maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisDocu125 voor opnames naar Suriname

Docu125 voor opnames naar Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De Haagse documentairemaker Jeffrey Salimin vertrekt op zondag 15 maart naar Suriname voor de opnames van Docu125, de documentaire i.v.m. 125 Jaar Javaanse Immigratie van Indonesië naar Suriname. Hij volgt daar o.a. Prof. Dr. Steven Samijo uit Gronsveld(Foto: Herwin Wels).

Deze orthopedisch chirurg verricht al ongeveer vijf jaar non-profit operaties in Suriname en is medeorganisator geweest van enkele medische congressen i.s.m. met het SPAOGS, de wetenschappelijke vereniging voor medisch specialisten. Tevens is hij voorzitter van Paulus Kasim Samijo stichting. Deze stichting is vernoemd naar de vader van Steven en heeft als doel leerlingen in het onderwijs te ondersteunen, minderbedeelden sociaal en indien nodig medisch te helpen.

Docu125
Het is op 9 augustus 2015 precies 125 jaar geleden dat de eerste Javaanse contractarbeiders uit Java (Indonesië) in Suriname aankwamen. Ter gelegenheid hiervan wordt er een documentaire gemaakt. De film is bedoeld om de Surinaams Javaanse cultuur en zijn ontwikkelingen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Enkele basisvragen vormen een rode draad. Wat is er met de nazaten van deze Javaanse immigranten gebeurd? Wat doen ze in het dagelijks leven? In welke maatschappelijke positie zijn ze terechtgekomen? Welke culturele erfenissen zijn er nog overgebleven? In de film worden thema’s op een persoonlijke en herkenbare manier belicht.
In Suriname krijgt productieteam Docu125 facilitaire ondersteuning van reclamebureau Chetskeys.

Team Docu125
Het productieteam bestaat uit:
Jeffrey Salimin (camera, editing en interviews). Beeldredacteur / editor bij FunX
Clarence Jahman (componist). o.a. toetsenist voor Brainpower, componeerde voor Dony (XFactor, 2010) Idriss Rouchiche (audiovormgever). Audioproducer bij FunX/NPO en diverse RTL 4 programma’s Marcel van Beek (fotograaf). Fotograaf (Wildcart.nl), IT-er bij Grafisch Lyceum Rotterdam
Melvin Toemin (organisatie). Verantwoordelijk voor RBU TV: Javanen in Beeld

STICHJI/ Fonds 1818
Om de totstandkoming van de documentaire mogelijk te maken loopt er een crowdfundingstraject. STICHJI (Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie) helpt Docu125 om aan de middelen te komen.
Fonds1818 heeft ingestemd met het verzoek van STICHJI, het bedrag dat uit crowdfundingsactiviteiten wordt ontvangen te verdubbelen (tot max. €5000). Hiermee zijn de productiekosten echter nog niet gedekt. Alle steun is daarom nog welkom!
STICHJI is aangewezen om alle initiatieven rond de herdenking in Nederland te coördineren en neemt de verantwoordelijkheid om de financiën te beheren, de voortgang daarvan te monitoren en de filmmakers te ondersteunen met advies en begeleiding. STICHJI zal de documentaire delen met partners in Suriname en Indonesië in het kader van uitwisseling van gedeeld erfgoed.

Doneer via: NL 10 INGB 000 864 89 42 (t.n.v. STICHJI / o.v.v. DOCU125).

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES