‘Etnische profilering schaadt vertrouwen in politie’

28

Allochtone jongeren in Nederland hebben regelmatig het gevoel dat ze te maken hebben met etnische profilering door de politie. Dit schaadt het vertrouwen in de politie. Dit blijkt uit het RADAR/Art.1 rapport ‘Effecten van ervaren selectiviteit bij politiecontroles; een uiteenzetting aan de hand van interviews en focusgroep’.

Etnische profilering is de laatste jaren steeds meer in de actualiteit in Nederland. Onder andere Amnesty International heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de uitoefening van controlebevoegdheden door de politie. Volgens Amnesty vindt nog te vaak selectie plaats op basis van etnische en/of religieuze kenmerken van burgers en treft dit met name jongeren. Daarover schrijft de organisatie “Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan ‘witte’ Nederlanders. ‘Etnisch profileren’ is een vorm van discriminatie en daardoor in strijd met de mensenrechten. Het draagt bij aan een negatieve beeldvorming over etnische minderheden, schaadt de legitimiteit van de Nederlandse politie en is waarschijnlijk niet effectief voor de bestrijding van criminaliteit.”

Gelet op signalen over etnische profilering heeft RADAR/Art.1 in 2013 en 2014 in Rotterdam en Breda een diverse groep mensen geïnterviewd, zoals jongeren met een allochtone achtergrond, vertegenwoordigers van migrantenorganisaties, jongerenwerkers, docenten of mensen die op een andere manier veel in aanraking komen met jongeren. In totaal is gesproken met ruim 300 mensen.

Een deel van de respondenten heeft ervaring met politiecontroles waarbij zij zich geselecteerd voelen op basis van hun afkomst en/of huidkleur. Veelvuldig worden negatieve ervaringen genoemd zoals onprettige bejegening, uiteenlopend van kortaf zijn, afsnauwen tot een houding van machtsvertoon. De politie wordt verweten amper tot geen uitleg te geven voor een controle, wat de vermoedens van selectiviteit op grond van afkomst bij de jongeren versterkt. Kritiek gaat vrijwel niet over het formeel overschrijden van bevoegdheden maar steevast over bejegening. Een ander deel van de respondenten heeft geen negatieve ervaringen met politiecontroles. En sommige respondenten hebben zelfs begrip voor de werkwijze van de politie.

Negatieve ervaringen in bejegening schaden niet alleen het imago van de politie, ze kunnen ook de uitvoering van politiewerk zelf frustreren. De politie is immers sterk gebaat bij de medewerking van burgers bij het voorkomen en tegengaan van criminaliteit. Staat het vertrouwen in de politie bij delen van de bevolking onder druk, dan bemoeilijkt dat effectieve taakuitvoering door de politie. Wanneer het vertrouwen wel geschaad is door negatieve ervaringen, lijken positieve ervaringen een tegenwicht te kunnen geven.

RADAR/Art.1 heeft adviezen uitgebracht over te nemen maatregelen om vertrouwen te bevorderen. De politie neemt de adviezen ter harte en onderzoekt welke stappen gezet kunnen worden.

28 REACTIES

 1. Hiervan word ik niet eens boos. Ik word er heel verdrietig van omdat ik de ervaring heb hoe machteloos je je voelt wanneer dit je overkomt.
  Te triest voor woorden.
  Het begint mijns inziens bij het aannamebeleid van de Politie!
  Mensen die vanuit hun onderbuik reageren zijn vaak de laaggeschoolden. Misschien moet het niveau omhoog bij de aanname. Niet dat het probleem dan meteen opgelost zou zijn want het is een oeroude cultuur bij de NL politie om te discrimineren. Het instituut dat je juist zou moeten beschermen tegen discriminatie, de Politie dus, onderwerpt je aan dezelfde misdaad waartegen ze jou zouden moeten besshermen! Want discriminatie op grond van uiterlijk is een misdaad!
  Ten overvloede wil ik zeggen dat het voorkomt onder alle lagen van de NL bevolking maar het meest bij de onderlaag, denk ik.


