Zwaarste straf in Suriname: vijftig jaar cel

28

PARAMARIBO, 5 mrt – De hoogste gevangenisstraf in Suriname duurt vijftig jaar. Dit staat in het nieuwe wetboek van strafrecht dat het parlement heeft goedgekeurd. De maximumstraf komt in de plaats van levenslange gevangenisstraf. Eerst was veel minder voorgesteld.

In het oorspronkelijke model stond dertig jaar. Dat is tien jaar meer dan de twintig jaar waar een veroordeling tot levenslang in de praktijk op neerkwam. Parlementariërs protesteerden tijdens de behandeling en uiteindelijk werd samen met minister Edward Belfort van Justitie & Politie besloten de straf stevig op te voeren. Het argument is vooral dat er een echt afschrikeffect moet uitgaan van de gevangenisstraf. De situatie nu schreeuwt erom.

Parlementariërs vinden het niet kunnen dat rovers zich haast sadistisch te goed doen. Doden en zwaar gewonden onder slachtoffers zijn nauwelijks nog een zeldzaamheid. De veel bekritiseerde voorwaardelijke invrijheidstelling, VI, is aanmerkelijk beperkt. Dit vervroegde vrijlaten van gedetineerden geldt niet langer voor plegers van moord, doodslag en zedenmisdrijven. Ook drugsdelicten die meer dan vier jaar straf opleveren, sluiten VI uit.


28 REACTIES

 1. Suriname is ongeloofwaardig. Sommige lui krijgen voor meervoudig moord amnestie terwijl een kippendief voor 3 jaar achter de tralies verdwijnt. Wat mij betreft wordt de strop officieel in ere herstelt. De doodstraf voor moord, landverraad, drugssmokkel (>15gr) en bepaalde delicten met vuurwapens. Het huidige Suriname is 1 grote boevennest.


  Maak melding

 2. Sinds 2010 zijn het aantal moorden,berovingen,geweldadigheden,bedreigingen,drugs-en wapenhandel,verkrachtingen, zedendelicten en nog vele andere vormen van misdrijven zeer sterk toegenoemen, dankzij de paarse regering olv van misdadigers,moordenaars,drugsbonzen,fraudeurs en corruptelingen. Het zal verder stijgen na mei 2015 als al die paarse en gele misdadigeraanhangers wederom stemmen…………neks no fout, misdaad loont ……baas blijft pres……lon for pres. Suribabwe wordt nog een feit.


  Maak melding

 3. Als het in hun genen zit,kan je er niet veel tegen doen.Enigste oplossing is ophangen wie een ander doodt.Over diens verblijf,bewaking en eten hoeft men dan niet druk te maken.


  Maak melding

 4. @Koos

  Het artikel gaat niet over amnestie. Jaren lopen jullie V7-idioten te mekkeren dat er in Suriname niet zwaar genoeg wordt gestraft en nu men dat wel wil doen is het ook weer niet goed. Waarom is inhoudelijk reageren voor sommigen toch zo moeilijk?


  Maak melding

 5. @ cor patat

  Ik geloof dat je koos niet goed begrepen hebt,hij heeft volkomen gelijk, bouterse de duivel heeft bij het aantreden zijn moordende stiefzoon toch amnestie verleend!!!!!!


  Maak melding

 6. Gewoon de doodstraf toepassen op hele zware misdrijven dood ten gevolge.
  Hoef de staat ook niet voor de onderhoudskosten 50 jaar op te draaien, opgeruimd staat netjes.
  Je heb het recht om het leven van een ander te ontnemen, heb je ook geen recht om te leven als je dat gedaan hebt.


  Maak melding

 7. Wat wil je met een moordenaar als president, krijgt die straks ook 50 jaar cel ik hoop dat van harte.
  Maar eerst Dino die zal zeker 30 jaar krijgen tenzij hij de baas van de maffia Desi Bouterse noemt als degene die een prive leger wilde.
  We hopen dat deze Dino alle namen opnoemt inclusief van zijn moordende criminele pa.
  We horen het 10 maart.


  Maak melding

 8. Het is jammer genoeg dus te laat voor DDB, hij kan er niet meer voor de volle 100% van profiteren. Maar niet getreurd, zijn zoon kan na zijn buitenlands verlof van 50 jaar (daar maken ze al lang geen grappen met tuig) nog in aanmerking komen voor nog 5 in Suriname.

  Mr. Patato Head, het gaat over straffen voor misdrijven gepleegd door Surinamers in Suriname, sommige misdadigers krijgen in Suriname geen straf maar amnestie voor de misdaden die ze gepleegd hebben. Niemand zal gaan mekkeren als de straffen die opgelegd worden, voor iedereen, zonder aanzien des persoons, gelden.


  Maak melding

 9. vind de gevangenis straf best goed maar ook moet gekeken naar zoo als moord en verkrachting en grote druks vangs dan is deze straf goed maar voor kleine vecht partij en diefstal dan is het wel erg hoog de straf maar ja dan moeten mensen maar beter op letten wat ze doen maar een zelfverdediging moet niet men zulke straf geven 50 jaar want je word beroofd en vecht terug dan moet de rechters dit ook goed kijken tjauw


  Maak melding

 10. bosr caper sinds dna onderzoek bestaat is er gebleken dat er veel onschuldigen de doodstraf hebben gekregen.onderzoek wordt door mensen gedaan en mensen maken fouten,het zou jou ook kunnen overkomen.er is in mijn ogen maar 1 die over leven en dood beschikt.


  Maak melding

 11. het moet ten strengste verboden worden,om voor welk delict je veroordeeld wordt,in het overheids apparaat deel te menen voor welk ambt dan ook..

  dus geen geen veroordeelde in het lantie kampoe wroko..

  een lanti mang / oema moet een clean verleden hebben blanco zijn geen enkele vorm van vonnis hebben.

  dus moet hij/zij gerespecteerd worden.,en niet z.a. het nu gaat ,dat allerlei soorten het overheids apparaat beheren tot het hoogste ambt toe..

  ,dat is een respect loze orgaan,waar je als zeer gewaardeerde mens niet bij wilt zijn…

  het is trouwens geen wonder,dat buitenlandse mensen sme zien als een bende-loze, boeven, criminelen, rovers hol..

  denk goed na op 25 mei a.s. op wie je stem uitbrengt..,anders blijf je medeverantwoordelijk over de toekomst van jou en je families..

  denk erbij,dat het leven niet voor altijd is,maar even..


  Maak melding

 12. .er is in mijn ogen maar 1 die over leven en dood beschikt.

  Ja dat heeft u heel goed gezien Verbaast maar ik weet dat er ook velen zijn die over leven en dood beschikken en die vrij rond lopen zonder gerechtigheid naar de nabestaanden toe.
  Wacht op je antwoord?

  En sinds dna onderzoek is ook wel gebleken dat ze terecht de doodstraf hebben gekregen.

  Verbaast kijk wat er is gebeurd op latour vrouw doodgekneveld.
  zie site in de branding en dit gebeurt bijna dagelijks in Suriname.

  Als het u zou overkomen wat is hierop uw reactie? Of als die mevrouw uw moeder was geweest?


  Maak melding

 13. Waar blijft de veiligheid in mooi suriname.
  alleen maar mooie woorden van de minister ,zet alles wat je zegt in daden dat het volk een veilig gevoel krijgt ,alle moordenaar ophagen of voor de vuurpeloton
  het is te gek ,dat dagelijks worden mensen in suriname vermoord door roofovervaller ,geen straf wel doodstraf


  Maak melding

 14. bosr camper ik ben principieel tegen de doodstraf net zoals het jou goed recht is er voor te zijn.natuurlijk heb ik die vraag aan mij zelf gesteld als het mijn moeder is,ik hoop dan dat die persoon de rest van zijn leven de cel in gaat.over het dna ik denk niet dat je begrijpt wat ik bedoel,ieder persoon die onterecht de doodstraf heeft gekregen is er 1 te veel.wat als dat jou vader zou overkomen?graag reactie.


  Maak melding

 15. ik heb de afgelopen 4.10 jaar nooit het woord criminelen in de mond van ddb horen nemen..

  er is in die tijd zoveel crimies als moorden vernietegingen ,gestolen,zelf zijn eigen zoon opgesloten in het buitenland,maar deze bende lijder heeft nooit dit beoordeeld of veroordeeld..

  over drugs heeft hij nooit een letter gezegd,ondanks dat er velen in het buitenland zijn opgepakt ingesloten..

  nooit een onderzoek laten verrichten door het o.m. of de p.g opdracht gegeven wat er aan de hand is met zijn burgers..

  wat een bende lijder zeg en meneer wil nog vijf jaren door modderen.,met een leeg geroofde staats kas.


  Maak melding

 16. doodstraf is beter en goedkoper. levenslang kost de maatschappij een hoop geld. geld uitgeven voor een criminieel die het leven zuur maakte voor roof/moord en verkrachting is niet in geld uit te drukken. meteen de vuurpeleton.


  Maak melding

 17. Koos
  Suriname is ongeloofwaardig. Sommige lui krijgen voor meervoudig moord amnestie terwijl een kippendief voor 3 jaar achter de tralies verdwijnt. Wat mij betreft wordt de strop officieel in ere herstelt. De doodstraf voor moord, landverraad, drugssmokkel (>15gr) en bepaalde delicten met vuurwapens. Het huidige Suriname is 1 grote boevennest.

  De staat draagt het zwaard niet tevergeefs voor lieden die denken hier 1200 Surinamers te moeten opofferen.


  Maak melding

 18. Denken jullie nou echt dat het gaat helpen. Heeft ooit een crimineel of moordenaar zicht bekommert om zijn straf. Trouwens waar gaan ze die idioten plaatsen. In welke gevangenis of worden die gebouwd na de verkiezingen. ? Ik lach me suf !


  Maak melding

 19. @ Verbaast,

  Overigens is mijn naam Bosr Caper en geen camper.
  Excuses voor de late reactie. Zoals je weet kennen wij een spreekwoord in Suriname pe ye wroko dape ie musu nyang als je begrijpt wat ik bedoel. Dus daar maak ik ook gebruik van daar het ook bijna weekend is.

  Ik heb uw reactie aandachtig gelezen maar heb toch wat op te merken.
  “sinds dna onderzoek bestaat is er gebleken dat er veel onschuldigen de doodstraf hebben gekregen”.

  U schrijft veel onschuldigen misschien is er incidenteel een verkeerde vonnis uitgebracht daar niet allerhande bewijsmateriaal voorhande lag, het zware misdrijf heeft zoveel impact gehad in de samenleving waardoor men eiste voor de doodstraf. Zoals de verkrachters in India die hun doodstraf hebben gekregen.

  En ik ben met u eens dat DNA prints van vroeger niet 100 procent bewijs leverde waardoor het wel verkeerde vonnis wordt uitgebracht wat ik ook heel erg betreur.

  Feit is ook zo dat vele gedetineerden die ook levenslang hebben gekregen blijkt na de periode onschuldig zijn geweest komt ook incidenteel voor.

  Maar even terug te komen op mijn felle reactie is dat vorig jaar een familielid van mij ook hetzelfde is overgekomen wat in Latour is gebeurd, godzij dank zij hebben het nog na kunnen vertellen. Maar de vrouw in Latour niet.
  Mijn bezorgdheid wordt steeds sterker omdat de zware misdrijven dagelijks plaatsvinden en dat de hele samenleving daardoor ontwricht is. mensen zijn overdag bang in hun eigen huis. Heb kennissen aldaar die overdag op het balcon zitten en het hek is middels hangslot vastgemaakt, zo bang zijn ze.

  En het erge hiervan is dat vaak een bepaalde bevolkingsgroep de slachtoffers zijn en heb het gevoel dat deze regering hier geen gehoor aan geeft. Maar wordt eerder aangewakkerd om als gangsters te gedragen, uitspraken van Brunswijk.
  En wat de daders betreft ja hoeven we ook niet lang na te denken uit welke groep ze komen. Verbaast, stel u voor u wordt overvallen en men eist geld en sieraden als u deze niet geeft worden uw vrouw en dochter verkracht in uw bijzijn, ik denk dat uw ook de doodstraf willen voor deze barbaren.

  Maar overigens bent u heel netjes in uw betoog denk dat u jurist ben vandaar uw heldere mening hierover.
  Maar ik blijft erbij voer de doodstraf in bijvoorbeeld als men een melding krijgt van een overval in een woning en die woning is omsingeld door politieagenten en de overvallers komen naar buiten met hun handen omhoog sla ze in de boeien, en kijk wat er in de woning heeft plaatsgevonden zijn er mensen vermoord door beroving geef de daders dan gewoon de doodstraf. Dit is mijn punt, heb je het bewijs op heterdaad.

  Wacht uw reactie.
  Tang boen bro
  Goed weekend

  Maar ik neem aan dat mij ook b


  Maak melding

 20. Wie zich kan indekken om wegens meer malige moorden de kogel te ontspringen c.q.levenslang kan nu maar 50 jaar brommen.
  Ok als je thans 70 bent en ze sluiten je op in Royal Torarica voor 50 jaar dan kun je het volhouden tot je 100ste


  Maak melding

 21. Ik had het niet meer gevolgd.
  Maar wie kan me vertellen.
  Wanneer is weer D-day? En zal het weer voor de zoveelste keer worden uitgesteld?


  Maak melding

 22. bosr caper dit is ook de manier hoe mensen hier op waterkant zouden moeten discussieren met wat meer respect voor elkaars mening.waar het mij om gaat de feiten 4.1 procent van de mensen in een dodencel is onschuldig dit noem ik niet incidentieel.sinds men dna onderzoek gebruikt bij rechtzaken sinds1987 /88 is er vast komen te staan dat er veel onschuldigen in de dodencellen zijn gedood.ook ik heb van dicht bij meegemaakt hoe criminelen bij een roofoverval een mes op de keel van mijn zus deden.de zware criminaliteit in suriname is mijns inziens te wijten aan het feit dat het land wordt bestuurd door criminelen.ik wil uw menig ook niet proberen te veranderen .maar zo als u het voorbeeld van mijn moeder aanhaalt was mijn wedervraag wat als uw vader onschuldig in de dodencel zat en uiteindelijk de doodstraf krijgt hoe denk u er dan over.tot slot mensen dus op heterdaad betrapt van moord mogen van u de doodstraf krijgen ,en de rest?lijkt me moeilijk in de wet vast te leggen .voor jou ook een goed weekend


  Maak melding

 23. Kijk,deze straffen zijn pas lang.

  In Guyana zijn een moeder en haar ex-vriend tot extreem lange gevangenisstraffen veroordeeld voor de moord op een dochter van de vrouw. Bibi Shareema Gopaul gaat voor 106 jaar achter tralies en haar ex-lover Jarvis Barry Small 96 jaar. Het duo werd donderdag door een jury schuldig bevonden aan de moord op de 16-jarige Neesa Gopaul in 2010. Zo melden verschillende media in Guyana.


  Maak melding

 24. Je kunt de meest lange en afgrijselijke straffen in de wet vast leggen maar als er nooit een proces wordt gevoerd. Als de PG niets oppakt, als moordenaars zichzelf amnestie geven dan zijn dit dode woorden slechts voor het electorale circus.

  Overigens zijn er een aantal onderzoeken waar we nog stteeds op de uitkomst wachten zoals het klemrijden en doodschieten van 4 vermeende rovers. Etc.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.