Surinaamse auteursrechtenwaakhond weer losgelaten

8

PARAMARIBO, 28 feb – Auteursrechtenbureau Sasur mag weer zijn gang gaan. De rechter heeft bepaald dat een intrekkingsbesluit van de regering ongeldig is. Het besluit is niet op rechtsgeldige gronden gebaseerd. Mediabedrijven en minister Edward Belfort van Justitie & Politie vrezen het ergste.

Bij de media worden weer torenhoge claims verwacht van Sasur. Het bureau heeft in het verleden al aanleiding gegeven tot protest, wrevel en zelfs rechtszaken. Er zouden claims worden voorgelegd die boekhoudkundig nergens op sloegen. Muziekmakers zeggen dat ze nog nooit royalty’s ontvingen. De regering trok na lang talmen de vergunning van Sasur om royalty’s op te eisen in. Sindsdien is niet veel gedaan tegen schending van auteursrechten.

Sasur beweert voortaan minder doldriest te werk te willen gaan. Vooral mediahuizen zijn er niet gerust op. Eerder is al gedreigd met veiling en in bepaalde gevallen scheelde het niet meer dan een haartje. “Straks is de hele samenleving in rep en roer”, zei Belfort na het vernemen van het rechterlijk besluit. Bedrijven en artiesten hielden onlangs nog een protestactie tegen de dreigende veiling van radiostation SRS. Sasur is als stichting ingesteld tijdens de vorige regering.


8 REACTIES

 1. Wat een afgang voor Belfort. Incompetentie ten top om zo onzorgvuldig te handelen. Het resultaat is dat een oplichter (zie jaarrekening 2011 van Sasur) de andere frauders (SRS) te grazen neemt en laat betalen.

  Goed gedaan Belfort. heel goed.
  van der San zal nu wel weer de rotzooi moeten opruimen.


  Maak melding

 2. In een klein land als Suriname is auteursrechtengedoe niet erg handig. Want dan maakt een artiest zichzelf dood. Bovendien, met zo’n kleine bevolking kan de locale artiest zelf overal optreden. Om de buitenlandse artiest hoeven we niet te rouwen, want zij zijn vaak millionairs.


  Maak melding

 3. Ik snap steeds minder van het land Suriname; nu doen ze daar alsof ze de uitspraak van de rechters eerbiedigen, aan de andere kant verhinderen ze daar, van de ene op de andere dag, met de gewijzigde amnestiewet dat de rechters een uitspraak doen in het 8 december strafproces.

  Kan Belfort de gewijzigde amnestiewet niet nogmaals wijzigen en het gewoon de Sasurwet noemen en daarmee Sasur voorgoed het zwijgen opleggen? Volgens mij heb je eerbied voor de rechtspraak of je hebt het niet, dit halfslachtig gedoe, daar heeft niemand iets aan.


  Maak melding

 4. @Barabas

  In een klein land als Suriname is auteursrechtengedoe niet erg handig. Want dan maakt een artiest zichzelf dood.
  =================================
  Paars moet weer zo nodig tonen dat ze crimineel en ongelofelijk dom zijn. Een normaal mens zou nooit of te nimmer dergelijke onzin posten.
  ————————————-
  @Jojo
  Dat hele verhaal over de JR van SASUR is een leugen die door de NDP aanhang verspreid is. Als de criminelen als SRS, media huizen, etc gewoon normaal hadden gereageerd waren al die rechtzaken en de daarbij behorende kosten niet nodig. Ook was er dan al lang geld betaald aan SASUR en aan de artiesten. Je kunt SASUR het crimineel gedrag van anderen niet in de schoenen schuiven.
  ———————————
  @Henkes
  Ook bij deze gerechtelijke uitspraak zullen ze alles in het werk stellen om gewoon door te gaan met hun crimineel gedrag. Belfort heeft nu al opdracht gegeven om uit te zoeken waarmee hij SASUR en daarmee de rechtmatige betaling aan artiesten kan dwarsbomen. Zgn doen ze het voor de artiesten maar het vonnis is ook daarin heel helder. Nadat de vorige beschikking is ingetrokken had de regering binnen 3 maanden een alternatief voor de belangen van de artiesten moeten leveren. Natuurlijk deden ze dat niet. Die artiesten kunnen wat deze criminelen betreft gewoon … vallen toch.


  Maak melding

 5. @Neus
  Een jaar rekening waarin een jaar bijna srd 4.000.000 aan salariskosten besteed wordt maar waar geen nagenoeg geen kantoorfaciliteiten op de balans staan kun je niet serieus nemen.
  Er zijn bij wijze van spreken geen eens stoelen waar de zeer kostbare medewerkers op kunnen zitten.

  Zo iets verzin je niet en laat je niet door accountant valideren.

  Het hele SASUR /SRS/ Belfort drama is van alle kanten gezien een idioten spel van macho’s.
  De heer Ramlal kan makelijk zegen laat de alles maar op de fles gaan de Curator zal dan het vonnis wel moeten uitvoeren.
  Iedereen behalve Ramlal trekt aan het kortste eind omdat ze een beetje dom waren, maar dan vooral Belfort en SRS omdat ze het nooit zo ver hadden moeten laten komen.


  Maak melding

 6. @JoJo
  @Neus
  Een jaar rekening waarin een jaar bijna srd 4.000.000 aan salariskosten besteed wordt maar waar geen nagenoeg geen kantoorfaciliteiten op de balans staan kun je niet serieus nemen.
  Er zijn bij wijze van spreken geen eens stoelen waar de zeer kostbare medewerkers op kunnen zitten.

  Zo iets verzin je niet en laat je niet door accountant valideren.
  =====================
  Dat hele verhaal van de JR is hoogst waarschijnlijk door tegenstanders verzonnen en heb jij het gezien en een link?? Je doet uitspraken alsof je het gezien hebt. En voor de goede orde. Juist het feit dat er geen balansposten zijn en bijbehorende afschrijvingen geeft aan dat het om een verzonnen JR gaat. Immers elke accountant zou de organisatie aangeven dat ze deze posten alsnog moeten opvoeren. Desnoods voor een reële geschatte waarde als de originele factuur onvindbaar is. Ook was het in eerdere verhalen volgens mij 400.000 SRD, nog een groot bedrag maar 10 maal kleiner dan wat jij noemt (zonder bewijzen en link)
  Ook toen gaf ik aan dat het bedrag best wel eens uit verschillende betalingen kon bestaan omdat de poster toen sprak van “personele kosten” een post waaronder mogelijk ook advocaat, website bouwer, notaris, etc. geboekt zijn.

  Zonder een link naar de gewaarmerkte JR en een uitgebreide toelichting doe ik geen uitspraken over de JR. Iedereen met verstand van een JR zal dat beamen.

  Nb. Ik heb op dit moment 234,80 EURO op zak. Ga je mij nu ook van van alles beschuldigen??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.