Ex-minister Kandhai: watersnood door nalatige regering

40

PARAMARIBO, 22 feb – Dat het gebied Weg naar Zee nu zwaar te lijden heeft van watersnood komt door nalatigheid. Dit zegt ex-minister Ganeshkumar Kandhai van Openbare Werken, OW. Kleidammen die onderhouden moesten worden, zijn verwaarloosd. Tegen beter weten in.

“Voor deze regering genoot het onderhoud van de waterkerende kleidam geen prioriteit”, zegt Kandhai tegenover Dagblad Suriname. Dan waren de perspectieven toch beter met de vorige regering, waarin Kandhai het meest technische ministerie bestierde. Zo werd een studie uitgevoerd voor de bouw van een zeedijk. Intussen werd alvast een hulpdam van klei opgeworpen. ‘Deze werd ook op regelmatige basis onderhouden.”

Ook is een plan op tafel gelegd om de hele kustlijn langs zee te beschermen. Nu kan dus niet met recht de zwarte piet worden doorgeschoven naar de vorige regering. “Gedurende de periode 2005 tot 2010 waren er zichtbare acties te Weg naar Zee.” En dan komt minister Rabin Parmessar nu zwaaien met plannen voor een permanente dijk. Mooi, maar te laat, vindt Kandhai: ”Zou het Nieuw Front nog aanzitten, dan was de volwaardige zeedijk allang gebouwd.”


40 REACTIES

 1. Al waren we vanaf Adam en Eva nalatig, dan nog was er genoeg geld en tijd geweest, in de afgelopen 4 jaar en 7 maanden, om het probleem op te lossen, we hebben toch ook dure feesten, compleet met laser show en uit het buitenland ingevlogen muziekformaties en wereldsterren kunnen organiseren? Of er nu, na Brampie en al dat feesten, nog genoeg geld over is, is natuurlijk de grote vraag.


  Maak melding

 2. @Vraag !

  Vanaf wanneer is men nalatig ?
  =================================
  Vanaf het moment dat men stopt met werkzaamheden die men behoort te doen.
  Abrahams heeft direct al het geld andere bestemmingen gegeven. Daardoor werd per direct het onderhoud beëindigd -1- en daarnaast -2- zijn de plannen voor nieuw aan te leggen dijken in de ijskast gezet en de bijbehorende gelde aan andere projecten toegewezen. Dit laatste ook nog eens zonder goedkeuring van de DNA, dus onwettelijk.

  Alleen deze zaak al is meer dan voldoende om Abrahams voor de rechter te slepen. Ook zouden de bewoners zich moeten verenigen en de overheid aansprakelijk stellen voor de schade opgrond van “onbehoorlijk bestuur” . De vraag is of er een advocaat met een rechte rug te vinden is voor die zaak. De uitspraken van Kandhai maken de kans op succes groot.


  Maak melding

 3. als het waar is wat Kandhai zegt dan kan je de regering wel aansprakelijk stellen voor de geleden schade en ook wat er
  straks op 20 maart zal komen . ik ben het daarom eens met Neus.

  maar ik vraag me ook af waarom Kandhai een plan op tafel heeft
  gelegd en dat er niets mee gebeurd is. wie moest het nog goedkeuren ? ik weet wel dat Front goed is in plannen maken en niet uitvoeren. men kan niet zeggen ,er was geen geld .

  ik vind de NDP toch wel wat voortvarender als het om uitvoering gaat . geen lange bere gelul maar snel actie ondernemen .


  Maak melding

 4. @Neus
  De uitspraken van Kanhai moeten natuurlijk wel met papier en getuigen ondersteund worden.
  Als dat er is wie weerhoud er een commitee van belanghebbenden de Republiek Suriname aansprakelijk te stellen voor nalatigheid.

  Indien er een nooddam was aangelegd. Indien die onderhouden werd en het onderhoud gestaakt is. Indien er plannen waren en/of plannen in ontwikkeling waren en hier is jaren na aantreden van de nieuwe regering niets mee gedaan is het een appeltje eitje zaak.

  Indien ook nog eens blijkt dat de begroting van 2015 geen middelen heeft voor de planning/ aanbesteding/ realisatie dan heeft Parmessar heel wat uit te leggen en is wanbeleid en bedrog aantoonbaar.


  Maak melding

 5. Kandhaai is de laatste die moet komen zeuren. De meneer heeft met zijn meestersbul tenminste 1 regeertermijn de scepter gezwaaid op deze uitermate technische ministerie van Openbare Werken en heeft toentertijd op dit stuk geen ene bal uitgevoerd!


  Maak melding

 6. 22 febr. 2015

  Ja, wat is nalatigheid ? En wat is de oorsprong en relatie tussen nalatigheid en gebrek aan echte kennis ?

  @Neus, @Henkes en @Vraag,

  De ex-minister Ganeshkumar Kandhai van OW&V, tijdens regering Venetiaan, geeft anderen de schuld van nalatigheid, maar weigert de balk in eigen ogen te zien.

