KPMG: sociaal beleid Suriname goed voor economie

33

PARAMARIBO, 23 mrt – Het sociale beleid dat de regering de afgelopen jaren heeft gevoerd, kan de economie ten goede komen. Dit stelt accountantsbureau KPMG in haar jaarlijks rapport over de Surinaamse economie. De toenemende uitgaven aan sociale posten zijn een plus.

Op termijn zal Suriname er de vruchten van kunnen plukken, stelt KPMG in het rapport dat de Ware Tijd publiceert. De afgelopen jaren is een nieuw sociaal zekerheidsstelsel ingevoerd. Behalve een minimumloon, zijn ook een basiszorgverzekering en algemeen pensioen ingesteld. De oudedagsvoorziening en de algemeen kinderbijslag zijn flink opgeschroefd. “Dit soort maatregelen leidt tot koopkrachtversterking”, stelt KPMG.

Uiteraard zijn ook aanvullende maatregelen nodig. Die moeten de economie schragen. “Dergelijke hervormingen kunnen zich dus terug verdienen met prudent beleid”, aldus KPMG. Suriname heeft een relatief stabiele economie ten opzichte van de rest van het Caribisch gebied. De groei zit op ongeveer vier procent per jaar. Ook de schuldpositie zit ver onder het toegestane plafond.


33 REACTIES

 1. Dit zijn nu de grootste schoften die er bestaan in de wereld van belasting adviseurs.KPMG!dit zijn de bedrijven die als je geld hebt,jou alles leren hoe je zwart geld kan wegsluizen.Dit zijn nou de witte boorden boeven organisatie.


  Maak melding

 2. Alles KAN De vraag is naar de achterliggende redenering. In dit geval vrij simpel. Als de overheid zorgt voor herverdeling van het inkomen naar de armen ontstaat er meer koopkracht. Maar dan moet dat geld wel afgeroomd worden van mensen die het anders oppotten en in het buitenland onderbrengen. Dit laatste is zeker niet het geval geweest in de laatste jaren.
  Wat KPMG zeker verweten moet worden is dat ze klakkeloos de groeicijfers van 4% heeft overgenomen want die waren gebaseerd op de groei dankzij exploderende goudprijzen. Inmiddels is de economie sterk aan het krimpen.
  Welke aanvullende maatregelen nodig zijn en dat die er nooit zijn gekomen vermeld KPMG maar niet.

  Ik ben ook nieuwsgierig naar de bochten waarin KPMG zich gaat wringen nu het bijna zeker is dat de economie rond de verkiezingen volledig zal vast lopen. Hopelijk nog voor die tijd zodat het iedereen duidelijk is wat de NDP heeft veroorzaakt.


  Maak melding

 3. Rapport?

  Donde esta? Waar…..of wanneer, niet op de kpmg-site?
  Is kmpg/carib zo ver gezonken dat ze nu onwaarheden publiceren?

  In het Westen probeert men juist het aantal gegadigden terug te brengen, hoe meer mensen aanspraak maken op sociale voorzieningen, hoe problematischer voor de Economie.

  Maar…tsja, uitzonderingen daar gelaten, zoals in suri…het Eldorado..pfffffffffffffff!


  Maak melding

 4. Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
  KPMG is een voorbeeld van het voorgaande principe. Ik heb nooit kunnen vermoeden dat een Accountant zich laat verleiden tot politieke uitspraken die nergens op slaan.

  Het enige wat van belang is dat er nu een getal op tafel licht waaruit duidelijk wordt dat er voor de sociale paragraaf 250 tot 300% meer uitgegeven wordt (Ruim SRD 600.000.000) zonder dat de inkomsten van de staat die uitgaven dekken.
  KPMG vergeet te melden hoe hard de teruggang van de grondstoffen prijzen de groei zal raken.
  KPMG vergeet te melden welke extra lasten de burger nu voor haar of diens kiezen krijgt. Meer inkomsten worden wel heel erg makkelijk door gezet naar verbetering en groei.

  Wiens brood men eet wiens brood men spreekt.


  Maak melding

 5. De oudedagsvoorziening en de algemeen kinderbijslag zijn flink opgeschroefd. “Dit soort maatregelen leidt tot koopkrachtversterking”, stelt KPMG.
  Uiteraard zijn ook aanvullende maatregelen nodig. Die moeten de economie schragen. “Dergelijke hervormingen kunnen zich dus terug verdienen met prudent beleid”, aldus KPMG

  Zulke halve uitspraken ben ik niet gewoon van KPMG.
  Uiteraard hebben ze gelijk als ze aangeven dat verhoging van de kinderbijslag en de AOV de koopkracht versterken.
  Maar dat zou je ook kunnen zeggen door alle werkelozen een uitkering te geven.
  Wat ontbreekt is het financieringsmodel die door KPMG als tegenhanger onder de loep zou meten nemen.
  KPMG zou dan tot de conclusie komen dat wat zij beweren binnen niet al te lange tijd word achterhaalt mede doordat er nauwelijks economische groei aanwezig is wegens ontbreken van productie niet gerelateerd aan de eeuwige delfstoffen zoals goud en bauxiet.


  Maak melding

 6. @Astrando,

  Je hebt geen vijanden nodig.

  Jij bent zelf een vijand van je eigen toekomst.
  Eens wanneer je oud en versleten in een bejaarden tehuis zit, zal het kwartje vallen, maar dan is het te laat.


  Maak melding

 7. En natuurlijk zeggen onze koloniale huisnegertjes dat dit niet klopt. stel je eens voor, Suriname gaat vooruit zonder hun witte baasje.

  Allochtonen in Nederland worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt.

  Reactie van onze koloniale redimusus:

  Het is niet waar, onze witte baasjes discrimineren niet.

  KPMG: sociaal beleid Suriname goed voor economie:

  Reactie van onze koloniale redimusus:

  Het is niet waar, het is niet mogelijk dat er vooruitgang is zonder onze witte baasjes.

  Free your mind and your ass will follow!


  Maak melding

 8. kobus printa is er ook onderuit gegaan door “die ene kleine komma” . lees ook na de komma, mensen, dat is ook belangrijk.

  wie kent dat verhaal nog uit “wij en de wereld”?


  Maak melding

 9. de vijanden van het volk zijn stil?

  nou, lees door na de komma. kpmg verwacht maatregelen die consumptieve uitgaven van de overheid drukken.

  maar goed, als jullie zo tevreden zijn, dan ben ik het ook. toch?


  Maak melding

 10. jimmy
  Dit zijn nu de grootste schoften die er bestaan in de wereld van belasting adviseurs.KPMG!dit zijn de bedrijven die als je geld hebt,jou alles leren hoe je zwart geld kan wegsluizen.Dit zijn nou de witte boorden boeven organisatie.
  Jimmy weet je wat jij moet doen ga maar lekker aangifte doen je weet teveel SABIESO

  LIEB MIE


  Maak melding

 11. =k val bijna van mijn stoel om al die leugens te kunnen lezen. Als het zo goed gaat,:::

  -Waarom heeft Bouterse de Chinezen dan nodig om te vragen om de prijzen te verlagen in de winkels???in ruil waarvoor???

  -Er wachten nog steeds mensen op hun geld die gewerkt hebben voor de overheid.

  -De ziekenhuizen kunnen haast niet opereren, vanwege de enorme schulden. Geen medicijnen dus.

  -Een zieke die toen gewoon haar tabletten kreeg moet nu 80 SRD betalen voor twee strips.Een snelle dood.

  =Hoezo een sociaal beleid????De arme worden armer en de rijken worden rijker.

  @JoJo, je hebt groot gelijk::::Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
  Ik weet niet hoeveel geld deze ambtenaren ontvangen van Bouterse.


  Maak melding

 12. =Als de NDP’ers onderzoek gaan doen wat deze man Bouterse in de jaren 80 heeft gedaan en hoe hij dat land naar de afgrond heeft gebracht zullen zij anders gaan piepen.

  =De voorstanders van de NDP’ers die in het buitenland wonen hebben makkelijk praten, omdat niet zij niet in de rij hoeven te gaan staan voor een fles olie.

  -Als deze man wer aan de macht zal komen zal hij tot tweemaal in de geschiedenisboek komen te staan als een waardeloze man die zijn eigen zakken heeft gevuld met vrienden en families.

  -Als hij een echte man is , laat hij zijn zoon gaan halen en Amerika maar onderuit gaan halen. Doet hij niet, omdat die wapens die hij bezit afgekeurde rotzooi zijn.


  Maak melding

 13. -NDPérs een stukje tekst en leest het tegenbericht::::

  ==Siegfried Kenswil, hoofd van KPMG Suriname, onderstreept dat Suriname het over het algemeen relatief goed doet, vergeleken met andere landen in het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika. “Er is sprake van sterke economische groei (jaarlijks 4 procent, …red). Daarnaast wijzen diverse internationale financiële organisaties en ratingbureau’s op de sterke instroom van buitenlandse investeringen”, aldus Kenswil verder. Zijn organisatie adviseert de regering wel om haar uitgaven te blijven temporiseren. Daarnaast moet er meer geld in de staatskas vloeien door modernisering van de belastingdienst.


  Maak melding

 14. =NDPérs, de verkiezingsstrijd is nu ook op deze forum, weer een stukje tekst, omdat velen niet lezen en op de hoogte zijn van wat er gebeurt.:::::

  ==PARAMARIBO – De gemiddelde Surinaamse kiezer geeft de regering Bouterse-Ameerali voor de afgelopen vijf jaar een 5, 3. Althans, volgens een pasgehouden opiniepeiling van de Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname (Sesos). Driekwart van de respondenten vindt dat corruptie een ‘enorm kankergezwel’ is in Suriname, aldus verwoord door Sesos. De Surinaamse kiezer gelooft niet dat dit ooit bestreden zal worden.


  Maak melding

 15. Het sociaal beleid van de huidige regering biedt meer mensen de kans op een fatsoenlijk bestaan. Dit beleid biedt goede vooruitzichten voor toekomstige generaties. Suriname is gelukkig de tijd van NPS/VHP sociaal beleid ‘Lansigron’ godzijdank voorbij en die tijd zal ook nooit meer terugkomen. Het zal niet makkelijk zijn, maar we komen er wel.


  Maak melding

 16. Het is overduidelijk dat de KPMG is in stelling gebracht om de verkiezingsuitslag te beinvoeden. Hoe kan je in hemelsnaam uitgaven waartegenover geen productie staat een pluspunt noemen? Integendeel dalen onze inkomsten vanwege de internationale grondstofprijzen. Dit probeert men te compenseren door schulden (aannemers, ziekenhuizen, sociale instellingen etc.) niet af te lossen. Hoe lang kan de regering dit nog volhouden???


  Maak melding

 17. KPMG de MEGA-Uitgavenziekte moet onmiddellijk
  STOPPEN !
  Helaas wil Desi dat niet weten , meneer KPMG !

  Helaas geeft KPMG niet aan WAAR dan bezuinigd is,
  integendeel zijn er bijvoorbeeld tientallen NIEUWE
  ambtenaren aangesteld, om stemmen te winnen !

  Er zijn MEGA-betalingsachterstanden en een MEGA-aantal
  leningen voor onproductieve rotzooi en corruptie !

  Voor sociale wetten is GELD nodig, dat er NIET IS !
  Er moeten fondsen voor de lange termijnfinanciering
  gevormd worden voor de betaling vanaf MEI a.s. !
  Anders praten wij over Schijn-sociale wetten, hr KPMG !

  KPMG droomt, er moeten meer inkomsten uit belasting- opbrengsten komen, wordt gesteld !! Ja meneer KPMG,
  zie de illegale gouddelving op grote schaal en zie de
  voordurende MEGA-diefstal van ons goud door de tientallen scalians, waarvan BOUTERSE zegt de eigenaren NIET
  TE KENNEN ! Dus laat KPMG die belasting innen !!!

