Verfrissing muurschildering huize Betheljada in Suriname

1

De street art organisatie Switi Rauw heeft in het afgelopen weekend de muurschildering van Huize Betheljada verfrist. Precies twee jaren eerder had de organisatie al een schildering geplaatst op de schutting van de instelling. Echter hebben de tand des tijds en de zon geknaagd aan het kunstwerk en was het toe aan een opknapbeurt. Met ondersteuning van partner Varossieau N.V heeft de kunstenaarsbeweging de schutting opnieuw een schilderbeurt gegeven. En het resultaat is nu te bewonderen.

De kinderen en jongvolwassenen die bij Huize Betheljada wonen hebben allen een ernstige meervoudige beperking. Dit betekent dat zij zowel een ernstige verstandelijke beperking hebben als een ernstige lichamelijke beperking. De meeste bewoners kunnen niet praten en niet lopen. Switi Rauw probeert waar zij kan de instelling te ondersteunen.

Dit jaar heeft Switi Rauw gekozen voor het thema “samenwerken” dat goed tot uiting komt in het kunstwerk. Daarnaast is er veel met kleur gewerkt gezien de pupillen van Huize Betheljada ontzettend veel van kleur houden. Dit is tevens het eerste project van de street art organisatie voor 2015. De bedoeling is om grote gezamenlijke kunstwerken te maken waarbij elke artiest zijn stijl tot uiting komt in het werk.

De vele muurschilderingen zijn zoetjes aan een deel geworden van de identiteit van Paramaribo. Het streven van de organisatie is nu steeds grotere werken neer te zetten. Samenwerkingen met buitenlandse straatartiesten is ook op schema. Switi Rauw wil nu ook een bijdrage leveren aan het street art gebeuren in de wereld. En dat kan zij het best doen door grote en unieke muurschilderingen te plaatsen in onze prachtige binnenstad.

Switi Rauw is een project dat gestart is door onder andere Kevin Headley. Producent Jill-Joy Landburg heeft in de afgelopen jaren het initiatief helpen ontwikkelen tot het product dat het nu is. Door middel van legale ’streetart’ worden muren en of plekken langs de weg beschilderd. De binnenstad van Paramaribo werd steeds vaker als vervallen, vies en lelijk beschreven. De kunstenaars zeggen met deze ingrepen het stadsaanzicht te verfraaien. De “rauwe” muren van Suriname zijn een prachtige ondergrond om diverse schilderingen aan te brengen. Dit levert een interessant contrast op.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.