Regering van 10 of meer partijen niet ondenkbaar

20

PARAMARIBO, 16 mrt – De kans is groot dat Suriname komt te zitten met een regering van tien politieke partijen of meer. Dit stelt bestuurssocioloog en universiteitsdocent August Boldewijn. Het wordt steeds moeilijker regeringen te vormen. En dan zijn er nog de politieke manoeuvres.

Zoals die van de Nationale Democratische Partij, NDP. De partij wil alleen de verkiezingen ingaan. Het is een grote en riskante gok. “Als ze de meerderheid haalt blijft de vraag”, zegt Boldewijn tegenover de Ware Tijd. Buiten NDP zijn er minstens vier combinaties van politieke partijen. Het maakt de spoeling uiterst dun. Problemen kunnen zich echt voordoen na de verkiezingen. En dat als geen van de deelnemers een regeerbare meerderheid haalt.

De president kan dan nog gekozen worden door het parlement en districts- en ressortraden. Maar de kans is dan ook dat het staatshoofd geen meerderheid heeft in het parlement. Er moeten dan weer verkiezingen worden gehouden. Of er moet een zodanige constructie worden bedacht dat van alles bij komt. Coalities van tien of meer partijen zijn niet ondenkbaar. “Weet je wat voor zwakke politieke situatie dit in Suriname zal zijn”, aldus Boldewijn.


20 REACTIES

 1. Zo langzamerhand wordt het land onbestuurbaar. Een regering met 10 partijen of meer is gedoemd om te mislukken. Suriname moet snel een kiesdrempel instellen.


  Maak melding

 2. In een kort woord …bananen republiek,en dan wordt de surinamer erg boos als je dat zegd.Domme volk,hebzuchtig,kijkt niet naar de inhoudt,en of programma.. van een partij,maar naar de cadeautje,s..en belofte,s.Anno 2015,en het is nog steeds hezelfde puinhoop..,totaal geen veranderingen.Kijk maar politici springen van de ene partij naar de andere,zonder er over na te denken,als hij of zij maar kan mee-doen om hun zakken te vullen.Triest,verschrikkelijk.De surinamer klaagd ,dat het niet goed gaat,geen werk,dure spullen,eten en drinken,maar ze stemmen wel zelf voor de ondergang.


  Maak melding

 3. We hebben reeds gezien dat binnen V7 groep ze elkaar de tent uit vechten, laat staan een regering van 10 partijen.
  Dat wordt een battlefield en een slachting waarbij het land het onderspit zal moeten delven.

  Stemmen op een kleine ‘josi josi’ partij is je stem verkwanselen. Een kleine partij haalt het vaak niet of gaat op in een groter geheel waarbij de oorspronkelijke idealen overboord worden gegooid.

  Anyway, ik denk niet dat er coalitie zal zijn die bereid is om een regering te gaan vormen van 10 partijen. Dat is op voorhand vragen om problemen of vervroegde verkiezingen.


  Maak melding

 4. bouterse volgt zijn vriend maduro op de voet, iets wat ik niet hoop maar langzaam zie ik hem glijden die richten. Deze dwaas wil koste wat het kost zo lang mogelijk blijven zitten.


  Maak melding

 5. Reden te meer voor het Surinaamse volk om als 1 man achter de NDP te staan. Men moet zich bewust zijn van dit gevaar en massaal op de NDP stemmen. Slechts op deze manier is het land en het volk verzekerd van een stabiele regering voor de komende 5 jaar.


  Maak melding

 6. Is een slimme zet van de NDP om alleen de verkiezingen in te gaan, als zij 23 zetels behalen, hoeven ze misschien nog 1 of 2 partijen los te weken die in een of andere combinatieverband zitten, om daarna weer regeermacht te krijgen, waardoor ze een stabiele coalitie kunnen krijgen van 3 of partijen.


  Maak melding

 7. Indien Bouterse net geen meerderheid haalt in z’n eentje, dan zal hij er voor zorgen dat de oppositie zich ook niet zal kunnen verenigen (money and threats talk) en gaat hij als minderheidsregering met losse steun weer regeren. Het parlement zal opnieuw niet functioneren en de minderheidsregering zal alle gewenste wetten en beleid er doorheen jagen. Net zoals nu.
  De V7 groep zal de bevolking dus echt moeten overtuigen waarom zij beter is dan de NDP. Dat wordt nog een hele klus.


  Maak melding

 8. Dit is ook een stukje wat Boldewijn heeft geschreven:::::een deel ervan::
  -Door zelfstandig deel te nemen zal de NDP bij voldoende zetelwinst haar voorgenomen regeerprogramma niet hoeft te “verwateren” omdat regeermacht met andere organisaties gedeeld zal moeten worden.