  Maak melding

 2. Als je de politie niet meer kan vertrouwen, wie kun je dán nog vertrouwen. Dit zal helemaal verkeerd aflopen als er niet drastisch wordt ingegrepen. Het duurt al veel te lang. Schande voor een land dat zich hoogontwikkeld noemt. Op dit gebied zijn ze nog heel ver onderontwikkeld!


  Maak melding

 3. Triest, maar voor mij niks nieuws onder de zon.
  Heb er mee leren leven en hou er elke dag rekening me dat het mij weer kan over komen. Binnen de afgelopen half jaar is dit me al weer twee keer overkomen. Een keer ben ik ondervraag door een agent in een burgerauto die een benzine station uit kwam terwijl ik net wilde gaan tanken. Hij vroeg naar me papieren en toen ik vroeg waarom hij dat wilde zien zei hij dat hij een 2 ( betekent 2 keer van kentekenplaat gewisseld) op mijn kentekenplaat zag en dat vondt hij verdacht.Ook toen ik s’morgens met een labtob in me hand uit een hotel in Amsterdam oud-zuid kwam stopte ineens een politieauto voor me en vroegen ze naar me ID. Toen ik vroeg waarom ze dat wilden zien zei een agent dat er in de buurt zo juist een inbraak was gemeld en dat dat de reden is dat ze me ff wilden checken. Het trieste was dat toen ik die middag naar de kapper ging en mijn verhaal vertelde dat iedereen reageerde van; ja niks nieuws, wen er maar aan ‘This is the real life’ , No spang. Dus mi ne spang na dat moro. Ik wacht maar op de volgende check.


  Maak melding

 4. Witte mensen vertrouwen alleen maar witte mensen! Daarom is er Apartheid in de wereld en vooral in Nederland: witte scholen, zwarte scholen, witte wijken, zwarte wijken!
  Witte mensen die discrimineren vanwege je huidskleur zijn domme ganzen! Ze voelen zich alleen veilig bij hun eigen soort. Stilzwijgend staan ze op één lijn met elkaar voor wat betreft de “ander”! Dom, bang volkje! Éen gaatje in de dijk en jullie zijn er geweest! Bouw een paar hoge muren om jullie landje, zet alle gekleurden eruit en vreet mekaar dan lekker op! Te beginnen bij de witte politie!


  Maak melding

 5. 27 maart 2015

  Srika heeft recent ook een negatieve ervaring gehad met de vorm van de ”PASJES-WET” zoals gehanteerd door de politie in Rotterdam.

  Klacht indienen bij de politie helpt geen zier. Maar Srika gaat door om de politie te laten erkennen dat zij toen goed fout zaten.

  Door deze ervaring kan Srika nu goed begrijpen waarom jongeren, vaak ook geen moslims, in Rotterdam radicaliseren. Zij, ook veel jongere Surineds, hebben geen geloof meer in het rechtssysteem dat ze moet beschermen tegen zulke racistische handelingen van de politie in Nederland.

  En wat volgt dan na het proces van radicalisering, waar het hier in Nederland niet meer zal gaan om enkele moslims alleen?
  Wie kan Srika dat vertellen? En begrijpen de politie-autoriteiten dat?
  Srika


  Maak melding

 6. Waar het toe kan leiden?

  1. Veel allochtone jongeren radicaliseren en maken voor iedereen in Nederland, zonder onderscheid in ras, geloof of kleur, de hele samenleving tot een hel.

  2. Nederland bouwt, net als in het verleden elders in Europa is gebeurd, ‘gated communities’ compleet met gasgestookte centrale verwarming, alleen bestemd voor de allochtone Medelanders en zorgt zo voor een definitieve Endlösung van het probleem.


  Maak melding

 7. @Srika, je kletst uit je nek ! Als het zo slecht geteld is in Nederland dan staat het je vrij om dit land te verlaten en je heil elders te zoeken. De politie voert gewoon haar taak uit en dat daarbij fouten worden gemaakt is inherent aan de taakvervulling. Veel Surinaamse jongeren grijpen de kans niet om zich te ontwikkelen, veel schooluitval onder Surinaamse jongeren, veel overlast, drugs en alcoholmisbruik, jonge gezinnen, ontwrichte gezinnen en ja, ene Glen Helder gaf onlangs ook aan waar het de Surinamer aan schort. Je klaagt over racisme maar als ik hier op dit forum de berichten lees dan weet ik een ding 100% zeker: de Surinamer heeft een zesde gen om te discrimineren. Wees dankbaar dat je in Nederland mag wonen een land waar je veilig bent dankzij o.a. de politie.


  Maak melding

 8. Het valt allemaal wel mee. Agenten zijn ook mensen, soms kom je die ene rotzak tegen. Ik stoor me daar niet aan, want ik heb geen verwachtingspatroon in omgang met wildvreemden. Ik neem ze zoals ze zijn.


  Maak melding

 9. Free, kijk wie aan het schreeuwen is! De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Lees de berichten op Waterkant en zie hoe jullie zwarten met anderen omgaan. Jullie schreeuwen over racisme, discriminatie en vernederingen maar ondertussen zijn jullie Surinamers geen haar beter en dien jullie Surinamers (ik heb het alleen over de negers) daar vrolijk aan mee. Ja, een gaatje in de dijken en Nederland loopt onder. Maar wij zullen nooit onze handjes ophouden. Een binnenlandse overstroming in Suriname en de hele wereld moet dat land te hulp schieten. Wie vreet elkaar op in Afrika ? Zojuist nog gelezen dat de zwarte Afrikanen zich klaar maken om elkaar af te maken, hup op naar de volgende oorlog. In Congo en Nigeria worden kinderen ontvoerd om als kindsoldaat dienst te doen. Wij zijn dom maar zoiets zullen wij Nederlanders nooit doen en toestaan. We zijn blij dat we zo dom zijn. Haal twee bevolkingsgroep uit Suriname en jullie negers maken elkaar ook af als beesten. Ligt nu eenmaal in het aard van het beestje. Daarom ook zijn er in Nederland zoveel Surinamers die niet terugwillen naar hun eigen land. Jammer want zij voegen niets toe aan de Nederlandse economie. O jee, nu ben ik een racist


  Maak melding

 10. Op zaterdag 15 november 2014 vond de nationale Sinterklaasintocht plaats. Dat was in Gouda. Ik was daar om deel te nemen aan een vreedzaam en stil protest tegen Zwarte Piet. Een paar medestanders zijn ook staande gehouden vanwege hun huidskleur. Ze waren onderweg naar het plein waar het protest zou plaatsvinden. Etnisch profileren is een zeer kwalijke zaak.

  Een heleboel mensen zijn gearresteerd op deze dag. Het overgrote deel van de ex-arrestanten zijn tegenstanders van Zwarte Piet. We hebben uren doorgebracht op het politiebureau. Ik ben namelijk ook gearresteerd. Ik neem het de politie heel kwalijk. Ons mensenrecht is geschonden.

  Dit is een reportage van deze dag (zaterdag 15 november 2014):
  https://www.youtube.com/watch?v=xROSlRG6UV0


  Maak melding

 11. Uit eigen ervaring weet ik/constateer ik/stel ik vast:

  – opleidingsniveau is omgekeerd evenredig tot discriminatoire attitude. Hoe minder opleiding, hoe dommer, hoe discriminatoirer men optreedt. Minder ontwikkelde mensen, bezitten geen relativeringsvermogen en kunnen niet nuanceren. Het zwart-wit denken gaat bij hen domineren. Het kiezen van de weg van de minste weerstand. En een feit is: bij de politieorganisaties en andere handhavingsorganisaties hebben we echt geen Einsteins werken.
  – De Nederlandse maatschappij is best een racistische maatschappij. Als gekleurde is het je niet gegund om de top van de hiërarchie te bereiken. Heel moeilijk om in deze maatschappij een toppositie te bekleden en zeker niet bij de politie.
  – Radicalisering in deze maatschappij (denk aan de moslimjongeren) heeft te maken met discriminatie en non acceptatie bij verschillende geledingen van deze maatschappij. Integratie en assimilatie beleden door de beleidsmakers in Nederland, maar niet gegund door de blanke Nederlanders aan de gekleurde Medelanders.


