Dollar neemt flinke duik op valutamarkt Suriname

54

PARAMARIBO, 3 mrt – De dollar neemt een flinke duik op de lokale valutamarkt. Volgens de Ware Tijd doet deze ontwikkeling zich al ongeveer twee weken voor. Maatregelen van de autoriteiten worden aangemerkt als belangrijkste oorzaak.

De dollar was al tegen een wisselkoers te koop van drie Surinaamse dollar en negentig cent. De verhouding is nu gedropt naar drie Surinaamse dollar en vijf en zestig cent. Marktspelers voorzien een verdere daling. “Wij verwachten dat de koers op de zwarte markt in de komende dagen zelfs naar drie Surinaamse dollar en vijftig cent per dollar zal dalen”, zegt Remi Bailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders. Het is vrij snel gegaan.

Nog nauwelijks drie weken terug heerste bijna paniek op de markt. Dollars waren nauwelijks of niet verkrijgbaar. De centrale bank heeft de afgelopen weken enkele drastische maatregelen doorgevoerd zonder de markt beperkingen op te leggen. Kleine kopers, zoals ouders van in het buitenland studerende kinderen, mogen dollars kopen bij de bank zelf. Importen uit China mogen nu in yuans worden betaald in plaats van dollars.


54 REACTIES

 1. Moro é Doroo……..hahahahaha….. Kan Bouta weer de kinderbijslag,ect,ect……. gaan verhogen. En de arme Surinamers voor de gek gaan houden. Dat hij aan hun denkt.(zogenaamd) Simpele zielen…..!!!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda hafies (Veel wijsheid!!!)


  Maak melding

 2. Hoe dan ook moeten de s’lands inkomsten verhoogd worden,willen ze dezelfde uitgaven patroon behouden.Anders blijft het dweilen met de kraan open en verzuipt de boel.Hebben we in de jaren ’80 gezien.


  Maak melding

 3. Ja en dit alles met dank aan deze huidige DAADKRACHTIGE [lol] regering toch ! Ja ja Paars klets je er maar weer uit, ga je mensne maar weer in de maling nemen…


  Maak melding

 4. Wie hecht nog waarde aan berichten van deze regering. Waarschijnlijk hebben ze snel een hoop valuta gedumt in de hoop daardoor het sentiment te beinvloeden maar dat werkt slechts voor enkele dagen.

  En de verhalen over de Yuan slaan nergens op. Of je nu in Yuan, Euro of US$ betaald, je moet gewoon over valuta beschikken en de ene is uitwisselbaar voor de andere. Voor de Yuans, wij exporteren niet naar China, zijn gewoon US$ omgewisseld in Yuan. Kortom als het tegenzit zijn de schappen al voor de verkiezingen leeg.
  Eigenlijk een goede zaak want dan ziet het volk welke puinhoop DDB heeft gecreëerd.


  Maak melding

 5. Tot hoe laag is de deviezen voorraad ondertussen gekelderd.

  De Yuan truc heeft tijdelijk de druk heel sterk gereduceerd omdat de chinezen nu in de eigen valuta met hun moederland kunnen dealen en geen koers verliezen meer hoeven te verwerken.
  Echter daar komt ook een einde aan en dan telt slechts het saldo buitenlands valuta terug gerekend naar de USdollar,


  Maak melding

 6. De duik van de dollar en in de toekomst mogelijk ook de duik van de Euro heeft te maken met de mogelijkheid voor Surinamers om goederen in China met de Chinese Yuan te kopen. De almacht van de US dollar en de Euro zal op den duur gebroken worden. Met De BRICS landen t.w. Brazilie, Rusland, India en South Africa hebben besloten om voort


  Maak melding

 7. De duik van de dollar en mogelijk ook een permanente duik van de Euro heeft mijn inziens te maken met de mogelijkheid om voortaan in China goederen te kopen met de Chinese Yuan.De almacht van de US dollar en de Euro zal op den duur gebroken worden. Gelukkig dat de BRICS landen t.w. Brazilie, Rusland, India, China en South Afriva met dit initiatief zijn gekomen. Deze landen gaan handel met elkaar drijven in hun eigen valuta. Dit houdt in dat men geen US Dollars en Euro’s nodig heeft om handel met elkaar te bedrijven. De


  Maak melding

 8. Met welk recht eisen sommige Surinaamse winkeliers en ondernemingen eigenlijk dat ze per se in US$ of Euro betaald moeten worden? Dit zou strafbaar gesteld moeten worden.


  Maak melding

 9. RobG & Pindakaas

  Suriname heeft zich zelf verbonden aan de US dollar om dat na de superinflatie van WIjdenbosch de Surinaamse valuta Mickey Mouse of Monopoly geld geworden was.
  Omrekenen naar welke valuta dan ook gaat officieel altijd via de koers van de US dollar. Dus uw geneuzel omtrent de BRICS slaat nergens op. Naarmate deze landen sterker worden wordt hun munt ook sterker ten opzichte van de US dollar. Dat China de Yuan kunstmatig laag gehouden heeft was positief voor haar groeicijfers echter aan elke groei explosie komt een einde.

  Pindakaas dat er mensen zijn die huur eisen in USdollars of Euro’s of producten en diensten geleverd (bijvoorbeeld SLM) heeft te maken met hun risico en behoefte aan dollars of euro’s. Het echter het belangrijkste is dat zij niet geloven in de eigen munt en zosnel mogelijk in Dollars of Euro’s gaan om een eventuele devaluatie voor te zijn, of om bij een devaluatie hun slag te slaan bij terug wisselen.


  Maak melding

 10. -Wat een toestand in het mooie land. Zie maar hoe het land achteruit gaat met corruptie, fraude en dergelijke:::::

  Lang leve de NDP zou je zeggen, maar ik ben bang voor lange rijen om aan voedsel te komen.

