Boek: ‘Desi Bouterse, een Surinaamse Tragedie’

56

Deze week is opnieuw een boek verschenen over Desi Bouterse, de huidige president van Suriname. Het boek ‘Desi Bouterse, een Surinaamse Tragedie’ is geschreven door de Nederlandse biograaf historicus Pepijn Reeser. Hij noemt Bouterse de ‘man you love to hate’ en zegt in een interview met Het Parool: ‘Alle Surinamers hosselen, Bouterse hosselt op een heel hoog niveau.’

De historicus sprak tal van mensen die Bouterse in de loop van zijn leven hebben meegemaakt: van de oude frater Laurenti die de jonge Desi lesgaf op het internaat tot de archivaris Jan Jonker van basketbalvereniging Alcides uit Meppel, waar Bouterse de show stal. Daarnaast dook Reeser in de archieven in Nederland en Suriname om de stamboom van Bouterse uit te pluizen. In zijn boek zoekt Reeser naar de ware aard van de machtigste man van het land, wat volgens hem lastig is omdat niemand graag over hem spreekt.

Sinds de staatsgreep van 1980 is Bouterse de meest omstreden man van Suriname, die al decennia lang steeds nieuwe kanten laat zien. Van een serieuze hardwerkende onderofficier in van de Koninklijke Landmacht met een eengezinswoning in Drenthe op fietsafstand van de kazerne tot een goedbedoelende revolutionair voor iedereen benaderbaar. Vanaf hij in 1980 met een staatsgreep de macht overnam, is hij in verband gebracht met dictatuur, moord, drugshandel en oorlog. Toch kan hij bij zijn achterban weinig fout doen. Dertig jaar na de coup werd hij zelfs op democratische wijze president van Suriname en in mei 2015 lonkt herverkiezing.

“Ik geloof Bouterse als hij zegt het beste voor te hebben met Suriname, maar als puntje bij paaltje komt, kiest hij voor het platte eigenbelang” aldus de schrijver vorige week in Het Parool.


56 REACTIES

 1. -NDPér lees goed wat er staat en vooral de laatste regels. Dit betekent dus dat Bouterse niets met jullie heeft, maar met zijn eigen belang.
  =Help mij dan hoef ik niet naar de gevangenis.


  Maak melding

 2. Pepijn Reeser kan de pot op met zijn achterlijk boek. We laten ons niet meer ringeloren door welke wannabe Nederlandse historicus dan ook. Wij schrijven nu onze eigen historie zonder leugens en propaganda. SURINAME VOORWAARTS!!!!!


  Maak melding

 3. Hebben deze klootzaak het nu pas door,en zaten wij al de tijd rotzooi te zitten schrijven over deze idioot/rioolrat dat geen bezittingen had en van de arme Surinamers heeft afgepakt samen met zijn kornuiten. Ik denk dat meneer Pepijn Reeser het allang wist samen met al de bedenkers van de staatsgreep, maar ja little too late.


  Maak melding

 4. ” Toch kan hij bij zijn ACHTERBAN weinig FOUT doen ” !

  Als je als ACHTERBAN de volgende categorieën van individuen heb dan is dat begrijpelijk.
  1) meervoudig gestoorde mongolen
  2) schlemielen
  3) ras-idioten
  4) zakkenvullers
  5) analfabeten
  6) ja-knikkers
  7) gediplomeerde slijmballen
  8) summa cumlaude afgestudeerde tuig van de richel
  9) hersenlozen
  10) top imbecielen en niet te vergeten de drie dubbel gestoorde
  randdebielen.

  Trevlig söndag önskar jag dig ! CHAVÉZ


  Maak melding

 5. =Deze man Bouterse is echt een tragedie voor het land. Hoe kan dit dan?
  Ik wil aan alle NDPér vragen die GEEN baan hebben of zij en hun familie het al goed hebben. Redenen:::
  +Bij het ministerie van sociale zaken zijn een aantal mensen in dienst genomen en hebben nauwelijks gewerkt en worden met terugwerkende kracht per 01 september 2014 uitbetaald.

  Is dit nou geen FRAUDE????
  Er is ook nog GEEN contract getekend voor het Ziekenhuis in Wanica en het gaat ook niet eens over een echte ziekenhuis.

  Waarom is die zaak bij Surpost nooit verder onderzocht op fraude???ja ja Jenny Simons haar man is hierbij betrokken.

  EBS, een miljard schuld, kinderen van politieke leiders die rotzooi uitschoppen bij EBS. Miljoenen aankoop bij EBS en goederen die NOOIT zijn geleverd.
  EBS heeft een miljard schuld, en wie gaat dit betalen??

  -NDPérs dit is echt verschrikkelijk wat er nu gebeurt.
  Onderzoek het maar, omdat ik deze info ook persoonlijk heb mogen vernemen.

  =Als je fraudeert, kun je zelfs een veel betere baan krijgen als men jou de deur uit schopt::::


  Maak melding

 6. Wat mij verbaas over de zogenaamde Nederlandse schrijvers die vlak voor de verkiezingen alle soorten boeken over Bouterse aan het publiceren die waarschijnlijk jaren geleden zijn geschreven. Ik moet nog een boek lezen over deze zogenaamde schrijvers over de misdaden die hun voorouders voor 400 Jaar hebben gegaan en dat ze daarin de waarheid vertellen hoe duivels hun karakter zijn. Het zou mij niet verbazen als deze zogenaamde schrijver gesubsidieerd worden door de Nederlandse staat, misschien heeft Bouterse een fout gemaakt om de contacten met Nederland te herstellen en dit is hun dank. Men zegt de duivels zal zijn karakter nooit veranderen het is en blijft de duivel die ieder keer een nieuwe jasje aantrekt om de massa te verblinden. Wij wensen geen bemoeienis van Nederland tijdens de Surinaamse verkiezingen en Suriname moet alle Nederlandse PROPAGANDISTEN( journalisten) die verslag willen doen van de verkiezingen niet inlaten en die al in Suriname zijn eruit gooien. Deze mensen zijn geen journalisten maar onrust veroorzakers en manipulators. Suriname is een onafhankelijk land en de oud kolonisator moet zijn plaats kennen en die heeft niks meer te zeggen over Suriname en het Surinaamse volk.


  Maak melding

 7. Half december 1990 maakte het vliegtuig waarin legerleider Bouterse en president Shankar zaten een tussenlanding op Schiphol. De Nederlandse politie schermde Bouterse af van de pers en van de in Nederland verblijvende Surinamers. Bouterse wilde hen aanvankelijk toespreken, maar door het politiekordon werd hem dit onmogelijk gemaakt.
  Bron; Wikipedia/zie telefooncoup

  Begin maart 2015
  DDB de wolf in schaapskleding is waargenomen door Nederlanders ten eerste ter hoogte van het Denthse dorp Noord-Sleen en op foto’s is vastgelegd en later ook door een andere persoon/personen in de zelfde streek op Wezuperbrug, in Schoonoord en in Erm in Drenthe niet ver van de Duitse grens, die een video-opname van de wolf in schaapskleding heeft/hebben gemaakt. Zo te zien is DDB nog een klein beetje Nederlandschuw en wil hij de veroordeling van 11 –jaar gevangenisstraf voor strafbare zaken in Nederland en door de rechtbank van Nederland tegen de mensheid in Nederland hiervoor veroordeeld is, komen uitzitten.
  Het heeft er veel van dat DDB de bui ziet hangen na 25 mei 2015 in Suriname en het hem te heet onder de voeten wordt in Suriname en een veilig heen komen in de gevangenis van Scheveningen in Nederland zoekt. DDB is heel bang dat de Surinamers op het Onafhankelijkheidsplein zijn borstelsnor gaan afscheren en wat er verder bij komt kijken.

  Sranansma oe bondroe kon na wan
  Wi Na Wi, Wi Na Famiriesma!
  Brada Nanga Sa! FLogo V7
  Sree Def Stree, Wi No Sa Frede!
  Time4Change!
  V7, V7, V7, V7, V7,V7
  Flogo, Flogo, Flogo! Stemt u massaal op kandidaten V7 en dr-en rr-leden van V7, nl:
  VHP, NPS, PL, BEP, SPA, DA91

  zie de leiders van deze partijen:
  – Chandrikapersad Santokhi – VHP,
  – Gregory Rusland – NPS,
  – Paul Salam Somohardjo – PL,
  – Celsius Waterberg – BEP,
  – Guno Castelen – SPA,
  – Winston Jesserun – DA91

  Yes We Can!
  Yes We Can!
  Yes We Can!

  Time4Chan(ge)!
  Chan4Pres!

  Hoera, Hoera, Hoera!

  God Zij Met Ons Suriname(rs)!


  Maak melding

 8. @Frontliner, het is deze man die ook heeft uitgezocht wat jou baas Bouterse zijn verleden is.

  Ben je vergeten dat Bouterse zijn roots Nederlander is?????en hoe zij opa slaven onder zich had????


  Maak melding

 9. DDB is behalve revo lijder ook de rijkste man van Suriname geworden die ook nog 700 miljoen US dollars in een geheime zwitserse bankrekening heeft. Dus als hij over kolonialsme en uitbuiting praat weet hij precies hoe dat werkt. Zijn achterban wilt dat helaas niet geloven, die geloven nog dat amnestie desie hun robin hood is.


  Maak melding

 10. @Ira, wat de schrijver in z’n laatste alinea aanhaalt is zijn eigen mening. Hoe goed en hoe bekend is deze schrijver met dhr Bouterse.

  Een auteur kan en mag in zijn conclusie alles schrijven, echter wil dat niet zeggen dat het allemaal waar is.

  Deze auteur schrijft uit het niets zomaar een verhaal terwijl de ware feiten over het aandeel van Nederland en Bouterse in de coup van 1980 in Suriname voor 60 jaar achter slot en grendel door Nederland zijn geplaatst.

  Een historicus die met een halfbakken verhaal op de proppen komt , waarbij de ‘subject matter’ ook nog door dezelfde historicus hevig onder vuur wordt genomen, kun je toch niet serieus nemen ?

  Naar mijn idee is dit boek een zeer hoog staaltje van broddelwerk die in alle haast in elkaar is geflanst, om nog voor 25 Mei ’15 dhr Bouterse schade toe te brengen.

  Van mij mag dit boek zo de prullenbak en vuilcontainer in !


  Maak melding

 11. Klopt wat Ira zegt.

  “Ik geloof Bouterse als hij zegt het beste voor te hebben met Suriname, maar als puntje bij paaltje komt, kiest hij voor het platte eigenbelang” aldus de schrijver vorige week in Het Parool.

  Hier staat in simpel Suri-Nederland die man belooft van alles maar doet zijn eigen ding net als al die andere onbetrouwbare wakaman.

  @peprewatra
  Jij onderboud het voorgaande perfect met de constatering dat deze man 100 maal meer aan bezittingen heeft dan dat hij volgens zijn belasting aangiftes verdiend heeft. Het is tijd voor een hele dikke naheffing met een boete.

  @Hugo CHAVÉZ
  Eigenlijk wordt hem met jouw lijst en de boeken te veel eer gedaan. Ik volsta liever met een simpel:

  De walgelijke psychopaat.


  Maak melding

 12. Alleen als Nederland zijn eigen misdaden, oorlogsmisdaden, gruweldaden in de slavernij-periode, zijn collaborerende rol in Srebrenica, standrechtelijke executies in Rawagede en Suriname (Marienbrugh), meehelpen met het plegen van oorlogsmisdaden in het Midden Oosten erkent, heeft het recht vans preken. Niet eerder !


  Maak melding

 13. @ Frontliner

  Een boek waarin de Nederlandse voorouders goed op de korrel genomen zijn is reeds lang verschenen onder de titel “de verlossing van de erfzonde.” En reken er maar op dat de schrijver van genoemde boek zich ijverig heeft ingeleefd en geen spaan voor ze heeft heel gelaten, maar ze meedogenloos de nekslag toegediend onder het toeziend oog van de Nederlandse regering.


  Maak melding

 14. Suriname is een KLEPTOCRATIE. Het land en volk worden stelselmatig door een autoritaire bullebak en zijn ranzige matties en familie van alles en nog wat beroofd en bestolen.

  En de hersenloze, ongeschoolde, achterlijke, imbeciele, domme, luie, slaafse paarse kontlikkers vreten het als zoete koek.

  Ik wens deze randdebielen en dorpsidioten nog vele jaren een slaafs bestaan toe, onder leiding van een drugsveroordeelde, criminele, corrupte meervoudig moordenaar. Jullie betalen EENS de rekening voor het gedogen van deze roversbende en dievengilde.

  En ik heb nog jarenlang mijn dagelijkse portie leedvermaak.
  CAN’T WAIT…..


  Maak melding

 15. Altijd lachten dat de Paarse Paupers het schuim op hun mond krijgen als er een objectief boek verschijnt over hun grote lijder.