  Maak melding

 12. Het probleem komt op de hele wereld voor en in alle landen.

  Als je anders eruit ziet en met een groep tussen de Marokkanen in Marokko gaat lopen zal men altijd een oogje op je houden.

  In Suriname is het ook zo dat als je met een groep ergens naar toe gaat waar een ander cultuur overheerst zal je merken hoe je achtervolgd zal worden, omdat men het niet vertrouwd.
  Dit is mens eigen.

  Een ieder heeft een ander kijk hierop, maar soms denk ik dat het ook aan je zelf ligt.

  Om de Nederlanders hiervan de schuld te geven zou ik ook niet doen, omdat vele die van buiten af naar Nederland zijn verhuisd zich ook niet aan de wet en regelgeving houden en vaak ook geen diploma’s hebben en zo de verkeerde kant opgaan.


  Maak melding

 13. @Pieter. Nee pieter je bent geen racist anders zou je de moeite niet nemen om je tijd op deze site te verdoen. Je bent wel een vooringenomen witte hollander en deze soort zijn nog gevaarlijker dan racisten, want vaak weten racisten niet beter en is het ook vaak dommigheid. Nu zul je je afvragen waar heb ik het nou over. Nou Pieter, lees je posting nog maar eens en het zal je opvallen dat je feiten door elkaar haalt en dat komt omdat je niet het vermogen heb om verbanden te zien en daarom kan je voor jezelf ook geen visie creeren. Niks mis mee hoor, niet iedereen heeft deze gave maar gelukkig mag iedereen zijn mening geven over een andere, dus jij ook.

  En ff je opmerking over Surinamers. Je weet geen moer over Surinamers, dus hou je mond. Maar mocht je geinteresseerd zijn in hoe een gemiddelde Surinaamse gezin in Nederland leeft wil ik je best introduceren in mijn Surinaams gemeenschap. Het zal je dan opvallen dat onze kinderen beleefd, goed gemanierd en goed ontwikkeld zijn. Ondanks wij het niet makkelijk hebben in deze witte polariserende samenleving klagen we niet want we werken hard en zijn ondernemend genoeg om bv naar de zelde vakantie te gaan waar witte nederlanders ook gaan en we rijden in dezelfde autos als witte nederlanders. Het enige wat we niet hebben is dat we niet wonen in dezelfde wijken als die witte Nederlander, maar dat komt omdat we dat ook niet willen. We hebben liever een tweede huis in Su, dan een extra hypotheek te nemen om in in een tata wijk te gaan wonen met hun wit mang sansi. BTW mijn Surinaamse gemeenschap bestaat uit alle bevolkinggroepen uit SU, dus we hebben onderling ook veel lol en plezier. Ik zou zeggen probeer het uit. Je bent welkom!!!!!!


  Maak melding

 14. @Jan Willem, Wie denk je wel dat je bent om te bepalen waar mensen wel of niet mogen wonen alleen maar omdat ze je niet aanstaan. Witte uilskuiken!!!!!!!


  Maak melding

 15. Pieter, wat hebben Surinamers ermee te maken dat Afrikanen in Afrika zich klaarmaken om elkaar op te vreten? Evenveel als Nederlanders er iets mee te maken hebben dat Russen en Tjetjenen elkaar afmeken in Oekraine

  Pieter, Surinamers hebben er evenveel mee te maken dat Afrikanen zich klaarmaken om elkaar op te vreten als Nederlanders er iets mee te maken hebben dat Russen en Tsjetsjenen en Russen en Oekraïners elkaar nu opvreten in de voormalige Sovjet Unie. Verder zeg je met betrekking tot de wreedheden die Afrikanen elkaar aandoen, dat jullie zoiets nooit zouden toestaan. Pieter lijdt je aan geheugenverlies of ben je kortzichtig? Ik weet namelijk dat het niet zo lang geleden in Nederland gebeurde dat Duitsers een andere etnische groep (even wit als de Duitsers zelf) op z’n zachts gezegd niet netjes behandelden en heel veel Nederlanders stonden erbij en keken ernaar, wat zeg ik, een paar Nederlanders hielpen de Duitsers maar al te graag een handje.

