‘Suriname moet waken voor ‘kat in de zak’ bij overname Suralco’

16

PARAMARIBO, 26 mrt – Suriname moet ervoor waken een kat in de zak te kopen bij de overname van bauxietbedrijf Suralco. Dit zegt Gregory Rusland, ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen en voorzitter van de Nationale Partij Suriname., NPS. Lessen uit het verleden moeten als baken dienen.

Het is bauxietmaatschappij Billiton eerder overkomen. Toen de multinational zich wilde terugtrekken uit Suriname, moest die diep in de buidel tasten. Alcoa, moedermaatschappij van Suralco, wilde wel overnemen. Maar daar moest Billiton een smak geld voor neertellen. “Deze zaak moet dus heel goed bekeken worden”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Suriname moet niet uit het oog verliezen dat Alcoa opbreekt, omdat er verlies wordt geleden.

De bauxietindustrie ligt al jaren op zijn achterste. Het is dan ook te verwachten dat Suriname een hele kluif zal hebben aan herstelwerk. “We zullen daarom als samenleving verstandig moeten omgaan met dit vraagstuk”, aldus Rusland. De industrie zou na overname het best beheerd kunnen worden door Alumsur. Dit bedrijf is opgezet toen Rusland nog minister was. De bedoeling was de operaties over te nemen van Billiton.


16 REACTIES

 1. Het is tegen dovemans oren gezegd omdat de miljoenen die in het verschiet liggen voor persoonlijk gewin niet tellen en opwegen tegen de volksarmoede die Suriname te wachten staat.


  Maak melding

 2. Gregory Rusland, ik weet dat je een echte econoom bent en heb toen ook flink onderhandeld om Suriname van ellende te redden.

  In 2010 heeft Bouterse op het podium geroepen dat de NPS 25% aandelen had, maar hij had het volk niet uitgelegd over de participatie van Suriname.
  Hij schreeuwde dat als hij aan de macht zou komen Suriname 60% aandelen zou krijgen.

  Vandaag op de dag is dit nooit gebeurd en Bouterse heeft Staatsolie toen ingeschakeld om het te betalen en eventueel over te nemen. Staatsolie heeft een kwart betaalt en zit nu met vele schulden en dreigt failliet te gaan. Ik hoop het niet.
  Wat gebeurt er nu???

  Staatsolie dreigt bankroet te gaan onder Bouterse
  Rijstfabriek dreigt bankroet te gaan onder Bouterse
  Alle scholen wilt hij tot openbare scholen maken
  Vele salarissen kan de overheid niet eens betalen

  Achteruitgang van Suriname ten top.

  Venezuela toestanden dreigen in Suriname en ik hoop niet dat de militairen zullen ingrijpen.


  Maak melding

 3. De nieuwe Regering zal keihard moeten werken, om de economie te stabiliseren.
  En…daar gaan we weer, na lang ploeteren en zwoegen is een stabiele economie niet voldoende, het volk wil meer en meer…… gevolg tegen stemmen., en de cirkel is rond.

  Die suri’s beseffen niet, dat suri bijna failliet is.
  Het is allemaal kolder wat hier op de site wordt verkondigd; jullie zijn landverraders, rediemoesoes, vijanden van het volk, gestoord etc. etc.

  Dit jaar stond er vanwege geldgebrek, niet eens een bordje bruine bonen op het menu. En toch blijven ze stug volhouden.

  Hoogstwaarschijnlijk moet er een (harde)les geleerd worden!

  Nog 50 dagen.


  Maak melding

 4. Voor iedereen die op let:

  Biliton heeft Alcoa/Suralco dik moeten betalen om van haar activiteiten in Suriname af te komen.

  Rusland is echt niet zo achterlijk als Pero en co hem voor verslijten.
  Luister daarom AUB naar de waarschuwing van Rusland.

  Als Alcoa Suralco overdraagt aan Suriname zal het de afkoopsom van Biliton en haar eigen afkoopsom moeten inbrengen.
  Voeg daar aan toe dat zodra Suriname zelf meer energie op kan wekken (Staatolie plant, Zonne energie) de Brokopondo dam minder waard wordt voor Suralco/ Alcoa.
  Daarnaast zal men het achterstallig onderhoud en de vervangingsreserves moeten inbrengen.

  Gratis advies meneer de president. Laat aub zien dat u echt kunt laten onderhandelen en haal bij Alcoa de middelen om te kunnen investeren.


  Maak melding

 5. @Esmerald, je hebt gelijk en aan de ander kant denk ik dat Bouterse weer kan winnen. Laat het “volk” maar meemaken hoe Bouterse allen letterlijk voor de gek heeft gehouden.
  Suriname wordt in de greep gehouden.

  Zoals @Koos het al geschreven heeft::::Desi vertoont trekjes van zijn overgroot Opa, een Zeeuwse kolonisator. Deze man hield slaven onder zich en bepaalde ook wat er toen gebeurde.
  Zie maar weer wat er nu gebeurd.

  Sommigen houden nog steeds van de slavernij!!!!!!Ik hoor Zunder niet en hoe wilt Hooghart af van het koloniaal gedrag????

  =Zie maar zijn vrienden wereldwijd en ga maar na hoe het volk daar pi-naart.


  Maak melding

 6. Ik wens alle Javanen en Hindoestanen die onder leiding van Creolen willen blijven leven ,veel sterkte. (ook jullie dochters)

  Nederland zou ik nooit willen verruilen voor Su, maar ik wens ze wel het beste. Misiekaba heeft gezegd dat Suriname de next Dubai gaat worden (youtube) .

  Het is een goede keus geweest om Suriname te ontvluchten na de ‘onafhankelijkheid’.

  Njan Dringi Prisiri ,
  We gaan voor nog 5!


  Maak melding

 7. Als de “NDP” en hun “adviseurs” maar hun njang kunnen maken. Zal me niet verwonderen als Jozefzoon, de narendorpen, de abramsen, de palu ers allemaal in een rij staan te “adviseren” wat er gedaan zal moeten worden.
  God, wanneer is het 25 Mei en opo deng borikie ai.


  Maak melding

 8. @Abaisa
  “Alumsur: opegezet door Greg., dat is zeker een vrienden cluppie van hem.”

  beste Abaisa leest u aub eens voor dat u gaat blaten. Alumsur is opgericht door de staat, de republiek Suriname. Het is dus van de republiek Suriname het is niet van prive personen of ondernemers.

  De waard vertrouwt zijn gasten zoals die zelf te vertrouwen is.

  U bewijst dat u de splinter bi de ander ziet maar de balk in uw eigen oog niet ziet.
  Kijk eerst even naar de affaire NV Cactus waar een Onderneming met een gestort kapitaal van SRD 1.000 ongeveer 10.000 vierkante meter grond op de duurste locatie van Paramaribo in handen krijgt, waarna de regering ook nog eens toezegt met SRD 15.000.000 Petro Caribe geld in te komen.
  Kijk eerst eens naar het debacle van de casave fabriek waar de staat financierde en het geld allang op is voor dat er iets gereed is of geproduceerd kan worden.


  Maak melding

 9. @Boss

  Niet alleen voor de ontmanteling maar ook de kosten voor:

  1) ecologisch herstel van de uitgemijnde locaties. Als het jungle was dan duurt dat minimaal 60 jaar.
  2) het achterstallig onderhoud aan Brokkopondo.
  3) de vervangingsreserves zoals opgebouwd voor Brokkopondo.
  4) milieu schade herstel terplaatse van alle Suralco en Biliton locaties.

  Men moet vooral niet vergeten dat BHP Biliton Alcoa een vergoeding (afkoopsom) verstrekt heeft om netjes en verantwoord af te bouwen en de milieuschade te herstellen.

  De afkoop som zal dichter bij $ 1.000.000.000 liggen dan bij $ 500.000.000 terwijl de huidige contante waarde van Brokkopondo naar mate er meer opwekcapaciteit in Suriname beschikbaar komt zal afnemen tot weinig.

  Het vervellende is dat zij die onderhandelen zelf met een paar miljoen tevreden zijn. Het is dus zaak dat de oppositie aankondigt dat zij nu, de volgende regeerperiode en die daarna Alcoa en de onderhandelaars aansprakelijk (ook hoofdelijk) zullen stellen voor elke malversatie die later zal blijken. Dat zij dan wetten zullen maken die verjaring oprekt.


  Maak melding

 10. jojo doet wel heel hard als een echte fronter zijn best om front te verdedigen terwijl iedereen met een gezond verstand weet dat het hem nooit zal lukken, front is daarvoor te besmet om te verdedigen.


  Maak melding

 11. Ten koste van alles aan de macht willen blijven.
  Aow en akb verhoogt en het volk juicht dit toe. Niet wetende dat ze het zelf zullen betalen.


  Maak melding

 12. Sabideiri
  Ik ben een waarnemer en van geen enkele partij. Als ik zou mogen stemmen zou ik op het redelijke en denkende alternatief DOE stemmen in de hoop dat zij van veel rationele Surinamers een zogenaamde spliting vote krijgen.

  Hoewel Bouterse en de NDP de enige nationale partij zijn en ondanks dat ze het ongetwijfeld goed bedoelen heb ze er een puin hoop van gemaakt.

  Waar verdedig ik het Front.

  Ik laat slechts de feiten en nuances zien. Zo ook ten aanzien van Alcoa en de rotzooi die zij wellicht achter laten.

  beste Sabidieri bij sommige zaken die er spelen heb ik achter de coulissen gekeken en heb ik er een beetje verstand van. Met deze mensen maar ook met de oude politiek aan de knoppen gaat het niet goed.
  Ik heb echter meer hoop dat Santhoki met Breeveld iets voor het land kunnen betekenen dan Bouterse met Brunswijk en alle gekochte types die zij omzich heen verzamelen.

  Zodra ratio vereist wordt en de feiten tellen vliegt de politiek (ook in Nederland) uit de bocht.


  Maak melding

 13. Surinam has been heavy dependent on Suralco as a state in the state. Moengo was kept open long time for sentimental reasons.
  After other wordlwide bauxite explotations came in production, Surinam is not of value for profit. I counteradvice.

  As part of ALCOA there was some hope, independend it is like a venezolan deemed venture. Remember Grassalco and Kabalebo?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.