donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieRol voor Chinese yuan in economie Suriname

Rol voor Chinese yuan in economie Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 28 feb – De Chinese yuan wordt een belangrijke verhandelbare valuta-eenheid voor Suriname. De Centrale Bank van Suriname, CBvS, wil zo de druk op de dollar verminderen. Aankopen in China hoeven niet meer met de Amerikaanse munteenheid betaald te worden.

De CBvS wil rust op de markt voor vreemde valuta. De opwaartse druk op de dollar nam de afgelopen maanden toe. Slechts met interventies, het op de markt brengen van dollars, kon de bank erger voorkomen. Nu is met de in Paramaribo gevestigde Chinese Southern Commercial Bank een interventiefaciliteit ingesteld. De importen uit China zullen niet meer met de dollar worden betaald, maar met de yuan.

Dat kan op jaarbasis bijna een kwart miljard dollar schelen. Zoveel importeert Suriname uit de Volksrepubliek. Importeurs die hun goederen in China kopen mogen rechtstreeks naar de Southern Commercial Ban. Als de zogenaamde interventieaanvraag is goedgekeurd, krijgt de Chinese leverancier zijn geld in yuan uitgekeerd. De centrale bank heeft eerder de wisselkoers voor de euro vrijgelaten. De bedoeling was ook hier de druk op de dollar te verminderen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

35 REACTIES
 1. Kortom , dit wordt voor de zoveelste keer een domme set van de cvsb. Er schuilt hier een adertje onder het gras. Let maar op. Het gaat om de chinese munt eenheid.


  Maak melding
 2. Komt goed uit.
  Had nog wat Yuan over van mijn China-reis van vorig jaar.
  Kan ik ze alsnog uitgeven in mijn aanstaande vakantie naar Su.
  Hier lusten ze het niet.


  Maak melding
 3. HMMM Dit komt bekend voor, eerst plaats je massaal je mensen in een vreemd vruchtbaar land zoals Suriname!
  je neemt gestaag de economie over
  je vervangt het land munteenheid met jou munt.
  je plaats een militaire basis om zogenaamd het land te beschermen.
  je zorg er voor dat jou mensen de politieke overnemen en jou wensen uitvoeren
  JAAAAA ik weet het weer! We noemen het INVASIE de ondergang van Suriname.
  BYE BYE Suriname, welkom SHU SU
  slaap maar lekker door Surinamers!


  Maak melding
 4. Goed zo CBvS ! De yuan is ook een internationaal betaalmiddel, waarom niet. Zo kan de Dollar economie minder manipuleren. Die Europeanen hebben niet voor niets de Euro als gemeenschappelijke munt.


  Maak melding
 5. -Zoals velen dat al voorspellen dat de Chinezen zullen overnemen in Suriname gebeurt langzaam maar zeker.

  -Ik hoop dat men goed nadenkt over de economische situatie van het land. De Chinezen zijn niet gek en weten ook wat zij aan het doen zijn.

  -Ik denk zelfs dat dit te maken heeft zodat de Chinezen voor de NDP moeten gaan stemmen in ruil voor hun munt.

  +Laat men even naar Afrika kijken waar dorpen al zijn overgenomen door de Chinezen


  Maak melding
 6. NIEUWE SCHULDEN zonder dat ze in de boeken staan.

  Door de Euro koers los te laten stijgt die van officieel 3,70 naar 4,30 of wel ongeveer 15% zet dat door naar de Dollar en iedereen weet dat de straatkoers de goede is. De USdollar is geen 3,35 maar 3,80.

  Voeg er aan toe dat nu SRD’s in Yuans omgezet worden zonder de USdollar deviezen aan te spreken en u weet dat de Deviezen voorraad in reele termen onder de minimale grens van USD 600.000.000 ligt en snel slinkt.

  NOOD maatregel op NOOD maatregel om de consumptie voor de achterban maar op gang te kunnen houden.
  Dit is de manier waarop China landje in haar macht krijgt.


  Maak melding
 7. Buiten gewoon jammer hoe het land de afgrond ingeleid wordt. je merkt heel duidelijk dat de vorige regering zodanig veel reserve heeft opgebouwd en helemaal is opgesoupeerd door de zittende. Wanneer ik een kind verwend met cadeautjes als sinterklaas ben ik een vriend .En dan komt het ze krijgen nog vijf jaar dan is de vraag hoe nu verder want de middelen zijn opgedroogd geen geld meer om te strooien.


  Maak melding
 8. Dat wil dan zeggen dat de SRD dan zeker met 90% zal devalueren want voor 1 euro krijg je circa 7 RMP terwijl je voor 1 euro momenteel 3,69 SRD ontvangt.

  Dus sranang mang begin kleinere riemen te kopen want jullie ullen de buikriem moeten aantrekken.
  Dus voor kwaliteit aankopen ben je heel duurder uit.
  Voorbeeld
  een waterkraan (chinees merk) koste 14 SRD en een kwaliteitskraan erk Grohe koste 51 SRD
  Na aanpassing van de SRD naar de RMB zal dan de Grohe kraan dan zeker 90 SRD kosten.
  hahahahahah tel uit je winst.


  Maak melding
 9. Suriname wordt steeds weer gezien als een sekswerker, die mishandeld en uitgebuit moet worden, eerst werd het land eeuwenlang rood, wit en blauw geslagen door blanke pooiers, toen liep het land met behulp van een van die blanke pooiers plotseling de paarse geslachtsziekte DDB op, die net als DDT niet meer weg te krijgen is uit het milieu en nu komt daar, met behulp van de ‘purple birds’ van de berm, die hun leermeester (Valk) intussen overtreffen, de gele druiper (Yuan) erbij, waardoor onze rijkdommen in de toekomst nog sneller naar China kunnen wegvloeien.


  Maak melding
 10. dit alvast een voor-loop naar de totalitaire overname van dé srd..

  met als inzet de totale overname van sme in de komende toekomst op een zéér gemene manier,waarbij de blakas hun verstand niet kunnen beheren..

  zo zie je,dat heel afrika onder controle staat van dé chinees met als gevolg,dat alles aldaar gedomineerd wordt door china..

  nu al is de blakamang in afrika een soort slaaf geworden van de chinees..

  ga maar eens zelf een kijkje nemen in afrika en lul niet in de ruimte..


  Maak melding
 11. Werk aan de winkel voor de Chinezen. Nu zullen ze de prijzen in de supermarkets moeten aangeven in Yuan, Dollar, Euro, SRD. Wat een gedoe.

  De nieuwe Chinees in Suriname kende maar een Surinaams woord: goloe. Nu hoeft hij zelfs dat niet meer te leren.


  Maak melding
 12. China heeft al computers geschonken waarmee ze alle ministers en belangrijke personen die zo’n computer gebruiken kunnen volgen.
  Alles wat op de computers wordt opgeslagen kunnen ze op afstand uitlezen.Bovendien kunnen alle webcams bedienen ,ook als de laptop uit staat.De top van ons land is hierbij gewaarschuwd:ga geen coke gebruiken waar een laptop in de buurt is!


  Maak melding
 13. Beste mensen, de wereld veranderd. Niks zal meer bij het oude blijven. De economisten blijven vasthouden aan een systeem, die al lang achterhaald is. Suriname doet er goed aan mee te gaan met deze tijd. Wordt nooit meer als vroeger. Zonder dat velen het door hebben is de wereld aan het veranderen. Durf mee te veranderen.


  Maak melding
 14. Beste mensen, als ik denk aan het lied van Max Nijman getiteld “Ai Sranang (mi moi switie kondre)” dan springen de tranen in mijn ogen. We geven Suriname ons mooie land zo voor een beetje extra rijkdom weg aan de chinezen.
  Het is niet erg om hulp te zoeken voor je problemen maar volgens mij begaat men hier een onomkeerbare fout. We hebben geen verdiencapaciteit op dit moment dus moeten we gewoon bezuinigen en minder uitgeven. Dus ook minder inferieure chinese spullen laten dumpen in het land. We helpen de bevolking alleen maar verder de armoede in met al die troep.hartverscheurend is dit.


  Maak melding
 15. 1 USD-CNY 6.2694. Ze hebben dus weer een lening gehad China of gebruiken een Creditline van China om hun buitenlandse schulden te betalen.
  Uiteindelijk gaat het weer terug betaald moeten worden in Yuan, US$ or Euro maakt niet uit.
  Ze geven meer geld uit dan er binnen komt.
  De Centrale bank van Suriname en hun paarse bende strooien zand in de ogen van Surinamers.
  Feit is dat sinds de paarse bende aan het bewind is de koers is gegaan van 2.80 naar 3.88 een devaluatie van haast 40%.
  Ze hebben mensen een 10% verhoging gegeven en hebben voor 40% gedevalueert. Dus zijn de mensen in realiteit armer geworden. Moro O doro.


  Maak melding
 16. Gelukkig dat Suriname het monetaire beleid van de BRICS-landen gaat volgen.Tientallen landen in Afrika, Azie en Latijns Amerika zijn reeds overgestapt op deze werkwijze.Men gaat elkaars valuta gebruiken om handel met elkaar te drijven.De handel tussen Rusland en China is in een paar maanden tijd door deze werkwijze met 4000 % gegroeid.

  Het is belangrijk voor de minder rijke landen dat ze de benauwde juk van de dollar/Euro doorbreken. De overheersende positie van de US dollar en de Euro die vele landen arm houden zal
  eindelijk doorbroken worden.
  doorbroken worden.Als landen onvoldoende over dollars en Euro’s beschikten waren deze landen niet in staat om hun landen
  goed tot ontwikkeling te brengen omdat ze de broodnodige goederen/machines niet kunnen aanschaffen.


  Maak melding
 17. Deze Bouterse helpt onze geliefde Suriname echt de afgrond in. Niet te geloven dat Surinamers dit allemaal kunnen accepteren. Iemand adoreren omdat hij macho taal spreekt en kan dansen, is voor Surinamers veel belangrijker dan de toekomst.


  Maak melding
 18. Eén groot onzin verhaal van de CBvS. Het gaat er totaal niet om of je de importen met US$ of met Yuan betaald. Waar het omgaat is dat het land meer importeert dan dat het exporteert en dan treed er valuta schaarste op.

  Dat de CBvS dit domme onzin verhaal de wereld in durft te sturen geeft aan dat er andere zaken zijn waarvan de aandacht afgeleid moest worden.
  Het verhaal is zo dom dat Hoefdraad en de Min van Fin zich dusdanig belachelijk maken dat ze eigenlijk direct moeten vertrekken.


  Maak melding
 19. Ik vind het niet erg hoor om provincie van China te worden. Ze gaan hier flink investeren, hun satellietindustrie hier opzetten vanwege de gunstige ligging voor lancering van raketten, een heleboel productie hier brengen om Zuid- en Midden America te bedienen.
  En wat dan nog wanneer we Mandarijn moeten leren? We moeten toch ook Nederlands en Engels leren? Bovendien krijgen we hier goede universiteiten en een goede scholing en de ethiek van hard werken.
  Een nadeel is dat ze geen pindakaas maken. Maar dat kunnen wij dan weer wel.


  Maak melding
 20. Best RobG u praat recht wat krom is.
  De BRICS landen zijn behoudens China in de problemen.
  Ook China heeft grote problemen maar verbloemd dat door kunstmatige groeicijfers. Groeicijfers die het resultaat zijn van Roofbouw op zowel mensen als het milieu.
  Wellicht heeft u de beelden gezien van de grote volksverhuizingen in China rond om het Chinese nieuwjaar waar 10talen miljoenen mensen met bromfietsjes en motorfietsjes onderweg zijn naar hun familie.
  Probeer eens adem te halen in hun economische hotspots en probeer u de slaven omstandigheden van hun werkers voor te stellen.

  U roept 4.000% groei in handel tussen China en Rusland. Geheel logisch 4.000% van weinig is niet veel en Rusland moet ergens naar toe nu alles op instorten staat.

  Beste RobG Suriname volgt het grote voorbeeld Venezuela gigantisch rijk aan Bodemschatten maar geen geld meer om medicijnen of toiletpapier te importeren of machines te kopen of zelf te produceren.

  Deze truc met de Yuan geeft alleen meer ruimte om consumptief te lenen en de behoefte aan Dollars bij de Chinese handelaren te dempen.

  Het geld is op en er is met de gevulde schatkist en de miljarden extra inkomsten niets gerealiseerd behalve extra schulden.


  Maak melding
 21. binnen de kortste keren hebben we gele Surinamers met spleetogen. Ik kijk uit naar nog 5 jaar met die criminele, corrupte bende van DDB. Verschaft mij dagelijks mijn portie leedvermaak. Dit theater van de lach kan mij niet lang genoeg duren.


  Maak melding
 22. Schoonzoon Bouta stop met ONZIN-verhalen, Sranang
  moet DRINGEND minder uitgeven, dat moet je aan pappi
  Bouta zeggen !

  Er is valuta-schaarste en die zal vermeerderen bij ongewijzigd onnodige-smijt-uitgavenbeleid van Bouta !

  Het land verdient te weinig, opbrengsten zijn laag terwijl er
  VEEL NEP-uitgaven zijn ! Schuldenberg is hoog !

  Verklein overheidsapparaat drastisch en sluit een zevental
  ambassades ! Sranan kan heel goed werken met per
  werelddeel een stevige ambassade-post !

  De staatsschuld is te hoog/zie de MEGA-begrotings-overschrijdingen !

  Maakt niet uit in welke valuta Sranan betaalt, de
  INKOMSTEN moeten omhoog ! NEP-uitgaven OMLAAG !

  Door de uitgavenziekte van de NDP zal de SRD binnenkort
  zwaar kelderen !

  PS : Venezuela heeft vorige week haar munt
  GEDEVALUEERD met 79 % !!

  Sranaman un opo un ai !!!


  Maak melding
 23. @ Pindakaas
  Ik vind het niet erg hoor om provincie van China te worden. !!!!!!!

  Nog even krijgen we in Suriname ook te maken met 1 kind politiek!
  Zou maar alvast een voorraadje D……..X aan schaffen!


  Maak melding
 24. Waarom is China geinteresseerd in Suriname? om er beter van te worden, als dat ten koste gaat van Suriname gaat is niet belangrijk,
  China zelf is voor een gedeeltelijk kapot gemaakt, vergifigde rivieren waar geen leven meer mogelijk is, roofbouw door onverantwoordelijke boomkap, zonder herplant, waardoor aardverschuivingen optreden en de zelfde vervuilde rivieren overstromen, waarom zoude er zoveel chinezen naar Suriname komen?, echt niet omdat het daar nog zo prettig leven is onder het chinese bewind, is dit het voorland van Suriname?, het is niet te hopen , maar het gaat al wel aardig deze kant op


  Maak melding
 25. Dit krijgen de paarse surinamers gratis erbij. Frontliner ik ben blij je te horen. Surineme is met deze regering ten dode opgeschreven. Sari yere , a kondre jersi wan vloek nanga oen egi kondre mang.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES