Grondwetfestival wordt jaarlijks terugkerend nationaal evenement

0

De Telegraaf berichtte dinsdag dat dat de gemeente Den Haag en het ministerie van Binnenlandse Zaken van het Grondwetfestival een jaarlijks terugkerende traditie maken om aandacht te geven aan het belang van de democratie. Het voorstel voor een jaarlijks terugkerende traditie komt van PvdA raadslid Rajesh Ramnewash. Hij benadrukt dat dit evenement belangrijk is vanwege de toenemende spanningen in de samenleving, zoals het wel of niet demonstreren in de Schilderswijk vrij recent.

De vrijheid van meningsuiting versus de vrijheid van religie. Het is daarom belangrijk dat de instellingen van de democratie juist nu hun deuren openen. Voor Ramnewash is multicultureel Suriname het voorbeeld waarbij ruimte en respect is voor de cultuur en religie van de verschillende bevolkingsgroepen. Daar kunnen we in Nederland nog veel van leren, aldus Ramnewash. In 2014 leidde het evenement tot mooie discussies overal in de stad over politiek en democratie. De actieve deelname en aanwezigheid van de Koning benadrukte het belang van de grondwet.

De eerstvolgende Grondwetdag zal gevierd worden op 28 maart 2015. De aanstaande Eerste Kamer verkiezingen staan dan centraal. Scholieren debatteren in de Eerste Kamer en minister Plasterk geeft persoonlijk rondleidingen door de Tweede Kamer. In het volgend kroonjaar 2019 wordt opnieuw net als in 2014 groots uitgepakt vanwege het historisch feit dat in 1919 ook vrouwen het actieve kiesrecht verkregen waarmee het algemeen kiesrecht in Nederland een feit werd.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.