  Ik heb hier wat stukjes tekst en de rest is elders te lezen.

  ==Een auto in bezit houden die niet van jou is!!!!!

  =Een tipgever meldt Dagblad Suriname dat een dienstvoertuig van het Nationaal Archief Suriname (NAS) al maanden met een lekke band thuis in de privé-garage van een afdelingschef staat. Het voertuig, een Toyota Allion, is door de leiding van het archief al jaren aan de desbetreffende afdelingschef afgegeven, terwijl het instituut klaagt over het gebrek aan voertuigen. Dit bevoorrecht diensthoofd weigert volgens de tipgever de auto, ook al is zij met verlof, na drie uur achter te laten.

  ==Jenny Simons moe van oppositie!!!heeft Jogi in deze dan geen gelijk???Ik weet het niet….

  =Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons bleek gisteren duidelijk niet blij te zijn met de vraag van oppositie-parlementariër Mahinder Jogi. De VHP- parlementariër vroeg voor de zoveelste keer aan de parlementsvoorzitter als zij intussen de zaken in orde heeft gemaakt, zodat de begrotingsbehandeling kan aanvangen. De oppositie maakt zich volgens Jogi zorgen dat de verkiezingen voor de deur staan, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken nog geen goedkeuring heeft gekregen van haar ingediende begroting. ‘Hier in het parlement hebben wij meerdere keren gevraagd wanneer de behandeling van deze begroting komt, omdat wij onze medewerking willen verlenen aan de begroting. Wij willen ook hebben dat de minister van Biza ruimte heeft om zijn werk op een adequate wijze te doen’, benadrukte Jogi.

  ==Gratis onderwijs door afschaffing ouderbijdrage en de overheid betaalt niet meer.

  =De Federatie van Instellingen van Bijzonder Onderwijs in Suriname (Fibos) wil af van de subsidie van de ouderbijdrage door de overheid aan de scholen. Ze wil dat de ouders, net als vroeger, de bijdrage zelf betalen. “Dan krijgen wij ons geld tenminste op tijd binnen”, zegt Ricardo Kenswil, ondervoorzitter van de Fibos.
  Ouders zouden vervolgens het betaalde bedrag aan de scholen bij de overheid kunnen terugvorderen.


  Maak melding

 11. De vraag blijft nog steeds overeind: Hoe komt men aan de Chinese Yuan? Hebben wij een Yuan deviezenvoorraad?
  Dit betekent dat men de SRD met de Yuan zal inwisselen.
  Come on!!! Wie heeft in deze tijd behoefte aan de SRD, die elke dag in waarde daalt?
  Of, is de SRD veel sterker dan de Yuan? LOL


  Maak melding

 12. kan in een land,zomaar een munt eenheid ingevoerd of wel officieel als betaal middel gebruikt worden..

  moet de regering hier van niet op de hoogte gesteld worden,,is er in deze geen poppenkast aanwezig die dit aller eerst moet bestreken goed gekeurd wordt..

  wat dacht je zelf van het volk,heeft zij geen woord hier over te zeggen..

  het dombo volk maakt uit eindelijk geen bal uit,want ze zijn ongeletterd….

  geef ze brood en spelen,met die s r d kun je gewoon je billen vegen..


  Maak melding

 13. Mensen, de US dollar is nu juist minder waard te opzichte van de SRD. De Surinaamse munt reageert juist prima. Voor drie Surinaamse dollar en vijf en zestig cent kun je een dollar kopen in plaats voor drie Surinaamse dollar en negentig cent.

  De SRD (Surinaamse munt) is dus in warde gestegen. De deskundigheid van de Centrale Bank onder leiding van Hoefdraad wordt temeer gebleken.

  Wat is daar nou fout aan. De verwachtingen zijn dat de US doller (Yankee dollar) nog verder duikt de komende tijd.

  HOOLIGANS beter leren lezen bestaat echt!

  REMEMBER, YOU’RE STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 14. Mensen, de US dollar is nu juist minder waard te opzichte van de SRD. De Surinaamse munt reageert juist prima. Voor drie Surinaamse dollar en vijf en zestig cent kun je een dollar kopen in plaats voor drie Surinaamse dollar en negentig cent.

  De SRD (Surinaamse munt) is dus in waarde gestegen. De deskundigheid van de Centrale Bank onder leiding van Hoefdraad wordt temeer gebleken.

  Wat is daar nou fout aan. De verwachtingen zijn dat de US dollar (Yankee dollar) nog verder duikt de komende tijd.

  HOOLIGANS beter leren lezen bestaat echt!

  REMEMBER, YOU’RE STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 15. RobG

  De duik van de dollar en mogelijk ook een permanente duik van de Euro heeft mijn inziens te maken met de mogelijkheid om voortaan in China goederen te kopen met de Chinese Yuan.De almacht van de US dollar en de Euro zal op den duur gebroken worden. Gelukkig dat de BRICS landen t.w. Brazilie, Rusland, India, China en South Afriva met dit initiatief zijn gekomen. Deze landen gaan handel met elkaar drijven in hun eigen valuta. Dit houdt in dat men geen US Dollars en Euro’s nodig heeft om handel met elkaar te bedrijven. De
  >
  >
  RobG
  Je hebt het heel goed geanalyseerd en uitgelegd.
  de Amerikaansen dollar die dient wereld wijd als betaalmiddel meer niet, dat hebben de Amerikanen de wereld opgedrongen en wie durft de dollar te vervangen krijgt te maken met het Amerikaansen leger. Suriname doet 90% zaken met China maar betaald de chinezen via grondstoffen in Amerikaansen dollar en de grootte winnaar zijn de Amerikanen want zo wordt de Amerikaansen dollar overeind gehouden en ze verdienen alleen maar. Nu Suriname besloten heeft om China te betalen in Yuan heb je in principe de dollar niet meer nodig tenzij je Amerikaanse producten wilt kopen, dan heb je maar een kleine hoeveelheid dollars nodig. Ik ben niet eens dat de dollar wordt vervangen door de YUAN om emotionele redenen omdat het de Chinese invloed in Suriname vergoot. tergelijketijd bied dit ook kansen om de illegale wisselkantoren de nek om te draaien die de waarde van het Surinaamse dollar bepalen. Stel je voor dat de Yuan en de Surinaamse dollar de betaalmiddel wordt tussen China en Suriname dan is dit de kans voor Suriname om de invloed van de euro en dollar in de Surinaamse economie te beperken en de Surinaamse dollar in waarde te laten stijgen omdat China wordt betaald met grondstoffen en Surinamer kan de prijs van de grondstoffen bepalen die nu door de Amerikanen in Amerikaanse dollar wordt bepaald. Degene die dit niet snap moet begrijpen hoe minder je buitenlandse gelden gebruik en jou geld met andere landen in waarde laat stijgen kan jou binnenlandse economie bevorderen. Ik heb vertrouwen in hoefdraad dat hij dit zal begeleiden en goed laten uitvoeren zo worden meerdere vliegen in 1 klap gedood. 1 de kleine wissel kantoren storten in omdat door de handel met China heb je weinig buitenlandse gelden nodig, 2 Suriname heeft minder dollar en euro nodig terwijl men massaal euro zal ontvangen van de vakantiegangers via officiële wisselbanken en ze kunnen hiermee de Surinaamse dollar en economie in waarde laten stijgen.
  3 als president Bouterse hoefdraad dit goed laat begeleiden dat de Yuan de euro en dollar vervangt en de Surinaamse dollar tegelijkertijd in zet als betaal middel voor grondstoffen dan zal de Surinaamse dollar in waarde stijgen want Suriname gebruik zijn grondstoffen om de waarde van hun dollar te verstevigen dan wacht Suriname een mooie toekomst.( de meeste Europese betaalmiddelen bestaat de waarde va hun geld in het vertrouwen in hun economie en buitenlandse investeringen. Met buitenlandse investeringen wat men vaak ropet op nieuws vermelden is het leegroven van andere landen grondstoffen en mineralen om jezelf te verrijken zoals het Canadees bedrijft IAM GOLD dat nu doet in Suriname)
  RobG Bouterse heeft Visie maar door de Blinde haat van de VHP hindoestaanse oplichters die binnenkort opzoek kunnen naar nieuwe baan (wanneer hun wisselkantoren zijn ingestort)en sommige mensen op waterkant tegen president Bouterse zien ze niet wat er staat te gebeuren. Ik raad een ieder aan beoordeeld President Bouterse kritisch op zijn beleid en niet met emotie want emotionele haat maak je blind en je ziet de toekomstbeeld niet voor Suriname! Mijn analyse zegt mij dat de dollar nog minder waard wordt in Suriname nu de handel tussen China en Suriname in Yuan wordt betaald. Al die grote wisselkantoren zitten binnenkort met monopolie geld in hun maag. President Bouterse je blijft mij verbazen, je heb visie en je bent de meester maarschalk en een super strategisch, ik begrijp nu wat je probeert te doen en het is super gaaf voor Suriname mits het goed begeleid wordt dan zal de Surinaamse dollar net als mijn prachtige land Suriname herrijzen!


  Maak melding

 16. Het lijkt er op dat de Chinese aanval op de suprematie van de Amerikaanse dollar ook in Suriname haar vruchten begin af te werpen, en gelukkig maar……………….De verwachting is dan ook dat dit op termijn tot gevolg heeft dat de Amerikanen de greep op het monetaire beleid in de wereld gaan verliezen en deze macht moeten gaan delen met de Chinezen.

  Het westen (Amerika) heeft de Chinezen onderschat, namelijk de snelheid waarmee de Chinezen zich kennis van hoogwaardige technologie eigen maken en de hoogwaardige producten die ze produceren en veel goedkoper aan op de wereldmarkt aanbieden. …………………………………….Voor de Amerikanen zal het steeds moeilijker worden om hun enorme begrotingstekorten op te lossen door het verder laten draaien van de gelddrukpersen.

  De Amerikanen lenen en drukken triljarden dollars om o.a. legerbasissen in meer dan 100 landen in de wereld te hebben en om de baas over de hele wereld te willen spelen. Het lijkt er op dat aan de Chinese Yuan oplossing voor de Amerikanen een duurder prijskaartje zal hangen, mede door een stijgende rente.

  Voor Suriname heeft het handel drijven met de Yuan duidelijke voordelen.Suriname kan goedkoop aan hoogwaardige technologieën komen voor o.a. de nationale productie en de export. De volgende stap is het wederzijds erkennen van elkaar nationale valuta voor het doen van zaken. China heeft dit soort overeenkomsten reeds met Rusland gesloten. Binnen enkele maanden groeide de onderlinge handel tussen Rusland en China met 4000%.


  Maak melding

 17. Sranan munt zal hoe dan ook kelderen, de NDP-uitgavenziekte
  gaat nog steeds door ! Monnie de !

  Lege staaskas, berg Onbetaalde rekeningen, Mega-
  begrotingstekort, bankbiljetten worden bijgedrukt, wachten
  is op de klap/disaster !

  Al betalen wij in drie of vier valutasoorten, de staat moet
  inkomsten en uitgaven acuut/zsm in evenwicht brengen !

  NDP weigert dat, wil de bevolking zoveel mogelijk zand in
  de ogen strooien voor de verkiezingen !

  Dus, Leve de leenziekte van dit kabinet !
  Leve het NDP-Spook-treinproject !
  Leve het 18.000 Desi-kartonnen-huizenproject !
  Leve onze hardwerkende twintig ambassadeurs all over
  the world ! Un bigi !!!
  Leve onze spook-ziekenhuizen !
  Leve onze niet-criminele president en onze niet-criminele-
  presidentszoon-Dino !

  PS : Het Openbaar Ministerie heeft geen tijd om enkele Mega-straf-onderzoeken te doen ! Moro hebi o doro !


  Maak melding

 18. Jonge jonge, sommigen snappen gewoon niet dat dit goed nieuws is als de us dollar ten opzichte van de srd daalt.
  Betekent in feite dat de srd sterker worden en je minder srd’s moet neertellen voor de us dollar.


  Maak melding

 19. De Amerikaanse dollar en de euro zijn ten dode opgeschreven. Een goede zaak!
  Van paniek op de Surinaamse markt is geen sprake. Drie keer raden wie achter zulke leugens zit.


  Maak melding

 20. Frontliner & RobG
  Jullie zijn grote fantasten. De lijn met de Yuan loopt via de USdollar. Als de Yuan zo sterk wordt als die behoort te zijn dan is dat in het nadeel van Suriname want de SRD is vast gekoppeld aan de USdollar.

  De handel met China is $ 229.000.000 waarvan het meer en deel van China naar Suriname voor goedkope consumptie goederen.
  Suriname exporteert ongeveer 30 ton goud per jaar en dat is bij de huidige prijzen ongeveer $ 1.100.000.000 of wel ongeveer 5 maal de omvang van de handel met China.
  Jaarlijks komt er nog ongeveer euro 200.000.000 = $ 230.000.000 aan familie hulp uit Nederland zonder dat daar producten of diensten tegen over staan.

  best RobG en Frontliner jullie dromen een hele economie en succes bij elkaar.
  China geeft maar wat graag krediet in Yuans omdat zij Suriname zonder valuta risico een veel hoger rente in rekening kan brengen dan zij vergoed krijgt op schuldpapieren van de VS of Euro landen.

  De VS en Eurolanden betalen nagenoeg geen rente omdat zij als een laag risico gelden. Nederland betaald over 10 jarige leningen ongeveer 1% en krijgt voor leningen van een paar maanden zelfs geld toe voor het vertrouwd bewaren van het geld.
  Zet daar de rentes die Suriname betaald daar eens tegen over.

  Voor de spoorlijn was volgens Jozefzoon een koopje van 7% geregeld bij ING. Wat vergeten was te melden is dat Suriname het Valuta risico loopt en niet ING en dat in de directe kosten de kosten van een export verzekering berekend zijn waardoor ook het afbetalingsrisico gedekt is. Ofwel nul risico en netto 7% waar men in de eigenmarkt voor 10 jaar vaste hypothekenrente slechts 2,7% vergoed krijgt.

  Het zijn altijd de sukkels die de hoofdprijs betalen.


  Maak melding

 21. @Frontliner, je heb een zeer goede uiteenzetting gegeven over de US dollar. Tientallen landen zijn Suriname voorgegaan om de Yuan boven de US dollar te plaatsen. De Surinaamse regering zal mijn inziens met meer landen dit soort overeenkomsten moeten sluiten om de waarde van de Surinaamse dollar op te krikken en om de Surinaamse economische ontwikkeling te versnellen. Ik denk hierbij aan een de BRICS landen. Het is duidelijk dat de US dollar en de Euro zeer funest zijn voor de economische ontwikkeling van een groot aantal landen. Als men niet over grote aantallen van deze valuta’s bezat kon je het als land vergeten. De US dollar en de Euro hebben jaren een machtige positie in de wereld gehad en deze macht begint af te brokkelen.Gelukkig maar.

  @Jojo, jij als NieuwFront of V7/V6 aanhanger snapt niets van een economische ontwikkeling van een land. Wat hebben de politici van het NieuwFront al die tijd met jullie gedaan? De Surinaamse economie zal welvaren met de Chinese Yuan. China produceert maar 45% binnenlandse consumptie goederen. Veel voedingswaren moet China importeren uit andere landen. Als de Surinaamse landbouw zou gaan produceren voor de Chinese markt, kan Suriname heel veel Yuans verdienen met de export van deze goederen naar China. Met deze Yuans kan Suriname op zijn beurt weer machines, computers, fabrieken, enz in China kopen.


  Maak melding

 22. Werkelijk te dom voor worden: onze paarse paupers Frontliner en Freedom2u

  Soms vraag ik mij af of deze dombo’s niet in het echt leden van de oppositie zijn om zo te laten zien hoe oerdom het Paarse stemvee niet is.


  Maak melding

 23. RobG.
  Ik ben van geen enkele partij. Ik doe zaken aan alle kanten indien men mij kan betalen en iets zinnigs kan met wat ik te bieden heb.

  U verhaal is van als dit en als dat. Dat zijn dromen.

  De chinezen kopen liever Nederlandse Agrarische technologie en halen zelf meer uit hun eigen grond in plaats Suriname eerst te investeren en maar te wachten op het land kan gaan presteren. De Nederlandse agro technologie zorgt per ha of per koe tot een veelvoud in opbrengst in vergelijking tot de traditionele landen. Veredelen van gewassen en dieren brengt veel meer dan een paar ha extra landbouw in Suriname.
  Een voorbeeld: met Nederlandse veredelings-technieken kan in Brazilie in 5 jaar de melk productie verdubbelen zonder dat er meer koeien bij komen. Ze selecteren slechts het juiste sperma voor de juiste Braziliaanse koe en de natuur zorgt voor de rest.

  Ik weet genoeg van economie om te weten dat er in Suriname in 4 jaar niets gebeurt is en dat er ondanks record extra inkomsten niet geïnvesteerd is. Niets van het ontwikkelingsplan 2011 – 2016 is gerealiseerd terwijl er miljarden gereserveerd zijn.

  Nog even het track record van deze regering:
  18 jaar van de laatste 35 jaar heeft de heer Bouterse direct of indirect geregeerd. Al die perioden zijn gekenmerkt door achteruitgang.
  15 jaar heeft er een front regering geregeerd zonder pottenkijkers. Deze regeringen zijn telkens begonnen met een lege kassa.
  Tussen 2000 en 2010 is het BNP/inwoner gestegen van $ 3.700 naar $ 9.500. Niet niets.
  In echte dollars is de groei onder Bouters ondanks miljarden extra inkomsten (olie en goed) en een enorme toename van de schulden gestagneerd en bij een eventuele devaluatie wordt de echt groei negatief.

  Alle echt gerealiseerde projecten zijn erfenissen van de vorige regering.


  Maak melding

 24. De NDPdeskundigen vinden dat de SRD in waarde stijgt,
  bewaar dan al uw spaargeld/beleg in SRD’s !
  Indien u de onzin van Bouterse gelooft !

  Voor betalingen voor buitenlandse goederen en diensten
  zijn BUITENLANDSE valuta nodig, hoe zij ook heten !

  Sranan moet deze valuta VERDIENEN met exporten en
  daar zit het knelpunt, regering Bouta verdient te weinig er
  is te weinig productie naast de inkomsten uit de mijnindustrie.
  Daar bovenop zijn op de wereldmarkten alle inkomsten uit de grondstoffenindustrie gekelderd !

  De koppige regering Bouta bljft maar massaal geld uitgeven
  aan ONPRODUCTIEVE zaken. Zo wordt er ineens, terwijl er
  geen geld is, de kinderbijslag verhoogd !
  Aantal ambassades in het buitenland is enorm verhoogd,
  terwijl dat geen toegevoegde waarde heeft. Ook zorgt dat
  niet voor extra inkomsten voor Sranan, soso uitgaven !
  Gewoon dom prasi oso beleid !
  Vrienden accomoderen, zoals onze zwevende ambassadeur
  in Turkeije !

  Daling waarde dollar zal van korte duur zijn, immers de
  Yuans of dollars moeten ook GEKOCHT worden
  (of verdiend worden) , dus CBvS houdt de menigte
  voor de gek !

  Wij hebben als land te WEINIG valuta, omdat wij te weinig produceren en exporteren !

  Dus regering-Desi, bezuinig DIRECT op Nonsens-uitgaven !
  SRD koers zal snel dramatisch vallen bij een ongewijzigd
  MEGA-uitgaven en MEGA-leenbeleid !

  PS : KOPPIG Venezuela, ook met MEGA-uitgaven, zit nu
  in zware problemen ! Inflatie is daar nu ongeveer 80 % !!
  Dus NDP tjago nanga deng Mega-uitgaven nanga den
  Mega-paimang ! !


  Maak melding

 25. Potverdorie, moet ik misschien mijn eigen bami soep opslaan, want in de winkel zal het dubbel zo duur zijn. En what about de ticket zal die ook duuuuuurder worden. Ik weet het zeker, jullue vernietigen het land o.m.g. en toch houden jullue van bouta, wat een dom volk!


  Maak melding

 26. @jojo,
  Ben je een eeuwige student of zo? Je haalt allerlei zaken aan die totaal niets te maken met het onderwerp. Het onderwerp is: dat de us dollar koers en de euro koers is gekelderd!

  Blijf je bij dit onderwerp dan is het een gunstige ontwikkeling voor Suriname. Dit betekent in feite een sterker wordende Surinaamse munt (srd) basta!
  Een aantal getroffen maatregelen van de Centrale Bank van Suriname Hebben mede hiervoor gezorgd. Zoals rechtstreeks interveniëren en importen vanuit China met de Yuan (Chinese munteenheid) te financieren. Dus kom aub niet gewichtig doen met een onsamenhangend verhaal, wat kenmerkend is voor iemand die de klok heeft horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.


  Maak melding

 27. 95% van de posters die hun reactie geven op dit bericht snappen er de ballen van !
  Het zou ook kunnen dat dit bericht een suggestieve inslag heeft waardoor men klakkeloos hierop reageert. Echter is het te allen tijde zeer gewenst om goed en begrijpend te lezen, anders volgen er reacties zoals de meesten over dit onderwerp.

  ‘Dollar neemt flinke duik op de valutamarkt in Suriname’ wordt gelezen en begrepen als zou de Surinaamse munt ook zijn gekelderd !
  Niets is minder waar mijne mensen, de Surinaamse munt is juist wat stabieler geworden op de Surinaamse markt dus graag meer geloof hebben in eigen munt.


  Maak melding

 28. @Milton
  Ik ben het volkomen met je eens dat men meer geloof moet gaan hechten aan de Surinaamse dollar en aan de positieve economische ontwikkeling die Suriname op dit moment meemaakt. Velen begrijpen de mondiale/geopolitieke ontwikkelingen in de wereld niet.Ze brallen maar wat en nemen alles klakkeloos over van de vooringenomen standpunten van de Nederlandse pers.De Nederlandse pers is in dienst van de Nederlandse-, de EU-, en Amerikaanse belangen en niet voor de Surinaamse belangen.Als een Nederlandse journalist het in zijn hoofd haalt om negatief over Amerika te schrijven, kan hij het schudden. Deze persoon krijgt geen visum voor bezoeken aan Amerika.Deze gasten zullen dus nooit negatief over Amerika publiceren.

  @jojo
  China heeft inderdaad behoefte aan nieuwe agrotechnieken om de eigen agrarische productie omhoog te schroeven.Hiermee wil China meer tegemoetkomen aan de eigen groeiende vraag van de bevolking aan agrarische producten. China moet op dit moment 55% van haar groente,vlees,vis,fruit,rijst,enz. importeren uit het buitenland.Naarmate de welvaart van de bevolking toeneemt zal deze vraag groter worden. Je moet ervan uitgaan dat China niet genoeg landbouwgronden en water heeft om aan de groeiende vraag van de bevolking aan agrarische producten te voldoen. De Chinezen kijken daarom uit naar andere landen om in hun vraag naar landbouwproductie te kunnen voorzien. Met moderne technieken zou men in Suriname ook de agrarische productie kunnen opvoeren om de eigen markt, de Caribische markt en de Chinese markt voor een deel te kunnen voorzien van agro-producten.


  Maak melding

 29. @Wi na wang

  U heeft gelijk. Ik heb er te veel bij gehaald om het spoor duidelijk te houden. Ik reageerde te veel op een als dit en als dat verhaal.

  Ja met het introduceren van de Yuan is de druk op de USdollar gereduceerd ($ 229.000.000/jaar) en gaat de informele koers richting de formele koers.
  Gegeven blijft echter dat er deviezen nodig zijn om het buitenland te betalen of het nu USdollars, Euro’s of Yuans zijn.

  Alle interventies (dollars beschikbaar stellen, Euro los laten en Yuan introductie) bij elkaar hebben de straatkoers nog steeds niet terug gebracht naar de formele koers.
  Naar mijn mening is het een vlucht voorwaarts om de laatste periode voor de verkiezingen te overleven.


  Maak melding

 30. Voor een enkele koppige NDPer : Beleg jouw geld in SRD’s !

  Sranan moet de Yuans ook kopen/lenen, dus gaat Sranan
  economisch verder achteruit ! Sranan heeft gewoon VEEL
  TE WEINIG deviezen !
  Kernpunt is VERLAAG de staatsuitgaven/VERMEERDER
  de industriele en andere niet-mijnbouw-inkomsten !

  SRD is niet stabiel en zal dat niet worden bij de huidige
  steeds voortgaande grote overschrijdingen van de Staatsbegroting, via uitgaven en leningen voor ONPRODUCTIEVE doeleinden !
  Desi en Co hebben de staatsfinancien totaal niet in de klauw,
  het schijnt hen niet te interesseren !

  Dus NDPers BELEG uw geld maar in de succesvolle SRD !

  Volg route Maduro, deze heeft in Venezuela reeds geleid
  tot bijna TACHTIG PROCENT daling van de Venezuelaanse
  munteenheid : Tachtig procent !!!


  Maak melding

 31. milton

  95% van de posters die hun reactie geven op dit bericht snappen er de ballen van ! de Surinaamse munt is juist wat stabieler geworden op de Surinaamse markt dus graag meer geloof hebben in eigen munt.

  Ik pies weer in mijn broek van het lachen. De drukpersen maken overuren en niemand accepteert srd’s bij aankoop van auto, huis, vliegticket.

  Maar Milton ziet het natuurlijk weer anders.


  Maak melding

 32. “de snelheid waarmee de Chinezen zich kennis van hoogwaardige technologie eigen maken en de hoogwaardige producten die ze produceren en veel goedkoper aan op de wereldmarkt aanbieden”.

  Dit lees ik hier op dit forum. Degene die dit schrijft is ook zo onwetend om aan te nemen dat Chinezen hoogwaardig spul maken.

  Voor uw informatie; Chinezen zijn heel goed in heel slecht kopiëren, maken goedkoop spul om aan derde wereld landen te slijten. Slechte producten, slechte kwaliteit, troep!. Sommige mensen zijn al blij als ze een breedbeeld TV met een forse afmeting kopen die nog geen 2 kilo weegt, met plastic beeldbuis.

  Dat is de doelgroep en die vind je in ontwikkelingslanden en lage lonen landen. De TV is maar een voorbeeld.
  Goede richtlijnen voor het bepalen van garantierecht zijn er ook niet in deze landen.

  Is de aanpak van de Chinezen slim? Ja!
  Maar dat is ook alles.


  Maak melding

 33. Srafu

  De NDPdeskundigen vinden dat de SRD in waarde stijgt,
  bewaar dan al uw spaargeld/beleg in SRD’s !
  Indien u de onzin van Bouterse gelooft !

  Mijn schoonouders hadden in jaren 80 hard gespaard en hun keiharde Surinaamse guldens op de spaarbank gezet.

  Toen kwam Bouterse en kon je met 10.000 Surinaamse guldens amper een brood kopen.

  Bouta aan de macht is een ticket naar de financiële afgrond.


  Maak melding

 34. Een reactie op alle negatieve uitlatingen over Suriname… Om te stellen dat Surinamers dom en achterlijk zijn geeft alleen aan hoe dom en achterlijk jij zelf bent…

  Je woont niet hier, komt af en toe op vakantie of niet (als je het eventueel kan permiteren) en komt ons achterlijk en dom noemen.

  Suriname gaat vooruit en kan me niet voorstellen dat “Surinamers” daar het niet willen omarmen en een bijdrage leveren.

  En dan gaat het niet om een enkeling die daar zit als “moordenaar” met z’n “roversbende”. Het gaat om jou als Surinamer.

  Suriname is van jou. Suriname is van ons. Laten we het nou eens goed gaan beseffen.


  Maak melding

 35. over een paar maanden moet je mij antwoordt geven..

  straks als die chinezen massaal de yuan gaan gebruiken,want het is hun money om inkopen te doen in in hun land,dan kan je direct je billen vegen met die s r d ..

  waar welk land neemt nou die d r d van sme in ontvangst..

  zelf de overheid neemt geen s r d je moet met US$ / euro betalen aan de invoerrechten.,de k l m / s l m nemen geen geen s rd ..

  dus wat kun je nog doen met die munt die s r d heet..

  direct na de verkiezingen,komt er één grote dévaluatie van de s r d .,er is geen valtua aanwezig om de directe schulden te betalen..

  dus movinas kijk uit wat er komende is..


  Maak melding

 36. Dommer kan niet.
  Dit is een setigong die de jager in zijn eigen been gaat schieten.
  De backfire van het kunstmatig bepalen van de valutakoersen zal niet mals zijn.


  Maak melding

 37. @Wi na wang
  Iedereen met zelfs maar een klein beetje kennis van zaken weet dat dit verhaal over een stijgende waarde van de SRD volkomen onzin is en het gevolg is van een tijdelijk dumping van valuta op de markt. Tijdelijk want de valuta voorraad was al zeer klein en na deze handeling waarschijnlijk onder dse norm. Een noodgreep lijkt het.

  Lees het stuk van Srafu.
  Die geeft het duidelijk aan.
  -1- De waarde van de SRD hangt van twee dingen af. Als we meer exporteren en daarmee valuta binnen krijgen kan de waarde stijgen (of we potten de valuta op voor slechte tijden)
  -2- De waarde van de SRD kan dalen als we meer SRD in valuta omwisselen om te kunnen importeren.

  De waarde van de SRD is dan gewoon een afspiegeling vand e handels (en kapitaal) balans. Tijdelijk kun je de koers wel manipuleren door een hoop valuta op de markt te brengen (aan de cambio’s te geven). Maar snel daarna verdampt een dergelijk effect.

  Suriname is hard op weg naar een grote devaluatie net als in Venezuela.


  Maak melding

 38. Volgens een artikel in Starnieuws met de kop “Bhailal: Koers voor de US$ gekelderd naar SRD 3.55” en van vandaag is er een interventie geweest met maar liefst 20 miljoen US$.
  Het artikel wekt het vermoeden dat dit via de Cambio’s is gedaan.

  De vraag is dan of we nog wel voldoende reserves hebben?? Voldoet de CBvS nog wel aan de plicht om voor 3 maanden import aan valuta in kas te hebben??? Die essentiële informatie heeft de CBvS niet verstrekt. !!!


  Maak melding

 39. @jojo
  Dat is juist het punt over de Yuan. Voor importen vanuit China moeten de ondernemers rechtstreeks zaken doen met de
  Chinese Bank die gevestigd is in Paramaribo (Tourtonnelaan). Dit houdt in direct in de
  Surinaamse Bank, maar ook de Surinaamse staat hierdoor buiten beeld blijft en totaal geen risico draagt. De drukt op de valuta markt is hiermee in 1 klap afgenomen. Verder door rechtstreeks te interveniëren van de Surinaamse Bank op de locale markt voor de kleine man kan er veel minder worden gespeculeerd door de cambio’s. Waardoor de vraag aan valuta lager wordt dan het aanbod, hetgeen direct tot gevolg heeft een verdere daling van de koers van de us doller. Kortom hiermee is deels aangetoond dat er veel speculanten (voornamelijk de cambio’s) die speculeerden en de aanjagers zijn van de hoge us doller koers in Suriname.


  Maak melding

 40. @neus,
  Zie ook mijn reactie aan Jojo.
  Natuurlijk zijn er meerdere factoren die een belangrijke rol spelen. En natuurlijk zijn er ook factoren waar Suriname geen invloed heeft op de ontwikkeling van de koers.
  In dit specieke geval is duidelijk te meten wat de effecten zijn van de getroffen maatregelen zijn van de CbvS.
  Geloof het of niet wat er in feite gebeurd is ook misdadig van de cambio’s.
  Een persoonlijke ervaring. Als je als toerist bij een cambio’s komt om 100, 500 of 1000 euro te wisselen zal je steevast 3 verschillende wisselkoersen krijgen. De aangeboden koers zal je op een rekenmachine getoond worden. En dat is absoluut niet de koers die op hun ophangbord wordt getoond. Dit is maar een klein voorbeeld.


  Maak melding

 41. Sranan kan inderdaad Yuans lenen, kopen, leasen etc etc ,
  uiteindelijk a kondre musu fu pai !
  Plus rente nanga bijkomende kosten !

  Datti no o tja musje go na Parijs ! Puru bruku weri bruku !

  Stop de onnodige Mega-uitgaven ! Monnie no de !!!

  Red de SRD !


  Maak melding

 42. Wij maken heel veel euros naar suriname over via de omwissels- banken. De Surinaamse mensen klagen dat de koers gedaalt is. m.a.w ze krijgen minder sur.dollar voor de euros. Wat is hier aan de hand. Moeten we meer euros overmaken?. Ik dacht dat de surinaamse dollar aan waarde toe neemt. Wat gebeurd er in Suriname?


  Maak melding

 43. @Wi na wang.
  De Yuans worden ooit omgezet of anders krijgen Surinaamse ondernemingen schulden in Yuans waar over zij rente moeten gaan betalen etc.
  Dit is van kwaad tot erger. De betreffende bank klopt ooit aan bij de centrale bank voor een vereffening,
  Reken maar niet dat de Chinezen valuta risico’s gaan lopen op de SRD.

  Alles heeft z’n of haar prijs en de grootste wint altijd.

  By the way dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd. De vorige keer is het ook fout gegaan.


  Maak melding

 44. @Wi na wang
  Je haalt er van alles bij maar niets is relevant. Het enigste wat relevant is is dat je enerzijds valuta hebt en anderzijds de SRD. De onderlinge koersverhoudingen tussen de valuta zijn keihard bepaald door de internationale geldmarkt. Het enigste dat de regering kan doen is valuta uit de markt nemen als zij de koers van de SRD wil laten dalen en valuta op de markt brengen als zij de koers van de SRD steunen. Maar ja dat is alleen mogelijk als er valuta in het spaar potje zit.

  Dat voorgaand verhaal de juiste is blijkt uit een berichtje in Starnieuws van vandaag waar duidelijk staat dat de CBvS, via de cambio’s, iets van 20 miljoen US$ op de markt heeft gebracht. Een steun actie voor de SRD koers dus.
  Het is alleen wel de vraag of we dit wel verantwoord en binnen de wettelijke grenzen konden doen. Immers de staat moet een valuta reserve aanhouden dat genoeg is voor 3 maanden import en de reserves zaten daar al bijna op

  Overigens ben ik wel blij dat deze aap ruim voor de verkiezingen uit de mouw komt. Heb je dat artikel gelezen over de leveranciers voor gevangenismaaltijden?? Die zijn al 1 tot een halfjaar niet betaald. Loop ergens in de 1,5 tot 2 miljoen !!
  Deze regering is volkomen failliet en houdt met kunst en vliegwerk de schijn op. Het is een goede zaak als dit failliet EERLIJK blijkt voor de verkiezingen zodat iedereen ziet hoe incompetent ze zijn.


  Maak melding

 45. De koers van de U$ dollar heeft de CBS niet onder controle en met het oog op de aanstaande verkiezing moet er flink is geintervenieerd dit om verkiezingswinst te garanderen.
  Maar on the long run zal dit zich natuurlijk wreken, je kan dit niet lang volhouden, onze deviezen voorraad zal op gegeven moment de importen niet kunnen dekken.
  Back to the eighties!!


  Maak melding

 46. @neus,
  Het is heel duidelijk gebleken dat je echt slecht leest of te vol bent van jouw gelijk dat je niet eens in de gaten hebt wat ik heb gezegd.

  Ik zal herhalen: er zijn factoren waar Suriname geen invloed heeft op de koers ontwikkeling. Lees internationale factoren. Daar is Suriname een veels te kleine speler voor en heeft totaal geen invloed.

  Nationaal (lees in Suriname) kan de CBvS wel enigszins invloed uitoefenen. De genoemde maatregelen zijn al meerder keren genoemd, dus hoef ik het niet te herhalen.

  Ik zal zeggen waar het op staat. Er zijn veel speculanten (ondernemers en zogenaamde ondernemers) op veel invloed hebben om de koers op te drijven. Onder het mom van goederen importen wordt een grote vraag aan valuta gecreëerd voor luxe goederen etc. (Daar zit ook witwas praktijken onder). Hierdoor wordt de koers mede door steeds verder opgedreven, waardoor de CBvS met man en macht moet interveniëren om de koers enigszins te beteugelen.
  Dit is waar de CBvS ook mee te maken heeft. Sommige Cambio’s werken mee aan dit soort praktijken en is misdadig voor de Surinaamse economie.
  En ja er zijn ook positieve ontwikkelingen zoals een verhoogde export waardoor er meer inkomsten worden gegeneerd en aan de andere kant dalen wereldwijd de grondstofprijzen.

  Samenvattend: al deze factoren hebben invloed op de koersontwikkeling! En gelukkig de SRD stijgt nu (let wel kan elke dag veranderen) in waarde ten opzichte van de US dollar en Euro. Voor Suriname is dit een gunstige ontwikkeling. Daarentegen is met deze ontwikkeling de toerist uit bijvoorbeeld Nederland duurder uit in Suriname, want hij krijgt nu minder SRD voor zijn euro’s.


  Maak melding

 47. @Wi na wang
  Klets geen onzin tories.
  De zaak is simpel een kwestie van vraag en aanbod. als we veel exporteren komen er veel valuta het land binnen en is er meer dan genoeg om ook de mensen die met valuta willen speculeren (dat is iets van alle tijd en niet van deze maand alleen) te voorzien. Maar wat we de laatste jaren zien is dat het meer valuta het land uitstroomt dan er binnen komt en ja dan ontstaat er schaarste aan valuta en gaan Cambio’s meer vragen.
  Al die tijd houdt de CBvS de koers in toom door interventies uit te voeren. Dat is de valuta die zij in de kluis heeft aan de Cambio’s te verkopen. Echter in die kluis moet, wettelijk bepaald, een voorraad valuta blijven voor 3 maanden import. Wel de CBvS geeft zelf toe dat zij deze week weer 20 milj US$ uit die kluis heeft gehaald. Een kluis die al bijna leeg is en de vraag is dan ook of deze regering nog wel aan die genoemde 3 maanden eis kan voldoen.
  De CBvS kan niet eindeloos de koers ondersteunen. Op een bepaald moment is de voorraad beschikbare valuta op en dan is de kans groot dat de koers explodeert, dat we inflatie cijfers als in Venezuela krijgen, etc.


  Maak melding

 48. Wat een stel economen hier op waterkant. Suriname is gewoon bankroet binnen vijf jaar. Doe toch allemaal normaal,men kan niet eens een land met nog geen half miljoen mensen regeren. Venezuela is al de lul en Usa heeft ze als staatsvijand benoemd van wege schending van de rechten van de mens. Dat zelfde laat het Surinaamse bevolking zich aandoen. En hoe dan ook tegenwoordig wordt je opgehaald als je zwart geld hebt verstopt. Dus alle zakkenvullers en moordenaars jullie ondergang is begonnen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.