Surinaamse politiek veteraan op vertrek

6

PARAMARIBO, 9 mrt – Willy Soemita staat op het punt te vertrekken. De actieve politiek als leider van de Surinaams-Javaanse KTPI houdt de negen en zeventig jarige voor gezien. Een lacune in één van Suriname’s oudste politieke partijen komt er niet.

Daar is de afgelopen jaren goed tegen ingezet. Met het nieuwe leiderschap moet het wel goed komen, is althans de verwachting. “In mijn actieve periode binnen de politiek ben ik circuspaarden komen aantreffen. Ik heb ze gemaakt tot renpaarden. Zij moeten nu overnemen”, zegt Soemita tegenover de Ware Tijd. Hoewel, het moet nog echt blijken dat het na ruim veertig jaar ook echt is afgelopen. Het vertrek wordt al jaren aangekondigd.

Het kwam er steeds niet van. Een gedoodverfde opvolger, parlementariër Oesman Wangsabesarie, heeft intussen zijn eigen politieke partij opgericht. Kennelijk duurde de overgang te lang. Soemita heeft de partij intussen geleid naar een verkiezingspact met de Abop van Ronnie Brunswijk. Dat was het beste alternatief na wrijving met eerst de NDP van Desi Bouterse. Ook de veelbelovende samenwerking met het oppositionele V7 liep op niets uit.


6 REACTIES

 1. Als Willy al van plan was af te treden dan had hij de beslissingen over het samenwerken aan zijn opvolger moeten overlaten. Nu zadelt hij zijn opvolger op met wat hij wilde, etc. Nooit een goede zaak. Wel een heel veel gemaakte fout in de politiek.
  Een opvolger moet de ruimte krijgen zijn eigen beleid te formuleren en na te streven. Door hem te dwingen de agenda van een voorganger na te streven ontstaat een groot faal-risico.


  Maak melding

 2. Hou toch op, de surinaamse politiek wordt al jaren gedomineerd door dementerende bejaarden. Vaak zijn ze corrupt of hebben bloed aan hun handen. Suriname op haar best.


  Maak melding

 3. Eindelijk wordt de Surinaamse politiek verlost van een zeer geraffineerde vos, of hij het meent zal na de verkiezing blijken want deze kerel heeft een dubbele bek.


  Maak melding

 4. AUB ALLE bejaarden van tweenzestig-plus weg uit Sranan-
  politiek !

  Een zegen voor het land !

  Belangrijk zijn de komende tijd een Anti-corruptiewet,
  herstel Grondwet en Democratie en een stevige
  Screeningswet !

  Datti kan tja Sranan go moro fara !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.