Inheemsen bezorgd over behoud leefgebied

11

PARAMARIBO, 24 mrt – Inheemsen van verschillende dorpen in Para zijn bezorgd over het behoud van hun leefgebied. Ondernemers van buiten het gebied halen er naar believen grondstoffen. De regering is op de hoogte gebracht.

Dit gebeurde tijdens een bezoek van minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Vooral de aanspraken op de grond waar de dorpen op staan, kwam aan de orde. Dit zogenaamde grondenrechtenvraagstuk is voor zowel Inheemsen als Marrons een zaak van leven op dood. Volgens RGB hebben de dorpsleiders onder meer aangehaald dat grond is aangevraagd in hun gebied. De dorpsleiding is niet geïnformeerd.

Gevreesd wordt dat de dorpen Cassipora, Cabendadorp en Matta steeds meer traditionele grond zullen kwijtraken. Het bos, voor de Inheemsen zowel supermarkt als apotheek, stond nog nooit zo zwaar onder druk. Nu al zorgen zware machines voor geluidsoverlast, maar weten de lokalen nergens wat van. “De minister heeft al de problemen aangehoord en heeft de dorpelingen beloofd zich te buigen over deze kwesties”, meldt RGB in een persbericht.


11 REACTIES

 1. Dit zogenaamde grondenrechtenvraagstuk is voor zowel Inheemsen als Marrons een zaak van leven op dood.

  Een indiaanse pikin boi als “volkspresident” had vijf jaar de kans gehad dit vraagstuk op te lossen.
  Aub famiri niet zeuren, hang je paarse vlag, lig in je luie hangmat, drink je krat Parbo bier en als je over vijf jaar weer nuchter bent zullen we wederom hierover praten.


  Maak melding

 2. Standpunten wat ik lees geeft lokale bevolking duidelijk aan dat stukje natuur (zuurstof etc.)verloren gaat en inkomstenderving weet niet hoe trouwens geregeld ik zou er liever persoonlijk bij willen zijn uiterst belangrijk en is blijft wel staatseigendom 1975


  Maak melding

 3. Onze rode broeders wordt aangeraden om maar van de chinese supermarkt gebruik te maken en naar de chinese apotheek te gaan.
  De vernietiging van de leef gebieden gaan een steeds grotere omvang aannemen.Tegen het grote chinese geld is niets opgewassen.Ook Miranda niet.Die had EL DORADO gesloten en moest het dan maar weer openen voor proef.Proef voor altijd.


  Maak melding

 4. Inderdaad wordt het een heel karwei, om voor en door de inheemsen meer inspraak te verkrijgen op hun leefgebieden.
  De roofbouw door de illegale houtkap en plundering van delfstoffen is al jaren gaande zonder enige inspraak van de direct betrokkenen . Zij zullen zich beter en zichtbaarder moeten gaan organiseren om hun leefgebieden beter te kunnen beschermen.


  Maak melding

 5. ‘Famirman, mi Ingi brada nanga sisa’, jullie hoeven niet van mij te houden, ik hou wel van jullie, daarom beloof ik dat we de komende vijf jaar waterleiding en elektriciteit in al jullie dorpen zullen aanleggen, nu, toevallig een maand voor de verkiezingen, zijn we al begonnen te Powaka. Intussen wordt jullie leefgebied ingepikt, leeggeroofd en vernietigd door buitenstaanders, maar daar kan ik, als Pikin Ingi Boi, niets aan doen.


  Maak melding

 6. 25 maart 2015

  Inheemsen hun eigen schuld. Hebben toch niet willen luisteren naar Srika !

  Zelf Esmeralda en faam roven het Carolina, Ayo en Blakawatra leeg en pikken grote lappen grond van de inheemsen in.
  Maar de Red Label en Blue Label worden nog steeds boven nuchterheid gekozen. Jammer !

  Srika zegt het al zo vaak: Mensen maak je niet bewust, ze worden zelf wel eens bewust (van hun omstandigheden).
  Esmeralda, geef de arme inheemsen jouw deel van Carolina
  terug !
  Srika


  Maak melding

 7. They made us many promises, more than I can remember, but they never kept but one; they promised to take our land, and they took it.

  Red Cloud


  Maak melding

 8. Inheemsen mogen ook wel politiek actief worden en de GPS, de Groene Partij Suriname, oprichten. Ze mogen Srika dan om advies vragen. Je zou denken dat de Inheemsen op inheemse kracht zeker 1 zetel zouden kunnen winnen?
  Btw, op wie stemmen de Inheemsen eigenlijk?


  Maak melding

 9. Inheemsen, waarom roepen jullie de Bakroe niet aan? Hij weet heel goed de grenzen te bewaken. Ieder die illegaal binnen de grenzen komt, verlamt hij. Alleen, jullie moeten wel hem een lief bekoorlijk meisje geven. Maar dat kan toch geen probleem zijn? Want jullie geven ze ook aan die monster van een bronswijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.