  Als ik jou was zou ik me focussen op het probleem waar Nederland me te maken heeft, namelijk dat de politie jongeren uit minderheidsgroepen, niet alleen Creoolse Surinamers hoor, maar iedereen met een kleurtje, etnisch profileert en ze daardoor ontvreemd raken van de samenleving en radicaliseren. Want beste Pieter, of jullie autochtone Nederlanders het leuk vinden of niet die ‘vreemdelingen’ zitten nu eenmaal in Nederland en gaan niet meer weg, jullie zouden je extra moeten inspannen om ze zo goed mogelijk te laten integreren in de samenleving, zorg er voor dat ze, als ze een achterstand hebben, ze die zo snel mogelijk inlopen en ze al hun talenten zo optimaal mogelijk kunnen ontplooien. Het geboortecijfer onder witte Nederlanders daalt, door wie zullen de arbeidsplaatsen, die straks ingevuld moeten worden, ingevuld worden als er geen witte Nederlanders genoeg zijn? Allochtone jongeren tegenwerken, waardoor ze zich niet optimaal kunnen ontplooien is niet alleen verwerpelijk, maar ook uitermate stom. Straks hebben jullie een heleboel slecht geschoolde allochtonen, als je ze b.v. systematisch steeds een te laag schooladvies geeft, terwijl er onder hen ook mensen met de potentie om arts, bankdirecteur of raketgeleerde te worden, rondlopen.


  Maak melding

 16. 28 maart 2015

  Beste @ Henkes,

  Jouw post doet mij denken aan een observatie van een les aardrijkskunde, en jouw post is niet goed te praten.

  Beste @ Pieter,

  Srika kan ver met je meegaan. Waterkant is vervallen toch een forum waar droge racistische uitlatingen van een bepaalde groep normaal gepost kunnen worden en waar de forumhouder de ogen voor dichtknijpt. Srika heeft vaak hierover geklaagd, echter zonder resultaat.

  Beste @ Jan Willem,

  Jouw zwakte is dat je direct reageert met teruggaan naar het land van herkomst. Srika vindt dat jij je hiervoor moet schamen. Het kan zelf zo zijn, dat Srika meer rechten om te blijven in Nederland heeft dan jij, Jan Willem. Srika kan een deel van zijn familie historie terugbrengen tot de 13e eeuw, hier in Nederland. Een groot deel van deze familie heeft Suriname nog nooit gezien. En met dit deel van de familie komt Srika veel over het denken over allochtonen te weten. Een zit zelf in de top van de PVV en wenst niet in contact te komen met zijn geleurde deel van zijn familie.

  Maar ja, een belangrijke groep van autochtone Nederlanders weigert de gevolgen van haar eigen geschiedenis te accepteren.
  Bijvoorbeeld is het niet de schuld van Srika dat die oude witte Srika naar Suriname kwam, daar die strakke, goedgebouwde en stevige jonge vrouwen zag – op dat moment zijn vormloze wederhelft in Nederland verachtte – en kinderen verwekte met die Surinaamse vrouwen. Van een koffieboon en een melkpot krijg je wel mooie en overheerlijke koffiesmaken. En dit moet dat deel van Nederland nu eindelijk leren accepteren.

  Woensdag jl. zat Srika bij een van de tafelgesprekken in Rotterdam over de WIJ-gevoel en elkaar accepteren. Een aantal toppers van de gemeente en politie waren daar ook aanwezig. Een van de autochtone deelnemers was duidelijk : voor haar is het Wij-gevoel en acceptatie daarvan onbespreekbaar. En juist die persoon heeft een belangrijke functie in de wijkorganisatie van Prins Alexander polder te Rotterdam. Hoeveel van deze figuren zitten daar nog in posities waar ook over allochtonen beslist wordt.

  Beste @ Jan Willem,
  Ik heb juist voor een persoon een klacht ingediend tegen een agent voor zijn gedrag voor etnische profilering. Eerder hen ik dat ook gedaan voor een ander persoon, maar daar was ook zeer veel excessieve geweld gebruik bij controle en fouillering vaan die persoon. De politie van Rotterdam ontkende dit schriftelijk, maar toen Srika naar de beelden vroeg die er zeker bij de politie aanwezig moesten zijn – de politie draagt een bodycam – was het antwoord dat door technische problemen de bodycams van geen van de zes agenten werkte. Wie houdt wie voor de gek??

  Nu is het voorstel om te praten. De politie is bang dat deze mishandeling in het openbaar gebracht wordt en dat zij een ernstig probleem op de kop krijgen. Srika heeft contact met enkele journalisten gemaakt, maar er bleek geen belangstelling. Ja, in Nederland wordt er selectief gehandeld en als het om een allochtoon gaat moet het zoveel-als-mogelijk niet bekend worden gemaakt, tenzij het wel negatief voor de allochtoon zal zijn.

  @Jan Willem, Srika ziet steeds meer jongeren in Rotterdam radicaliseren, en niet alleen bij de moslims. Begrijpt Srika niet verkeerd. De politie moet haar werk doen, maar moet etnische profilering daarbij horen en als de reden van handelen gevraagd wordt, deze jongeren soms hardhandig met de wapenstok behandeld worden?

  Srika hoopt bij jou toch een prikkel tot anders denken te hebben geraakt.
  Srika


  Maak melding

 17. @ Pipa Americana

  Je krijgt van mij een vet dikke 10.

  Mochten er Nederlanders zijn die het hier niet mee eens zijn dan kunnen jullie nog altijd naar Noorwegen emigreren.


  Maak melding

 18. beste mensen ik vind dat de politie gewoon zen werk doet en hun hou veiligheid op straat ze kijken niet naar huidskleur kijk om je heen in de wereld wat teroristen en drugs duivels niet allemaal doen dus de politie moet scherp blijven en zen werk ik vind we moeten meer respek tonen aan de politie en als iemand zeg wij alachtone of buitenlanders worden vaak aan gehouden door politie en vind discriminatie dan vind ik dat je niet in nederland thuis hoor want je ben een nederlander die hier geboren ben zwart of bruin maak niet uit en als je een ander paspoort heb van buitenland dan nog doet de politie zijn werk en meer niet tjauw


  Maak melding

 19. @Srika zou u ook en klacht hebben ingediend indien het slachtoffer blank, blond en met blauwe ogen was ? Neen, want dan keek je de andere kant op en daarbij mompelend ‘net goed nu voelt hij ook wat wij voelen’. Je bent zo hypocriet.
  @Henkes, je hebt ene te grote mond maar verder ben je net een lafaard als veel van jouw soortgenoten. Je geeft af op Hollanders maar oprotten naar waar je vandaan komt wil je niet. Stuk bedorven vlees noem ik dat soort kakkerlakken.


  Maak melding

 20. De politie kan ook slimmer optreden door bij de controles ook net zo veel witte Nederlanders te fouilleren. Dit om de schijn van partijdigheid te vermijden. Maar ze weet ook dat de blanke Nederlander dan gaat lopen kankeren en meer aversie tegen de politie kan doen opwekken dan de vaak machteloze allochtonen. Ja, de politie weet heel goed onder welke groepen ze haar slachtoffers moet maken. Een onderzoeking van een onschuldige laat altijd diepe negatieve emotionele sporen na en doet de slachtoffer afvragen waarom hij zich nog aan de wet moet houden wanneer hij als verdachte wordt gezien. Bovendien vermoed ik dat er hele onkundige politiepschychologen werkzaam zijn, want anders zouden ze de politiebeleidsmakers zeker hierop sterk hebben moeten attenderen.
  De politie is soms je beste vijand en die pet past misschien alleen op een pestkop.


  Maak melding

 21. @ Pieter
  -Waterkant is geen afspiegeling van de maatschappij
  -“Maar wij zullen nooit onze handjes ophouden”
  Roep maar niet te hard, Pieter! Ben je soms de Marshallhulp vergeten? Vraag het aan je pa en ma, die weten het nog.
  – zwarte Afrikanen maken elkaar af! Dat gebeurt in alle landen die gekoloniseerd zijn geweest omdat de politiek van de Europeaan was: verdeel ze en heers over ze. Zet ze op tegen elkaar!
  En dat 4 eeuwen lang!
  – weet je waar mensen elkaar hebben afgeslacht? In Europa, in de tweede WO! NL gaat niet vrij uit. Uitblinkers in verrraad!