  Voor Srika is de overstroming te Weg naar Zee alleen maar relevant, als de vraag gesteld wordt of een kleidam over een afstand van tientallen kilometers lengte dezelfde eigenschappen blijft behouden om niet geërodeerd te worden. En als men daar in Suriname al bij de bouw van de gehele kleidam dat inzicht en de kennis in huis had om de eigenschappen van klei te begrijpen en ook te kunnen toepassen?

  Srika zal proberen dit simpel uit te leggen.

  Kleigronden zijn er in verschillende soorten. In de jonge kustvlakte van Suriname bestaan er dus ook verschillende kleigronden, elk met eigen eigenschappen binnen een bepaald tijd en gebied van ontstaan.

  Zo kunnen korrelvorm/textuur van de korrels van de klei steeds verschillen; kan er meer of minder kalk en (micro) residu van plantenmaterialen in voorkomen. Verder kan de korrelsterkte (weerstand) variabel zijn en is de kleizwelling en kleikrimp ook niet overal in de opgebouwde kleidam gelijk. De erosieweerstand en elasticiteit van het kei komt dan vroeg of later zeker in gevaar.

  Srika vermoedt dat al bij de planning van de bouw van deze kleidammen, jaren terug, te Weg naar Zee door kortzichtigheid, weinig onderzoek en weinig kennis, de bedoelde nalatigheid al was opgetreden. Alleen een kleidam met een bepaalde hoogte opwerpen geeft geen zekerheid om niet door te breken!!!

  Vanaf het begin van de bouw van deze kleidam(men) zat het gevaar van wegspoelen of doorbreken van deze kleidam(men) al in. Het was alleen maar een kwestie van tijd en de juiste omstandigheden en golfslagen van het zeewater, in samenhang met afwisselende droge perioden en daarna volgende indringing van regenwater, om een doorbraak te bewerkstelligen.

  In droge perioden raken kleidelen opgedroogd, krimpen in en kunnen in de regenperiode niet meer uitzwellen, Er ontstaan dan krimpscheuren in de kleidam, die de stevigheid ervan ondermijnd.

  Kalkdeeltjes, in de jonge kustvlakte is de klei kalkrijker, lossen makkelijk op in regenwater en dit regenwater ondermijnd uiteindelijk de cohesie van het klei.

  Ook klei met daarin een hoog percentage aan (micro) residu van plantenmaterialen werk erosiebevorderend.

  Heeft de nu zittende regering van Suriname ook schuld in het overstromen van Weg naar Zee ?

  Elke regering moet onderzoekend, controlerend, stimulerend en regulerend zijn. Je regeert en neemt verantwoording over van de vorige regering en handelt naar gemaakt beleid.

  Hoewel deze kleidammen van hun ontstaan al gevaar vormden voor een doorbraak en alleen met wat onderhoud de gehele lengte van deze kleidam niet te redden zou zijn, kon wel door gerichte controle plaatselijk gevaar wel ontdekt worden.

  Maar heeft Suriname wel de eigen deskundigen om zulke kleidammen goed te bouwen en blijvend te controleren? Srika denkt van niet !

  De tekortkoming van deze regering is dat zij geen prioriteit geeft om technische opleidingen te starten, terwijl het vaker heeft gezegd dat Suriname een tekort aan kader heeft. En dat vindt Srika wel nalatigheid !!

  Srika merkt verder wel op dat wat te Weg naar Zee gebeurd is, bij alle andere kleidammen in Suriname kan plaatsvinden. Het is alleen maar een kwestie van tijd. Men bouwt maar en zonder de eigenschappen, in dit geval van klei, te bestuderen en te begrijpen.

  Lees ook eens (misschien opnieuw) de posting van Srika over het gevaar bij de hulpdammen te Afobaka.

  Graag reactie van zij die op dit onderwerp deskundig zijn! Zo kunnen wij inhoudelijk van elkaar leren !!

  @Ray c.s.,jullie gaan toch niet gooien met tokotoko minpunten ?
  Srika


  Maak melding

 7. @Paraman,

  Tentijde dat Ramon Abrahams de scepter zwaaide op OW had hij met de giften van Nederland de mogelijkheid gehad om de dijken te versterken. Waar is dat geld gebleven ?


  Maak melding

 8. Een stevige dijk is zowel door de regering Venetiaan als de regering Bouterse niet aangelegd, beide regeringen kan dus nalatigheid verweten worden. Maar als de regering Bouterse zo daadkrachtig en slagvaardig was/is als Rocky beweert, dan hadden ze in de haast afgelopen regeerperiode deze dam toch moeten aanleggen? Dat hebben ze ook niet gedaan, in tegendeel wordt er door vriend, o.a Bouta, (vandaar het vroegtijdige ontslag) en vijand beweerd dat Brampie corrupt was en er met SRD 3000 miljoen vandoor is gegaan, Brampie was dus op de verkeerde manier slagvaardig en Bouta trad ook niet op de vereiste manier daadkrachtig op, hij benoemde Brampie wel daadkrachtig en slagvaardig tot zijn adviseur met een mega salaris, dat legt letterlijk geen zoden aan de dijk, want er is helemaal geen dijk.


  Maak melding

 9. Volgens mij gaat het nu niet om wie de schuld heeft. Ik denk dat wij allemaal als Surinamers onze krachten moeten bundelen om de zee de halt toe te roepen. Als alle Surinamers 1 euro kunnen bijdragen kunnen wij een duurzame dijk bouwen voor ons en onze kinderen.


  Maak melding

 10. @Srika
  Wat heeft een sedimentatie verhaal pver kleiafzettingen door de natuur te maken met de aanleg van een dijk door mensen??
  In NL zijn 10.000-de km dijk die door de eeuwen op verschillende wijze en met verschillende technieken zijn aangelegd. Dus jouw punt is irrelevant. Waar het omgaat is dat dijken regelmatig geschouwd moeten worden en dat op basis van die rapportage onderhoud gedaan wordt. Hoort gewoon bij de operationele taken van O&W. Net als het ophalen van goten, etc.
  En dat de ene kleidijk meer klinkt dan een andere – ongeacht of dit door uitspoelen van kalk, verteren van organisch materiaal of wat dan ook gebeurt – O&W moet gewoon regelmatig schouwen (- de status opnemen en rapporteren).

  Deze dijk lag er meer dan 4,5 jaar. Is vermoedelijk al die jaren niet wezenlijk onderhouden. Daarnaast was er geld en een plan voor een goede nieuwe dijk waar al die jaren niets mee gedaan is.

  En een argument dat onder Veni ook de nodige projecten niet uitgevoerd werden is nooit een excuus. Waar het om gaat is dat deze regering haar verantwoordelijkheid niet aankon, de verkeerde prioriteiten legde, en mensen nu een enorme schade berokkend door haar in gebreken blijven.
  Eigenlijk hoort het zo te zijn dat bestuurders die verantwoordelijk zijn voor dergelijk wanbestuur daar met hun persoonlijk bezit op aangesproken kunnen worden. Nu heeft Abrahams miljoenen van het volk gestolen en straks komt er een proces waarbij het volk van SU miljoenen mag betalen om deze mensen schadeloos te stellen.


  Maak melding

 11. “Ik vind de NDP toch wel wat voortvarender als het om uitvoering gaat . geen lange bere gelul maar snel actie ondernemen”

  Het bewijs ligt daar, Weg naar Zee is onder water dankkzij de voortvaarendheid van de NDP.
  Het lot ligt Commewijne ook te wachten, het dijkenproject waarvan de financien gereserveerd waren is gebruikt voor de wsterkant.. De vorige regering zal weer de boosdoener zijn.


  Maak melding

 12. De uitspraken van Kanhai moet men met een korreltje zout nemen.Deze man zal zijn vorige regeringspartners natuurlijk niet met zijn stinkende pis overgieten terwijl hij dit wel had moeten doen.Een kleidijk stelt ook niet veel voor. Uit ervaringen in Nederland weet men dat dijken in de zomer opdrogen en daardoor stuk gaan. In Suriname heeft men continu warm weer en de kleidijken die opdrogen zullen nooit in staat zijn om de druk van het water te weerstaan.


  Maak melding

 13. De regering van amnestie desie heeft juist gelden bedoeld voor dammen laten stelen door prof mr dr ir drs ing abrahams. Al die dammen van Nw Nickerie tot Commewijne waren door de vorige Front regeringen besteed, gebouwd en betaald.
  Nu moeten desie en parmessar geen moses komen spelen in Weg naar Zee. Een ieder die zelfs half blind was wist dat het een kwestie van tijd was dat de crematie oord weg zou spoelen als ze niet snel genoeg een paar honderd auto wrakken en duizenden autobanden als overbescherming niet zouden plaatsen.


  Maak melding

 14. @Srika
  er zijn geen duimpjes meer te geven.
  U bijdrage is duidelijk voor zij die iets willen begrijpen over zowel verantwoordelijkheid als grondmechanica resp. dijken en hun risico’s.

  Plus duimpje


  Maak melding

 15. De benoeming van Abrakadamski op OW was een van de
  grootste flaters van NDP en Bouta. TOCH kreeg deze
  corrupte ondeskundige door corruptie van Desi zelf, WEER
  een hoge funktie.
  ALLE schuld voor en de nalatigheid bij de overstromingen
  komen geheel voor rekening van Abrakadamski en Desi !
  Niemand anders, er waren al fondsen gereserveerd voor
  DAMMEN dus wijs naar deze mislukkelingen !

  Desi heeft nog meer ONDESKIUNDIGEN benoemd,
  zoals zijn criminele zoon DINO tot Hoofd CTU. Dat is
  vragen om problemen !

  De corruptie werkt door, want zie, de Srananman Dino
  kan ongezien en ongecontroleerd door veiligheidsdiensten ernstige internationale misdrijven plegen, waarbij hij zelfs GRONDGEBIED van Sranan kan verkopen aan de
  internationale terreurgroep HEZBOLLAH !
  Na arrestatie van DINO hebben noch Desi, noch enige veiligheidsdienst, noch justitie, noch het parlement ENIGE
  AKTIE ondernomen. De Srananmans en de staat Sranan
  lopen door deze idioterie van Desi/NDP nog steeds gevaar !

  En dan durven NDP-reageerders het te hebben over de
  ondeskundigheid van anderen ???

  Jammer dat de veiligheid van de Srananmans GEEN PRIORITEIT heeft bij de NDP/Desi ! Dat ziet u aan het Dijkendossier en de overstromingsramp !
  U ziet het ook bij het aanpakken van de zware criminaliteit,
  vele overvallen van bedrijven en de overvallen van burgers
  in hun woning !
  Er is geen enkele verbetering in de wetgeving gepleegd om
  de daders effectiever op te sporen en te berechten !
  Dossier ligt stil omdat Desi de slechte coalitieminister niet
  wenst aan te vallen. De Sranamans creperen/incasseren !

  PS : Maak een begin met de herordening van het land,
  kom op met de anti-corruptiewet en met een gedegen Screeningswet !


  Maak melding

 16. JO JO JO is our Favourite HO!
  Frontliner schreef gisteren nog dat men regering Bouterse het bezwijken van de dam de schuld zou geven, iedereen met een kleinbeetje verstand weet dat de dam is bezweken is door nalatigheid van langdurig onderhoud. Regering Bouterse is de Brandjes aan het blussen die door de Front regering is gecreëerd. We moeten ons nu echt zorgen maken over de Front regering en ons afvragen wat heeft de regering Front allemaal gedaan toen het regeerde behalve zich zelf cadeautje geven in de vorm van 3000 vierkante meter Commewijne land, Jogi van de VHP kreeg 9000 vierkantemeter. 1 regering Front hebben niks tot niets noemers waardig gebouwd. 2 ze hebben geen onderhoud uitgevoerd bij nationale dammen. 3 ze hebben geen lange termijn plannen opgesteld die regering Bouterse moest uitvioeren want regering Front dacht dat het voor altijd zou blijven regeren. Wat de front regering wel heeft gedaan is de poorten van Suriname wagen wijd geopend voor de chinezen invasie in ruil voor wat asfalt en gespekte persoonlijke bankrekening. Front regering mag in mijn ogen NOOIT meer regeren, deze VERRADERS zijn een bedreigen in het voorbestaan van het land die Nu nog Suriname heet. Over 30 jaar heet Suriname SHU song SU !


  Maak melding

 17. @RobG
  Wat ben jij een ongelofelijk dom en onbeschoft stuk vreten.

  Dijken worden juist met klei gebouwd omdat klei zodra het vochtig wordt iets uitzet en zo alle gaten opvult. En zelfs in de droge tijd is de dijk op zeg 10 cm diepte nog steeds zo nat dat de klei niet scheurt. Mogelijk dat de bovenste 10 cm barsten vertoont maar iedereen die klei kent weet dat na een fikse regenbui alle scheuren en barsten weer dicht zitten.
  De alternatieven voor kleien zijn zand, maar dat heeft geen binding, of organisch materialen, die verteren en zijn altijd poreus. Kortom alleen stenen en klei komen in aanmerking om een dijk aan te leggen.

  RobG laat weer duidelijk zien hoe dom, ombeschoft en arrogant de paarse losers zijn. Ze zijn een vloek voor Suriname.


  Maak melding

 18. 22 febr. 2015

  Beste @Neus,

  Het constateren van irrelevantie van mijn posting geeft aan dat jij geen neus heb van bijvoorbeeld de mechanische en chemische werking van grond-/ bodemsoorten.

  Dit niet erg zolang je wel bereid bent open te staan voor gerichte informatie van anderen.

  Ex-minister Ganeshkumar Kandhai is volgens Srika een jurist en heeft weinig wetenschappelijke diepgang betreffende ecologie, geologie of fysische geografie. En het zijn deze mensen die leiding hebben gegeven aan het land Suriname.

  Echter moet Srika direct toegeven, dat zulke charlatans bijvoorbeeld ook in de NDP, ABOP, NPS, Penda etc. rondlopen. OOk mensen die op verkeerde posities zitten en deels ook verantwoordelijk zijn voor het besturen van Suriname.

  Srika post gericht, omdat zulke onderwerpen vallen binnen zijn studierichting en weet wel waarover geschreven moet worden.

  Beste @Neus, ga naar Weg naar Zee en onderzoek hoeveel parwa begroeiing daar nog over is. Srika heeft dat stukje verder niet besproken,

  En de bouw en karakter van dijken in Nederland zijn niet te vergelijken met de situatie Suriname. Bijvoorbeeld is langs een groot deel van de Noordzee duinvorming ontstaan en langs de grote rivieren in Nederland zijn dijken van rivierklei, veen of zand aangelegd, Alleen al de eigenschappen van rivierklei en zeeklei zijn verschillend, maar de Nederlanders hebben dat door de eeuwen heen bestudeerd en weten hoe verschillende kleisoorten onder verschillende omstandigheden functioneren en hebben op grond van die kennis toepassingen verricht bij de bouw van dijken. Heeft Suriname – lees OW&V dat ooit gedaan?

  Neen, een politieke vriend met wat zwaar materieel wordt ingehuurd om zonder kennis van zaken een kleidam op te werpen. Verdiend zo zijn geld met het bouwen van een zwaard van Damocles.

  @Neus, Srika denkt je zo wat meer inzicht te hebben gegeven waar precies de zere plek van dit verschijnsel te Weg naar ZEE ligt.
  Srika


  Maak melding

 19. -Ik hoop dat die dam ooit gebouwd zal worden voor het volk en vooral vooral die mensen die daar wonen.

  -De vraag is waar men al die kennis vandaan gaat halen om die dijk te bouwen, dit omdat meneer Zunder die een slavernij trauma heeft opgelopen, niets van Nederland moet, het steeds heeft over eigen mensen is de vraag wie het probleem van Suriname gaat oplossen. Nederland wordt in vele landen uitgenodigd als het gaat om dit soort problemen op te lossen. Hoe dan????

  -Men zegt als je iets vertelt of zegt je altijd met bewijsstukken moet komen.
  Wel het is de laatste tijd verschrikkelijk wat er in Suriname gebeurt, dit vanwege de verkiezingen.

  -Er zijn vaak mensen op deze forum geweest om Santhoki de schuld van drugs te geven, maar de rechter heeft al een uitspraak gedaan en de heer Santhoki had hiermee niets te maken. De na-apers dus.

  =Blijkt nu hoe Bouterse de grondwet van Suriname helemaal heeft vertrapt en met een truc gekozen is. Vanwege zijn achtergrond situatie mocht hij nooit president van het land worden.
  Mensen worden betaalt om negatief over de VHP te praten. Triest allemaal.

  -Een verslag::Als je mensen vraagt waarom je voor de NDP stemt geeft men aan dat Bouterse heel veel heeft gedaan, maar als je dezelfde mensen vraagt wat Bouterse heeft gedaan kan men geen antwoord geven, behalve die 3 sociale wetten.
  Men beweert zelfs hoe alles gedaan is zonder hulp van Nederland en de president van het land laat zien dat wij het zelfs kunnen.

  =Ik ben bang dat er nog heel veel ongeschoolden rondlopen en niets weten over het land Suriname. Een ding is een feit en dat is dat Bouterse de geschiedenis niet in gaat met een leuk verhaal!!!


  Maak melding

 20. Frontliner, of je bent onwetend, of het schort aan je langere termijngeheugen, want lagen de plannen voor herstel van de dijk en was er al geen geld voor gereserveerd voor dat herstel en is het niet dat meester oplichter Abrahamstoen niet de baas van O.W. en heeft hij niet dat geld op een slinkse manier weggesluisd voor andere doeleinden (o.a. prive voor hemzelf maar ook voor andere allerhoogst geplaatste persoon) of ben je nu waar je anderen van beticht gewoon een paarse ordinaire leugenaar en ik ben toch heilig in de veronderstelling dat er maar 1 regeringsleider uit de geschiedenis persoonlijk naar China is geweest met bedelbrieven om ook de banden met China te versterken. als die zelfde meneer echt zo’n sterke President was, had hij toch allang die chinezen het land uit kunnen schoppen, en betrekkingen aan kunnen gaan met bijv. een Taiwan die in de tijd van Venetiaan al op het vinkentouw zat en zo de lopende zaken van China over wilde nemen, want dat er een sterke partij in Suriname moet zijn om dat soort dingen aan te pakken staat buiten kijf, Suriname met name Bouterse en zijn paarse horde is alleen met hun grote mond daar niet toe in staat, praatjes (en loze beloftes) vullen nog steeds geen gaatjes en ook geen dijkdoorbraken


  Maak melding

 21. @Frontliner, vandaag op de dag gaat Bouterse sleutels overhandigen aan mensen, omdat er huizen zijn gebouwd voor hen.

  -Onderzoek hoe het in elkaar zit.: Bouterse heeft GEEN huizen laten bouwen voor niemand. Het zijn particulieren die huizen aan het bouwen zijn voor mensen en dit had toen met de vorige regering te maken vanwege een laagrente lening die Venetiaan voor elkaar had gekregen met de bank.

  Zie ook de opening van het sukade en cassave fabriek.
  Spreek de waarheid en niets dan de waarheid.

  Dat je Front de schuld geeft over de Chinezen in Suriname vind ik jou nu echt hypocriet. Is het niet Bouterse die steeds geld aan het lenen is bij de Chinezen om projecten te financieren???

  Wel er gebeurt nu helemaal niets met de bouw van het ziekenhuis in Wanica.
  Zie ook de woningen in Para wat er nu mee gebeurt, Stagnatie om geld!!!!

  -Bouterse is nu president en heeft macht dus stuur hem een briefje dat hij al die Chinezen het land uit schopt. Doet hij dit niet moet men morgen niet hypocriet komen doen en opnieuw de schuld aan de ander geven.
  Typisch een kenmerk van de NDP!!!!


  Maak melding

 22. @Srika
  Je praat veel maar zegt niets zinnigs. Een minister hoeft geen specialist te zijn. Hij is manager van specialisten.
  Dijken zijn er om water tegen te houden en daarin verschillen ze niet met NL. Niet voor niets zijn de dijkenbouwers uit NL actief in Dubai, Bangladesh en Louisiana.
  En rivier of zee-duinen hebben in SU hun tegenhanger in de zandritsen. De veengebieden in de zwampen, met dit verschil dat in NL de veenlagen 10-talle meters dik kunen zijn en in SU zelden meer dan 10 meter. overigens wie echt thuis is in geogenese en inpolderen weet dat bij de polders gebruik is gemaakt van de oorspronkelijke kreken om juist daar de dijken te bouwen. Immers in die kreken had je veel minder veen en meer klei/zand afzettingen. Op echte metersdikke veengronden kun je geen dijk aanleggen. Er zou nml altijd zgn kwelwater onder de dijk door komen. Kwelwater was vroeger een groter probleem omdat men de middelen niet had om in de diepte de bodem structuur vast te stellen.


  Maak melding

 23. De modus operandi van deze president is immer : ‘Geef het volk brood en spelen’. Te vergelijken met de vader die zijn kinderen volstopt met zakcenten,maar ze laat wonen in een huis met een lekkend dak. en meerdere tekortkomingen.


  Maak melding

 24. Hallo,
  Venlo loopt elk jaar onder water,wat moeten ze doen volgens de deskundigen hier op dit forum?
  Zins jaar en dag ging bij spring water over de weg tussen Coronie en Wageningen wie moest dat oplossen?
  Wie Suriname niet kent moet zijn waffel dicht houden.
  Een hele grote deel van Coronie is weggespoeld.
  Dit gebeurt momenteel ook op de Antillen water komt via de bergen op de weg terecht,delen van het eiland is aan het kalven.


  Maak melding

 25. @Neus, je bent erg goedgelovig om het verhaal van Kanhai te geloven. Klei heeft haar beperkingen. Bepaalde typen klei (o.a.kaolien) kan men goed gebruiken voor de keramische industrie.

  De klei waarover Kanhai rept is van een andere orde. Bij grote hitte kan klei hard worden gemaakt,maar dan moet er geen vermenging met water plaatsvinden. Zodra klei in contact komt met veel water, raakt haar gehechtheid los. Daarnaast heeft zoutwater ook effect op de gehechtheid van klei.Hoe meer klei met water in contact komt hoe eerder het los raakt.

  Dus meneer @Neus, eerst goed nadenken alvorens je commentaar levert. Als het moet kan ik mijn kennis versnelling verhogen en ik hoop dat jullie van het NieuwFront op dat niveau nog mee kunnen discussieren.


  Maak melding

 26. Natuurlijk hoeft men uitspraken van Kanhai niet direct over te nemen. Het is wel zo dat ze interessant zijn en het checken meer dan waard zijn.
  Om te checken.

  1) Heeft de vorige regering een noodplan uitgevoerd en zo ja hoe effectief / professioneel was dit plan.
  2) waren er defenitieve plannen gereed, in ontwikkeling en middels de meerjaren begrotingen van O&W gedekt.
  3) Indien er definitieve plannen waren, wat is daar mee gebeurd.
  4) Wat is de status van de huidige plannen.
  5) Zijn de actuele plannen gedekt door de begrotingen 2015 en verder.

  De antwoorden op die vragen geven aan of de woorden van Kanhai geloofwaardig zijn.


  Maak melding

 27. Zandzakken/zakken gevuld met zand is op dit moment de eerste redding

  Vervolgens plan van aanpak

  Parwa- en Magroveaanplant op gedeelten die ontruimd moeten worden

  en op andere plaatsen zal er sprake MOETEN zijn van een stevige betonnen waterkerende dam, die door waterbouwkundige Ir’s, waterbouwkundige ondernemingen in Suriname en Nederland moet worden aangepakt.

  Ook grote schepen zullen zand moeten graven en spuiten voor de kust van OP Weg naar Zee.

  OW zal nu moeten laten zien dat Parmessar niet de man is die voor dit soort werk mini ster kan zijn. Je moet verstand hebben van de hoed en de rand. Geen clowns die op de berm schreeuwen. Dit is vakmanschap is meesterwerk!

