Aanpassen Surinaamse auteurswet vergt meer tijd

3

PARAMARIBO, 13 mrt – Het aanpassen van de auteurswet vergt meer tijd dan verwacht. Hoewel verwacht werd dat het niet meer dan enkele uren zou duren, is het parlement er niet uit gekomen. Intussen laat auteursrechtenbureau Sasur zich niet gewillig naar de slachtbank leiden.

Het onderwerp van menig woede-uitbarsting slaat terug. In een brief aan het parlement wordt gewaarschuwd tegen de wetswijziging. Die zou indruisen tegen nationale wetgeving en internationale verdragen. Mocht worden doorgedrukt, dan maakt het parlement zich schuldig aan het slaan van onrechtmatige wetgeving. De kans is groot op nog meer rechtszaken dan die Sasur intussen heeft lopen. De oppositie heeft ook bezwaren.

Maar die hebben meer te maken met de vrees van ‘inmenging in rechtszaken’. Juist omdat er rechtszaken lopen, zou het parlement zich afzijdig moeten houden. Toch is het waarschijnlijk dat het hele parlement voor de wetswijziging stemt. Sasur heeft zich niet bepaald populair gemaakt door zijn rigoureuze aanpak. De wijziging schrijft verenigingen voor. Die moeten als medium moeten dienen voor het behartigen van de rechten van muziekmakers.


3 REACTIES

 1. 13 maart 2015

  Wie zegt dat het parlement in Suriname zich schuldig maakt aan het maken van onrechtmatige wetgeving?

  Een stichting als rechtspersoon is in Suriname moeilijk te verbieden.
  Maar die stichting herhaaldelijke en confronterende handelingen pleegt dat dit handelen beroering in grote delen van de bevolking teweeg brengt, althans daarin de overheid te lijden krijgt, kan de regering, in deze het parlement, die aanvullende wetten produceren om zo de handelingen van die rechtspersoon teniet te doen. Het rechtssysteem in Suriname is gebaseerd op het principe van de Trias Politica, waarin het parlement van Suriname het recht heeft bedoelde wetsproducten te produceren.Echter altijd met veel zorgvuldigheid, redelijkheid en meerderheid van stemmen.

  Sasur bluft alleen maar. De wetgevende macht mag wetsproducten produceren die haar burgers moeten en kunnen beschermen. Als Sasur in haar huidige vorm gezien wordt als onwenselijk voor de Surinaamse gemeenschap, dat moet haar doel en karakter m.b.v. wetsproducten veranderen. Misschien voor sommige mensen als onredelijke wetgeving, maar voor anderen en voor het algemeen belang juridisch correct en legaal.

  Een voorbeeld uit Nederland: Vijf jaren terug werden de prijzen van paspoorten door de regering van verhoogd. Burgers kwamen in verzet en uiteindelijk vond de Hoge Raad die prijsverhoging onrechtmatig. Iedereen moest het teveel betaalde terugkrijgen.

  En wat deed de regering van Nederland toen? Die liet de coalitie in het parlement snel een reparatiewet produceren die de uitspraak van de Hoge Raad neutraliseerde. Uiteindelijk bleef de verhoogde prijs staan en de dupeerden kregen geen teruggave.

  Dus wat zeurt men in Suriname. Wel vindt Srika dat zorgvuldigheid bij het produceren van die nieuwe wetsproducten tegen Sasur gevolgd moet worden.

  Susur, probeer Srika maar tegen te spreken.
  Srika


  Maak melding

 2. In de afgelopen twee weken is de hoge dunk die ik had voor de jonge, veelbelovende politicus Harrish verdwenen als sneeuw voor de zon; hij leek nog principes te hebben toen hij niet voorstemde bij de wijziging van de amnestiewet, maar laatst sloot hij zich aan bij de Algemeen ‘BOekende’ Partij met de drugsveroordeelde bankrover als leider en gisteren verklaarde hij dat aanpassing van de Surinaamse auteurswet een peulenschilletje zou zijn en slechts als hamerstuk door de Nationale Assemblee afgehandeld kon worden. Door deze recente voorvallen is Harrish in mijn optiek op hetzelfde niveau beland als de leeghoofdige, gatlikkende gewichtigdoener Melvin, die zich ook thuis voelt in de partij van een grotere drugsveroordeelde crimineel, ten gunste van wie hij meewerkte om een aangepaste amnestiewet door het parlement te jagen. Tuig bij elkaar allemaal, er is geen hoop voor Suriname als dit principeloos addergebroed het weer voor het zeggen krijgt in Suriname.


  Maak melding

 3. Srika je praat onzin. Elke jurist zal beamen dat jij volkomen de weg kwijt bent en dat de nwe wetgeving van geen kant deugd en gelegenheidswetgeving is.

  overigens kan een wet niet met twk worden aangenomen. Ergo de vorderingen van Sasur op derde die er liggen zijn gewoon invorderbaar. SRS moet maar vast beginnen met afbouwen. Als eerste de nutteloze en/of onbeschofte NDSP-ers weg sturen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.