  De partij wil volgens hem een zodanige positie innemen dat ze niet meer gechanteerd kan worden. “Wie na de verkiezingen wil samenwerken, zal zich aan het gezag van de NDP moeten onderwerpen. Of de NDP de meerderheid behaalt blijft de vraag”, aldus Boldewijn.

  Een land van ongeveer 600,000 mensen en zoveel partijen!!!De meesten gaan voor het geld en niet voor landsbelang.

  @pepewatra, je hebt groot gelijk en het iets wat ik altijd al hebt geroepen, Bouterse gaat richting Venezuela, Cuba en zijn Afrikaanse vrienden. Altijd aan de macht lijven ook al is het mer dan 50 jaar.

  -Ik hoop dat hij gaat inzien wat het volk met zijn eigen president nu doet in Brazilië. Ze eisen het aftreden van haar. Dit gaat ook in Suriname gebeuren.

  -Ik hoop dat vele NDPérs genoeg geld op zak hebben om medicijnen voor hun families te kopen, omdat belangrijke medicijnen NIET meer te vinden zijn en men een briefje mee naar huis krijgt om het elders te gaan zoeken.
  ZORGWET IS INGEVOERD EN ER ZIJN GEEN MEDICIJNEN. WIE WORDT RIJKER????

  ==Bouterse, vergeet niet dat je gezegd hebt dat een kogel jou van je plek kan weghalen!!!!


  Maak melding

 9. Een regering gevormd door 10 of meer partijen is te verkiezen boven een regering gevormd door 1 partij die met geen enkel andere partij kan en wil samenwerken. Met een regering gevormd door 10 of meer partijen komen we als land waarschijnlijk niet ver, maar met een regering gevormd door 1 betweterige partij, die met niemand kan samenwerken komen we binnen de kortste keren in de hel, ik zie het al voor me; een regering waar Brampie door niemand tot de orde geroepen zal worden wanneer hij het in zijn kop krijgt om de staatskas te plunderen.


  Maak melding

 10. 16 maart 2015

  Ernst of Luim !!

  Als regeren in Suriname niet mogelijk zal zijn, dan komt Srika zelf naar Suriname en neemt met al zijn srika’s het land over !

  Let op dat srika’s overal in Suriname voorkomen, dus hoeft Srika alleen maar over te komen.

  Yu si, fa Ray o long go kibri !

  Esmeralda, niet nerveus worden. Jij verlaat het warme eiland en wordt met jouw digitale kennis mijn ‘directe’ secrataresse en Henk wordt de molenaar, gericht op het exporteren naar bloem naar ” tata’.

  Tien partijen in een regering? Die Boldewijn is zeker dronken ! Politiek en praktisch niet mogelijk. Wat een idioot !
  Srika


  Maak melding

 11. Hi surineds afgeven op sur toch willen 60% van jullie boven de 40 terug willen keren naar mijn geliefde land u tang drape wij willen willen jullie hier niet hebben


  Maak melding

 12. Het is niet anders.
  Suriname krijgt de de leiders die het zelf kiest.
  Voor Desi met zijn NDP kliek staan er natuurlijk naast de politieke belangen ook sterk persoonlijke belangen op het spel.
  Voor de zoveelste keer gaat een oppositie proberen een basis te leggen om die zogenaamde Revolutie te ontmaskeren als te zijn een farce.
  Manipulatie, misbruik van macht, fraude, corruptie, verraad, principeloosheid, bedrog, schaamteloosheid, verdoezeling van feiten, zware criminaliteit in Suriname anno 2015 factus normalis.
  Onder het mom van Revolutie is Suriname verworden tot een autocratische staat wat neigt naar kleptocratie. En van schijndemocratie naar dictatuur.
  Een oude President (met zijn corrupte bende) die tot zijn dood president wil blijven.
  Surinamers die af willen van de “onrust” en in vrijheid de ontwikkeling van het land verder ter hand willen nemen.
  Recht en Waarheid maken vrij
  De keuze is aan de Surinamer.


  Maak melding

 13. Politieke partijen als de VHP , KTPI en de NPS , hebben een bestaansrecht van meer dan 40 jaren en toch hebben zij niet het gore lef om solo de verkiezingen in te gaan .
  Het is raar , maar waar .
  Alle politieke partijen , met uitzondering van de NDP en DOE , vertonen duidelijk gebrek aan het ‘ geloof van overwinning ‘ en voelen zich daardoor genoodzaakt om over te gaan tot blok-vorming .
  Om een lang verhaal kort te maken ;
  No spang meneer Boldewijn , er komt geen tien partijen bijelkaar om een coalitie te vormen .
  De ‘ VHP ‘ ( Santi , himself ) zal de nodige tools bezorgen voor het creeren van een kabinet ( regering ) !
  Juisttttt , met de eN De Pe !!!
  MARK MY WORDS !!!


  Maak melding

 14. @ Mi Datie
  Die Revolutionaire sergeant is nu ook de rijkste man van Suriname met een rekening van 700 miljoen USD in Zwitserland. Over uitbuiters gesproken.


  Maak melding

 15. Otwaak volk van Suriname… en kom tot bewustwording.
  Laat de stem van Waarheid en Rechtvaardigheid nu in de harten van vele burgers gaan spreken.

  Laten jullie je niet misleiden door toenemende welvaart waar tevens groot onrecht plaatsvindt en toename van Milieuvervuling.
  Waar is de Levensvreugde van het volk gebleven ?en het recht van spreken?
  Waar is de Vrijheid van wonen gebleven en velen nog steeds in een gevangenis van luxe leven? maar daarnaast vele burgers nog steeds in armoedige omstandigheden leven?

  Volk van Suriname….
  houden jullie je ogen en oren niet langer voor de waarheid gesloten..
  En laat er eindelijk Rechtvaardigheid in het land komen.
  Gaan jullie Samen aan het werk met de Nieuwe Visie van jongeren ,die ook vanuit een eerlijke hart durven spreken,
  en zich niet door valse misleidingen laten meeslepen..

  De Kracht van Suriname ligt in Respect voor elkaar ….
  en leren van elkaar…..ongeacht geslacht…leeftijd of ras.
  Respect voor Moeder Aarde geldt ook als grote Waarde
  en staat centraal voor een gezond- en prettig leefklimaat.
  Laat het land niet langer onder een onrechtvaardig verleden lijden
  Met vertrouwen en kracht kunnen jullie het daar weer van bevrijden.

  Volk van Suriname….houden jullie je aan de woorden die op het Surinaamse Wapen afgebeeld staan.
  …..en laat nu echt Recht en Waarheid gaan zegevieren in het land.

  ‘ Recht en Waarheid maken vrij’
  Spiritual message: with the Spirit of the Surinen.


  Maak melding

 16. Ter correctie :
  ONTWAAK volk van Suriname… en kom tot bewustwording.
  Laat de stem van Waarheid en Rechtvaardigheid nu in de harten van vele burgers gaan spreken.

  Laten jullie je niet misleiden door toenemende welvaart waar tevens groot onrecht plaatsvindt en toename van Milieuvervuling.
  Waar is de Levensvreugde van het volk gebleven ?en het recht van spreken?
  Waar is de Vrijheid van wonen gebleven en velen nog steeds in een gevangenis van luxe leven? maar daarnaast vele burgers nog steeds in armoedige omstandigheden leven?

  Volk van Suriname….
  houden jullie je ogen en oren niet langer voor de waarheid gesloten..
  En laat er eindelijk Rechtvaardigheid in het land komen.
  Gaan jullie Samen aan het werk met de Nieuwe Visie van jongeren ,die ook vanuit een eerlijke hart durven spreken,
  en zich niet door valse misleidingen laten meeslepen..

  De Kracht van Suriname ligt in Respect voor elkaar ….
  en leren van elkaar…..ongeacht geslacht…leeftijd of ras.
  Respect voor Moeder Aarde geldt ook als grote Waarde
  en staat centraal voor een gezond- en prettig leefklimaat.
  Laat het land niet langer onder een onrechtvaardig verleden lijden
  Met vertrouwen en kracht kunnen jullie het daar weer van bevrijden.

  Volk van Suriname….houden jullie je aan de woorden die op het Surinaamse Wapen afgebeeld staan.
  …..en laat nu echt Recht en Waarheid gaan zegevieren in het land.

  ‘ Recht en Waarheid maken vrij’
  Spiritual message: with the Spirit of the Surinen.


  Maak melding

 17. perkash weet jij hoeveel land die Suri-Neds van jou geliefde land hebben opgekocht toen je zat te niksen en je bezopen roes lag uit te slapen en als je niet uit kijkt kopen we jou en je perceel ook nog op als je tenminste een perceel hebt dus ga maar alvast in het bos zitten want we komen er aan als je het nou leuk vind of niet wat kan jij er aan doen wat jij op afbetaling koopt dat doen wij contant en dat is jou probleem je bent JALOERS………………………………………………………

  LAAT ME.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.