er maar op los in een kindertaaltje dat haast onverstaanbaar is.


  Maak melding

 6. basmatie rijst soorten moet suriname verbouwen, want er is meer vraag maar basmatie rijst in europa.!! oryza rijst eet niemand meer, en toverrijst is ook achterhaald. albert heyn en andere supermarkten verkopen allemaal basmatie rijst. rijst kost te duur en moet echt goedkoper, want gezinnen die 4 kinderen hebben, moeten in staat zijn om een juiste prijs voor rijst te betalen. De grootste rijst importeur uit spaanse polder van het Akash concern is een geld wolf. voor 18 kilo vraag hij bedragen van rond de 34-38 euro… deze importeur denkt dat hij god is in nederland. ik aanbeveel iedereen om niet zijn rijst te kopen. dan zal hij gauw genoeg merken..ik koop niet meer… hoe moeten gezinnen met kinderen hun kinderen voeden; hoe denkt deze geldwolf daarover.. daarom is het zaak dat ze in nickerie ook basmatie rijst zaden inkopen en basmatie ook in nickerie introduceren…


  Maak melding

 7. Dezelfde regering die beloofd had een weg aan te leggen naar brazilie. Waarschijnlijk wordt de rijst geteleporteerd naar brazilie.
  Zoveelste leugen van deze paarse regering.


  Maak melding

 8. In Venezuela hebben ze geeneens papier om hun reet af te vegen. Hadden ze nou echt verwacht dat de export een ‘boost’ zou krijgen van een scheepslading rijst, die (door de PetroCabine-deal) ver onder de marktprijs is geleverd? Het feit dat het overschot aan rijst nu aan Brazilië kan worden gesleten, wil ook zeggen dat aan de lokale behoefte wordt voldaan. Waarom pienaren de rijstboeren toch nog? Omdat de opkopers, verwerkers en exporteurs hun deel willen hebben. Om werkelijk concurrerend te willen zijn op de wereldmarkt moet de prijs van de laatste groepering drastisch omlaag. Pas dan kan Suriname gericht gaan werken aan een structureel exportbeleid. Dat is er nu niet. En die paar ton rijst zullen daar echt geen verandering in brengen. Ministers Lackin en Algoe moeten eerst maar eens elkaar diep in de ogen kijken voordat ze dergelijke statements naar buiten brengen.


  Maak melding

 9. Met deze Mini-Export krijgen enkele boeren en de
  staat weer wat geld binnen ! Dus openheid gevraagd !

  Een druppeltje om het GIGANTISCHE overheidstekort
  iets terug te dringen ?

  Blijkt ook hier weer dat de Regering schermt met deals die
  waarover GEEN of TE WEINIG gegevens bekend worden !

  Zie Petro Caribe-deal en ook Kaloti Surname Mint House-
  deal (goudstavenproducent) : van beide zaken
  VEEL TE WENIG informatie voor DNA-leden en de
  Sranan bevolking ! Terwijl er waarschijnlijk ook nog een monopolie aan Kaloti is verleend !

  EIS meer openheid van de president en van de regering,
  alle DEALS openbaar maken en bediscussieeren !

  PS : Ook alle betalingsachterstanden moeten geopenbaard
  worden, er MOET duidelijkheid zijn over de financien van de
  staat !


  Maak melding

 10. Weer zo’n kul verhaal. Waar lees ik dat Suriname een bindende deal heeft om rijst te leveren tegen een afgesproken en vastgestelde prijs?
  Juist, nergens! Er worden alleen maar een aantal aanname’s uitgebraakt die absoluut niet getuigen van ministeriële vaardigheden. Maar ach, er zijn nog steeds toehoorders die ook niet verder kijken dan dat hun neus lang is!


  Maak melding

 11. Beste mensen,

  ik ben dagelijks op deze site… trouwens op elke site waar alles over suriname en de ontwikkeling ervan.
  wat me steeds opvalt na maanden is dat er mensen hier hun mening filteren.. wat zeker mag, want we leven in een vrij land.

  wat ik vaak hier treft lijk meer frustraties van bepaalde mensen die zo verbitterd zijn op de persoon bouterse dat ze liever zien dat het land naar de verdoemenis gaat. dat vind ik minder.. niets wat gedaan word is goed… maar het is niet eerder gedaan door de vorige regeringen die nu weer voor regeermacht gaat… is toch bizar,, je moet toch gek zijn om je te laten misleiden.

  ik woon in Nederland en ben vaak in mijn geboorte land. Of ik het wil ontkennen of niet.. de laatste vijf jaren is de economie van Suriname gegroeid en ik zie wel vooruitgang en verandering in het land.. eerlijk is eerlijk.. de periode 2000 tot 2010 leek het in mijn ogen alsof de tijd was blijven stilstaan..

  Just sayin


  Maak melding

 12. Ach ja, zwartgallig geboren zal zwartgallig sterven. Ook de zwartgalligen van dit forum zullen eens verleden tijd zijn. De Surinaamse regering toont weer eens visie en dat snappen bepaalde mensen niet omdat ze een negatief leven lijden met een negatieve inborst.


  Maak melding

 13. Goed plan!
  De boeren moeten zich alleen verenigen in een coöperatie zodat ze zelf meer macht hebben tegen de handelaren. Of nog beter zelf de handel gaan organiseren zodat ze een eerlijke prijs voor HUN werk kunnen krijgen.


  Maak melding

 14. Surinaamse rijst is lekker en van zeer goede kwaliteit, dus is het geen slecht idee om meer afzetmarkten, met name in de regio, te zoeken. Hoe meer producten SME exporteert hoe gunstiger dat uitpakt voor het BNP van SME.


  Maak melding

 15. Lachen met jullie.nooit maar dan ook nooit wordt het wat met zulke mensen aan de macht.Het enige wat Suriname verkoopt is zijn ziel en zaligheid aan de duivel.


  Maak melding

 16. er zijn zoveel mogelijkheden om je zelf een goed bestaan te creëren in sme..,, dat staat vast..

  máár waarom maken de gemiddelde suris er geen gebruik van,i.p.v. te stelen,roven,verkrachten,ketting trekken, enz enz enz.

  waarom gaan de b.v. de paranen niet zelf b.v. rijst , casaba,bana,knippa,maripa,mopé indjié noto, exporteren..

  er ligt een hele markt open voor al deze mensen,wie neemt het hef in eigen handen..


  Maak melding

 17. Echte Surinaams rijst is niet overal in Ned. verkrijgbaar.
  Op sommige verpakkingen staat er wel vermeld dat het Surinaams rijst is maar dat is niet het geval. Let op !.


  Maak melding

 18. @Blaka Bakra,

  Je hebt Basmati in verschillende soorten. Veel wat voor Basmati gesleten wordt is geen echte Basmati. Deze mati gedijt goed in het gletsjerwater van de uitloop van de Himalayas. Helaas zijn deze omstandigheden in Suriname er niet, dus moet Suriname het doen met een mindere kwaliteit van de Basmati. Overigens zijn er genoeg andere rijstsoorten die ook lekker zijn zoals Pandan.


  Maak melding

 19. pienter6…

  de periode 2000-2010 waren nodig om de achtergelaten puinhopen van het regime Wijdenbosch/Bouterse op te ruimen. Een identieke periode ligt wederom in het verschiet na het leegroven van de staatskas door diezelfde dievenbende van Bouterse de afgelopen 5 jaar. (lees de financiele statistieken).
  Blijkbaar is jouw bril diep paars gekleurd en is het mogelijk handiger om je naam te wijzigen in 6.


  Maak melding

 20. @Pienter6, je schrijft::::::::wat ik vaak hier treft lijk meer frustraties van bepaalde mensen die zo verbitterd zijn op de persoon bouterse dat ze liever zien dat het land naar de verdoemenis gaat.

  Het woord verdoemenis houd heel veel in en kan jou vertellen dat als je de geschiedenis van Bouterse na zou trekken je gauw zal merken dat de inhoud van het woord wel bij hem past.

  -Ik denk dat je “niet” eens weet wat er toen in 1980 gebeurd is in Suriname onder deze Bouterse. Tenzij je het mee hebt gemaakt.

  -Alles wat ten goede komt voor een land zal ik goedkeuren, maar geen bedrog van anderen en vooral niet als men staatsgeld neemt voor eigen belang.

  Dit zegt een echte NDPér:::

  =Parlementariër Charles Pahlad waarschuwt voor omkooppraktijken van de NDP. “Ze hebben geld, macht, alles hebben ze”. Volgens hem gaan ze proberen de districtsraads- en ressortraadsleden en parlementariërs om te kopen. “Ze zijn bereid een miljoen Amerikaanse dollar te betalen”, zei Pahlad afgelopen vrijdagavond op een VHP vergadering in Saramacca. Hij deed daarnaast ook een beroep op de bewoners van het district om hard te werken en te gaan voor alle 3 zetels. “De NDP mag nooit meer hier komen.”

  =Vraag je je zelfs niet af vanwaar al dat geld komt terwijl velen nog steeds op hun geld wachten.
  Zelfs de studenten in het binnenland zijn nog niet uitbetaald.

  Het onder stukje laat ook zien wat er in Suriname gebeurt, dit terwijl Limbo 16.000 per maand ontvangt om culturen uit elkaar te halen en haat te zaaien onder het volk.
  Trouwens is Limbo geen directeur van de STVS????

  = Het personeel van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) dreigt te staken. De medewerkers ontvangen al maanden hun salarissen laat. Deze mededeling deed NPS-parlementarier Hesdy Pigot dinsdagmiddag rond half twee in het parlement tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling voor 2015.
  Hij vroeg of vice president Robert Ameerali, onder wie het mediabeleid van de overheid valt, uitleg kan geven aan het parlement over de actiedreiging met het overheidsstation. Ameerali is nog niet ingegaan op de mededeling van Pigot.

  VAN MIJ MAG BOUTERSE OPGEHANGEN WORDEN


  Maak melding

 21. Ze houden een faillissementsverkoop en doen als dit geweldig is.

  Ieder normaal mens zou zich doodschamen.
  Ik mag aannemen dat Doekhie na de verkiezingen voorgoed werkeloos is zodat hij kan ondervinden wat hij die vele boeren heeft aangedaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.