  Ik pies in mijn broek van het lachen om de reacties van het Paarse Stemvee die natuurlijk weer de slavernij en Srebrenica er bij moeten halen.

  Te zielig voor woorden. Bouterse heeft nooit gebdeugd, hij deugt nu niet en zal nooit deugen.

  IN elk ander land dat Suriname had hij levenslang gehad. In deze corrupte bananenrepubliek wordt hij president


  Maak melding

 16. @ Frontliner
  @ tell it like it is

  Twee situaties:
  Stel dat het boek was geschreven door een Chinees, een Zuid-Afrikaan, Pool etc, maar wel met dezelfde conclusie.

  En: stel dat er morgen een boek verschijnt vd hand van een Ned. schrijver waarin Bouterse als een zeer groot leider wordt neergezet.

  Wat zal je reactie zijn op beide situaties?


  Maak melding

 17. @Moi boy, ik herhaal even weer en merk dat je niet op de hoogte bent over Bouterse zijn verleden.

  -Bouterse zijn opa was directeur van de suikerplantage in Suriname en hield slaven daar.
  We weten alleen niet hoeveel slaven mishandeld zijn, verkracht zijn en door verkocht zijn onder deze opa van Bouterse. Hij is wel met een slavin getrouwd, wie weet tegen haar zijn in.

  -Vergeet niet dat deze opa een Nederlander was. Men heeft het steeds over de Nederlandse mentaliteit als het gaat over heers en verdeeldheid mentaliteit. Zie Bouterse zijn gedrag vandaag.

  -Een ander schrijft:::Bouterse lijkt meer te nijgen naar de rol van populistische volkspresident à la Chávez.

  Ik zou zeggen sluit je ogen maar, en wie tegen mij zou zeggen dat Bouterse de enige president is die alle culturen bijeen brengt heeft het glad mis.

  @Moi boy, het onderwijs in Suriname gaat niet echt vooruit, maar juist achteruit.
  Brunswijk kan alleen in Suriname wapperen met zijn schoolpapier, maar niet in het buitenland. Universiteit van Suriname staat niet evenredig met die van het buitenland, Jammer


  Maak melding

 18. Deze huichelachtige beesten zijn de laatste die over Desi Bouterse moeten praten. Zij hebben hem gemaakt tot wat hij vandaag is. Pepijn Reeser kan zijn energie en tijd beter stoppen in het achterhalen van de Nederlandse bemoeienis bij de staatsgreep in Suriname.Dan doet hij zijn beroep als historicus ook eer aan.


  Maak melding

 19. Zou de donder preek van Jacobi,die hij hield voor ABU DADA ook in dat boek staan?Vanaf toen Jacobi hem onaangekondigd opzocht in zijn paleis,hield ABU DADA op met schelden op Nederland.Als de preek[bolwassing] in het boek staat,wordt het een bestseller.


  Maak melding

 20. Hierbij nog een kort Boekje van een Srananman :

  Desi de meervoudige patata- massamoordenaar en
  veroordeelde harddrugshandelaar heeft niets maar dan
  ook niets met het Sranan Volk !
  Soso takki takki ! 20.000 oso etc etc !

  Staatskas legi, lening-siki e nakki Desi !
  Valuta schaarste, begrotingsoverschrijding MEGA !
  SRD e suku fu fadong, datti na a lobi san Desi lobi Sranan !

  Wroko no de, Snesi e suku fu tekki a kondre abra !

  Dino wan seri a kondre dji den Hezbollah-terrorist !

  Desi nanga den matti e fur’ den sakka, tra sanni no e
  teri !

  Den sma san Desi kiri e dangra a pá te neti !
  Fu datti ede Desi habi fu waka ini Pamper !
  Gado no e sribi !

  Wan ekte Srananman no frede fu go na krutu te a kiri tra
  libisma, kondreman !

  Desi meki a kondre blo, potti a Grondwet bakka, fa a bin de !

  No denki takki yu o drai Sranansma ede nanga Nep-amnestie !

  Massamoord na Massamoord , go sidong yu strafu !


  Maak melding

 21. Bouterse is een ramp voor Suriname.Hij verrijkt zichzelf ten kosten van alles.Die kiezers die voor hem stemmen weten niet waarmee ze bezig zijn.Vind je het gek dat Suriname niet vooruit komt.Jammer voor het land.


  Maak melding

 22. Liberty
  “Pepijn Reeser kan zijn energie en tijd beter stoppen in het achterhalen van de Nederlandse bemoeienis bij de staatsgreep in Suriname.Dan doet hij zijn beroep als historicus ook eer aan.”

  Een prima taak voor geschoolde kritische Surinaamse journalisten.

  Of zijn ze daar te laf voor?


  Maak melding

 23. @Frontliner
  Waarom nu zo’n Boek.
  Gewoon omdat het nu verkoopt en 12 maanden geleden of over een halfjaar niet meer.

  Boeken over de wandaden van de VOC en de WIC, de republiek der zeven verenigde provinciën, Jan Pieterzn Coen, etc. zijn er genoeg.

  Heeft u het boek gelezen om te menen dat het broddelwerk is. Wees er van verzekerd dat de Uitgever “Prometheus” zich geen broddelwerk kan permitteren.
  Op het eerste gezicht is de schrijver/ onderzoeker heel grondig te werk gegaan als hij zelfs mensen van Alcides (basketbal vereniging uit Meppel) gesproken heeft.


  Maak melding

 24. Buku over wan pikin Srananboy Bouta :

  A kiri wan pikinso sma, 8 dec/moiwana, fu un egi volk !

  A teki wan pikinso gudu fu a kondre !

  A meki wan pikinso begroting nanga bigi olo !

  Ai najng pikinso fu den Sranan reserve !

  Ai meki Sranan-dala kon moro pikin !

  A bow wan pikinso fu den oso ! Ete 18.000 libi !

  A leri ing pikin Dino pikinso fu ing takru maniri !

  A frede pikinso dji patata-droga-vonnis !

  Frede pikinso dji Sranan Krijgsraad !

  A frede Sranan 8 december-vonnis !

  A frede fu Obama sref’srefi !

  A aksi pikinso amnestie, nanga wan pikinso fromu-wet !

  Ai respeki Sranan Grondwet pikinso !

  Ai waka pikinso na baka Maduro nanga Castro !

  Pikin boy Desi, waka go teki den strafu sang e wakti yu !

  PS : Obama o tapu pikin Desi, Dino, pikinso !

  Set the Sranan people free ! If yu bigi !!


  Maak melding

 25. Liberty
  Deze huichelachtige beesten zijn de laatste die over Desi Bouterse moeten praten.

  Dus iemand die een boek schrijft over moordenaar/drugsdealer Bouterse is een beest….

  Moet Paarse Pauper logica zijn……


  Maak melding

 26. Al zou iemand me dit boek gratis willen geven, dan nog wil ik het niet hebben. Waarom moeten we weten dat een Surinamer het bloed van Zeeuws gepeupel in zijn aderen heeft stromen? In het geschiedenisboekje, dat niet geschikt bevonden werd voor het Surinaamse onderwijs, staat alles wat we moeten weten over Bouterse op een fotootje van 4 x 3 cm.


  Maak melding

 27. @Henk Molenaar,
  Vergeet vooral niet dat de misdaden die Bouterse in Suriname gepleegd heeft de goedkeuring van Nederland had. Het was Nederland die Bouterse van wapens voorzag en met die wapens is de coup mogelijk gemaakt. Min. van Buitenlandse zaken destijds Hans van Mierlo heeft in een interview de rol van Nederland bij de coup belicht wat hem niet in dank werd afgenomen. En dat Surinamers zich meer open moeten stellen voor kritische journalisten verbaast mij. Wie zegt dit ? Een Nederlander ? Nederlanders wijzen graag met de vingers naar anderen maar o wee als anderen hetzelfde naar Nederlanders doen. Waarom is mw. Zegsveld, de advocaat die weduwen van de moordpartijen in ned. Indie en Srebrenica bijstaat, zo bekritiseerd en zelfs met de dood bedreigd ?
  Kijk maar eerst rond binnen je eigen parochie alvorens met stront naar anderen te gaan gooien. Italianen hebben het goed gezegd; Nederlanders zijn net als varkens.


  Maak melding

 28. @moi boy
  Je bent duidelijk één van die gestoorde paarse.

  Als je voor de rechter staat wegens doodslag dan kom je vast met het verhaal dat het de schuld is van de man die jou het wapen verkocht.

  Is DDB soms een kleutertje van 3 jaar die zelf geen verantwoordelijkheid kan dragen voor alle drugshandel, alle wreedheden, alle diefstallen, alle martelpartijen en alle moorden waar hij bij aanwezig was of opdracht toe gaf??


  Maak melding

 29. Ai boy, Wie heeft de trekkers overgehaald bij de
  Massamoorden in Sranan ?

  Sribi go doro nanga yu Holland-syndroom !

  Den dong Sranan-surdatti-beest kiri un egi Srananman !


  Maak melding

 30. Neus, heeft moi boy niet gelijk ? De verkoper van de wapen kan gezien worden als medeplichtige en als zodanig ook strafbaar. Hoe zit het met de verklaringen van Peter van Haperen die door het ministerie van defensie ingeschakeld was om Bouterse uit te schakelen ? Neen Neus, je moet verder kijken dan jouw Neus lang is.


  Maak melding

 31. In de ogen van de paarse DDB adepten geen kwaad woord over Bouterse, wel mag en moet over andere wantoestanden in het verleden, geschreven worden, maar over hun baasje? ho maar.
  De paarse brillen, oogkleppen en de gaten in de grond om hun koppen in te steken worden gratis verstrekt in ruil voor de verheerlijking van hun halfgodje, zielig volk, niet meer in staat de realiteit en verhoudingen in de juiste proporties te zien, en de wandaden van Bouterse op de juiste waarde in te schatten, triest voor Suriname en de goedwillenden in Suriname


  Maak melding

 32. Ai boy desi wat denk je zullen wij een black labels drinken op balkon……tik a wintie……8000 km maak zich druk..met een lauwsie boek de vraag is wie weet beter………………
  DESS为按2015年 …….dess for presss 2015
  I LOVE SU WOON EN WERK…..


  Maak melding

 33. Henk Molenaar,

  Met de waarheid hebben jullie Hollanders altijd al veel moeite mee gehad en als Bouterse de enige schuldige aan de moorden is, dan heeft Nederland boter op het hoofd. Want Hollanders zijn niet alleen een schijnheilig volkje het is ook een volkje dat zich graag superieur waant.


  Maak melding

 34. Tjek deze, Desi de Bakra, bezat tijdens de Desi-Hollandcoup
  en tijdens de massamoorden gewoon de Nederlandse
  nationaliteit ! Had gewoon een patata-paspoort !

  Zie IND-archieven !

  Desi en zijn droga-surdatis hebben de trekkers overgehaald !

  Krijgsraad o sor’deng nanga deng hollandse-archief,
  NA YU DESI & Matti, un KIRI UN EGI KONDREMAN !

  PS : USA-Obama o potti verstang dji MEGA-Crimi DINO !!


  Maak melding

 35. Tjek dit, heel vreemd, de NDPers en broodschrijvers op
  dit forum zijn bang voor EEN BOEK !

  Sribi-Desi-srafus , wake up ! It’s 2015 !

  Alle massamoorden van Desi en zijn andere misdaden
  staan onuitwisbaar en uitgebreid op het internet !

  Alleen in Sranan gelden Desi’s Censuur en Desi’s
  Geschiedvervalsing !

  PS: Dino-case-onthullingen o opo Sranaman ai !!


  Maak melding

 36. ik was toch echt in de veronderstelling dat in het boek wat besproken werd de handel en wandel van Bouterse beschreven werd, maar als ik hier de reacties lees van de paarse piepeltjes gaat het weer over de wandaden van Nederland, oh nee ik vergis me weer het zit er in gebakken bij een bepaald soort Surinamers dat bij een confrontatie ze gelijk weer met de vinger naar de ander wijzen i.p.v. eens na te gaan denken of er niet een kern van waarheid in zou kunnen zitten, geindoctrineerd en vertroebeld van geest als ze zijn.
  De uitvinders van het soort wapens waarmee de 15 mensen in december zijn vermoord, is de eigenlijke schuldige, ook de columbianen die de cokaplantjes in de grond gestopt hebben zijn er eigenlijk de oorzaak van dat Bouterse in Nederland veroordeeld is, niet Bouterse zelf die is gewoon onschuldig, eigenlijk ook een slachtoffer van de omstandigheden en niet verantwoordelijk, het is hem allemaal maar overkomen, de arme man, en nu wordt hij ook nog de grond ingeboord, door een stel die ten onrechte (volgens de paarse piepeltjes) gasten die om redenen die die zelfde paarse piepeltjes niet kunnen en willen begrijpen, zich er druk om maken dat Suriname stelselmatig vakkundig naar de kloten word geholpen


  Maak melding

 37. @Rocket
  Michiel de Ruyter stond bij het gevecht voor aan. Bouters is bij hety gevecht stoned/beneveld.

  Bouters heeft zogenaamde Dutch Courage. Hij is een held op sokken.


  Maak melding

 38. MEGA-rocket : Desi is een MAASSAMOORDheld !

  Pleger Grootste Misdaden in Sranan van voor en na
  de slavernij !

  PS : Machtswellust (dictatoriaal-gen) o meki NDP lassi !
  Uitslag verkiezingen blokkeert Desi als presidentskandidaat,
  NDP-in-verwarring-geen-alternatief-scenario-OPPOSITIE-
  bankjes e doro !


  Maak melding

 39. Grappig verhaal in GFC van Roy Raymond de Miranda over VERBROEDERINGSPOLITIEK.

  Er ontbreekt alleen een heel kleine toevoeging en dat is dat zelfs na de 8 december moorden heeft Bouterse op 9 december met Lachmon en Sardjoe (onder dwang van Bouterse) een borrel met deze twee mannen gedronken in de kazerne het was vroeg in de ochtend dan zou je thee moeten drinken ipv Whiskey. Bouterse weet dondersgoed dat vrijwel elke variant van power zoals Brainpower, Financialpower, e.d. in handen is van de hindoestanen. Dus weet hij heel goed dat hij niet zonder de hindoestaan kan. je hebt een formele economie en informele economie en Bouterse weet heus wel hoe data in elkaar zit en wat voor hem belangrijk is.

  VERBROEDERINGSPOLITIEK
  Mrt 09, 2015
  Home Binnenland Verbroederingspolitiek
  aangeboden
  Eens predikten politici onder aanvoering van wijlen Jaggernath Lachmon verbroederingspolitiek in Suriname. Dit alsof er iets te verbroederen viel.

  Suriname is sinds mensenheugenis een land waarin verschillende etnische bevolkingsgroepen in grote diversiteit en met een multi-etnische en dito religieuze samenstelling in eenheid samenleven.

  De mythe als zou er verbroederd moeten worden, werd op een misleidende manier voor electorale doeleinden misbruikt.

  Rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, werden raciale spanningsvelden gecreëerd en dat eveneens om abjecte electorale redenen. Deze raciale spanningen leidden zelfs tot brandstichtingen die in het heden gemakkelijk willen worden vergeten. Zo ook de exodus van met name Hindostanen en Javanen die met vliegtuigladingen vol naar Nederland werden vervoerd.

  De organisatoren daarvan waren wijlen Jaggernath Lachmon en Paul Salam Somohardjo. Duizenden landgenoten werden naar het vreemde en voor hun onbekende Nederland getransporteerd, terwijl de leiders van deze exodus dood gemoedereerd naar Suriname terugkeerden om zich wederom in de politieke arena te begeven, hun landgenoten in grote eenzaamheid in Nederland achterlatend.

  Dat dit een laffe misdaad is, staat buiten kijf. Mensen en met name de Javanen daaronder, die geheel ontheemd in grote eenzaamheid hun levensdoelen door de vingers ontglipt zagen, die taferelen kunnen tot op heden in speciaal cultureel ingerichte bejaardentehuizen in Nederland worden aangetroffen, kwijnen er weg, terwijl de dader van dit ongerijmde in Suriname nog steeds politieke sier maakt.

  Mensen die in een vernietigende staat van heimwee verkeren en niets anders zouden willen dan naar Suriname terugkeren, maar dat om verschillende redenen niet kunnen, dat hoopje menselijke ellende treft men er. Er zijn er ook, die hun laatste levensjaren in Suriname wensen door te brengen of er te sterven.

  Degenen die voor die exodus verantwoordelijk zijn, laten het afweten. De mensen zijn aan hun lot overgelaten en kwijnen in eenzaamheid weg.

  Maar dan, 25 februari 1980, de staatkundige en politieke omwenteling in Suriname. Het momentum waarbij er een aanvang werd gemaakt met een definitieve beslechting van ressentiment, sektarisch, etnisch denken en handelen.

  In de jaren na voornoemde datum werden de verschillende etnische groepen in Suriname ertoe gebracht om in een effectieve eenheidsgedachte de schouders onder de ontwikkeling van Suriname te zetten.

  De relatieve vermenging der volkeren in Suriname werd hoe langer hoe meer een feit. In vrijwel alle verbanden vond er een culturele en religieuze cross over plaats. Nationale feestdagen kregen een herijking en nieuwe werden recht doende aan de pluriforme Surinaamse samenleving toegevoegd.

  Sinds die periode een feit werd, zien wij onder andere de religieuze en culturele feestdagen zich ontwikkelen naar waarachtige broederschapsfeesten die gekenmerkt worden door vrede, harmonie en vooral liefde.

  Dat deze ontwikkeling onmiskenbaar een verdienste is van de Revolutie van 1980 is een onomstotelijk feit. Maar de vaart die dit proces nam, kan even onmiskenbaar worden toegeschreven aan de regering die sinds 2010 onder leiding staat van President Bouterse.

  Een prachtig voorbeeld daarvan, is het jongste Holi Phagwa feest, een gebeuren dat gegrift staat in het geheugen van velen die in Suriname wonen, maar meer nog van diegenen die deze grandioze gebeurtenis uit het buitenland afkomstig zijnde, voor het eerst als een noviteit meemaakten.

  En wanneer zelfs het vermaarde station CNN van de Verenigde Staten in een verslag op 8 maart 2015, roem uitspreekt voor de aard en het karakter van dit succesvolle feest, dan kan het niet anders dan dat wij in Suriname ons dieper dienen te bezinnen op datgene dat ons bindt in plaats van kwaadaardig te zoeken naar hetgeen ons zou scheiden.

  De huidige president van de Republiek Suriname is daarover niet onduidelijk, getuige het feit dat die bij iedere gelegenheid dit hooggoed als een exportproduct de hemel in prijst. En in actuele zin uitgesproken, gij politici die geesten uit flessen wensen te doen ontsnappen, weest bedacht voor het ontaarden van zaken die ons absoluut niet terug moeten voeren naar de dagen die onze staatkundige onafhankelijkheid voorafgingen.

  Roy Raymond de Miranda


  Maak melding

 40. waardeloze landgenoten
  breaking news, rechter doet vandaag uitspraak in dino zaak, ipv dinsdag
  mag hij voor tig jaren verdwijnen
  hiep hiep hoera


  Maak melding

 41. Erger mij mateloos aan mensen die generaliseren. Volgens de auteur: : ‘Alle Surinamers hosselen”. Ja hoor. Alle Hollanders lopen op klompen en douchen 1 keer per week.


  Maak melding

 42. Het zal blijken dat men meer boeken over Bouterse zal schrijven dan welke andere Surinaamse politicus.

  Ja mensen, blijf maar schelden er zullen nog meer boeken volgen. Als je nietszeggend bent zal niemand een boek over je durven te schrijven.


  Maak melding

 43. Bouterse is een kleurrijk figuur en spreekt tot de verbeelding van velen. Onze president verdient een standbeeld en geen beschrijving in een waardeloos boek vol met leugens en generaliseringen.


  Maak melding

 44. Roy Raymond de Miranda moet niet teveel kletsen.Hij wordt gezocht in Spanje en in Nederland loopt er een onderzoek naar hem.
  De journalist die dit bekend maakte,zou door Miranda voor de rechter gedacht worden.Tot nu toe is dit echter niet gebeurd.Dus is hij één van zoveelste die zich onder de hoede van het kabinet heeft geplaatst.


  Maak melding

 45. DDB is:
  – een moordenaar,
  – in Nederland verordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor
  drugstransport vanuit Suriname naar Nederland, de DEA en justitie
  in USA, Miami en New York zouden hem voor de rechtbank willen
  hebben, kortom de grootste crimineel van Suriname sinds 25
  november 1975.
  – een schande voor Suriname en de Surinamers overal in de wereld.


  Maak melding

 46. Ik weet precies wat ik heb geflikt, daarom heb ik mijn prive-
  Nep-amnestwiewet gemaakt ! Ik ken mijn eigen geschiedenis !

  Helaas kan mijn zoon Dino geen amnestiewet maken,
  Obama no wanni !

  Ik heb mijn eigen boek geschreven, 11 jaar detentie wacht in
  mijn vaderland Holland en in mijn tijdelijk verblijfsland Sranan
  krijg ik vijftig jaar of meer !

  Sranan o wiki !!!

  PS : Deel van de Srananmans willen massamoord
  “vergeten”, binnenkort komt hun fanmilie aan de beurt !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.