Surinamers kustgebied alert gemaakt op springvloed

12

PARAMARIBO, 20 mrt – Bewoners langs het kustgebied en langs de benedenloop van rivieren zijn alert gemaakt op de komende springvloed. Het natuurverschijnselen wordt in het weekend verwacht. Om calamiteiten te voorkomen, heeft rampenteam NCCR advies uitgebracht.

Onder meer wordt geadviseerd om huisraad te verplaatsen naar hoger gelegen plekken . Ook het plaatsen van zandzakken voor deuren wordt aangeraden. Communicatiemiddelen zoals mobiele telefoons moeten gereed gehouden worden voor contact met onder meer hulpdiensten. Volgens het NCCR is er geen reden tot paniek of buitensporige bezorgdheid. Met normale voorzorgsmaatregelen hoeft geen sprake te zijn van een noodsituatie.

Vanwege de te verwachten intensiteit van golfslagen langs de kust, wordt er rekening mee gehouden dat het water over dammen heen kan slaan. Enkele weken terug was er al een springvloed met destructieve gevolgen voor kustbewoners. Vooral het gebied Weg naar Zee, ten westen van Paramaribo, werd zwaar getroffen. Woon- en landbouwgebieden en het plaatselijke crematieoord stonden blank.

12 REACTIES

 1. Zorgen voor niks! Ik denk dat dat het vloed wel zal meevallen. Het klimaat in su is helemaal veranderd. Het zal eerder komen op de dag dat het hard zal regenen. Hoop dat autiriteitennook voorbereid zjjn.


  Maak melding

 2. Wanneer het hele kustgebied binnenkort, als gevolg van de stijging van de zeespiegel, het wegkappen van de mangrovebossen en de verwaarlozing van de dijken, onder water komt te staan, zal de alles rechtpratende minister Lackin (gesteund door professor Kolibri) ons komen vertellen dat; het allemaal wel meevalt en Suriname blij mag zijn, want wij hebben geen last van verwoestende orkanen en dat, beste mensen, hebben we te danken aan het doortastende beleid van de regering Bouterse-Ameerali.


  Maak melding

 3. Bij normale vloed gaat het water van de Sur.rivier op zeker 5 plaatsen over de Antondragtenweg naar de woongebieden Leonsberg, Clevia, Morgenstond en Geyersvlijt.
  Om maar niet te spreken de plaasten vanuit noordelijkezijde (Gunni’s Park).
  Wat als het water maar 10 cm hoger komt te liggen??
  Dan komt het water op meerdere plaatsen over de waterkerende dammen,wegen en konstrukties, met gevolg dat het Parbo- Noord onder water gaat lopen met alle nare gevolgen vandien. Welke instantie houdt rekening met deze situatie??? Gaan wij weer maatregelen treffen als er werkelijk mensen verdronken zullen zijn??? Suriname ontvangt miljarden uit de goud en olie sectoren, meer dan de totale ontwikkeingshulp vanuit het buitenland. Waar is al het geld??


  Maak melding

 4. Beste slachtoffers,maken jullie je geen zorgen.De overlevenden van de vloed gaan Parmessar zien komen met tekeningen van een zee werende dam.En voor de troostende woorden verschijnt opa D hemzelf in persoon.Natuurlijk gaan de verliezen gecompenseerd worden als een land bereid is daarvoor leningen te geven.
  Voor de overledenen houden Steve en Andre een gezamenlijke,plechtige dienst voor hun ziele rust.


  Maak melding

 5. Normaal zou men een dijkbewaking organiseren waarbij mensen regelmatig langs de dijken gaan om ze te controleren en zo nodig in te grijpen voor het te laat is.

  Als het water over de dijk slaat zal de het nog maar een kwestie van enkele minuten zijn voor de dijk door breekt. Het is dan zaak om zo’n zwakke plek binnen zeg 30 min te herstellen want anders ontstaat een heel groot gat dat ook nog eens veel geld gaat kosten om het te repareren.
  Je kunt rustig zeggen dat met een goede dijkbewaking en het nodige materieel de schade tot 1% beperkt kan blijven.


  Maak melding

 6. @booster.

  Al je zoekt op Grondwatertrappen & “pwn grondwaterbel” vindt je meer info.
  In het kort komt het er op neer dat er onder land een zoetwaterbel ontstaat door neerlag. Zoetwater is lichter en drijft als het ware op zoutwater. Wanneer de zeespiegels stijgt blijft het nog steeds drijven maar kan het dat op lage plekken het brakke of zoute water naar boven komt. Waarschijnlijker is echter dat er zoet grondwater wordt opgepompt en de zoetwaterbel kleiner is geworden. Of dat de bel onvoldoende wordt aangevuld met regenwater. Bedenk dat in Nrd ivm wateroverlast steeds meer regenwater direct wordt afgevoerd. Dit zou wel eens de echte oorzaak kunnen zijn. Als dat zo is zal het grondwater steeds zouter worden en de bodem verzilten. De meeste planten zullen dan sterven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.