  Pieter, ik denk dat je je voordoet als witte Hollander maar in het echt ben je een Indiër! Neem een kijkje in India voordat je gaat schelden op Negers, Pietersingh!


  Maak melding

 22. 29 maart 2015

  Beste @Jan Willem,

  Srika stond al op deze vraag te wachten.

  In de wijk ben ik actief en heb een aantal keren het voor autochtone jongeren opgenomen. Die werden door de wijkpolitie niet conform de regels behandeld en heb dat ook laten merken. Wij zien nu in de wijk een andere wijkagent !

  Jan Willem, Srika is een Surined, maar wel open naar de rest van de gemeenschap. Jammer dat een deel van die gemeenschap wel nog negatief staat tegenover migranten en anders gekleurden.
  Srika


  Maak melding

 23. In literatuur handelde over de tijd van bounded labour in Suriname is te lezen dat een zwarte slaaf in de visserij 50.000 gulden had verdiend. Met dat geld heeft hij menig aan lager wal geraakte blanken in Suriname geholpen (denk aan het jaar om en nabij 1700).


  Maak melding

 24. Het is triest te zien hoe regelrechter Nederlandse racisten op dit forum bijval genieten van Surinamers. Dit gespuis wordt ten eerste toegelaten op dit forum, kunnen er ongestoord, ongebreideld hun ziekelijk gif spuien. Zij worden daarin nota bene geprezen door ziekelijke Surinaamse gasten zonder ruggengraat, zonder een grammetje zelfrespect, bewonderd en bewierookt. Hoe diep kan een mens vallen? Ja, ook fronters zijn mensen.


  Maak melding

 25. Hoe is het mogelijk dat er zoveel Nederlandse racisten op dit forum zitten. Is er geen plaats meer op het forum van POW nieuws. Kunnen ze hun ei niet meer kwijt bij alleen maar blanken mensen. Zijn ze zo recalcitrant dat hun vermogen te relativeren niet meer bestaat. Ik merk dat het zwart wit denken onder Nederlanders sterk in opkomst is. Het probleem is dat je er niks mee wind (RACISME KENT ALLEEN MAAR VERLIEZERS). Racisme als vorm van entertainment is een uiting van eenzaamheid en frustratie. Dit is het grootste probleem onder de Nederlanders. Een volk dat met het woord gezelligheid een woord heeft uitgevonden wat in feite niet bestaat maar toch hoog in het vaandel word gedragen.


  Maak melding

 26. Jan Willem, ik gaf niet af op Hollanders (waarom zou ik?), ik reageerde slechts op wat Pieter over Surinamers en Afrikanen zei, het was voor jou blijkbaar moeilijk te verteren om te merken dat Blanken geen haar beter zijn dan Afrikanen en elkaar vaak ook afslachten terwijl hun rasgenoten staan toe te kijken en vaak ook geen poot uitsteken, denk maar aan de Nazi’s, die geholpen werden door Nederlanders en Dutchbat stak ook geen poot uit toen de ene groep blanke Serviërs de andere even blanke groep Serviërs begon af te slachten, als de betrokkenen Afrikanen waren geweest (daar zijn ze inderdaad ook toe in staat), had je het gebeurde niet, net als Pieter, verdrongen naar het reeds demente deel van je hersenen.

  En hoe weet jij eigenlijk dat ik in Nederland woon? Ik zit lekker in Suriname en ik wil voor al het geld van Nederland Suriname niet verruilen voor Nederland, al was het maar vanwege het klimaat, je hoeft daarom niet bang te zijn dat ik ooit je buurman zal worden.


  Maak melding

 27. Ik denk dat je eerst naar je eigen gedrag en opstelling moet kijken.Heel veel heb je aan jezelf te danken.En dan je eigen kleur de schuld geven is een beetje zielig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.