  Technologische wetenschappen, waterbouwkundige werken, waterbouwkundige Ir’s, milieudeskundigen, bodemkundigen, zeedeskundigen, deskundige over de Guyanastroom voor de kust van Suriname, springvloed, klimaat en weer, stijging van de waterspiegel. Dit is echt niet voor bermclowns, mini sters die hier niet voor geleerd hebben, sergeanten die op hun eigen mensen, volk/Surinamers schieten, Surinamers lui noemt, Surinamers volksvijanden noemt, naar Tapa Na Honie gaat en daarna moe is.

  Dit is geen woorden, maar daden, handen uit de mouwen, zandzakken voor de dijk in eerste instantie. Ik hweb geen enkele militair daar in actie gezien. Met het wassende water, de natuur windkrachten, springvloed, krachten, zeestromen, valt niet te spotten. Dit is niet voor bermCLOWN(S) die op zijn eigen burgers schiet.

  Dit is voor technologen met ervaring! OW moet met het geld over de brug komen voor een stevige betonnen waterkerende dam!

  Grantierotsen meer dan genoeg op de bergen van Suriname te vinden.

  Er moet een dijk komen vanaf Leonsberg tot naar weg naar Zee. Waar Mangroveaanplant is tak is deze vermeerderen door middel van klonen en Paramaribo – Noord moet ervan voorzien worden langs gebieden waar dit mogelijk is. De verkaveling in Paramaribo-Noord moet stop worden gezet om deze gebieden van Mangrove te voorzien langs de kust en op kwetsbare gebieden moeten betonnen dijken worden gebouwd, die de kust, mens, dier, milieu, natuur, springvloed, flora, fauna, landbouwgebieden moeten beschermen.

  Aanpakken en niet zeuren! Zeuren moet je moet mietjes en bermclowns over laten.

  God Zij Met Ons Suriname!


  Maak melding

 28. Laat het een echte dijk zijn en geen klei dijk. En al moet men er 50 jaar over doen in fases is ook geen probleem naar mijn inziens. Een klei dijk is water naar naar zee dragen.

  Als Noord Paramaribo onder zeewater komt te zitten, met al die miljarden aan investeringen en bezittingen daar. Dan is met echt de zwarte piet.


  Maak melding

 29. In Suriname ligt het materiaal voor het oprapen om goede dijken in het land te bouwen.In de rivieren en in het heuvelland komen miljarden tonnen aan granietsoorten voor die men goed kan gebruiken als basaltblokken voor de aanleg van dijken. De stevige Nederlandse dijken zijn allemaal gebouwd van basaltblokken.Het enigste wat de overheid voor moet zorgen is dat het materiaal vanuit het achterland naar Weg naar Zee wordt verscheept om de zeewerende dijk aan te leggen.

  Naast de bouw van dijken met basaltblokken kan men deze gesteenten ook gebruiken voor het betegelen van straten en trottoirs. In het zuiden van Portugal (een bergachtig land ) heb ik met mijn eigen ogen kunnen zien hoe hele steden worden betegeld met basaltgesteenten. Heel prachtig om te zien. Steden, wijken,buurten straten krijgen een heldere en mooie uitstraling.DUS REGERING VAN SURINAME DOE JE VOORDEEL.


  Maak melding

 30. @RobG
  Je reactie is weer echt paars.

  Je legt mensen op leugenachtige wijze woorden in de mond die ze nooit gezegd hebben en verzint er dan een hoop onzin bij. Voor elk kleisoort geld dat ze, als er voldoende water is en een mechanisch proces, ze als een soort pap oplost.
  Voor elk kleisoort geldt dat ze bij verhitting kristalliseert en een soort aardewerk vormt.
  Zoals een andere poster al aangaf. Een goede dijk bestaat uit een klei lichaam dat door een deklaag van stenen, matten, of dergelijk is afgeschermd van het geweld van de golfslag.

  En mbt je laatste posting. Als je zo’n expert ben dan weet je dat Graniet en basalt veel overeenkomsten hebben maar toch echt verschillende gesteenten zijn. Een belangrijke reden in NL om basalt te gebruiken is de vorstbestendigheid. Graniet is te duur.
  http://www.renomarmer.nl/steensoorten.php


  Maak melding

 31. Gemengde gevoelens heb ik bij dit artikel. Pas geleden ben ik bij het zogenaamde bedevaartsoord Weg naar Zee geweest en wat deed het me verschrikkelijk pijn en maakte me vreselijk boos over de NALATIGHEID van de bewoners, grof vuil wat daar gestort wordt….te triest voor woorden. Binnenin het oord is het netjes maar zet 3 stappen erbuiten, dan breek je je eigen nek over het vuil. Kan snappen dat ook de regering hier debet aan is geweest, maar regering voed je burgers op. Het zou in mijn beleving een mooi en vooral SCHOON oord moeten zijn waar vooral hindoestanen trots op zouden moeten. Maar schandalig wat een hoeveelheid aan ROTZOOI ik heb gezien, van accu’s tot koelkasten. Heb jij geen respect voor de natuur, WAAROM zou de natuur respect voor jouw hebben dan??


  Maak melding

 32. @RobG.
  Zoals zo veel Surinamers denkt u dat wat uw oog ziet het hele verhaal is.

  Een dijk moet allereerst goed gefundeerd worden anders verdwijnen alle graniet blokken (ik twijfel of er basalt is in Suriname aangezien het vulkanische uitvloeisel gesteente is) heel snel ergens in de slappe ondergrond.
  Het is dus zaak iets van grondmechanica te begrijpen voordat men met klei en stenen gaat rotzooien.

  Bescherming tegen water heeft enorm veel opties. Zie de VS waar het land opgeofferd wordt en er evacuatie wegen zijn voor de mensen. Het is eigen risico om aan zee te gaan wonen.
  Nederland is het andere uiterste waar de kansen op overstromingen na de watersnoodramp statistisch benaderd worden en dijken bouwen nationale sport is.
  Tussen die 2 zit heel veel. Voor Suriname zal herstel van Mangrove (net zoals na de tsunami in Atjeh) een heel belangrijke wijze zijn. De mangrove zorgt voor slip aanwas en vertraging waardoor de effecten van pieken sterk afnemen.

  Goede dijken kosten veel voor onderzoek en waarschijnlijk materieel dat niet in Suriname beschikbaar is of als het er is niet maar zo aan het ministerie van List en Bedrog beschikbaar gesteld wordt.
  Aangezien de ondergrond zwaarbelast wordt duurt het vaak jaren voor dat de fundatie voldoende gezet is om een dijk te kunnen vormen.


  Maak melding

 33. @Neus er zijn diverse kleisoorten die men kan gebruiken voor diverse doeleinden.Klei die een zekere hoeveelheid water bevat, kan men kneden in elke gewenste vorm. Laat men de klei hierna opdrogen, dan wordt deze hard. In Suriname is er sprake van een tropisch vochtig klimaat.Bij dit klimaat zal de chemische
  verwering overheersen. Door het warme klimaat van Suriname wordt de klei hard, maar door de (extreme) droogte zullen er scheuren ontstaan, en door verwering/wateropname bijv. als gevolg van de werking van het zeewater en regen wordt de klei zacht. Als men de klei gaat bakken, verhitten in een oven tot 900 graden wordt klei heel hard en kan men bakstenen maken van klei.

  @jojo, er liggen in Suriname miljarden tonnen aan graniet, gabbro’s/basalt en vulkanische gesteenten in de bodem.Er is genoeg materiaal voor de dijk in Suriname aanwezig. Kijk maar (google naar)naar de zeedijk in Nickerie. Natuurlijk zal men bij het aanleggen van een goede dijk aan bodemonderzoek moeten doen. Een dijk moet gebouwd worden op goede fundamenten om het gewicht van het vaste dijkmateriaal en om de druk/gewicht van het water te kunnen dragen.


  Maak melding

 34. Zoveel geleerden hier en nog blijft het probleem eeuwig onopgelost.

  Ooit hoorde ik iemand zeggen: “Surinamers weten van alles een beetje; dus ze weten geen moer”.


  Maak melding

 35. Het is geen nalatigheid , maar het komt er van als je de natuur kapot maakt om mensen hebbe dingetjes te bouwen.
  Mangrovebossen gekapt om tempels,huizen en nog meer van dat soort gevallen te bouwen, op de beelden is duidelijk te zien dat waar de mangrovebossen staan er niks aan de hand is.
  De mens is in deze zelfs schuldig en dit is nog maar het begin!


  Maak melding

 36. @RobG

  Je praat weer onzin. Door de hoge luchtvochtigheid en de tropische regens zal de klei die meer dan 10 cm van het oppervlak afzit altijd vochtig blijven. En als we er een laag stenen op gooien die de zon tegen houden is uitdrogen helemaal onwaarschijnlijk voor zelfs de laag dieper dan 5 cm.

  Ga jezelf eerst maar eens echt verdiepen en google op:
  wiki Dijk (waterkering)
  rijkswaterstaat bescherming_tegen_het_water waterkeringen dijken
  ecomare zeedijken


  Maak melding

 37. 24 febr. 2015

  Beste @Neus,

  Srika moet constateren dat jij de wetenschappelijke kennis ontbeert om te posten over gedrag en eigenschappen van kleisoorten.

  Kort gezegd : Je weet, wetenschappelijk gezien, geen moer over dit onderwerp !!

  Srika zou je gratis college willen geven over bodemkunde en de mechanica van bodem en bodemsoorten. Wel wat wiskunde, natuurkunde en scheikunde in je mars hebben.

  Srika wacht op jouw reactie en zal verder niet meer posten over dit onderwerp.
  Srika


  Maak melding

 38. @Srika

  Ik zit niet te wachten op een idioot die waarschijnlijk een paar Wiki tekstjes kent. Heb nog steeds een goed engels boek over Fysische Geografie met bv uitgebreide teksten over Podzolgronden, etc


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.