Suriname’s buren ruziën over aanspraken in zee

6

PARAMARIBO/GEORGETOWN, 2 mrt – Suriname’s westelijk buurland Guyana en Venezuela ruziën over de zeggenschap over gebied in zee. Guyana wil onderzoek doen naar olievoorraden voor zijn kust. Caracas heeft er bezwaar tegen.

De Guyanese regering heeft het bezwaar zelf bekend gemaakt in Georgetown. Het betreft gebied waar de twee buurlanden al decennia lang over twisten. Volgens het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken is Caracas gekant tegen plannen om een exploratieput te boren in gebied dat zou liggen in Guyanese territoriale wateren. Het exploratierecht is gegund aan een dochtermaatschappij van het Amerikaanse Exxon Mobil.

Volgens het ministerie wordt van Venezuela verwacht dat het “zich onthoudt van elke actie die zou kunnen leiden tot oponthoud in de ontwikkeling van Guyana.” De Venezolaanse president Nicolas Maduro noemde ooit het grensdispuut een ‘koloniaal relikwie’. Daar moet een vreedzame oplossing voor gevonden worden. Suriname betwiste eerder ook Guyanese aanspraken in zee. Er zijn nog grensgeschillen, die ook Paramaribo vreedzaam wil aanpakken.


6 REACTIES

 1. Kan mij nog herinneren dat Runaldo V. na de uitspraak van het Zeerechttribunaal inzake het geschil tussen Suriname en Guyana nog zei van; we moeten niet hebzuchtig zijn !!!!!

  Maw, we kunnen en moeten al onze rijkdommen gewoon weggeven omdat we niet hebzuchtig moeten zijn !

  Wat een lul is en was deze vent toen al ! Hoe kan je nou zo iets zeggen ?

  Hij sprak verder over passer en potlood toen hij iets over de geografie van het gebied wilde vertellen, onderwijl wij nu in een GPS en satelite tijdperk leven.

  Checken jullie ook nog de volgende link.

  http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2969%3Agrensdispuut-ligt-oppositie-nog-zwaar-op-de-maag&catid=73%3Abinnenland&Itemid=58


  Maak melding

 2. 7/8 deel van Guyana is Venesuelaans grondgebied. Niet voor niet houden zij Tigri bezet. Het is een kostbare operatie maar militair tactisch geen ingewikkelde operatie. De regering bepaalt!!!


  Maak melding

 3. @Paraman

  Het is een kostbare operatie maar militair tactisch geen ingewikkelde operatie. De regering bepaalt!!!
  ===============================================

  Het blijft maar bij woorden, wanneer wordt eindelijk hieraan wat gedaan. Zou goed zijn van jij met een parachute als eerste in dat gebied landt ! Een goed doelwit voor de Guyanese militairen !!!

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 4. Landsgrenzen worden bij verdeling van de gebieden voor
  de kust van de betreffende landen door deskundigen via internationale arbitrage vastgesteld, NIET door politici !

  Politci kunnen de technische en natuurlijke omstandigheden
  niet beinvloeden. Vele ingewikkelde grenzen voor de kusten
  zijn allemaal op een soortgelijke vrij technische wijze
  getrokken.
  (oa verdeling van continentale plateau’s overal op de wereld)

  Vene hierbij halen duidt op gebrek aan kennis !

  Politici roepen van alles, Sranan heeft op dit moment een rechtsstaat, banen, industrie en inkomsten buiten de mijnbouwsector nodig !

  Al het andere is ge-ouwehoer !

  PS : GEEN treinproject of 18.000 woningen, totaal onnodig !
  Bescherming laag gelegen gebieden/zeespiegelstijging
  voor zijn en nu maatregelen nemen !


  Maak melding

 5. De VN doet ook geen ene moer. De meeste conflicten gaan over land en landsgrenzen. De VN kan een vergadering bijeenroepen en de ruziende landen 3 jaar geven om tot een akkoord te komen. Zo niet dan gaat de VN zelf de grenzen vastleggen. Maar de VN is een orgaan dat door de rijke landen wordt gestuurd en bestuurd en baat heeft bij conflicten, om zo haar bestaansrecht en de belangen van de rijker landen veilig te stellen.


  Maak melding

 6. @milton
  Je verhaal slaat weer nergens op en toont slechts de lage scholing en smerige karakter.

  Voor je informatie. Met een GPS kun je op een stuk papier niet de lijn trekken die de cartograaf nodig heeft.
  En als je, zoals je zo vaak zegt, vindt dat mensen respect moeten hebben voor de president van SU dan moet je de voorgaande niet voor “een lul” uitmaken. Overigens wanneer heb je voor het laatst in de spiegel gekeken??
  ==========================
  @Paraman

  7/8 deel van Guyana is Venesuelaans grondgebied. Niet voor niet houden zij Tigri bezet. Het is een kostbare operatie maar militair tactisch geen ingewikkelde operatie. De regering bepaalt!!!
  —————————–
  Bij jouw weet ik nooit of je bezopen bent of dat het je normale gestoorde, onzinnige reactie is. Hoe het zij. Grotere onzin kom je zelden tegen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.