vrijdag, mei 24, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname wil info over spionagegevoelige Chinese computers

Suriname wil info over spionagegevoelige Chinese computers

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 feb – Suriname heeft om informatie gevraagd over eerder door China geschonken computers. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, Buza. De computers van het merk Lenovo blijken kwetsbaar voor onder meer hackeractiviteiten.

Gebleken is dat het bedrijf Superfish in staat is internetverkeer te decoderen. Bezoekers van websites die gebruik maken van Lenovo-apparaten raken zo hun privacy kwijt. In Suriname levert deze ontwikkeling aardig wat bezorgdheid op. “Het is inderdaad zo dat ook vaker computers door China zijn gedoneerd aan Suriname en dat daar ook het merk Lenovo bij is”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Een groot deel van de geschonken computers wordt op scholen gebruikt.

Suriname kreeg tweeduizend computers cadeau. Het afgelopen jaar zijn de meeste door presidentsvrouwe Ingrid Bouterse verdeeld op scholen. De regering maakt er nu werk van te achterhalen wat er scheelt aan de computers. Het wordt zo serieus opgevat dat de inlichtingendiensten zijn ingeschakeld. “Het is een technisch ding en de inlichtingenmensen zijn nu al bezig”, aldus Lackin.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
 1. Een mini-ster die wil doen alsof hij werkt maar daarmee slechts laat blijken totaal geen f. te doen en niet te weten waarover hij praat.

  Op internet gewoon zoeken naar Superfish en Lenovo
  Daar staat alle informatie.

  Die informatie moet ook bekend zijn bij de systeem beheerders. Het is dan ook vreemd dat Lik-In aan China vragen gaat stellen. Vragen die hij bij de systeembeheerders kan en moet stellen en die in 5 min beantwoord zijn.

  Het heeft dan ook veel weg van een domme actie van een ongeschoolde en incompetente mini-ster die zich voor de verkiezingen als werkpaard wil profileren maar als clown door de mand valt.


  Maak melding
 2. Let niet op de computers die op scholen staan maar op de gegeven computers die bij de politie en het leger staan.
  Wellicht hebben heel wat partij loyalisten de eerste keuze gemaakt uit de gegeven computers en weet China nu alle pincodes en creditkaart nummers en bankrekeningen van de NDP top.

  Wat hier aangekaart is is een bekende truc. Zo is de Mossad als kleine inlichtingen toch een van de meest effectieve geworden. In veel apparatuur zit software verstopt die bij activeren van het apparaat van binnenuit contact zoekt met de hacker. Ofwel de hacker hoeft niet meer een weg naar binnen te zoeken. De software zet de achterdeur gewoon open als of het een bewuste actie van het apparaat en de software is.

  Dit soort cadeautjes hebben een keerzijde.


  Maak melding
 3. Oh…ze worden wakker,en india en korea..en cuba..enz…al deze landen hebben cadeau,s geschonken aan su.Nee deze landen hebben er een bedoeling bij,maar de domme suri,s blijven geloven in sinterklaas.Degene die blijft volhouden dat su vooruit gaat vraag ik of hij of zij weleens over de jodenbredestraat,waterkant..sms steiger,.keizerstraat,zelf,s het politie bureau staat op in storten,oude v.d.voet gebouw,totaal verpaupert.Suriname vraagd zelf om de ellende,elk een die aan de macht komt,zorgd voor meer afgang.


  Maak melding
 4. DDB en de gangster, first lady die Chinese pc met china spy-programma’s uitdeelt, zijn al langer bezig van Suriname een kolonie van China te maken. DDB en de gangster hebben hun mond vol van kolonialisme, maar zijn zelf koloniaal.

  wie houdt wie voor de gek?

  Sranansma oe wiki no!


  Maak melding
 5. Haha nu pas zijn ze wakker aan het worden. Zullen ze het westen weer de schuld geven. Elke goede bedoeling van een land heeft een keer zijde. Suriname just wake up


  Maak melding
 6. Die grappenmaker Hok wil interessant doen of imponeren.
  Wie houdt wie voor de gek?

  You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.


  Maak melding
 7. Die grappenmaker Lackin wil interessant doen of imponeren.
  Wie houdt wie voor de gek?

  You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.


  Maak melding
 8. Tegenwoordig weet je niet van wie je wel of niet computer hardware en software kan gebruiken. Zo te zien misbruiken alle grote spelers deze systemen om hun eigenbelang te dienen.


  Maak melding
 9. Iedereen luistert iedereen af omdat het internet zo lek als een mandje is en in sommige gevallen is de hardware al geprepareerd om zelfs ssl/tls te decoderen. Ook zijn de internetprotocollen hopeloos verouderd en een totaal nieuw systeem is gewenst. Maar ja, het kost miljarden om alle software te herschrijven en gemakzucht voert nog steeds de boventoon.


  Maak melding
 10. Het Amerikaanse leger maakt gebruik van chips uit China en heeft zich al veel eerder beklaagd over spyware ingebakken in de chips. Ook zijn er vele modellen routers met achterdeurtjes en die worden niet alleen door de Chinezen geproduceerd. De VS kan er ook wat van en vele computers van overheden in het westen zijn al jaren besmet. Onlangs werd nog bekend dat de NSA had ingebroken bij een frans bedrijf en coderingen voor de hardware had gestolen. En vergeet ook niet dat zowat elke smartfone vol zit met spyware.


  Maak melding
 11. Natuurlijk hebben de partij loyalisten familie vrienden de eerste keus gehad. Sommigen met gratis (Staatskosten) internet
  De Amerikanen zijn echter ook al lang achter deze hack.
  Ze hebben al die tijd stilletjes meegelezen en meegeluisterd.


  Maak melding
 12. goh, ik had nooit gedacht dat ik die rode minnetjes zo zou missen!

  maar ja, wat wil je? de strijd wordt steeds heviger en stel je voor dat er een onvertogen woord in dit forum gebezigd wordt… ik moet er niet aan denken.


  Maak melding
 13. De Nyan Dringi Partij ,die louter uit paarse ezels bestaat, heeft met deze ‘gratis’ computers, als een kip zonder kop, het paard van Chap Choy binnengehaald. We gaan straks, in het jaar van de Geit, niet alleen een Buffel, maar ook

  鼠 Rat, 牛 Os, 虎 Tijger, 兔 Konijn, 龍 Draak, 蛇 Slang, 馬 Paard,羊 Geit, 猴 Aap, 雞 Haan, 狗 Hond en 豬 Varken schijten.


  Maak melding
 14. Elke computer is gevaarlijk…internet….is nooit veilig of privacy veilig geweest….telefoon…je speelt ook gevaarlijk u hebt geen schijn van kans ! moderne elektronica is Spion…!!!


  Maak melding
 15. Nu komen de purple dommies ook achter de prijs van kratis, de amerikanen chinezen weten van alle porn websites emails de al die ministers en de president bezoeken en wie wat waar posten.


  Maak melding
 16. 25 febr. 2015

  Wat loopt Suriname toch achter op dit gebied !!!

  De Chinezen geven niet zomaar computers cadeau, maar willen daarmee Suriname en de overheid controleren.
  Suriname heeft het “Chinese Paard” binnengehaald !

  Maar op het forum van Waterkant gebeurt dat ook : inbreken!! Srika ziet dit af-en -toe en lacht hierover. Vraag dit maar ook aan Esmerald !!
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES