Opiniepeilingen ‘grappenmakerij’, verrassing op verkiezingsdag

29

PARAMARIBO, 24 feb – De opiniepeilingen over de voorkeur van kiezers leveren aardig wat reacties op. De ene politicus spreekt van een grote grap. De ander is niet onder de indruk van de straatlengte afstand die Desi Bouterse’s NDP lijkt te hebben.

De grote afstand gemeten aan de hand van kiezersantwoorden tijdens de peilingen, zouden geen reden tot zorg geven. En dit hoewel de peilingen afzonderlijk zijn verricht door twee onderzoeksbureaus. “We maken ons geen zorgen om de opiniepeilingen. Wel blijven we alert en werken hard in het veld om de mensen te blijven informeren dat de regering bitter weinig heeft gedaan”, zegt VHP-parlementariër Asiskoemar Gajadien tegenover de Ware Tijd.

Daar gaat het om, de grote boodschap laten aankomen. Volgens parlementariër Charles Pahlad, ooit bestuurslid van NDP en nu VHP-aanhanger, komt het op de praktijk aan. En die praktijk kent hij als geen ander. Ook als de opiniepeiling honderd procent winst voor NDP zou voorspellen, zegt het niets. Pahlad gelooft er heilig in dat de NDP averij heeft opgelopen door zijn vertrek. “Ik ben een veldman, de mensen gaan ze verrassen.”


29 REACTIES

 1. Ook in Nickerie en Coronie wint de NDP. En natuurlijk zeggen de V7’s dat het niet kan. Suriname wil niks meer weten van de oude politiek en gaat een mooie toekomst tegemoet.


  Maak melding

 2. Abaisa, ach vent de paarse evangelie is achterhaald. De NDP bestaat louter uit revo bejaarden. Corruptie en stelen hebben ze verheven tot ware kunst. Nog 5 jaar Bouterse en de surinamers eten massaal drek. De betrouwbaarheidsmarge is 1 grote grap. Mark my words Santhoki wordt straks de nieuwe president.


  Maak melding

 3. Lees en huiver!!!

  Op acht na grootste oliereserve ter wereld, maar sinds 2014 netto-invoerder. 70% inflatie in 2014. Chronische schaarste in alles. 755 dollar voor 36 condooms. En nu vliegt de burgemeester van de hoofdstad in de cel op verdenking van samenzwering tegen de staat.

  Arbeidersparadijs Venezuela is een hel op aarde.

  Sinds de president in 2007 gevolmachtigd werd om “de burgerlijke staat te ontmantelen” en het parlement zich daarmee degradeerde tot applaustribune, gaat het van kwaad naar erger.

  Een van de voornaamste wapens in de internationale proletarische strijd is het niet-betalen van leveranciers buiten het ALBA, de Comintern van Bolivaristische republieken in de Americas. Gevolg is dat geen enkel land of bedrijf meer zaken wil doen met en in Venezuela.

  Men gelooft immers dat men de kapitalistische landen pijn kan doen door van haar diensten te genieten, zonder daarvoor de prijs te betalen. Dit zou dan arbeiders in de kapitalistische landen moeten overtuigen van de superioriteit van het socialisme, dat buiten het enge denkkader van winst en verlies denkt. Sounds familiar?

  Bovendien zijn frietjes volgens Maduro de kogels van het kapitalisme. Vanaf heden worden yucca fries geserveerd. De échte side dish van de proletariër. Dat de import van aardappelen is ingestort, heeft daar uiteraard niks mee te maken en bewijst enkel de sabotage van Washington, niet het falen van de planeconomie.

  Nu de olie met de 50 dollar flirt, kan Venezuela niet meer break-even oppompen. Ondanks dat winst en verliest verboden begrippen zijn, is dit een zware streep door de rekening. Kosten swingen de pan uit, enerzijds omdat toeleveranciers uit kapitalistische landen niet betaald worden, anderzijds omdat bevriende volksrepublieken niks uit te voeren hebben.

  De Volksrepubliek China heeft al steun toegezegd, maar eist in ruil gratis olie. Een vergiftigd geschenk dus.

  Dat burgemeesters en andere mandatarissen nu bij bosjes worden opgepakt op verdenking van samenzwering, suggereert dat het einde van de bolivaristische revolutie nakende is.

  Men verwacht een default in oktober, maar dat zal uiteraard te wijten zijn aan CIA-agenten die de socialistische economie sabotteren. Honi soit qui mal y pense.

  Arbeidersparadijs Venezuela bewijst: socialisme faalt. Overal. Altijd.

  Venezuela-dwepers als Ndp zullen er wel een andere uitleg voor hebben.


  Maak melding

 4. NDP+ sterk in Nickerie, Coronie; ABOP aan top in Marowijne 24 Feb, 06:00
  NDP+ zou volgen de IDOS-opiniepeiling die in opdracht van Times of Suriname is gehouden, in Nickerie 38.5% van de stemmen halen. Evenveel kiezers weten nog niet op zij zouden stemmen. V7 is volgens de peiling goed voor 16.2%. In Coronie steekt de NDP+ met kop en schouders boven de rest uit. 51.6% van de kiezers zou paars stemmen. In Marowijne is 30.8% ABOP, 28.2% NDP en 8.5% V7. 27.4% heeft nog geen keuze gemaakt.

  Het onderzoek in Marowijne beperkte zich tot de ressorten Moengo, Moengo Tapoe en Alibina. Galibi, Wanhatti en Patamacca waar 10% van de kiezers uit Marowijne woont, vallen dus niet in het onderzoeksgebied. Van de onderzochte kiesdistricten is Marowijne tot nu toe het enige district waar de NDP+, zij het met een marginaal verschil, niet de grootste partij qua stemvoorkeur is.

  Uit de resultaten die maandag zijn gepubliceerd, blijkt dat de NDP+ in Wanica 44.2% van de stemmen zou behalen en in Commewijne 34.7%.

  U kunt de tabellen hier downloaden.

  http://www.suriname.nu/101/starnieuwsuriname.html


  Maak melding

 5. Wat zijn de peilingen waard als het percentage personen dat nog niet weet op wie hij/zij zijn/haar stem zal uitbrengen even groot is als het aantal dat op NDP zegt te zullen stemmen.


  Maak melding

 6. De ander is niet onder de indruk van de straatlengte afstand die Desi Bouterse’s NDP lijkt te hebben.

  Haha,,,laat de verwording van Suribabwe maar een feit worden in mei 2015. Laat de oliedomme aanhangers hun wensen maar in vervulling gaan. Laat het volk maar de misleiders kiezen die hen zal doen lijden. Laat de paarse aanhang maar krijsen, neks no fout. Ook zo zal men velen die voor onrechtvaardige leiders maar aan hun lot overlaten, wanneer ze zullen krijsen…………….HEEEEEEEEEEEEEEELLLLLLLLLLLLLLLLLLLLPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP. De hele wereld zal getuige zijn van het paarse schouwspel dat het gevolg zal zijn, maar ook de generatie der paarse aanhangers zullen het te laat weten………..mi pa, mi ma deng beng de buriki foe stem paars. Now wi e ka te wi e paars. Opa nanga oma beng discusieer…..mi winsie deng verdien deng paarse lijdsman.


  Maak melding

 7. Nu begrijp ik waarom de nederlanders deze moordenaar in bescherming nemen en ook de genetische afwijking heeft wat zijn voorvader had n.l slaven drijven en moorden:Bouterse blijkt telg van Zeeuwse boerenzoon , als je niet oppast is hij ook een verre neef van de koninklijke fam. Wat huichelachtige volk de naderderlanders.


  Maak melding

 8. Als Het Surinaamse Volk voor de NDP kiest, zal het krijgen wat ze verdient. Ik begrijp niet dat een volk bewust voor een CRIMINEEL kiest.
  Kent dit volk soms geen NORMEN en WAARDEN?

  Dit volk zal ervaren dat DDB hun naar de afgrond zal afvoeren. DDB is een grote ZEEPBEL. i am telling you!!!


  Maak melding

 9. Dames en heren ,
  een opiniepeiling geeft een indicatie hoe mensen denken te stemmen, het kan wordt overal terwereld gebruikt en meestal zijn de indicatie op een paar procenten juist. Ik heb mij gestoord aan de uitlatingen van Santhoki die nog steeds loop te opperen dat de mensen Bang zijn voor regering Bouterse daarom zeggen ze dat ze voor de NDP gaan stemmen, met andere woorden we leven in een dictatuur van de jaren tachtig volgens Santhoki woorden. De iphone incident , Santhoki wilt als eerste democratieland land verbod op het mee nemen van je telefoon naar de stemhok. om zogenaamd de mensen te beschermen tegen invloeden via de mobiel. Na de opiniepeiling uitslag die net als andere buitenlandse opiniepeiling uitslagen die niet positioef was voor Santhoki en zijn mederovers zegt Santhoki dat de mensen bang zijn. Santhoki probeerde eers een rassen rel te veroorzaken tussen de creolen en hindoestanen met zijn aantijgingen , nu speelt hij de van meningsuiting beroving door de regering Bouterse. Santhoki moet ophouden met zijn onzin en zijn toekomstige verlies als een echte OLIFANT accepteren en met zijn staart tussen de benen van de politieke podium verdwijnen. In Suriname is er geen plaats voor angst en haatzaaier daaromoet de mensen Santhoki een krachtige boodschap afgeven en stemmen op wie ze vertrouwen hebben die Suriname goed kan besturen en wie in 5 jaar meer voorruitgang heeft geboekt dan de andere LIJDERS in 15 jaar!
  Santhoki commentaar op de opiniepeiling
  Santokhi: Sfeer van angst merkbaar bij opiniepeilingen
  De opiniepeilingen die tot nu toe gehouden zijn, schetsen slechte vooruitzichten voor de V7 combinatie. Maar dat betekent niet dat de huidige regering op rozen zit. Kijken we naar de voorlopige resultaten, dan zien we dat de regeringspartijen bij geen enkele peiling in de buurt van 50 procent komen. De meerderheid hebben ze niet , stelt Chan Santokhi, coördinator van de V7. De combinatie gaat acties ondernemen om beter uit de verf te komen bij de volgende metingen. Santokhi zegt dat er een sfeer van angst en rancune heerst in de samenleving. Mensen zouden bang zijn om voor hun partij uit te komen. Sommigen worden gedwongen om hun eigen partijvlaggen te verwijderen en die van de tegenpartij te plaatsen. Deze klacht heeft de V7 coördinator op zijn veldbezoeken gehoord. Als we als samenleving weten dat er een sfeer is van angst en onzekerheid, in hoeveel vrijheid kunnen de burgers hun antwoord dan geven? vraagt Santokhi zich af. De politicus merkt op dat de regeringspartijen er alles aan doen om het gedrag van de kiezers te beïnvloeden. We zien dat ze enorm veel investeren in populistische maatregelen, dat ze ook hun eigen partijen gebruiken om de gemeenschap te faciliteren met grondbeschikkingen, met Sociale Zaken kaarten, met basiszorg kaarten enzovoorts. Desondanks halen de huidige machthebbers volgens de peilingen niet de meerderheid van de stemmen, geeft Santokhi aan. V7 gaat acties ondernemen om beter uit de verf komen. We hebben ook geleerd uit de opiniepeilingen. Gemeenschap, vrees niet. We komen eraan. V7 heeft nog niet genoeg ingang als naam, maar u zult zelf merken dat er een ander opinieresultaat zal zijn op 25 mei 2015.


  Maak melding

 10. Henry het Surinaams Volk kent wel normen en waarden alleen zijn dat niet die hypocriete en achterbakse normen en waarden van jou.

  Het Surinaams volk kiest blijkbaar voor duurzame ontwikkeling en eenheid, als die tovenaar die dat kan bewerkstelligen uit Timbuktu zou komen, zou men ook massaal op hem stemmen.

  De stem van het VOLK is LUID en DUIDELIJK, ze willen niets van de etnische partijen hebben, die alleen maar verdeeldheid veroorzaken en geen ontwikkeling hebben kunnen brengen.

  Geef het Surinaams Volk ongelijk.


  Maak melding

 11. Damaru gaat morgen bekend maken dat hij de NDP gaat ondersteunen. Ik hoorde Damaru bij Sky zeggen dat de mensen die dit zeggen EEN ONWAARHEID verkondigen of woorden van gelijke strekking.

  Ik weet 1000% zeker dat deze GRAPJAS naar de NDP gaat en deze figuur niet eens door heeft wat hij allemaal zegt.

  Dit soort lieden moet dan zitting gaan nemen in DNA, Hai Mi Gado!!!


  Maak melding

 12. Barnie, Niemand in Suriname, ook Bouta niet, die het elke dag over vrede en harmonie heeft op de T.V. , kan ontkennen dat NDPers heel intimiderend en agressief kunnen overkomen.

  Het percentage kiezers dat zegt nog niet te weten op wie ze gaan stemmen, is dat deel van de kiezers dat een klein beetje meer durf heeft om te zeggen dat ze NIET op de NDP gaan stemmen. De heel bange kiezers (meestal met een Aziatische culturele achtergrond), zeggen meteen wanneer hen naar hun stemvoorkeur gevraagd wordt, terwijl ze het in hun broek doen van angst, dat ze op de NDP gaan stemmen (daar krijg je immers geen kromme mond van), alleen maar om problemen met de intimiderende, fanatieke aanhang van deze partij te voorkomen. Kan het ze wat schelen, op 25 mei stemmen ze immers toch op de partij van hun keuze.


  Maak melding

 13. Je moet wel de grootste gek zijn om de ndp peilingen te gaan geloven !!
  Wie gelooft nu in een Amnestie moordenaar?!!
  Hij zegt niks fout gedaan gte hebben ,zogenaamd,maar loopt wel romnd te smeken voor vergiffenis!!
  Weil onschuldige gelooft dat hij vergiffenis moet vragen en vergeven moet worden?!
  Natuurlijk , de ZENUWLANDER,ach orri bedoel de zwedenaar Bouta!!

  Hahahaaaaaa…..


  Maak melding

 14. Over grappenmakerij gesproken:::

  -Allereerst moet ik zeggen dat ik niet tegen de zorgwet bent, maar de manier van invoering klopt gewoon niet. Suriname kan geen buitenlandsmodel overnemen waar men geen uitkering ontvangt.

  Zie hier die leugens van GRATIS.
  -Het volgende is nu aan de hand en lees hier een stukje tekst:::::

  =PARAMARIBO – Met de invoering van de algemene basiszorgverzekering van de overheid moet er nu juist voor sommige medicamenten, die vroeger gratis waren, betaald worden. Zeker bij Self Reliance, de verzekeringsmaatschappij die voor de overheid de verzekering verzorgt, is dat reeds het geval. De voorzitter van de Vereniging van Apothekers (VAS), Irvin Jong A Liem sluit een domino-effect niet uit.


  Maak melding

 15. @Frontliner, ik heb geen partij en ben ook niet van de VHP, maar een ding wil ik wel kwijt en dat zijn soms de grootste LEUGENS van jou.

  Je schrijft:::::
  Santhoki probeerde eers een rassen rel te veroorzaken tussen de creolen en hindoestanen met zijn aantijgingen , nu speelt hij de van meningsuiting beroving door de regering Bouterse. S

  =NIET Santhoki is begonnen met het uitspelen van creolen en Hindoestanen, maar de ABOP en jou baas Bouterse. Ik heb alles zelfs gevolgd.

  WAT ZEG JE DAN VAN BOUTERSE ZIJN DOMINEE???????


  Maak melding

 16. @whome,
  En daar ben ik nou bang voor want het is makkelijk scoren wanneer er geld is, gespaard en je ziet dat en kan het gratis uitgeven het arme volk snap dat niet goed ontwikkeld denk ik dan om het verschil te kunnen maken en kiest voor korte termijn politiek en dat is helaas paars. Maar na de verkiezing wordt de balans opgemaakt wanneer het de kleur paars zal zijn hypothetische. Dan wordt het anders want zal de vraag zijn kunnen wij door gaan met het zelfde beleid gratis feesten, eten drinken enz.. Ambtenaren aannemen enz… Want waar moet het van betaald worden wanneer je een belasting systeem hebt dat niet werkt anno 2015 en aan hervorming onderhevig is.
  Wie wil in jou land investeren. Hoeveel investeerders zijn niet afgehaakt wanneer zij google raadplegen en constateren dat de president bij opsporingslijsten voorkomt maar ja nogmaals het land verdient een president dat zij kiest.


  Maak melding

 17. Het volk van Republiek Suriname heeft de mogelijkheid om zijn/haar staatshoofd te kiezen , conform de basis beginselen van een ” Democratisch Recht-Staat ” !!!
  In het Grond-Wet vervat !
  Er zijn ook ” Democratische Staten ” ( ? ) waar het ” Staatshoofd genetisch wordt bepaald ” en het volk niks over mag en kan zeggen !!!
  In het Grond-Wet vervat !
  Wil de waarachtige democraat in zaal ff opstaan ???
  Ete 05 MORO , Nek’s no fout !!!


  Maak melding

 18. @Sabidirie,

  Wie opgevoed is met NORMEN en WAARDEN kiest never nooit voor een MOORDENAAR OF een VEROORDEELDE DRUGSCRIMINEEL of wiens zoon de HESBOLAH in Suriname wilde faciliteren in de Jungle van Suriname.

  Ik zal never nooit enig RESPECT kunnen opbrengen voor Jouw HalfGod DDB, laat dat duidelijk zijn.


  Maak melding

 19. @Sabidirie,

  De ontwikkeling die DDB zogenaamd heeft gebracht is enkel maar GEBAKKEN LUCHT.
  Het verhogen van de AKB, AOV is prima, maar dit is geen KUNST door aan de andere kant de SRD met 20% te devalueren en een Government-Take in te voeren.

  Per saldo is de Samenleving armer geworden ondanks dat de Staat in de jaren 2011 en 2012 goed geboerd heeft aan Goud en Olie.
  Waar zijn al deze inkomsten aan uit besteed; Dit moest jouw Guru aan DNA gaan uitleggen, maar dat heeft hij wijselijk nooit gedaan.


  Maak melding

 20. @Paraman, wat je schrijft zijn de woorden van Jenny Simons. Wel velen kunnen zich nog herinneren toen deze Jenny het erg vond over de armoede in het land en het niet eens was met haar eigen baas Bouterse hoe hij te werk ging of gaat.
  Ze had zelfs beloofd het probleem aan te pakken en die mensen te helpen met sociale woningen en gratis voorzieningen.

  Nou die hele zorgwet is nu betalen of dood gaan.

  Wat zie je nu gebeuren??? ze staat 1000% achter hem en is alles vergeten wat ze toen ook beloofd had te doen.

  Het valt mij ook op dat sommigen nog steeds van onderdrukking houden en “gehouden willen worden”.


  Maak melding

 21. Kiezers zijn over het algemeen gemene mensen. Ze beweren het een en doen het ander. Niemand is zo verraderlijk als de kiezer. Een mooie belofte vlak voor de verkiezing en de kiezer draait om als een blad.


  Maak melding

 22. OOH die VHP de grappenmakers we maken ons geen zorgen zeggen ze met een POKER GEZICHT terwijl ze massaal aan de diarree zijn. Als de diarree blijft doorgaan herkennen we Santhoki niet meer met zijn platte buik. VHP strategie, Niks wat de VHP doet of heeft gedaan werkt. Strategie nu snel met de NDP een coalitie vormen in landsbelang voordat die smerige gluiperige Dief SOMOHARDJO ons de messteek geeft !


  Maak melding

 23. @Ray

  “Je moet wel de grootste gek zijn om de ndp peilingen te gaan geloven !!
  Wie gelooft nu in een Amnestie moordenaar?!!
  Hij zegt niks fout gedaan gte hebben ,zogenaamd,maar loopt wel romnd te smeken voor vergiffenis!!
  Weil onschuldige gelooft dat hij vergiffenis moet vragen en vergeven moet worden?!
  Natuurlijk , de ZENUWLANDER,ach orri bedoel de zwedenaar Bouta!!”

  Wordt het niet tijd voor een nieuw toetsenbord? Of heeft het met de zenuwen te maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.