Resten mangrove langs kustlijn Suriname in gevaar

10

PARAMARIBO, 26 feb – De laatste resten mangrovebos langs de kustlijn worden bedreigd. Volgens Ramon Bajnath van het ondergelopen bedevaartsoord te Weg naar Zee, scheelt het niet veel meer. Er wordt in hoog tempo ontbost in het noorden.

Daar is een ondernemer voor verantwoordelijk die er woongebied aanlegt. Het is in het noordelijk deel van Paramaribo, langs zee. Volgens Bajnath waarschuwt hij al jaren tegen het kaalkappen langs de kustlijn. Tot voor kort voelde hij zich een roepende in de woestijn. “Een geluk bij een ongeluk”, noemde Bajnath de recente watersnood. Hij zei dit tijdens een bijeenkomst van enkele ministers met de bewoners van Weg naar Zee.

Het ondergelopen gebied moet als teken aan de wand dienen. De rest van Paramaribo wacht in feite hetzelfde. Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken wil strengere wetgeving op bestemming van gebieden. Noodmaatregelen als het aanleggen van kleidammen zijn niet genoeg. “Want terwijl we dit aan deze kant doen, zien we elders de ontbossing doorgaan. Dat is een ramp over ons heen roepen”, zegt Parmessar tegenover STVS.


10 REACTIES

 1. “Want terwijl we dit aan deze kant doen, zien we elders de ontbossing doorgaan. Dat is een ramp over ons heen roepen”, zegt Parmessar tegenover STVS.

  ================================================

  Hoe vaak ziet men dit gebeuren dwars door alle sectoren in de samenleving. Onderhoud, zowel als nodig en preventief, wordt zelden of nooit gedaan voor allerlei zaken zoals nutsvoorzieningen o.a riolering, dijken en grachten…Als het kwaad al geschied is, dan gaat men hals over de kop maatregelen treffen. Soms zijn die maatregelen ad. hoc.
  We hopen dat regeerders na de komende vrije en eerlijke verkiezingen hierin een ander beleid zal voeren. Big Brother is watching.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 2. Daar word al decennia lang voor gewaarschuwd. Niet alleen de kustlijn maar ook de rivieren hebben hieronder te lijden.
  Maar zoals zovelen denken “monie dat mi moes mikie de rest kan stikken want nu tet a no later”.
  Zoals het kwik gebeuren zeg ik dan “ga je gang en graaf zelf je ondergang”.
  Steeds achteraf bezig zijn in plaats van vooraf duidelijk een plan en strategie ontwikkelen. Zie ook de koersval van de SRD. Als de drukpers draait zal de waarde van de SRD afnemen.


  Maak melding

 3. Surinamer en onderhoud; 2 onverenigbare begrippen.
  Kan iemand mij vertellen of hij of zij ooit heeft gezien dat er onderhoud wordt gepleegd aan de J. Wijdenbosch brug?
  Deze brug wordt op den duur een gevaar.


  Maak melding

 4. Wij roepen de rampen zelf over ons af; aan de ene kant kappen we het bos, aan de andere kant kiezen we voor de partij van the Boss. Surinaamse kiezers zijn redeloos, ons parlement is radeloos, straks zijn we met z’n allen reddeloos. Het land Suriname gaat straks ‘bossen’.


  Maak melding

 5. inprincipe zouden al de deskundigen op dit forum hierop moeten reageren, maar doen dat op het geklets dat bout uit zijn nek haalt. foei toch deskundigen. papira had gelijk: suriname heeft een gebrek aan lenen, want een ieder is deskundig op elk gebied.


  Maak melding

 6. 26 febr. 2015

  beste@Alleen,

  Srika heeft al door de jaren heen vaker gepost over de ecologie van de kust en parwa van Suriname.

  Srika heeft hier op het forum toch al vaker gezegd dat je mensen niet bewust kan maken, maar dat zij zelf wel eens bewust worden.
  ( Hoewel daarvoor altijd een schokeffect nodig is)

  Als jij in Suriname woont, dan wil Srika je graag verwijzen naar drs. Pieter Theunissen. Een van de betere deskundigen op dit gebied in Suriname.
  Srika


  Maak melding

 7. Welnu Henkes, laten we hopen dat het niet gaat “bossen” daar, want anders ga jij ook “meebossen”.

  Maar voordat het zo ver mocht komen: wellicht kun jij met een constructieve bijdrage en zeer opbouwende oplossing komen om het “bossen” te voorkomen. Bedenk iets nuttigs voor SU. Kom met een goed idee en een zeer goed werkend plan. Innovatie kan men goed gebruiken. Met afzeiken komt men geen stap verder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.