  Deze praktijken (openlijke belastingdiefstallen) duren al
  JAREN meneer KPMG, dus kom niet met een
  FLUT-rapport stellen dat zaken uitstekend gaan !

  Geef de dringende MEGA-bezuinigingen aan of zwijg, en
  wijs op de aanstaande DEVALUATIE !

  PS : de Yuan-valuta-wisseling betekent gewoon WEER
  EXTRA KOSTEN voor de staat ! Tijdelijk klein uitstel/
  verlichting van de financiele nood, die steeds groter wordt !


  Maak melding

 18. Ze maken overuren hier om een positief bericht uit Suriname te bagataliseren, zelfs dat lukt ze niet die geboren losers.

  ira knipt en plakt erop los zonder te begrijpen waarover het gaat, zieliger en dommer dan Ira kan je nooit zijn.


  Maak melding

 19. In de jaren ’80 was het Lybrandt &Cooper die prachtige berichten maakten terwijl wij aan alles gebrek hadden.

  Hierbij wil ik de mensen van Sociale Zaken Leeuwensteinstraat [Bloemendaal] dank zeggen voor op de wijze hoe ze de consumenten kaarten hebben verstrekt.Ze hebben bewezen dat ze voor hun werk geschikt waren en een ieder menselijk hebben behandeld.
  Ook dank aan winkel Boekstaaf die onze spullen altijd klaar had liggen.Er hoefden zich niet al te lange rijen te vormen.


  Maak melding

 20. LAAT ME,ik weet genoeg ook over Surinaams zwart geld.En ja ik weet veel,ik weet ook dat jij niet weet wie je vader is.En ik weet dat jou pres een moordenaar is.En voor jou is het beter dat je je pc aan een buurkind geeft die heeft er meer aan dan jij eruit kan halen.


  Maak melding

 21. Ik zou denken dat KPMG ook weet dat Suriname nauwelijks productiebedrijven heeft? Veel van het spendeerde geld gaat naar het buitenland ivm de hoge importen, want eigen producenten zijn er niet veel. Een klein deel van het geld blijft hangen als tax e.d., maar dat was dan ook overheidsgeld. Wie gaat dan voor werk zorgen?


  Maak melding

 22. goed zo meneer Bouterse, wij houden van je, blijf lang daar zitten op die man, lang leven de regering in Suriname.
  goede stabiele economie, ga zo door, So so Lobie
  welkom Nps , VHp, spa, Da91 Bep


  Maak melding

 23. Beste KPMG vraag ook tbv en ter info van de DNA-leden en
  ter info van de gehele bevolking de actuele LIJST op met Openstaande Vorderingen, voor geleverde goederen en
  diensten aan de staat !

  KPMG vraag ook de lijst op van de Srananburgers die
  honderden miljoenen aan tegoeden hebben op de Zwitserse bankrekeningen !

  PS : Dat brengt inzicht in de financiele situatie van Sranan !


  Maak melding

 24. Komt jullie niet goed uit he? GA maar schelden en ontkennen. Haal er maar weer de hele wereld bij om dit gegeven onderuit te halen. Wat jullie ook doen, het blijft weer een van de verworvenheden van deze regering!


  Maak melding

 25. @Ira, Ga sesos googelen. Weer zo een bedriegelijke actie van V6. Ook nog een poll waarin de dwaas Wayne Telgt hoger scoort dan zijn eigen voorzitter. Dit en vele andere onzin verhalen geven aan hoe desperaat de V6ers zijn.


  Maak melding

 26. @Srafu

  Beste KPMG vraag ook tbv en ter info van de DNA-leden en
  ter info van de gehele bevolking de actuele LIJST op met Openstaande Vorderingen, voor geleverde goederen en
  diensten aan de staat !
  ==============================
  Ik werkte in NL bij een bedrijf dat de rekeningen ook altijd zo laat mogelijk betaalde. Bij grote ondernemingen kan het heel veel geld op leveren.
  Alleen mij moesten ze te vriend houden dus werd elke rekening binnen 24 uur overgemaakt. KPMG zal haar geld ook wel heel snel gekregen hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.